Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Διήμερες εκδηλώσεις στα Πεύκα του Δήμου Τραιανούπολης Νομού Έβρου για τη Σάντα του Πόντου.
















Διήμερες εκδηλώσεις στα Πεύκα του Δήμου Τραιανούπολης Νομού Έβρου για τη Σάντα του Πόντου, διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πεύκων «οι Ρίζες», την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιουλίου.
Η Σάντα, το Σούλι του Πόντου όπως ονομάστηκε, αποτελεί μία σημαντική περιοχή και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πεύκων «οι Ρίζες» διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις «το Κοινόν των Σανταίων», για να κάνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό, αυτόν το σημαντικό για τον Ελληνισμό χώρο, αλλά και για την εγκατάσταση των Σανταίων στον Έβρο (χωριά Πεύκα και Αετοχώρι).
Την Παρασκευή 10 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, στις 7 το απόγευμα στο πολιτιστικό κέντρο του Συλλόγου (Πεύκα Τραιανούπολης, τηλ. 2551061405 και 6936886336 ) όπου θα μιλήσουν ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς («στοιχεία από την ιστορία του Πόντου»), η συγγραφέας Πόπη Τσακμακίδου- Κωτίδου («Η γυναίκα της προσφυγιάς») και ο Φάνης Μαλκίδης («Σανταίες και Σανταίοι: Από τον Πόντο στον Έβρο»).
Το Σάββατο , στις 9:30 το βράδυ, στον ίδιο χώρο, θα προβληθεί ταινία για την ιστορία του Πόντου και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό γλέντι, με τη συμμετοχή Ποντίων καλλιτεχνών.
Οι εκδηλώσεις γίνονται με την υποστήριξη της Νομαρχίας Έβρου, και στοχεύουν να αναδείξουν τη Σάντα του Πόντου και την παράδοση που συνεχίζεται από τους πολιτιστικούς συλλόγους των Σανταίων στο νομό Έβρου και ολόκληρη την Ελλάδα.