Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Τα Ναζιστικά Ολοκαυτώματα στη Βιάννου της Κρήτης και στα Γιαννιτσά





Θ. Μαλκίδης:
Το Ναζιστικό Ολοκαύτωμα στη Βιάννου της Κρήτης 

Όταν το έγκλημα δεν τιμωρείται επαναλαμβάνεται, όταν ο Κεμαλισμός επικροτείται και θαυμάζεται, τότε ο Ναζισμός έρχεται να ολοκληρώσει τα εγκλήματα εναντίον των Ελλήνων.   Στις 14 Σεπτεμβρίου 1922 ο "δάσκαλος" Κεμάλ δολοφονούσε στη Σμύρνη, στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 και 1944 ο "μαθητής" Χίτλερ έπραττε το ίδιο στη Βιάννου και στα Γιαννιτσά. 

Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου αφορά στις μαζικές εκτελέσεις κατοίκων και καταστροφές πάνω από 20 χωριών στις περιοχές της Βιάννου και της Ιεράπετρας στο νησί της Κρήτης από Γερμανούς Ναζί κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Οι εκτελέσεις, που πραγματοποιήθηκαν από μονάδες της Βερμάχτ στις 14-16 Σεπτεμβρίου του 1943 είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους καταγεγραμμένα 461 άτομα, ενώ υποστηρίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 500.

Τις ημέρες συνθηκολόγησης της Ιταλίας το Σεπτέμβριο του 1943, ο Ναζί διοικητής των στρατευμάτων της περιοχής της Βιάννου Μύλλερ δίνει τη εξής διαταγή: «Καταστρέψατε την επαρχία Βιάννου. Εκτελέσατε πάραυτα, χωρίς διαδικασία, τους άρρενες που είναι πάνω από 16 ετών καθώς και όλους όσοι συλλαμβάνονται στην ύπαιθρο, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας».

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου . 1943, ημέρα του Τίμιου Σταυρού έβαλαν φωτιά στον Πεύκο και τη Σύμη. Ταυτόχρονα επιδόθηκαν σε μαζικές εκτελέσεις, λεηλασίες βανδαλισμούς και κατεδαφίσεις, στα χωριά Κεφαλοβρύσι, Κάτω Σύμη, Αμιράς, Πεύκος, Βαχός, Άγιος Βασίλειος, Άνω Βιάννος, Συκολόγος, Κρεββατάς, Καλάμι, και Λουτράκι της Βιάννου και Μύρτος, Γδόχια, Ρίζα, Μουρνιές, Μύθοι, Μάλλες, Χριστός και Παρσάς - Μεταξοχώρι της Ιεράπετρας. Όλοι οι άνδρες ηλικίας από 16 ετών και άνω στα χωριά αυτά εκτελέστηκαν. Σύμφωνα με μαρτυρίες το βράδυ οι Γερμανοί γιόρτασαν τη νίκη τους, μεθώντας, χορεύοντας και τραγουδώντας, χλεύαζαν τις γυναίκες που έκλαιγαν τους νεκρούς τους και εξυμνούσαν τον Χίτλερ και τη Γερμανία.

Στα Γιαννιτσά στις 14 Σεπτεμβρίου 1944 οι Ναζί υπό το δήμιο του Ελληνισμού Σούμπερτ μαζί με δοσίλογους, κύκλωσαν την πόλη, . συγκέντρωσαν όλο τον πληθυσμό της πόλης άνδρες, γυναίκες και παιδιά, άνοιξαν ένα τεράστιο λάκκο και άρχισαν να σφάζουν.  Δολοφονήθηκαν  σημαίνοντα πρόσωπα, όπως ο Δήμαρχος Θωμάς Μαγκριώτης και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και κορίτσια κατά τον πιο φριχτό τρόπο. Υπέβαλαν σε ανήκουστα και ανιστόρητα βασανιστήρια πολύ κόσμο, αδιακρίτως γένους και ηλικίας . Τους έριξαν έπειτα μέσα στο λάκκο και τους έθαψαν μισοζώντανους. Ατίμασαν γυναίκες, έκαψαν πολλά σπίτια και λεηλάτησαν όλη την  πόλη.

















Το ολοκαύτωμα της Βιάννου θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας μετά των Καλαβρύτων, ενώ στα Γιαννιτσά το έγκλημα συγκλονίζει με τη διαδικασία, αφού τα θύματα σκάβουν τον τάφο τους.....Παρά την έκταση και τη φρικαλεότητα των καταστροφών που συνέβησαν όμως, δεν είναι πολύ γνωστό στο ευρύ κοινό. 

Ο στρατηγός Μύλλερ συνελήφθη από τους Σοβιετικούς στην Ανατολική Πρωσσία και εκδόθηκε στην Ελλάδα, μαζί με τον Μπρούνο Μπραουερ, όπου καταδικάστηκαν σε θάνατο στις 9 Δεκεμβρίου του 1946. Ο Σούμπερτ εκτελέστηκε το 1947. Κανείς όμως  άλλος δε διώχτηκε για τα εγκλήματα αυτά ούτε δόθηκε ποτέ καμία αποζημίωση.....