Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Παράδοση των οστών του Ήρωα Αντιστράτηγου της 31ης Μοίρας Καταδρομών Ν. Παπαγεωργίου



  
Παράδοση των οστών του Ήρωα Αντιστράτηγου της 31ης Μοίρας Καταδρομών Νικόλαου Παπαγεωργίου

Tα λείψανα του ήρωα Αντιστράτηγου Νικόλαου Παπαγεωργίου, που έπεσε μαχόμενος στις μάχες του Λωρόβουνου   της Τυλληρίας το 1964, παραδόθηκαν σήμερα στην ΕΛΔΥΚ, έτσι ώστε να δοθούν στην οικογένειά του για να κάνει την κηδεία και την ταφή.

Ο τότε Υπολοχαγός Παπαγεωργίου, ήταν  Διοικητής Λόχου της 31ης  Μοίρας Καταδρομών και κατάφερε μαζί με τους άντρες του να καταλάβουν το στρατηγικό ύψωμα του  Λωρόβουνου στην περιοχή της Τυλληρίας, τον Αύγουστο του 1964.  

Σύμφωνα με μαρτυρίες ο Υπολοχαγός Παπαγεωργίου, αφού έριξε χειροβομβίδα εναντίον προκεχωρημένου τούρκικου φυλακίου ενώ δέχθηκε πυρά στο στήθος. Αφού του έγινε πρόχειρη επίδεση των τραυμάτων του, παρότρυνε τους στρατιώτες του να συνεχίσουν να μάχονται. Μετά όμως  από λίγο ξεψύχησε.  

Μόλις έπεσε ο διοικητής του  λόχου, ο διαβιβαστής του Γεώργιος Απλητσιώτης, άρχισε να καλεί το κέντρο διοικήσεως της Μοίρας για να αναφέρει το γεγονός.   Δέχθηκε όμως τα φονικά πυρά των Τούρκων με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του. Στη συνέχεια ο πολυβολητής Μιχάλης Κουσουλίδης, προωθήθηκε για να μπορέσει με τα πυρά του να καλύψει τους δυο τραυματίες, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους τραυματιοφορείς να τους παραλάβουν.  Ενώ διενεργούσε πυρά κάλυψης δέχθηκε σφαίρα στο μέτωπο. Σύμφωνα με μαρτυρίες συμπολεμιστών οι τραυματιοφορείς της Μοίρας, προσπάθησαν μάταια να τον τραβήξουν προς τα πίσω, αφού δέχθηκαν καταιγιστικά πυρά.....