Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Λοχαγός Καταδρομέας Νικόλαος Κατούντας, Κερύνεια - Κύπρος 1974



Λοχαγός Καταδρομέας Νικόλαος Κατούντας, 
Κερύνεια - Κύπρος 1974

Ο Νικόλαος Κατούντας συνάντησε στρατιώτες του 251 που οπισθοχωρούσαν. Τους ρώτησε που είναι οι Τούρκοι; Αυτοί του είπαν ότι είναι καλύτερα να φύγουν γιατί οι Τούρκοι είναι πάρα πολλοί. Η εκνευρισμένη απάντηση του Λοχαγού Κατούντα ήταν: «Σας ρώτησα που είναι και όχι πόσοι είναι. Εσείς φύγετε εγώ με τους άντρες μου συνεχίζουμε!» Ο Λοχαγός ΚΔ Νικόλαος Κατούντας ήταν ο Δκτής του 31ου ΛΚ της 33ης ΜΚ που είχε έδρα στο Πέλλα Πάϊς κοντά στην Κερύνεια το 1974.

Τότε ήταν 31 χρονών, στο άνθος της παραγωγικής ηλικίας του σαν Έλληνας Στρατιωτικός και δη Καταδρομέας αποφοιτήσας από τα σχολεία Αλεξιπτωτιστών, Βατραχάνθρωπων και Χιονοδρόμων. Μορφωμένο παλληκάρι, τελειόφοιτος και της Νομικής Σχολής Αθηνών. Συγκροτημένος Αξιωματικός, Λεβέντης, Πατριώτης, Ικανώτατος και βέβαια Οικογενειάρχης.

Στις 19 Ιουλίου έρχονται εικόνες στην τηλεόραση από το BBC με τον Τουρκικό στόλο να έχει αποπλεύσει μαζί με κατάφορτα στρατιωτών αποβατικά από την Μερσίνα με κατεύθυνση την Κύπρο.


Ο Μακεδόνας Διοικητής της Μοίρας Ταγματάρχης Κατσάνης ανήσυχος. Αναμένει διαταγές ή τουλάχιστον οδηγίες. Οι διοικητές των Λόχων του – ανάμεσά τους και ο Λοχαγός Κατούντας – κρέμονται από τα χείλη του ενόσω αυτός μιλάει τηλεφωνικά με το ΓΕΕΦ και συγκεκριμένα με τον ΔΔΚΚ Συνταγματάρχη Κομπόκη. Ο Κομπόκης άφησε να εννοηθεί οτι ενδεχόμενα να έχουν προβλήματα με τους Τούρκους αλλά δεν έδωσε ούτε οδηγίες ούτε διαταγές.

Όλοι οι Αξιωματικοί των Καταδρομών είχαν εμπιστοσύνη στον Κομπόκη . Κι όμως την επόμενη μέρα ξύπνησαν όλοι με τον θόρυβο των Τουρκικών αεροσκαφών και την θέα των αποβατικών στην θάλασσα της Κερύνειας. Οι Τούρκοι επιχειρούν απόβαση. Ψύχραιμα η μονάδα τίθεται σε κατάσταση συναγερμού όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ακολουθώντας τα Σχέδια Αμύνης και αναμένοντας διαταγές. Διαταγές δεν έρχονται παρά αλληλοσυγκρουόμενες εκτιμήσεις… «Οι Τούρκοι κάνουν άσκηση»… Ήταν ξεκάθαρο ότι οι Τούρκοι έκαναν απόβαση κάπου δυτικά της Κερύνειας.

Κάποια στιγμή ήλθαν διαταγές από τον ίδιο τον ΔΔΚΚ Συνταγματάρχη Κομπόκη. Καταδρομική επιχείρηση όλων των Μοιρών Καταδρομών στον Πενταδάκτυλο. Ο Λόχος του Κατούντα  λοιπόν το βράδυ της 20/21 Ιουλίου 1974 πολέμησε στον Άγιο Ιλαρίωνα, εκεί που οι Ελληνες καταδρομείς της Κύπρου ενήργησαν με καταδρομικές επιθέσεις κατά του Κοτζάκαγια (31 ΜΚ), κατά της Άσπρης Μούττης (32 ΜΚ) και στα Πετρομούθκια (33 ΜΚ), ενώ η επιστρατευμένη (34 ΜΚ) παρέμεινε στους πρόποδες.

Η 31η ΜΚ πέτυχε απόλυτα τον αντικειμενικό της σκοπό ενώ οι άλλες δύο 32 και 33 ΜΚ βρήκαν ισχυρές αντιστάσεις και καθηλώθηκαν. Όταν α χαράματα της επόμενης μέρας «ελλείψει τάγματος αντικατάστασης» η 31 ή «δυνατότητας αποστολής ενισχύσεων» για την 32 και 33 (έτσι τους είπε η ΔΔΚΔ/ΓΕΕΦ) αναγκάσθηκαν να απαγκιστρωθούν, η 33 ΜΚ αποσύρθηκε ακέφαλη, διότι ήδη είχε χάσει τον Διοικητή της Ταγματάρχη ΚΔ Γεώργιο Κατσάνη, Mετά από αρκετή ταλαιπωρία επέστρεψαν στο στρατόπεδο. Όλοι στενοχωρημένοι για τον χαμό του Διοικητή και τόσων οπλιτών χωρίς αντίκρυσμα. Μετά το προσκλητήριο έγινε ανασύνταξη.


Στις 22 το πρωί, ο Λόχος του διατάχθηκε λανθασμένα από στρατηγική άποψη, να σταλεί να πολεμήσει σε μάχη εκ του συστάδην με τον ελαφρύ οπλισμό του στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας ενάντια στους προελαύνοντες Τούρκους, που μέχρι εκείνη την στιγμή τους αντιμετώπιζε μόνο του το 251 ΤΠ του επίσης έως σήμερα αγνοούμενου Αντισυνταγματάρχη Πεζικού Παύλου Κουρούπη, στην ουσία μια διλοχία. Ο Κατούντας λοιπόν επικεφαλής 62 ανδρών, συνάντησε σκόρπιους πεζικαριους απο το 251 που οπισθοχωρούσαν. Τους ρώτησε που είναι οι Τούρκοι. Αυτοί του είπαν ότι είναι καλύτερα να φύγουν γιατί οι Τούρκοι είναι πάρα πολλοί. Η εκνευρισμένη απάντηση του Λοχαγού Κατούντα ήταν:

«Σας ρώτησα που είναι και όχι πόσοι είναι. Εσείς φύγετε εγώ με τους άντρες μου συνεχίζουμε!»


Κι προχώρησε και έκανε ότι μπορούσε να κρατήσει την Τουρκική πλημμυρίδα που συνεχώς ενισχυόταν με πεζικό που ακολουθούσε τα προελαύνοντα τουρκικά άρματα… Τι να σου κάνουν όμως τα ατομικά όπλα, θλιβερά κατάλοιπα του Β’ ΠΠ, απέναντι στα Μ-47 της Τουρκικής 39ης Μεραρχίας που απλωνόταν στα περιβόλια και τους οικισμούς μεταξύ παραλίας και προπόδων του Πενταδάκτυλου σε μια «διάταξη σάρωσης» μη αφήνοντας τίποτα όρθιο στο διάβα τους;

Ολόκληρος ο 31ος Λόχος ακροβολίστηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κερύνειας με την μία διμοιρία να καλύπτει την περιοχή προς την θάλασσα και τις άλλες δύο προς τον Πενταδάκτυλο πάντα με μέτωπο προς την ακτή της απόβασης. Ανεβασμένος ο Λοχαγός σε ένα σπίτι προσπαθούσε να δει αν υπήρχαν Τουρκικές δυνάμεις από την πλευρά της θάλασσας που θα μπορούσαν να τους πλαγιοκοπήσουν όταν έρχεται λαχανιασμένος ένας υπαξιωματικός και του αναφέρει ότι από την 2η Διμοιρία τον πληροφόρησαν ότι είδαν 200 Τούρκικα άρματα μέσα στα χωράφια καμουφλαρισμένα.
Τότε ο Λοχαγός κατάλαβε ότι τα πάντα είχαν προδοθεί…. Kι όμως ο Κατούντας είχε την επιλογή του… Ναι θα μπορούσε ακόμα όσο είχε καιρό να οπισθοχωρήσει. Να σωθεί… Κι ας άφηνε ακάλυπτο με τους άνδρες του που ήταν στα δεξιά της αμυντικής τους παράταξης, το δεξιό της διαδρομής Αγ. Γεωργίου-Κερύνειας…

Ναι θα μπορούσε…. Κι όμως δεν έφυγε…
Έμεινε εκεί μαχόμενος σε μια επιβραδυντική για την προέλαση του εχθρού αποστολή, μόνος, χωρίς ενισχύσεις, με τον ελαφρύ οπλισμό των ανδρών του να κρατήσει τους περίπου 3.200 Τούρκους που είχαν αποβιβαστεί μέχρι το πρωινό της 22ας Ιουλίου μιας και το μεγαλύτερο μέρος της διλοχίας του 251 ΤΠ που τους αντιμετώπισε με επιτυχία μιάμιση μέρα – κι αυτός μόνος χωρίς βοήθεια – τελικά δεν άντεξε τον συσχετισμό οπλισμού και δυνάμεων, είχε συντριβεί και διαλυθεί.


Αφού έδωσε διαταγή για οπισθοχώρηση εγκατέστησε το διοικητήριο του στην Μητρόπολη της Κερύνειας. Μόλις που πρόλαβε να δώσει οδηγίες στους διμοιρίτες του, Οι Τούρκοι έμπαιναν σαν σε παρέλαση στην Κερύνεια.
Τότε δόθηκε σκληρή μάχη μεταξύ των Καταδρομέων μας και των Τούρκων. Με τον ατομικό τους οπλισμό, πεινασμένοι και διψασμένοι οι Λοκατζήδες του Κατούντα μάχονται σαν λιοντάρια υπό την καθοδήγηση του Διοικητή τους που στην πρώτη γραμμή τους δίνει οδηγίες και τους ενθαρρύνει. Οι Τούρκοι σαστίζουν υποχωρούν….

Μετά από ώρα ξαναεμφανίζονται αυτήν την φορά υπό την κάλυψη αρμάτων Μ-47. Πως να σταματήσεις αυτά τα χαλύβδινα θηρία με Lee Enfield, με ελαφρύ εξοπλισμό του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Πιεζόμενος ο Λοχαγός βρέθηκε μεταξύ του Κάρμι και του Τουρκοκυπριακού χωριού Τέμπλος σε μια χαράδρα. Το σχέδιο του ήταν να λουφάξουν εκεί μέχρι το βράδυ και μετά να διαρρεύσουν προς τις γραμμές μας, μιας και πλέον η Κερύνεια είχε πέσει στα χέρια των Τούρκων. Όμως δεν γνώριζε ότι οι Τούρκοι τους περικύκλωσαν…
Κάποια στιγμή ξεκίνησε μια μάχη, που κράτησε μια περίπου ώρα. Οι Λοκατζήδες μας θερίζουν τους επιτιθέμενους Τούρκους που νόμιζαν ότι θα βρουν φοβισμένους έφηβους που θα το έβαζαν στα πόδια βλέποντας την καταφανή υπεροπλία τους. 

Αλλά ξανάρχονται, ξανά και ξανά…

Τότε ήταν που ο θρυλικός Λοχαγός κατάλαβε ότι οι πάντες τους είχαν εγκαταλείψει, ότι η Κύπρος  είχε προδοθεί. Πολεμούσε βλέποντας τα πυρομαχικά και τις χειροβομβίδες να τελειώνουν. Κάποια στιγμή είδε ότι έμειναν μόνο λίγοι άντρες ήταν κοντά του. Άνδρες αποφασισμένοι να μείνουν δίπλα του…. Γιατί ο Κατούντας ενέπνεε εμπιστοσύνη, σιγουριά…. Κι όμως ήλθε η στιγμή που πρόσκαιρα ο Λοχαγός «σπάει» και δείχνει τον θυμό του για την προδοσία. Οι άνδρες του κοιτάζονται μεταξύ τους…
Κάποια στιγμή – όπως μαρτυρεί ο αγγελιοφόρος του Πάμπος Κυρίλλου – διατάσσει αυτούς τους άνδρες που ήταν κοντά του να φύγουν και θα τους καλύπτει ο ίδιος.. Οι άνδρες αρνούνται. Τότε τους λέει «Είναι διαταγή ρε. Η Κύπρος θα μαυροφορεθεί και δεν θέλω νά 'ναι κι οι μανάδες σας αυτές που θα φορέσουν μαύρα. Φύγετε. Σας διατάσσω»

Τελευταίος έφυγε ο Κυρίλλου, ο οποίος διασώθηκε και έδωσε αυτήν την μαρτυρία των τελευταίων στιγμών του ΗΡΩΑ Λοχαγού του που φεύγοντας τον άκουσε να  πολυβολεί εναντίον των Τούρκων που έχουν πλησιάσει στο σημείο που βρισκόταν ταμπουρωμένος, στην κουφάλα μιας χαρουπιάς…
Το πιο πιθανό είναι να έκανε Ηρωική Έξοδο, μια έξοδο απελπισίας αλλά και αυτοκτονίας με βάση τις συνθήκες που δημιούργησε η Προδοσία του Επιτελείου των Αθηνών και το το Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς… Μια Ηρωική Έξοδο ανάλογη αυτής των Υπερασπιστών του Μεσολογγίου…. και να έπεσε διάτρητος από τις Τούρκικες «συμμαχικές στο ΝΑΤΟ» σφαίρες…..

Αυτός ήταν ο Νίκος Κατούντας

(Το κείμενο προέρχεται από το βιβλίο του Κώστα Δημητριάδη «Αυτοί που τίμησαν την στολή τους» –  εκδ. ΠΕΛΑΣΓΟΣ 2017)

Πηγή: Hellas times.gr
11210428_1718470924860035_9090171070349758202_n

Η πλαστογράφηση του ονόματος της Μακεδονίας θα νομιμοποιηθεί μόνο εάν την αποδεχθεί η Ελλάδα!

Θ.  Μαλκίδης

Το όνομα της Μακεδονίας θα χαθεί μόνο εάν  το αποδεχτεί η Ελλάδα!

Μετά τα τελευταία γεγονότα για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας που προέκυψε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας,  αποκτά σαφώς μεγαλύτερη σημασία η επανεξέταση της ιστορίας και ιδιαίτερα το κομμάτι εκείνο που σχετίζεται με τη γνώση και το σεβασμό της. Σε κάθε άλλη περίπτωση και ιδιαίτερα από μία χώρα με το τεράστιο ειδικό και ιστορικό βάρος της Ελλάδας,  η υπόθεση της ονομασίας θα ήταν ένα ζήτημα που δε θα είχε προκύψει καν και αν σε αντίθετη περίπτωση είχε συμβεί αυτό, τότε θα είχε λυθεί με πολύ συνοπτικές διαδικασίες. 

Η πολιτική και η διπλωματία όταν χρησιμοποιεί την ιστορική αλήθεια μπορεί να επιλύσει οποιοδήποτε θέμα, όσο πολύπλοκο και εάν είναι αυτό. Σήμερα όμως η Ελλάδα και ο Ελληνισμός σε όλον τον κόσμο βλέπει ότι το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, η οποία καπηλεύεται τον ιστορικό, γεωγραφικό και πολιτικό όρο Μακεδονία, έχει καταλήξει να αποτελεί μία διαπραγμάτευση από την οποία απουσιάζει η ιστορία. Αντιθέτως είναι παρούσα η προπαγάνδα…...

Επί της ουσίας, η κλοπή του ονόματος της Μακεδονίας, ενός όρου που δεν είναι απλώς ένα ζήτημα του παρελθόντος, όπως αφελέστατα και χωρίς πολύ σκέψη αρκετοί υποστηρίζουν, αλλά ένα θέμα που συνδέεται με το μέλλον, αποτελεί μείζονα συνιστώσα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και των ελληνικών συμφερόντων. 

Αυτά  σε περίπτωση που δεν   υπάρξει κατοχύρωσή τους, στο όνομα άρα και στο χώρο της Μακεδονίας, θα υπάρξει απώλεια της χρήσης και της διαχείρισης αυτού του ιστορικού, γεωγραφικού και πολιτικού- διπλωματικού όρου.  

Η  επίλυση ενός μείζονος εθνικού ζητήματος δεν μπορεί να γίνει εις βάρος καμίας ιστορικής πραγματικότητας, ούτε της απεμπόλησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ούτε στο όνομα αβέβαιων οικονομικών συμφερόντων, που υποτίθεται θα λύσουν αυτόματα το θέμα. Και προφανώς κανείς δε έχει την νομιμοποίηση να προτείνει το όνομα της Μακεδονίας σε οποιαδήποτε λύση, διαπράττοντας το έγκλημα της Ύβρεως. 

 Η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μπορεί να γίνει χωρίς χρήση βίας, χωρίς λειτουργίες ζούγκλας, αλλά με όρους κοινωνίας ανθρώπων και σεβασμού στην ιστορία και την εθνική αξιοπρέπεια. Τις λύσεις τις  δίνει η Πολιτική, η Ιστορία, η Μνήμη και το Δίκαιο. Αυτή που σέβεται όλα τα παραπάνω είναι η πρόταση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη  ήδη από τη δεκαετία του 1990 για «Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής». Πρόταση που έχουν υιοθετήσει οι Παμμακεδονικές Ενώσεις στην Ελλάδα και τη Διασπορά. 


Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Πεσόντες και αγνοούμενοι, αντιστεκόμενοι στην Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974



Πεσόντες και  αγνοούμενοι αντιστεκόμενοι στην Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974

Θ. Μαλκίδης: 

Συνδεόμενοι άμεσα με τον Κυπριακό Ελληνισμό και ιδιαιτέρως με την αντίσταση των Ελλήνων και των Ελληνίδων στον Τούρκο εισβολέα- κατακτητή το 1974, δημοσιεύουμε τον παρακάτω κατάλογο πεσόντων και  αγνοούμενων. Είναι ευνόητο ότι δεν είναι απολύτως πλήρης, ενώ ορισμένοι αγνοούμενοι ήδη έχουν αναγνωρισθεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική διαδικασία. 

Δημοσιεύεται ως καθήκον των "Ζώντων" έναντι των "Κεκοιμημένων", ως στοιχείο Μνήμης,  Μνημοσύνης, Μνημοσύνου, αφού όπως γράφει ο Μίλαν Κούντερα, ο  αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη.....






 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ


1. Αντ/ρχης (ΠΖ) ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΗΣ (22/07-2.30΄μ.μ) Διοικητής του 251 Τ.Π, έπεσε ηρωικά στον Άγιο Γεώργιο της Κερύνειας. (Αγνοούμενος).

2. Ταγ/ρχης (ΠΖ) ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΙΑΚΚΑΣ (22/07-2.30΄μ.μ). Υποδιοικητής του 251 Τ.Π, έπεσε ηρωικά στον Άγιο Γεώργιο της Κερύνειας. (Αγνοούμενος).

3. Αντ/ρχης (ΠΒ) ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΑΛΜΠΟΥΡΤΖΗΣ (23/07-5.00΄μ.μ). Διοικητής της 181 ΜΠΠ, έπεσε ηρωικά στο Συχαρί (αγνοούμενος).

4. Λοχαγός (ΠΒ) ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΙΔΗΣ (23/07).Έπεσε ηρωικά στο Συχαρί (αγνοούμενος).

5. Λοχαγός Καταδρομών ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΟΥΝΤΑΣ (22/07) έπεσε στην περιοχή της Κερύνειας.

6. Ταγμ/ρχης Καταδρομών ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΑΝΗΣ (21/07-9.00΄π.μ) Διοικητής της 33 Μ.Κ, έπεσε στο τουρκικό φρούριο του Αγίου Ιλαρίωνα-Πετρομούθια Πενταδάκτυλου.

7. Συντ/ρχης (ΠΒ) ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

8. Αντ/ρχης (ΠΖ) ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΟΣ (20/07). Διοικητής του 285 Τ.ΜΧ Τραυματίστηκε στο χωριό Κοντεμένος, (διάβαση Πανάγρων) κινούμενος προς την περιοχή του προγεφυρώματος της Κερύνειας και απεβίωσε στις 3/08 στο 401 ΣΓΝΑ.

9. Αντ/ρχης (ΠΖ) ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΖΑΚΗΣ (20/07-2.00 μ.μ). Έπεσε ηρωικά έξω από τα τείχη της Αμμοχώστου στην προσπάθεια κατάληψης τουρκικού πολυβολείου.

10. Υπ/γός ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΤΣΩΝΟΣ (21/07). Έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη μάχη του Κιόνελι μαζί με πέντε οπλίτες της ΕΛΔΥΚ.

11. Αντ/ρχης ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΩΤΗΣ. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος εναντίον των Καζιβερών.

12. Λοχαγός Δ. ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος από θραύσματα βλήματος όλμου.

13. Ανθ/χαγός (ΠΖ) ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ (6/08-11.45΄π.μ). Διοικητής του 2ου Λόχου του 256 Τ.Π. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος σε ενέδρα στην περιοχή Αϊρκώτισσα.

14. Στρατώτης ΣΙΜΙΤΑΣ του 4ου Λόχου Διοικήσεως της ΕΛΔΥΚ (14/08-3.00΄μ.μ). Έπεσε ηρωικά αμυνόμενος του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ ενάντια σε 200 Τούρκους.


15. Ανθ/στής ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ του ΛΒΟ (16/08-12.00΄μ.μ). Έπεσε ηρωικά υπερασπιζόμενος το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

16. Ανθ/στής ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΝΤΡΑΣ του ΛΒΟ (16/08-12.00΄μ.μ). Έπεσε ηρωικά υπερασπιζόμενος το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

17. Ανθ/στής (ΠΖ) ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ (16/08).Έπεσε μαχόμενος (Αγνοούμενος).

18. Λοχαγός Σ. ΣΤΑΥΡΙΑΝΑΚΟΣ (16/08-13.00΄μ.μ). Διοικητής του Λόχου Διοικήσεως και του Τμήματος Μηχανικού, έπεσε ηρωικά υπερασπιζόμενος το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

19. Στρ/της ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ του 4ου Λόχου (16/08-2.00΄μ.μ). Έπεσε ηρωικά μαχόμενος, αρνούμενος να εγκαταλείψει τη θέση του στην υπεράσπιση του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ. Ήταν ίσως ο τελευταίος νεκρός της μάχης της ΕΛΔΥΚ.

20. Στρ/της ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΟΣ του 4ου Λόχου (16/08-2.00΄μ.μ). Αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη θέση του στην υπεράσπιση του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ και τελικά συνελήφθη αιχμάλωτος.

21. Εφεδρος Ανθ/στής (ΥΓ) ΛΑΜΠΡΟΣ ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ (16/08). Ανήκε στο Λόχο Διοικήσεως, έπεσε ηρωικά στη μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ (αγνοούμενος).

22. Αρχ/χίας ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΤΣΑΝΟΣ.

23. Λοχίας ΧΡΙΣΤΟΣ ΖΑΡΚΟΣ (20/07-11.00μ.μ). Του 2ου λόχου της ΕΛΔΥΚ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος στην προσπάθεια να καταστρέψει τουρκικό πολυβολείο κατά την επίθεση της ΕΛΔΥΚ εναντίον του Κιόνελι.

24. Λοχίας ΚΟΓΚΑΣ (20/07-8.00΄μ.μ). Έπεσε ηρωικά μαχόμενος στην προσπάθεια να πλησιάσει τουρκικό πολυβολείο κατά την επίθεση της ΕΛΔΥΚ εναντίον του Κιόνελι.

25. Αρχ/χίας Τεθωρακισμένων ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (22-23/07). Έπεσε υπερασπιζόμενος το αεροδρόμιο Λευκωσίας.



ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΗΡΩΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


26. Υπ/ρχος (ΠΝ) ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΤΣΟΜΑΚΗΣ (20/07-05.23΄π.μ) Τ3-Κυβερνήτης τορπιλακάτου έπεσε ανοιχτά της Κερύνειας, ένας από τους πρώτους νεκρούς μαζί με το 9μελές πλήρωμα της Τ3. Οι γεwαίοι της Τορπιλακάτου «Τ3», ήταν οι:

27. Αρχικελευστής Λ. Βιτουλαβίτης,

28. Κελευστής Κ. Καρέτσος

29. ΚελευστήςΔεριζιώτης,

30. Ναύτης Ε. Κατσουράδης

31. Ναύτης Ν. Στιβακrάς.

Ο αρχικελευστής Μαγέτος Διονύσιος, ο μόνος που είχε διασωθεί από την «Τ3»

32. Ανθ/χαγός (ΠΒ) ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ (6/08-11.45΄π.μ). Έπεσε ηρωικά μαχόμενος σε ενέδρα στην περιοχή Αϊρκώτισσα μαζί με τα 13 παλλικάρια του.

33. Ανθ/χαγός ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΙΖΙΔΗΣ του 256 Τ.Π. (6/08). Έπεσε στην Λάπηθο μαζί με τους συμπολεμιστές του.

34. Ανθ/χαγός ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ του 256 Τ.Π. (6/08). Έπεσε στην Λάπηθο μαζί με τους συμπολεμιστές του.

35. Ταγ/ρχης (ΠΖ) ΤΑΣΟΣ ΜΑΡΚΟΥ (14/08). Κύπριος Αξιωματικός επικεφαλής του 315 ΤΠ, έπεσε στην περιοχή της Κυθραίας. (Αγνοούμενος).

36. Έφεδρος Ανθ/χαγός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΝΤΩΝΗΣ του 256 Τ.Π. (6/08). Έπεσε ηρωικά στην περιοχή Καραβά.

37. Ανθ/χαγός (ΠΒ) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (23/07). Κύπριος αξιωματικός της 187 ΜΠΠ, έπεσε στην περιοχή Αρκάδι.

38. Ανθ/χαγός (ΠΒ) ΣΑΒΒΑ ΣΙΟΝΗ ΛΟΙΖΟΣ (23/07). Κύπριος αξιωματικός της 187 ΜΠΠ, έπεσε στην περιοχή Αρκάδι.
39. Λοχίας (ΠΒ) ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ ΖΕΝΙΟΥ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ (23/07). Κύπριος οπλίτης της 187 ΜΠΠ, έπεσε στην περιοχή Αρκάδι.

40. Υποδεκανέας (ΠΒ) ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ (23/07). Κύπριος οπλίτης της 187 ΜΠΠ, έπεσε στην περιοχή Αρκάδι.

41. Στρ/της (ΠΒ) ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ (23/07). Κύπριος οπλίτης της 187 ΜΠΠ, έπεσε στην περιοχή Αρκάδι.

42. Στρ/της (ΠΒ) ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ (23/07). Κύπριος οπλίτης της 187 ΜΠΠ, έπεσε στην περιοχή Αρκάδι.

43. Στρ/της (ΠΒ) ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ (20/07). Κύπριος οπλίτης της 190 ΜΑ/ΤΠ, έπεσε στην περιοχή Πανάγρων.

44. Στρ/της ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ (23/07-5.00΄μ.μ). Κύπριος οπλίτης της 181 ΜΠΠ, έπεσε στη μάχη του Συχαρί.

45. Στρ/της ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ (23/07-5.00΄μ.μ). Κύπριος οπλίτης της 181 ΜΠΠ, έπεσε στη μάχη του Συχαρί.

46. Λοχίας (ΠΒ) ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ ΑΒΗΒΟΣ (20/07). Κύπριος οπλίτης της 195 ΜΕΑ/ΑΠ. Έπεσε κατά την αεροπορική επιδρομή στην περιοχή Αθαλάσσας της Λευκωσίας.

47. Λοχίας (ΠΒ) ΠΡΟΔΡΟΜΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (20/07-5.20΄π.μ.). Κύπριος οπλίτης της 184 ΠΠΠ. Έπεσε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο στρατόπεδο της Πυροβολαρχίας στην Αθαλάσσα Λευκωσίας.

48. Στρ/της (ΠΒ) ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΤΣΑΛΗΣ(20/07-5.20΄π.μ.). Κύπριος οπλίτης της 184 ΠΠΠ. Έπεσε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο στρατόπεδο της Πυροβολαρχίας στην Αθαλάσσα Λευκωσίας.

49. Στρ/της (ΠΒ) ΜΙΧΑΗΛ ΠΗΛΙΑΣ (20/07-5.20΄π.μ.). Κύπριος οπλίτης της 184 ΠΠΠ. Έπεσε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο στρατόπεδο της Πυροβολαρχίας στην Αθαλάσσα Λευκωσίας.

50. Λ/χιας (ΠΒ) ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΔΟΥΝΑΣ (20/07-5-20΄π.μ). Κύπριος οπλίτης της 185 ΜΠΠ, έπεσε κατά την διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο στρατόπεδο της Πυροβολαρχίας στην Αθαλάσσα Λευκωσίας.

51. Στρ/της (ΠΒ) ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (20/07-5-20΄π.μ). Κύπριος οπλίτης της 185 ΜΠΠ, έπεσε κατά την διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο στρατόπεδο της Πυροβολαρχίας στην Αθαλάσσα Λευκωσίας.

52. Στρ/της (ΠΒ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (20/07-5-20΄π.μ). Κύπριος οπλίτης της 185 ΜΠΠ, έπεσε κατά την διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο στρατόπεδο της Πυροβολαρχίας στην Αθαλάσσα Λευκωσίας.

53. Στρ/της (ΠΒ) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΚΑΤΑΜΙΤΗΣ (20/07-5-20΄π.μ). Κύπριος οπλίτης της 185 ΜΠΠ, έπεσε κατά την διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο στρατόπεδο της Πυροβολαρχίας στην Αθαλάσσα Λευκωσίας.

54. Στρ/της (ΠΒ) ΣΑΒΒΑΣ ΞΕΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ (20/07-5-20΄π.μ). Κύπριος οπλίτης της 185 ΜΠΠ, έπεσε κατά την διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο στρατόπεδο της Πυροβολαρχίας στην Αθαλάσσα Λευκωσίας.

55. Στρ/της (ΠΒ) ΜΑΡΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ (20/07-5-20΄π.μ). Κύπριος οπλίτης της 185 ΜΠΠ, έπεσε κατά την διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο στρατόπεδο της Πυροβολαρχίας στην Αθαλάσσα Λευκωσίας.
56. Στρ/της Καταδρομέας ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ (21/07). Κύπριος οπλίτης της 31ης ΜΚ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη μάχη του Κοτζά Καγιά.

57. Στρ/της Καταδρομέας ΘΕΟΤΟΚΗΣ ΟΡΦΑΝΟΥ (21/07-10.00΄π.μ). Οπλίτης της 33ης Μ.Κ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος καλύπτοντας τους οπισθοχωρούντες συναδέλφους του από το τουρκικό οχυρό του Αγίου Ιλαρίωνα (Κοτζά Καγιά).
58. Λοχ/γός ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (7/08/1964). Κύπριος αξιωματικός της 31ης ΜΚ έπεσε στην Τυλληρία στην περιοχή του Λωρόβουνου.

59. Στρ/της ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΚΟΥΣΟΥΛΙΔΗΣ (7/08/1964). Κύπριος Καταδρομέας της 31ης ΜΚ, έπεσε στην Τυλληρία στην περιοχή του Λωρόβουνου.

60. Στρ/της ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΛΗΚΙΩΤΗΣ(7/08/1964). Κύπριος Καταδρομέας της 31ης ΜΚ, έπεσε στην Τυλληρία στην περιοχή του Λωρόβουνου.

61. Εθελοντής της ΕΟΚΑ ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΣΙΓΚΑΣ, Ο 16χρονος έπεσε ηρωικά υπερασπιζόμενος τα χώματα της πατρίδας του.




Οι 46 νεκροί και 59 αγνοούμενοι της ΕΛΔΥΚ το 1974

Οι 59 αγνοούμενοι υπαξιωματικοί και στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ είναι:

Υπαξιωματικοί

 Οι ανθυπασπιστές

Κέντρας Κωνσταντίνος και

Παπαλάμπρου Νικόλαος από την Καστοριά,

ο αρχιλοχίας Γιαννακόπουλος Νικόλαος από την Καρδίτσα,

οι λοχίες Βάης Ιάκωβος (Αττική),

Γλαρέντζος Χαράλαμπος (Αττική),

Ιγνατιάδης Ιωάννης (Κιλκίς),

Κρητικός Νικόλαος (Αττική),

Οικονόμου Ηλίας (Τρίκαλα),

Παυλούδης Παύλος (Χαλκιδική),

Πατσανάς Κωνσταντίνος (Λέσβος),

Χαραλαμπίδης Θεόδωρος (Εδεσσα),

Χαμμουριωτάκης Γεώργιος (Χαλκιδική)

και Χαιριτάκης Μιχαήλ (Χανιά),


οι δεκανείς Θανασόπουλος Δημήτριος (Ηλεία),

Τσιώνης Ηλίας (Θεσπρωτία),

Ξένος Θεόδωρος (Ηλεία),

Νικητόπουλος Λάμπρος (Τριφυλλία),

Μουρίκης Αθανάσιος (Καρυστία),

Μανάχος Βασίλειος (Θεσπρωτία),

Γρίβας Χρήστος (Πάτρα),

Γιαννάκης Μηνάς (Πυργιώτισσα)

και Αθανασόπουλος Δημήτριος (Καρδίτσα).

Στρατιώτες:

 Ανθής Ελευθέριος (Κέρκυρα),

Ανεμάς Δημήτριος (Καρδίτσα),

Αναλυτής Γεώργιος (Αττική),

Ανδριτσόπουλος Ελευθέριος (Αττική),

Βελώνας Δημήτριος (Ηλεία),

Δεδεβέσης Δημήτριος (Αττική),

Ζαχαρέας Ευάγγελος (Καλαμάτα),

Ζερβομανώλης Γεώργιος (Λέσβος),

Ηλιόπουλος Παναγιώτης (Τριφυλλία),

Καραγκούνης Χαράλαμπος (Ηλεία),

Κατρακάκης Θεοχάρης (Αττική),

Κωνσταντίνου Ευάγγελος (Σούλι),

Κουτρούλης Στέφανος (Χαλκιδική),

Κωνσταντακόπουλος Ιωάννης (Ηλεία),

Κρατημένος Αναστάσιος (Γορτυνία),

Καραγεώργιος Αθανάσιος (Τρίκαλα),

Λουρμπάς Δημήτριος (Ηλεία),

Λίγγος Θωμάς (Δομοκός),

Μπροδήμος Κων/νος (Ερμιόνη),

Ξυδιάς Ιωάννης (Πυλία),

Παπαδόπουλος Ιωάννης (Ηλεία),

Παπατσάνης Αθανάσιος (Γρεβενά),

Ρούσσης Σεραφείμ (Λοκρίδα),

Σίνης Αργύριος (Θήβα),

Σμυρλής Βασίλειος (Ναύπλιο),

Σούρλας Κων/νος (Χαλκιδική),

Σταματόπουλος Κων/νος (Ηλεία),

Σταθόπουλος Ανδρέας (Μεσσήνη),

Σκουρλής Δημήτριος (Μεσσήνη),

Τσιτιρίδης Κων/νος (Γιαννιτσά),

Τριανταφυλλίδης Μαν. (Ηράκλειο),

Τριάντης Βασίλειος (Νικόπολη),

Χ»Σταυρής Νικόλαος (Αττική),

Αυλωνίτης Σπυρίδων (Λευκάδα),

Γεροντής Σπυρίδων (Κόρινθος),

Παφιώλης Κων/νος (Ηλεία)

και Χουντάλας Προκόπιος (Ναύπλιο).




ΝORATLAS 52-133 «NIKH 4»
ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ


Επισ/ναγός Παναγόπουλος Βασίλειος-

Επισ/ναγός Συμεωνίδης Γεώργιος-

Επισ/νίας Άνθιμος Ηλίας-

Ανθ/στής Δάβαρης Γεώργιος


ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΕΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ
Α’ ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ


ΔΕΑ/ΚΔ Τσαμκιράνης Δημήτριος-

Λοχίας ΚΔ Καβραχωριανός Νικόλαος-

Λοχίας ΚΔ Τσιλιβάκης Στέφανος-

Δεκ. ΚΔ Τσάκωνας Ευάγγελος-

Δεκ. ΔΚ Χριστόπουλος Αθανάσιος-

Στρ/της ΚΔ Αναστασόπουλος Ανδρέας-

Στρ/της ΚΔ Γιαννακάκης Κοσμάς

Στρ/της ΚΔ Γιαννάκος Στέφανος

Στρ/της ΚΔ Γιαννόπουλος Παναγιώτης-

Στρ/της ΚΔ Δαλαμάγκας Ηλίας-

Στρ/της ΚΔ Ζησιμόπουλος Ανδρέας
Στρ/της ΚΔ Ηλίας Κωνσταντίνος-

Στρ/της ΚΔ Κασιμάκης Σωτήριος-

Στρ/της ΚΔ Κατερός Κωνσταντίνος-

Στρ/της ΚΔ Κουρούνης Σωτήριος-

Στρ/της ΚΔ Λίγδης Χρήστος-

Στρ/της ΚΔ Δοϊτσίδης Χριστόδουλος-

Στρ/της ΚΔ Μανιάτης Σπυρίδων-

Στρ/της ΚΔ Μονιάς Αιμίλιος-

Στρ/της ΚΔ Μπαρώτας Κωνσταντίνος-

Στρ/της ΚΔ Νάκος Γεώργιος-

Στρ/της ΚΔ Πρινιανάκης Στυλιανός-

Στρ/της ΚΔ Σιορώκος Δημήτριος-

Στρ/της ΚΔ Σκιαδαρέσης Νικόλαος-

Στρ/της ΚΔ Τζούρας Σωτήριος-

Στρ/της ΚΔ Τούλης Ηλίας-

Στρ/της ΚΔ Χατζόπουλος Χρήστος

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΙΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ
Στρ/της ΚΔ Ζαφειρίου Αθανάσιος

NORATLAS 52-139 «NIKH 7»

ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΕΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ
Α’ ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ

Στρ/της ΚΔ Νόμπελης Σπυρίδων-

Στρ/της ΚΔ Οικονομάκης Κωνσταντίνος


ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΝΤΕΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ

Λοχίας ΚΔ Τσόγκας Παύλος-

Στρ/της ΚΔ Αντωνόπουλος Γεώργιος-

Φύσσαρης Ιωάννης-

Θεοδωρόπουλος Σ.-

Γκόγκος Κ.-

Τσαγκαρόπουλος Δημήτριος-

Λατζουράκης Γεώργιος-

Λοχίας ΚΔ Ξεφτύλης  Κωνσταντίνος-

Παπαευσταθίου Ευστάθιος-

ΜαυρουδήςΓεώργιος


Οι πεσόντες, του 398 ΤΠ, των οποίων τιμήθηκε η θυσία, είναι

ο λοχίας Σταυράκης Σταύρου από τη Λευκωσία,

ο δεκανέας Μιχαήλ Καραμανλή από την Αμμόχωστο,

οι στρατιώτες Χριστόδουλος Πολυδώρου από τη Χλώρακα,

Γεώργιος Κλεάνθους από τον Κάθηκα,

Παύλος Ευλαμπίου Φλουρέντζου από την Αμμόχωστο,

Ανδρέας Αντωνίου από τη Λευκωσία

και Ιάκωβος Παφίτης από τη Λευκωσία.


1.  Διοικητής της Μοίρας Ταγματάρχης Γ. Παπαμελετίου,

2. Υποδιοικητής Ταγματάρχης Αγ. Αβραμίδης

3. Διευθυντής του 3ου Γρ. Ταγματάρχης Β. Μανουράς

4. Υπολοχαγός Γεώρ. Μπαραμπούτης,

5. Υπολοχαγός Βασ. Φθενός,

6. Υπολοχαγός Μπένος,

7. Καταδρομέας πολυβολητής Κ. Γεωργακόπουλος που σκότωσε 12 Τούρκους από την ταράτσα του κεντρικού κτηρίου και οι απολυόμενοι καταδρομείς


Οι 12 και η κυρά Φροσύνη

Είναι από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες του 1974. Μοιάζει περισσότερο με παραμύθι, γιατί η περιπέτεια των 12 στρατιωτών πρωταγωνιστών της δεν μπορεί να χωρέσει ούτε στο μυαλό του πιο ευφάνταστου σεναριογράφου

Πέρασαν στην ιστορία ως οι 12 και η κυρά Ευφροσύνη. Οι δώδεκα στρατιώτες, που το 1974 εγκλωβίστηκαν στη Λάπηθο, που κρύβονταν για εβδομάδες σε μια σπηλιά, και από την άλλη, η Ευφροσύνη Προεστού, μια γριά περίπου 70 χρόνων, η οποία τους βοηθούσε, τους προφύλασσε, τους μαγείρευε και τους είχε ως παιδιά της.

Στις 8 Αυγούστου 1964 τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν την ακταιωρό «Φαέθων» στο καραβοστάσι «Ξερός», σκοτώνοντας έξι μέλη του πληρώματος. Ο κυβερνήτης του πλοίου, ανθυποπλοίαρχος τότε του Βασιλικού Ναυτικού, Δημήτριος Μητσάτσος δέχθηκε πυρά στο δεξί του χέρι, το οποίο στη συνέχεια και έχασε.





Ηρωικές μορφές του καθήκοντος
1.         Ανθ/ναγός ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ της 111 ΠΜ, χειριστής F5 κατά την διάρκεια αερομαχίας πάνω από την Σκύρο, όταν τουρκικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε ελληνικά.

2.         Ανθ/ναγός ΔΗΝΟΠΟΥΛΟΣ της 111 ΠΜ, χειριστής F5 κατά την διάρκεια αερομαχίας πάνω από την Σκύρο κατέρριψε τουρκικό F-105 και ανάγκασε ένα ακόμη σε αναγκαστική προσγείωση.

3.         Υπ/χαγός (ΠΒ) Γ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ. Υποδιοικητής της 182 Μ.Π.Π, άνοιξε πυρ εναντίον του προγεφυρώματος στην Κερύνεια με δική του πρωτοβουλία προκειμένου να ενισχύσει το 251 Τ.Π.

4.         Ταγ/ρχης ΔΕΛΛΗΣ (16/08). Διοικητής των Λόχων που ηγήθηκε στις 6.00΄μ.μ. της ηρωικής εξόδου των εναπομεινάντων Ελλήνων στρατιωτών από το κατειλημμένο πλέον στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

5.         Πλ/ρχης (ΠΝ) ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ (21/07). Κυβερνήτης του Αρματαγωγού «ΛΕΣΒΟΣ» που βομβάρδισε τον τουρκικό θύλακα της Πάφου με δική του πρωτοβουλία.

6.         Συν/ρχης (ΠΖ) Δ. ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (21/07). Ήταν επικεφαλής δύναμης 500 Κυπρίων οπλιτών και αρμάτων που μεταφέρονταν με το οχηματαγωγό «Ρέθυμνο» προς ενίσχυση της Κύπρου. Παρά τις προσπάθειές του εξαναγκάσθηκε να γυρίσει στην Ρόδο.

7.         Λ/αγός Καταδρομών ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΡΟΚΑΣ (20-21/07). Αξιωματικός της 33ης Μ.Κ, επικεφαλής του λόχου κρούσης, τραυματίστηκε κατά την διάρκεια της κατάληψης του τουρκικού οχυρού του Αγίου Ιλαρίωνα (Κοτζά Καγιά).

8.         Αντ/ρχης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ του κλιμακίου Κύπρου της ΚΥΠ, ενημέρωσε εγκαίρως την ΕΛΔΥΚ στις 20/07 για την επικείμενη εισβολή.

9.         Συντ/ρχης (ΠΖ) ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ. Διοικητής της ΕΛΔΥΚ που διέταξε τα χαράματα της 20/07 το σχέδιο διασποράς.

10.       Ταγμ/ρχης (ΠΖ) ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΛΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΣ (23/08). Διοικητής του 366 Τ.Π, κράτησε με νύχια και με δόντια την Λευκωσία.

11.       Στρ/της Καταδρομέας ΜΠΙΚΑΚΗΣ Ήρωας που κατέστρεψε μόνος του με ΠΑΟ στο Δαλί της Λευκωσίας 6 τουρκικά άρματα μάχης και απέτρεψε ολόκληρο μηχανοκίνητο τάγμα.

12.       Ταγμ/ρχης Καταδρομών ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΟΥΡΑΣ (23/07) Διοικητής του 41ου-42ου -43ου Λόχου Κρούσης της Α΄ Μ.Κ. του Μάλεμε, υπερασπίστηκε το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

13.       Ταγμ/ρχης (ΠΖ) Καταδρομών Γ. ΠΑΠΑΜΕΛΕΤΙΟΥ (22-23/07). Διοικητής της Α΄ΜΚ του Μάλεμε, υπερασπίστηκε το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

14.       ΠΛΑΤΩΝ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ (22-23/07). Διοικητής του 41ου Λόχου της Α΄ΜΚ.

15.       ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΡΟΥΚΑΣ (22-23/07). Διοικητής του 42ου Λόχου της Α΄ΜΚ.

16.       ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΤΣΟΥΚΗΣ

17.       Λοχαγός Καταδρομών ΜΠΕΝΟΣ (23/07) Διοικητής Διμοιρίας στην υπεράσπιση του αεροδρομίου της Λευκωσίας.

18.       Λοχ/γός (ΠΖ) ΛΟΥΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ  (14-16/08). Διοικητής του 4ου Λόχου της ΕΛΔΥΚ, υπερασπίστηκε το στρατόπεδο της κατά τον Αττίλα ΙΙ.

19.       Επισ/ναγός ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ (22/07). Κυβερνήτης του Μεταγωγικού NORATLAS «ΝΙΚΗ 15», που επέδειξε υψηλό πατριωτικό φρόνημα κατά την αποστολή των Καταδρομών, από την Σούδα προς το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

20.       Επισ/ναγός ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΙΟΥ (22/07). Συγκυβερνήτης του Μεταγωγικού NORATLAS «ΝΙΚΗ 15», που επέδειξε υψηλό πατριωτικό φρόνημα κατά την αποστολή των Καταδρομών, από την Σούδα προς το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

21.   Αρχ/νίας ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ (22/07). Ραδιοναυτίλος του Μεταγωγικού NORATLAS «ΝΙΚΗ 15», που επέδειξε υψηλό πατριωτικό φρόνημα κατά την αποστολή των Καταδρομών, από την Σούδα προς το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.
22.       Ανθ/στής ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΡΑΤΑΪΡΗΣ (22/07). Μηχανικός του Μεταγωγικού NORATLAS «ΝΙΚΗ 15», που επέδειξε υψηλό πατριωτικό φρόνημα κατά την αποστολή των Καταδρομών, από την Σούδα προς το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

23.       Ανθ/χαγός ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (08). Διοικητής διμοιρίας του 31ου Λόχου Κρούσης της 31ης ΜΚ, που κράτησε την άμυνα στο χωριό Πιρόι.

24.       Λοχαγός Καταδρομών ΗΛΙΑΣ ΓΛΕΝΤΖΕΣ.

25.       Αντ/ρχης  (ΠΖ) ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. Διοικητής του 281 Τ.Π, πήρε μέρος στις μάχες στο Πεντεμίλι και στη Λάπηθο.

26.       Ταγμ/ρχης ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ. Ήταν διοικητής διλοχίας της ΕΛΔΥΚ στην Λάπηθο.

27.       Tαγμ/ρχης ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ. Ήταν διευθυντής του 3ου Γραφείου της ΕΛΔΥΚ, έλαβε μέρος στις μάχες του στρατοπέδου (20/07-16/08).

28.       ΜΠΙΚΟΣ. Πολέμησε και τραυματίστηκε στις μάχες στην περιοχή Καραβά – Λαπήθου.

29.       ΣΤΑΥΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ. Έλαβε μέρος στις μάχες του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ (20/07-16/08).

30.       Δεκ/νέας ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (16/08). Ήταν χειριστής όλμου των 60 χιλ., που ανατίναξε ένα τουρκικό τζιπ με ΠΑΟ των 1069 χιλιοστών στη μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ.

31.       Αρχ/χίας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. Ήταν επικεφαλής της Διμοιρίας Β στη μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ (22/07).

32.       ΗΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑΣ Διοικητής του Β’ λόχου στη μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ (22/07).

33.       Λοχαγός ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ (22/07). Βρισκόταν προς υποστήριξη με τους άνδρες του τάγματος στο λόφο έξω από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

34.       Υπ/χαγός ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΟΥΒΛΑΚΗΣ. Επικεφαλής του Β’ Γραφείου της ΕΛΔΥΚ, έλαβε μέρος στις μάχες του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ (20/07-16/08).


35.       Υπολ/γός ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΤΟΥΒΑΣ (22/07). Συμμετείχε ως αξιωματικός της Α΄ Μ.Κ του Μάλεμε στις μάχες του αεροδρομίου της Λευκωσίας.

36.       Υπολ/γός ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ (21-22/07). Υποδιοικητής του 4ου Λόχου της ΕΛΔΥΚ, έλαβε μέρος στη μάχη του στρατοπέδου της. Αν και τραυματίας αρνήθηκε να πάει στο νοσοκομείο.


37.       Ανθ/χαγός ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ (21-22/07). Πήρε μέρος σε όλες τις φάσεις των μαχών που διεξήχθησαν στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, μπροστά στο στρατόπεδο και στον κάμπο του Κιόνελι.






Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Τρεις μήνες φυλάκιση του Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, τρεις μήνες αδιαφορίας.....




Θ. Μαλκίδης
Τρεις μήνες φυλάκιση του Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, τρεις μήνες αδιαφορίας....

Μετά από τρεις μήνες και πλέον φυλάκιση του  Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί και έχοντας καλέσει από την πρώτη στιγμή τους Ελλαδικούς θεσμούς να αγωνιστούν για την αποφυλάκισή του,  φαίνεται ότι η αδιαφορία θα συνεχίσει να είναι ο σύντροφός μας. Εξαίρεση οι ανακοινώσεις τριών ποντιακών συλλόγων, η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Ν. Νικολόπουλου και η "απάντηση" του Υπουργείου Εξωτερικών.

Εμείς, παρά τη σιωπή, την αδράνεια, την αδιαφορία, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο για την απελευθέρωση του Έλληνα, Ρωμιού του Πόντου, συμπατριώτη μας Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, καθώς και κάθε κρατούμενου στην Τουρκία που έχει φυλακιστεί για τις ιδέες του. 

Λευτεριά στον Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, σημαίνει Λευτεριά στους Γενοκτονημένους Λαούς της Μικράς Ασίας.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

                                  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  26/7/2017


Ο ΔΣΑ καταδικάζει την συνεχιζόμενη προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι μετά την καταστολή του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία οι  δημοκρατικές ελευθερίες και το κράτος δικαίου  τελούν υπό ανελέητο διωγμό.
Οι διώξεις σε βάρος συναδέλφων μας δικηγόρων,  οι απολύσεις δικαστικών λειτουργών και δημοσίων υπαλλήλων, έχουν μετατραπεί σε θλιβερή κανονικότητα, που δηλητηριάζει τη δημοκρατία.

Οι συλλήψεις των επικεφαλής  του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας Ιντίλ Εζέρ, και προηγουμένως του Τανέρ Κιλίτς, αλλά και του  ποντιακής καταγωγής ακτιβιστή Βασίλη-Γιάννη Γιαϊλαλί,  χωρίς την τήρηση δικονομικών δικαιοκρατικών εγγυήσεων   είναι πλήρως αποκαλυπτικές της θεσμικής κατάπτωσης στην οποία το τουρκικό καθεστώς έχει εγκλωβίσει τους πολίτες.

Η έκφραση αλληλεγγύης  του δικηγορικού σώματος και του ΔΣΑ   είναι αυτονόητη και δεδομένη έναντι των ανθρώπων που δοκιμάζονται.
Ομοίως αυτονόητη είναι η υποχρέωση της Ελληνικής Κυβέρνησης να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί και να προβεί στις δέουσες ενέργειες προς υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και του δημοκρατικού κεκτημένου.


 Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ  Βασίλειος Ε. Αλεξανδρής  


Ο  ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος έθιξε, με ερώτησή του, την πρωτοφανή ταλαιπωρία του Ελληνικής καταγωγής Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί που πρωτοστατεί στην προσπάθεια αναγνώρισης της Αρμενικής και της Ποντιακής Γενοκτονίας, ο οποίος φυλακίστηκε στην Τουρκία, για άλλη φορά, με την κατηγορία της «προσβολής του Προέδρου της Δημοκρατίας»!

Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής κατέθεσε το εξής ερώτημα προς τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά:

Πώς θα αντιδράσει η επίσημη Ελλάδα στη νέα φυλάκιση του Ελληνικής καταγωγής αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Από την πλευρά του, ο Υπουργός απάντησε με… διπλωματικό τρόπο, που σήμερα δεν ικανοποιεί το κοινό αίσθημα. 

Επακριβώς υποστήριξε:
«1.Η προξενική προστασία από πλευράς ελληνικού Κράτους παρέχεται στο πλαίσιο του προξενικού δικαίου σε Έλληνες πολίτες.

2. Η Ελλάδα δεν αναμιγνύεται στα εσωτερικά τρίτων Κρατών αναφορικά με διώξεις ή φυλακίσεις πολιτών που φέρουν την υπηκοότητα των Κρατών αυτών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του φυλακισθέντος στον οποίο αναφέρεται ο ερωτών.


3. Βεβαίως, κάθε χώρα ελέγχεται ενώπιον των διεθνών οργάνων για ζητήματα που άπτονται της διεθνούς ειρήνης και συνεργασίας όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το θέμα αυτό απασχολεί έντονα τη διεθνή κοινότητα,  ιδιαίτερα σε σχέση με τα τεκταινόμενα το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία».





YUNAN DIŞİŞLERİNDEN YANNİS İÇİN DİPLOMATİK YANIT

Μνημόσυνο Ηρώων πεσόντων 70 ΤΜΧ - Διμοιρίας ΜΧ της ΕΛΔΥΚ και του Ήρωα πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή 1974 Γεωργίου Νικοδήμου


Μνημόσυνο Ηρώων πεσόντων 70 ΤΜΧ - Διμοιρίας ΜΧ της ΕΛΔΥΚ και του Ήρωα πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή 1974 ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ 

Την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017 στον Ιερό Ναό του Σωτήρος Πέρα Χωριού Νήσου θα γίνει το μνημόσυνο των Ηρώων πεσόντων 70 ΤΜΧ - Διμοιρίας ΜΧ της ΕΛΔΥΚ .


Την ίδια ημέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στον Άγιο Θεόδωρο Πιτσιλιάς θα γίνει το μνημόσυνο  του Ήρωα πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή 1974 ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ






Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Η ανάκληση των Ελληνικών υποβρυχίων ενώ έπλεαν προς την Κύπρο το 1974






Το καλοκαίρι του 1974, το ΠΝ διέθετε σαφέστατη ποιοτική υπεροχή με 4 υπερσύγχρονα υποβρύχια Τύπου 209/1100 και 4 πυραυλακάτους τύπου Combattante II, εξοπλισμένες με κατευθυνόμενα βλήματα ΜΜ38 Exocet.


Ντοκουμέντα για τις περιπολίες των ελληνικών υποβρυχίων 
στις 19-23 Ιουλίου 1974
Iστορικά ντοκουμένα που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η τουρκική απόβαση στην Κύπρο θα μπορούσε να είχε αποτύχει, αν η Αθήνα είχε αποφασίσει να εμπλακεί διά των υποβρυχίων της, παρουσιάζει η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης. Ειδικότερα, η υπηρεσιακή αναφορά με διαβάθμιση «Άκρως Απόρρητο-Ειδικού Χειρισμού» του Πλωτάρχη Βασίλειου Γαβριήλ, Κυβερνήτη του υποβρυχίου ΓΛΑΥΚΟΣ (S110), ρίχνει φως σε αθέατες πτυχές της δράσης των μέσων της Διοίκησης Υποβρυχίων και αποκαλύπτει την ανεπάρκεια της τότε χουντικής στρατιωτικής ηγεσίας.
Στις 19 Ιουλίου του 1974 και ώρα 15:07 απέπλευσαν από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας τα υποβρύχια ΓΛΑΥΚΟΣ (S110), ΝΗΡΕΑΣ (S111) και ΤΡΙΤΩΝ (S112) κατόπιν διαταγής του Αρχηγείου Ναυτικού προς τον Διοικητή Στόλου Αντιναύαρχο Πολυζώη Καλογερόπουλο και τον Διοικητή Στολίσκου Υποβρυχίων (ΣΥΒ) Πλοίαρχο Ανδρέα Βαφειάδη. Τα εν λόγω υποβρύχια διατάχθηκαν να πλεύσουν στην περιοχή της Ρόδου, με το πρόσχημα εκτέλεσης εθνικής άσκησης και «… να αναφέρουν εντοπισμούς μονάδων Β΄ κράτους (Τουρκία) ως και παντός ετέρου πολεμικού πλοίου». Πριν όμως από τον απόπλου, περί ώρα 13:00 κλήθηκαν οι Κυβερνήτες ΓΛΑΥΚΟΥ (Πλωτάρχης Β. Γαβριήλ) και ΝΗΡΕΑ (Πλωτάρχης Ι. Παναγιωτόπουλος) στο Αρχηγείο Στόλου για να ενημερωθούν για Σχέδιο που υπήρχε και αφορούσε στην αντιμετώπιση τουρκικής επιθέσεως στην Κύπρο. Σε αυτό περιλαμβάνονταν όλες οι κινήσεις και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και γενικά το σχέδιο ενέργειας για την αποτροπή των εκτιμώμενων τούρκικων επιδιώξεων. Η ενημέρωση έγινε βιαστικά και γι’ αυτό ζήτησαν αντίγραφο που όμως δεν τους δόθηκε λόγω υψηλής διαβαθμίσεως. Υπενθυμίζεται ότι ο απόπλους της τουρκικής αποβατικής δύναμης από τη Μερσίνα ξεκίνησε στις 12:55 (τοπική ώρα) και ολοκληρώθηκε στις 14:00 της 19ης Ιουλίου 1974 με δύναμη αποτελούμενη από τα αντιτορπιλικά M. F. ÇAKMAK (D351), ADATEPE (D353), KOCATEPE (D354), TINAZTEPE (D355), İÇEL (D344), το αντιτορπιλικό συνοδείας BERK (D358), τα περιπολικά DEMIRHISAR (P112) και ΑKHISAR (P114) και τα αρματαγωγά ERTUĞRUL (L401), BAYRAKTAR (L403), SANCAKTAR (L404) μαζί με 12 LCM, 11 LCU και 12 LCT.
Στις 13:50, η Διοίκηση Υποβρυχίων γνωστοποίησε στο ΝΑΤΟ (συνεπώς και στην Τουρκία) τον επικείμενο απόπλου 5 συνολικά υποβρυχίων από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Ο Πλωτάρχης Βασίλης Γαβριήλ επισημαίνει στα συμπεράσματά: «Ανεξαρτήτως υποχρεώσεως της ΣΥΒ ως προς την έκδοση SUBNOTE (DY541) τούτο δεν έπρεπε να εκδοθεί, διότι ούτως καθίστατο γνωστόν εις τους Τούρκους η περίπου θέσις των υποβρυχίων».





Η Ναυτική Αγγελία Κίνησης Υποβρυχίων (Subnote) της 19ης Ιουλίου 1974, με την οποία γνωστοποιείται στο ΝΑΤΟ ο απόπλους των υποβρυχίων ΓΛΑΥΚΟΣ (S110), ΝΗΡΕΥΣ (S111), ΤΡΙΤΩΝ (S112), ΠΡΩΤΕΥΣ (S113) και ΚΑΤΣΩΝΗΣ (S115) από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Σύμφωνα με μαρτυρία του τηλεγραφητή του Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ, Χαράλαμπου Γιακουβάκη, το βράδυ της παραμονής της εισβολής και ενώ τα τρία υποβρύχια βρισκόντουσαν στις Κυκλάδες με πορεία προς περιοχή της Ρόδου, ο Κυβερνήτης τον διέταξε να βγει και να σβήσει τον διακριτικό αριθμό («S110»). Το Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ ήταν φορτωμένο με 13 συνολικά τορπίλες (6 SST-4, 4 Μk37 mod2 και 3 Μk37 mod3).
Στις 16:10 της 20ης Ιουλίου 1974 και ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη ο ΑΤΤΙΛΑΣ-1, τα υποβρύχια διατάχθηκαν με σήμα από το Αρχηγείο Ναυτικού (ΑΝ 4572, ΗΩΠ 201518 Ιουλίου 74) όπως «… πλεύσατε εν καταδύσει το ταχύτερον δυνατόν υπό πολεμικάς συνθήκας και εγκαταστήσατε πολεμικάς περιπολίας εις κάτωθι τομείς: Α. – Τρίτων …., Β. – Γλαύκος ……. μεταξύ μεσημβρινών 32ο 30΄Α – 33ο 30΄Α και από ακτάς Κύπρου έως ακτάς Τουρκίας. Γ. – Νηρεύς μεταξύ μεσημβρινών 33ο 30΄Α-34ο 30΄Α και από ακτάς Κύπρου έως ακτάς Τουρκίας. Δ.- Πρωτεύς…..» και συγκεκριμένα το Υ/Β ΤΡΙΤΩΝ στην περιοχή της Ρόδου, το Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ βορείως της Κερύνειας, το Υ/Β ΝΗΡΕΥΣ βορειοανατολικά της Κερύνειας και το Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ στις προσβάσεις κόλπου Σμύρνης και Ελλησπόντου.
Ο Πλωτάρχης Βασίλης Γαβριήλ αναφέρει στην απόρρητη έκθεσή του ότι την 21η Ιουλίου ενώ έπλεε προς την Κύπρο έκανε εκτίμηση της κατάστασης που θα αντιμετώπιζε: «Υπελόγισα ότι αι τουρκικαί δυνάμεις αι οποίαι θα μοι απησχόλουν θα ήσαν, κατά εν τη μετακίνησην (TRANSIT) του Υποβρυχίου περίπου 4 υποβρύχια και εγγύς της Κύπρου περίπου 10 αντιτορπιλλικά, εξαιρουμένων βεβαίως των τουρκικών μεταγωγικών ως και των πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων εταίρων κρατών». Και συνεχίζει: «Ως εκ τούτου έπλευσα νοτιώτερον και εσκόπευα όπως εκτελέσω προσγείωσιν εις Κάβον Αρναούτη της Κύπρου και εν συνεχεία πλέων εγγύς των ακτών μέχρις του τομέως περιπολίας θα επιτιθέμην εναντίον παντός τουρκικού αντιτορπιλλικού και μεγάλου μεταγωγικού. Αντικειμενικός μου σκοπός κυρίως ήτο όπως διέλθω εκ του λιμένος της Κυρηνείας ένθα και θα έβαλον τας τορπίλλας εναντίον παντός στόχου ευρισκομένου εκεί και ανεξαρτήτως εθνικότητος. Όσον αφορά τα τουρκικά αντιτορπιλλικά τα οποία τυχόν θα συναντούσα κατά το TRANSIT, είχα αποφασίσει να τους επιτεθώ εφόσον διήρχοντο εις απόστασιν μικροτέρα των 10.000 υάρδων και υφίστατο πιθανότης εντοπισμού μου, δεδομένου ότι επίστευσα πως εφ’ όσον εντοπιζόμην υπό τουρκικού αντιτορπιλλικού θα μοι επιτίθετο. Εις τον τομέα περιπολίας μου και ανεξαρτήτως της λήψεως διαταγής ενάρξεως ΠΥΡ είχον αποφασίσει όπως επιτίθεμαι εναντίον οιασδήποτε εθνικότητος πλοίου, κατά προτεραιότητα αντιτορπιλλικών, καθόσον η αναγνώρισης της εθνικότητος ενός στόχου, ιδίως εν νυκτί, αποτελεί ουτοπία». Σύμφωνα ωστόσο με νεότερες αποκαλυπτικές πληροφορίες, στην περιοχή είχαν αναπτυχθεί από τις 13-14 Ιουλίου μόνο δύο τουρκικά υποβρύχια, τo CERBE (S341) σε περιοχή 40 μιλίων δυτικά της Πάφου και νοτίως Κόλπου Αττάλειας και το Ι. İNÖNÜ (S346) ανατολικά της Κύπρου, όπου παρέμειναν σε κατάδυση για συνολικά 21 ημέρες. 






Η πρώτη σελίδα της απόρρητης έκθεσης του Πλωτάρχη Βασίλειου Γαβριήλ, Κυβερνήτη του Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ (S110), σύμφωνα με την οποία το υποβρύχιο είχε συμμετάσχει στην ΝΑΤΟική άσκηση DALE FALCON από 7 έως 13 Ιουνίου 1974, κατά την οποία «εβελτιώθη τα μέγιστα το επίπεδον εκπαιδεύσεως του πληρώματος».

Στις 21 Ιουλίου 1974 και ώρα 21:30 και ενώ τα Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ και ΝΗΡΕΥΣ έπλεαν σε απόσταση 88 και 122 ναυτικών μιλίων αντίστοιχα δυτικά της Κύπρου (140 και 164 ναυτικά μίλια αντίστοιχα από την Κερήνεια) έλαβαν νέο σήμα (ΑΝ 4658, ΗΩΠ 211300 Ιουλίου 74) και διατάχθηκαν να επιστρέψουν στην περιοχή Ρόδου όπου θα αναλάμβαναν περιπολίες σε συγκεκριμένους τομείς, συγκεκριμένα στην περιοχή νοτιοανατολικά Ρόδου-Καρπάθου και δυτικά της Καρπάθου, αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι τα υποβρύχια πάντα περιπολούν σε καθορισμένους με ακρίβεια γεωγραφικούς τομείς, οι οποίοι πρέπει να είναι γνωστοί στα φίλια μέσα για αποφυγή παρεμβολών έως και ατυχούς εμπλοκής σε μάχη.
Στις 22 Ιουλίου στις 19:30 οι κυβερνήτες των Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ και ΝΗΡΕΥΣ έλαβαν νέο σήμα (ΑΝ 4724, ΗΩΠ 221500 Ιουλίου 1974) από το Αρχηγείο που διέτασσε: «… άμα λήψει πλεύσατε υπό πολεμικάς συνθήκας εν καταδύσει το ταχύτερον δυνατόν και εγκαταστήσατε πολεμικάς περιπολίας εις τομείς ….. 2…… 3. Αποφύγατε εντοπισμόν και εμπλοκήν. 4. Μέτρα αμύνης ως εν πολέμω. 5. Επίθεσις κατά Τουρκικών ναυτικών δυνάμεων με προτεραιότητα κατά σειράν αντιτορπιλικά-μεταγωγικά θα διαταχθή δια νεωτέρας πλην περιπτώσεως ανωτέρω παραγράφου 4… ».
Την επόμενη ημέρα 23 Ιουλίου, τα υποβρύχια ΓΛΑΥΚΟΣ και ΝΗΡΕΥΣ βρίσκονταν 45 ναυτικά μίλια δυτικά της Κύπρου, όταν στις 19:30 έλαβαν ξανά σήμα ανάκλησης (ΑΝ 4775, ΗΩΠ 231400 Ιουλίου 74): «… άμα λήψει πλεύσατε εν καταδύσει υπό πολεμικές συνθήκες και αναλάβατε περιπολίας ως ακολούθως:…. 2. Κατά τον πλουν και εντός του τομέως περιπολίας αποφύγετε εντοπισμόν και εμπλοκήν. 3…» ενώ ακολούθησε και δεύτερο σήμα (ΑΝ 4782) που ενημέρωνε για κατάπαυση εχθροπραξιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυβερνήτης του ΓΛΑΥΚΟΣ, σοβαρά προβληματισμός από τις παλινωδίες του Αρχηγείου Ναυτικού καθυστέρησε επί 6 ώρες να απαντήσει, καθώς προβληματιζόταν για το τι έπρεπε να πράξει. Όταν υπήρξε η ενημέρωση ότι επετεύχθη εκεχειρία και τερματίστηκαν οι πολεμικές επιχειρήσεις, επέστρεψε και πάλι στη Ρόδο καθώς υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενο χτύπημα των Τούρκων σε ελληνικό νησί.






To Y/B ΓΛΑΥΚΟΣ ανακλήθηκε για δεύτερη φορά ενώ βρισκόταν 45 ναυτικά μίλια δυτικά της Κύπρου.

Ο Πλωτάρχης Γαβριήλ στην απόρρητη έκθεσή του δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρανόησης για το πώς θα μπορούσε να αλλάξει η μοίρα της Κύπρου, αν δεν διέκοπτε η Αθήνα την επιχείρηση των υποβρυχίων στην Κύπρο: «Κατά τη μετακίνησην του Υποβρυχίου προς Κύπρον, ήμουν πεπεισμένος ότι εφ’ όσον δεν διεκόπτετο ο πλους και ανελάμβανα δράσιν ομού μετά του υποβρυχίου ‘Νηρεύς’, αι απώλειαι τα οποιας θα επιφέραμεν εις τον εχθρόν θα ήσαν τόσαι ώστε να ηναγκάζετο να ματαιώσει την αποβίβασιν».
Συνολικά, την περίοδο αυτή, ο ΓΛΑΥΚΟΣ διάνυσε 1.217 ναυτικά μίλια, ευρισκόμενος 170 ώρες και 28 λεπτά σε κατάδυση και ο ΝΗΡΕΥΣ διάνυσε 1.320 ναυτικά μίλια ευρισκόμενος 217 ώρες σε κατάδυση.
Στις 14 Αυγούστου και ώρα 05:00 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο ΑΤΤΙΛΑΣ-2, τα Υ/Β ΤΡΙΤΩΝ και ΠΡΩΤΕΥΣ διατάχθηκαν να πλεύσουν προς την Κύπρο, όμως στις 21:50 και ενώ βρισκόταν 100 ναυτικά μίλια από την Κυρήνεια, έλαβαν νέο σήμα (ΑΝ5931) να επιστρέψουν και πάλι πίσω. Ήταν η τρίτη φορά που η Αθήνα δίσταζε να εμπλακεί σε επιχειρήσεις στην Κύπρο με τα προηγμένα υποβρύχια. Οι πολεμικές περιπολίες που εκτελέστηκαν την περίοδο από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο του 1974 από τα μέσα της Διοίκησης Υποβρυχίων παραμένουν απόρρητες καθώς οι σχετικές σελίδες από τα ημερολόγια και τα αρχεία έχουν αφαιρεθεί.

Μια ακόμα άγνωστη πτυχή εκείνης της δραματικής περιόδου ήταν η σχέση του Πλωτάρχη Βασίλειου Γαβριήλ με τον Κυβερνήτη του αρματαγωγού ΛΕΣΒΟΣ Πλωτάρχη Ελευθέριο Χανδρινό, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την αδελφή του, Αμαλία. Όταν ο Κυβερνήτης του Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ έμαθε πως  ο Χανδρινός βομβάρδισε τον τουρκικό θύλακα στον Μούτταλο της Πάφου, είπε στο πλήρωμά του: «Ελπίζω να του κόψει να κατευθυνθεί προς την Αίγυπτο για να γλυτώσει». Πράγματι, ο Χανδρινός κινήθηκε προς την Αίγυπτο και μπήκε μέσα σε σχηματισμό του 6ου Αμερικανικού Στόλου.