Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Ό εθναπόστολος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: «Ποθούμενο, φτωχοί και αγράμματοι»…..

 


Θεοφάνης Μαλκίδης


Ό εθναπόστολος Άγιος Κοσμάς ο  Αιτωλός:  «Ποθούμενο, φτωχοί και αγράμματοι»…..


Ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος έχει γράψει, έχει πει και κυρίως έχει πράξει  πολλά. Άλλωστε λόγω του πνευματικού του αναστήματος και κυρίως λόγω του έργου του  διώχθηκε από την τότε εξουσία και πέθανε εξόριστος στον Πόντο. Ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως γνωρίζοντας λοιπόν πόσα μπορεί να καταφέρει ένας άνθρωπος εφόσον είναι αποφασισμένος, είπε πως και «ένας που έχει ζήλο αρκεί για να αλλάξει το λαό».


Αυτός ο ένας ο οποίος σε δύσκολους καιρούς, ακολουθώντας το πνευματικό βίο ενός Αγίου, αλλάζοντας τον λαό, ήταν ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.  Εν τέλει έγινε και αυτός Άγιος ακολουθώντας σε όλα το πρότυπο, το σύμβολο, την Ελληνικότητα, την Ορθοδοξία. Πρωταγωνίστρια για την επίτευξη του «ποθούμενου» η παιδεία, σ’ αυτήν που εναπόθεσε πολλά, εν τέλει όλα:

«Ἁµαρτάνετε πολύ νά τά ἀφήνετε τά παιδιά ἀγράµµατα καί τυφλά, καί µή µόνον φροντίζετε νά τούς ἀφήσετε πλούτη καί ὑποστατικά, καί µετά τόν θάνατό σας νά τά τρῶν καί νά τά πίνουν καί νά σᾶς ὀπισολογοῦν. Καλύτερα νά τά ἀφήσετε φτωχά καί γραµµατισµένα, παρά πλούσια καί ἀγράµµατα».


Το φάντασμα του Τσάμπερλεν κι οι εγχώριοι οπαδοί του

 

Η κατευναστική πολιτική απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, αλλά εξέθρεψε το τουρκικό θηρίο.

Ἡ Μάχη τῆς Μυκάλης – Αὔγουστος 479 π.χ.

 

MYKALH







Ταυτόχρονα (27 Αὐγούστου 479 π.Χ) μὲ τὴν ἥττα στὶς Πλαταιὲς οἱ Πέρσες ὑπέστησαν ἄλλη μιὰ ἥττα στὴ Μυκάλη τῆς Ἰωνίας. Ἐνῶ ὁ ἑλληνικὸς στόλος ὑπὸ τὶς διαταγὲς τοῦ Σπαρτιάτη Λεωτυχίδη, βρισκόταν στὴ Δῆλο, ἔφτασαν ἀπὸ τὴ Σάμο τρεῖς ἄνδρες μὲ ἕνα μήνυμα· οἱ ἄνδρες αὐτοὶ ἦταν ὁ Λάμπωνας, υἱὸς τοῦ Θρασυκλῆ, ὁ Ἀθηναγόρας, υἱὸς τοῦ Ἀρχεστρατίδη, καὶ ὁ Ἠγησίστρατος, υἱὸς τοῦ Ἀρισταγόρα, οἱ ὁποῖοι εἶχαν σταλεῖ ἀπὸ τοὺς Σαμίους κρυφὰ ἀπὸ τοὺς Πέρσες καὶ τὸ Θεομήστορα υἱὸ τοῦ Ἀνδροδάμαντα, τὸν ὁποῖο εἶχαν ὁρίσει οἱ Πέρσες ὡς τύραννο.

Φώτης Κόντογλου – Καλοκαίρι στο Όρος

 


“…Στὸ τέλος ὅμως ψέλναμε πάντα τὸ «Εὐλογητὸς εἶ, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὁ πανσόφους τοὺς ἁλιεῖς ἀναδείξας, καταπέμψας αὐτοῖς τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον, καὶ δι᾿ αὐτῶν τὴν οἰκουμένην σαγηνεύσας, φιλάνθρωπε, δόξα σοι». 


Αριστοτέλους Βαλαωρίτου: Ηρωϊκά Ποιήματα


%ce%b2%ce%b1%ce%bb%ce%b1%cf%89%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%b7%cf%81%cf%89%ce%b9%ce%ba%ce%b1


Στὴν κρί­σι­μη πε­ρί­ο­δο ποὺ δι­α­νύ­ο­με τοῦ ἐ­φη­συ­χα­σμοῦ, τῆς λή­θης, τῆς ἀ­δι­α­φο­ρί­ας, τοῦ ἀ­πο­προ­σα­να­το­λι­σμοῦ καὶ τῆς παγ­κο­σμι­ο­ποι­ή­σε­ως ἡ Ἑ­νω­μέ­νη Ρω­μη­ο­σύ­νη ἐκ­δί­δει τὰ πα­τρι­ω­τι­κὰ – ἡ­ρω­ϊκὰ ποιή­μα­τα τοῦ με­γα­λυ­τέ­ρου ἐ­θνι­κοῦ ποι­η­τοῦ τῆς νε­ω­τέ­ρας ἱ­στο­ρί­ας μας Ἀ­ρι­στο­τέ­λους Βα­λα­ω­ρί­του γιὰ νὰ ἀ­να­θερ­μά­νη τὰ ἁ­γνὰ πα­τρι­ω­τι­κὰ αἰ­σθή­μα­τα τῶν Ἑλ­λή­νων.


Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

«Γεώργιος Κατσάνης. Πενήντα Χρόνια στο Πάνθεον των Ηρώων»

Η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, ο ατιμώρητος Αττίλας δολοφονεί τον Σολωμό Σολωμού

 

Θεοφάνης Μαλκίδης


Η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, ο ατιμώρητος Αττίλας δολοφονεί τον Σολωμό Σολωμού


Η 14η Αυγούστου του 1974 ήταν μία από τις επώδυνες και τραγικές ημέρες για την Κύπρο, για τον Ελληνισμό. Εκτελείται η δεύτερη φάση της εισβολής, η οποία  γίνεται υποτίθεται εν μέσω εκεχειρίας, εν μέσω συνομιλιών, αλλά η Τουρκία συνεχίζει το καταστροφικό, βάρβαρο έργο της και η Αθήνα δεν στέλνει, πλοία,  υποβρύχια, αεροσκάφη, στρατό, ακολουθώντας το (μοναδικό  δόγμα που τελικώς εφαρμόστηκε μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας) «η Κύπρος είναι μακριά….»


Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

«Σχέση Eλλάδας και Ελληνισμού της Ιταλίας, ως καταλύτης στη δημιουργία ενός νέου, Μεσογειακού Ευρωπαϊκού άξονα»


Ξεθυμαίναμε, στα ποιήματα.

 

 

varnalis



























Αγαπούσαμε μονάχα ''εξ αποστάσεως'',
όλοι το ίδιο κορίτσι στην οδό Δεινοκράτους
και του κάναμε τις νύχτες καντάδες.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Mιχάλης Χαραλαμπίδης

 


Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Ομιλία 

Θέλει μελτέμι γερό, γεννημένο στην Τήνο, να΄ρθει με την ευχή της Παναγίας...

 

 



Να καθαρίσει τον τόπο, απ΄όλων των λογιώ της Τουρκιάς, και της γηραιάς Ευρώπης , τ΄απομεινάρια....

Γ. Σεφέρης ~ Θα σου πάρουν τον ίσκιο σου

 


Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Μιχάλης Χαραλαμπίδης : άκυρη η συμφωνία των Πρεσπών - ομιλία του στη Ξάνθη το 2019

 




Μιχάλης Χαραλαμπίδης : άκυρη η συμφωνία των Πρεσπών - ομιλία του στη Ξάνθη το 2019, παρουσιάζοντας το βιβλίο του ‘Μακεδονικότητα, Ελληνικότητα, Οικουμενικότητα/Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία’, η πρόταση του για το Μακεδονικό.

Ο αείμνηστος Μιχάλης Χαραλαμπίδης σε ομιλία του στη Ξάνθη το 2019, παρουσιάζοντας  το βιβλίο του ‘Μακεδονικότητα, Ελληνικότητα, Οικουμενικότητα/Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία’ , το οποίο είναι και η πρόταση του για το Μακεδονικό:


Τάσος Λειβαδίτης



Τι είναι η ψυχή αν όχι μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας;


Ήταν βέβαια πάντα λίγο παράξενος, έμενε στο διπλανό δωμάτιο, όμως εκείνη τη νύχτα βγήκε στο δρόμο κρατώντας μια λάμπα...

Πετροχελίδονο

 

Έτσι όπως σε είδα ν’ ανάβεις το τσιγάρο πάνω στο κατάρτι να καις τον ουρανό πετροχελίδονο, κόβεις τον Αύγουστο στα δυο να χωρέσεις στου χρόνου τη χαραγματιά


Η Παναγία είναι η ελπίδα των απελπισμένων


Η Παναγία είναι η ελπίδα των απελπισμένων, η χαρά των πικραμένων, το ραβδί των τυφλών, η άγκυρα των θαλασσοδαρμένων, η μάνα των ορφανεμένων.

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Ήταν ο Μουσταφά Κεμάλ ο ‘δάσκαλος’ του Αδόλφου Χίτλερ;

 

Κεμάλ και Χίτλερ
Πηγή: liberal.gr

Τι ομοιότητες θα μπορούσαν να έχουν ο Μουσταφά Κεμάλ και ο Αδόλφος Χίτλερ, τόσο ιδεολογικά, όσο και στην πράξη;


Τάσος Ισαάκ- Σολωμός Σολωμού : έγκλημα με ονοματεπώνυμο και χωρίς παραγραφή !

 

ISAAK-SOLOMOY












Θεοφάνης Μαλκίδης *


Τάσος Ισαάκ- Σολωμός Σολωμού : έγκλημα με ονοματεπώνυμο και χωρίς παραγραφή !

 

Είναι λίγες φορές στην πεπερασμένη ζωή μας κατά τη διάρκεια της οποίας,  έχεις την ευλογία να συναναστραφείς, να συζητήσεις, να συμβαδίσεις με σπουδαίους ανθρώπους. Πόσο μάλλον με ανθρώπους που αναμετρήθηκαν με την ιστορία και βγήκαν πρώτοι. Ήρωες τους αποκαλεί ο λαός μας.

Οι ίδιοι πίστεψαν ότι έκαναν το καθήκον τους, το χρέος τους, αυτό που τους αναλογούσε για τη σκλαβωμένη πατρίδα τους,  αδυνατώντας να συμβιβαστούν με το παράνομο, το παράλογο, το άδικο. Εμείς έχουμε άλλη άποψη,  για αυτό και νιώθουμε συγκλονισμένοι που βρεθήκαμε στη γη της Δερύνειας, του Παραλιμνίου, της Κύπρου μας.

 Όσοι έχουμε μνήμη του Αυγούστου του 1996 , ξέρουμε ότι αυτό που συνέβη από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου μέχρι την κατοχική γραμμή, ήταν το ξέσπασμα ελευθερίας. Αυτής της μοναδικής κατάστασης, βιολογικής και πνευματικής,   που χρειάζεται κάθε άνθρωπος, πόσο μάλλον η  Ελληνίδα και ο  Έλληνας που έχει γνώση της ιστορικής διαδρομής του έθνους και διακατέχεται από (στοιχειώδη) αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό, να ζει ελεύθερα.


Μπορεί οι πολλοί , οι περισσότεροι, να συμβιβάστηκαν, να έχουν κουραστεί, να επαναλαμβάνουν μονότονα τα περί Ομοσπονδίας (για αυτά δεν κουράστηκαν….), αλλά πάντοτε υπήρξαν άνθρωποι που ύψωσαν ανάστημα.  Έστω και με τις μοτοσικλέτες, τις μοτόρες, όπως τις ονομάζουν στην Κύπρο.  


“Μνήμη Αμμοχώστου” (‘Memory of Famagusta’)

 

 

«Μνήμη Αμμοχώστου»

Ποίηση: Νίκη Κατσαούνη

Μουσική: Μιχάλης Ανδρονίκου (Michalis Andronikou)

Ανάθεση για το Poetry Moves International Festival 2024: Γιώργα Σολομώντος

Φωνή: Λουκία Γκαρδιακού

Πιάνο: Κατιάνα Γεωργά

Ηχογράφηση: Γιώργος Πρινιωτάκης – Artracks Recording Studios


«Mύρον το ακένωτον»


 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Θαρρείς πως ο αγέρας, τα βουνά, oι θάλασσες της Ελλάδας, τα χωριά oι πολιτείες, γεμίσαvε ευωδία πνευματική απ’ αυτό«το χρυσούν θυμιατήριον», απ’ αυτή «την μανναδόχον στάμνον που έχει μέσα «μύρον το ακένωτον».

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Μιχάλης Χαραλαμπίδης






Μ. Χαραλαμπίδης . 

" Εξελίξεις & Μορφές διακυβέρνησης" 

Και γονατίζω και το αίμα σου φιλώ



Ο Σολωμός Σολωμού, παρόλες τις χυδαιότητες που ειπώθηκαν εναντίον του, από επώνυμους και ανώνυμους, όλα αυτά τα 28 χρόνια, παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας.

Η «ελευθερία των μετρητών» και το πλαστικό χρήμα

 

Την κατοχύρωση, στο Σύνταγμα της χώρας, των μετρητών ως μέσου πληρωμών ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, ανταποκρινόμενος προφανώς στη σαφή πρόθεση της πλειονότητας του πληθυσμού να συνεχίσει να χρησιμοποιεί μετρητά χρήματα για τις οποιεσδήποτε συναλλαγές του, γεγονός που, όπως δήλωσε ο ίδιος, θα αποτελέσει τον Σεπτέμβριο αντικείμενο συζήτησης στρογγυλής τράπεζας με τον τραπεζικό κλάδο και την Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα.


Η Παναγία μας σε όλα της στάθηκε τo τέλειο πρότυπο για τις καλές γυναίκες…

 

“Η Παναγία σ΄ όλα στάθηκε τύπος και υπογραμμός για τις καλές γυναίκες, στη φρονιμάδα, στην ταπείνωση, στην υπομονή, στην αγιότητα, στην αφοσίωση και στη νοικοκυροσύνη….”


Ο αληθινός λόγος που οι άνθρωποι δεν κάνουν παιδιά

 

Τα δεδομένα της λεγόμενης κρίσης υπογεννητικότητας είναι πολύ γνωστά: οι γεννήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν πτωτική τάση εδώ και δύο δεκαετίες και όλες σχεδόν οι άλλες εύπορες χώρες βιώνουν το ίδιο. Μεταξύ των προτάσεων για την αντιστροφή της τάσης, η συμβατική σοφία λέει ότι αν το κράτος προσέφερε περισσότερη οικονομική στήριξη στους γονείς, τα ποσοστά γεννήσεων θα άρχιζαν να αυξάνονται και πάλι.