Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Μνήμη Νεοκλή Σαρρή

 

 

 Θεοφάνης Μαλκίδης

Μνήμη  Νεοκλή Σαρρή


Ήταν η 19η  Νοεμβρίου του 2011, όταν πληροφορηθήκαμε τη φυγή, από τη ζωή αυτή, του καθηγητή μας  στο Πανεπιστήμιο Νεοκλή Σαρρή. Οι γραμμές που ακολουθούν, γραμμένες σε πρώτο πρόσωπο, καταγράφουν ορισμένες σκέψεις για τον πανεπιστημιακό μου δάσκαλο, για έναν  αγαπημένο μου φίλο, για έναν μοναδικό Έλληνα.  


Τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Η συγκλονιστική εικόνα Ελληνοκύπριου αιχμαλώτου με το τελευταίο του τσιγάρο [βίντεο]

 

Τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Η συγκλονιστική εικόνα Ελληνοκύπριου αιχμαλώτου με το τελευταίο του τσιγάρο [βίντεο] - ΝΕΑ

Τουρκική εισβολή: Το φως της δημοσιότητας βλέπουν συχνά πυκνά φωτογραφίες αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής. Αρκετές φορές σκοπός των δημοσιεύσεων είναι η συλλογή πληροφοριών προκειμένου να αναγνωριστούν οι εικονιζόμενοι.

Στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» το πρωί της Τετάρτης (9/11) δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες ενός Ελληνοκυπρίου του οποίου η τύχη αγνοείται. Ένας αιχμάλωτος που βασανίστηκε από τους Τούρκους και έκτοτε κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε.

   
360p geselecteerd als afspeelkwaliteit

Τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Η συγκλονιστική εικόνα Ελληνοκύπριου αιχμαλώτου με το τελευταίο του τσιγάρο [βίντεο] - ΝΕΑ

Για το εν λόγω πρόσωπο μίλησαν στην εκπομπή ο Πρόεδρος Αιχμαλώτων Πολέμου 1974, Βάσος Χρίστου και ο Οδυσσέας Χρίστου, Ιστορικός Ερευνητής, Γεωλόγος, Ειδικός στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και την Τηλεπισκόπιση.

Ο Πρόεδρος των αιχμαλώτων ανέφερε αρχικά ότι είναι φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά από 48 χρόνια με αιχμαλώτους στις φυλακές της Τουρκίας αλλά και άνθρωποι οι οποίοι παραδόθηκαν στους Τούρκους και έκτοτε αγνοούνται.

Η προσέλευση στο προσκύνημα της Αγίας Ζώνης, «σφράγισε» στόματα και έστειλε χαρμόσυνα μηνύματα!


Σε πείσμα του πολέμου που γίνεται ενάντια στην Ορθόδοξη πίστη, εκατοντάδες χιλιάδες πιστών κατέκλυσαν το προσκύνημα της Αγίας Ζώνης, στον Πειραιά

 

Τσαβούσογλου : ¨Οι Αμερικανοί ουσιαστικά λένε ¨Μην πάτε (ως τουρίστες) στην Τουρκία¨…¨

 


Κατά την επίσκεψή του στο σημείο όπου έγινε 

η τρομοκρατική επίθεση στη λεωφόρο του Πέρα, 

ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ανάμεσα σε 

άλλα είπε και τα εξής :


Άγιος Αναστάσιος ο Νεομάρτυρας από την Παραμυθιά της Ηπείρου

 


Ο Άγιος Αναστάσιος καταγόταν από την Παραμυθιά της Ηπείρου.

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Η δύναμη του Ελληνισμού

 


Θεοφάνης Μαλκίδης

Ἡ δήλωση τοῦ Γ. Σεφέρη κατὰ τῆς δικτατορίας και η δύναμη του Ελληνισμού 

Ὁ Γιῶργος Σεφέρης στὰ πρῶτα χρόνια τῆς δικτατορίας εἶχε ἐπιλέξει τὴ σιωπὴ καὶ τὴν ἄρνηση νὰ δημοσιεύσει δουλειά του στὴν Ἑλλάδα. Στὶς 28 Μαρτίου τοῦ 1969, δυὸ χρόνια πρὶν τὸ θάνατό του, ἀποφασίζει νὰ μιλήσει γιὰ πρώτη φορὰ δημόσια καὶ νὰ καταγγείλει τὴ Δικτατορία. Ἡ δήλωσή του στὸ BBC ἔκανε τεράστια αἴσθηση στὴν Ἑλλάδα καὶ τὸ ἐξωτερικὸ .


Από τη συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Δέλτα 


Άνθρωπος



"Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος

δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο.


Η απάντηση του Αγίου Ιωάννη Γ΄ Δούκα Βατάτζη προς τον πάπα Γρηγόριο Θ΄


Χαρακτηριστικότατη ιστορική πηγή βάσει της οποίας καταδεικνύεται η ελληνικότητα της Ρωμανίας, η ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού καθώς και η εθνική αξιοπρέπεια του Διδυμοτειχίτη βασιλιά, αποτελεί η επιστολή απάντηση που απέστειλε προς τον πάπα Γρηγόριο Θ΄στα μέσα της δεκαετίας του 1230.

Μουσείο Ελληνικής Μυθολογίας στη Ν. Κορέα

 


Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν στον Ελληνικό τύπο -έντυπο κι ηλεκτρονικό-, αρκετά άρθρα με θέμα το Μουσείο Ελληνικής Μυθολογίας στην Ν. Κορέα!

Κύπρος και Προεδρικές εκλογές



ΠΡΩΤΙΣΤΟ καθήκον του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας η ενδυνάμωση αποτελεσματικότερης τής αντίστασής του απέναντι στην εκτραχυνόμενη τουρκική απειλή. Ακριβώς αυτό θα πρέπει να ιεραρχείται ως πρωτεύουσας σημασίας πάνω απ’ όλα και με όλα τ’ άλλα προσανατολισμένα καταλλήλως, ώστε να υπηρετούν αυτόν τον κύριο σκοπό, στα προγράμματα τα οποία προτείνουν προς τους πολίτες του νυν εκλογικού σώματος οι διεκδικούντες τις επικείμενες προεδρικές εκλογές τού προσεχούς Φεβρουαρίου 2023.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Εθνική κυριαρχία παντού!



 Θεοφάνης Μαλκίδης

Εθνική κυριαρχία παντού!

Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Άλφα και στην εφημερίδα Εγνατία


Δημοκρατία

 


"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι

Δεν ξεχνώ

 


«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ»


Δύο λέξεις, τόσο απλές αλλά και τόσο δύσκολες για να κατανοήσει κάποιος την ουσία τους. 

Τι κι αν οι περισσότεροι ξέχασαν ή θέλησαν να ξεχάσουν. Εμείς αρνούμαστε. Τι κι αν για κάποιους, αυτές οι μέρες είναι όπως τις άλλες. Για εμάς δεν είναι, γιατί μας ξυπνάνε μνήμες. Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουμε όσους θυσιάστηκαν, τους αγνοούμενους και τους πρόσφυγές μας. Αυτούς που βασάνιζαν τους παππούδες και τους πατεράδες μας. Αρνούμαστε να ξεχάσουμε τα κατεχόμενά μας εδάφη. Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι ευελπιστούν ότι θα συμβιβαστούμε. Όχι. Γιατί το χρωστάμε στους προγόνους μας, που έπεσαν ηρωικά σε αυτά τα Άγια και σκλαβωμένα χώματα και σε αυτούς που θα έρθουν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μέχρις ότου λάμψει το δίκαιο και επέλθει η πολυπόθητη Απελευθέρωση. Λίγοι ή πολλοί, δεν έχει σημασία. Εμείς θα αντισταθούμε και δεν θα ζήσουμε σκλάβοι στον ίδιο μας τον τόπο.


Ντροπή!!!


 Γράφει η Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη

Όσο και αν είναι απίστευτο, ντροπιαστικό, εξευτελιστικό και απορριπτέο, όμως έμελλε να το ζήσουμε και αυτό! Πριν μερικές ημέρες, στην  Γ΄Επιτροπή του ΟΗΕ εμφανίστηκε , όπως κάθε χρόνο,  ψήφισμα  για την  καταδίκη  του ναζισμού. Όμως σύσσωμη η Δύση (άκουσον- άκουσον), και φυσικά  μαζί και  η Ελλάδα το καταψήφισαν! 

Άγιος Νεομάρτυς Κωνσταντίνος ο Υδραίος

 


Ένας από τους εξισλαμισμένους χριστιανούς αγίους Νεομάρτυρες είναι και ο άγιος Νεομάρτυρας Κωνσταντίνος ο Υδραίος, ο οποίος πλήρωσε με το μαρτυρικό του θάνατο την απόφασή του να εγκαταλείψει το Ισλάμ και να επιστρέψει στην Εκκλησία.

Αναλυτής: “Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει 12 μίλια στην Κρήτη διότι η Γαύδος είναι δικό μας νησί”…

 


Ο απόστρατος αναλυτής Ερντογαν Καρακούς, 

“εκτρέφει” τα οθωμανικά όνειρα κάποιων 

λέγοντας τα εξής :


Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

(Δεν) Ξεχνώ; Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους με ικεσίες στον κατακτητή για «Λύση».....

 


Θεοφάνης Μαλκίδης


 

(Δεν) Ξεχνώ; Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους με ικεσίες στον κατακτητή για «Λύση».....

 

Σε κάθε άλλη  περίπτωση  η εισβολή στην Κύπρο και η κατοχή της Τουρκίας από το 1974, θα αποτελούσε σημαντικό αν όχι κεντρικό θέμα στους διεθνείς οργανισμούς και στην συζήτηση στο διεθνές πολιτικό και δικαιικό σύστημα. Όχι υποκριτικά όπως σήμερα, αλλά με όρους ουσίας και πραγματικής κατάστασης. Όχι εξίσωσης θύτη και θύματος. (Οι συνομιλίες των Ελλήνων  θεσμικών από την Ελλάδα και την Κύπρο με τους Κουίσλινγκς του Ερντογάν, με τους ψευδουπουργούς και μάλιστα με δολοφόνους όπως με τον  Ακίν, τον εκτελεστή του Σολωμού και του Ισαάκ, τι είναι άραγε;  Επαναπροσέγγιση, επανασύνδεση, καλή θέληση, φιλία και συνεργασία ή  αποδοχή – αναγνώριση του ψευδοκράτους νομιμοποίησης των ιθυνόντων και των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής;)


Πριν λίγες ημέρες το  ψευδοκράτος συμμετείχε στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ). Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιζία, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν και Ουγγαρία αποδέχτηκαν ως παρατηρητή στην 9η Σύνοδο των Τουρκόφωνων Κρατών στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», γεγονός που, συνεπάγεται την έμμεση αναγνώριση του μορφώματος ως κρατική οντότητα. Το ψευδοκράτος απέκτησε, δηλαδή, ίδιο κύρος με το αναγνωρισμένο κράτος της Ουγγαρίας, η οποία συμμετείχε επίσης υπό το καθεστώς παρατηρητή.


Κύπρος



 Παιδί με μια  φωτογραφία στο χέρι με μια φωτογραφία στα μάτια του βαθιά και κρατημένη ανάποδα με κοίταζε.

Καταδρομέας 32ης Μοίρας Γιώργος Μουστάκας Κερύνεια 1953- Πενταδάκτυλος 1974


Καταδρομέας 32ης Μοίρας Γιώργος Μουστάκας Κερύνεια 1953- Πενταδάκτυλος 1974

Ήταν πολύ ευγενικός, με ξεχωριστό ήθος, αξιοπρέπεια και εντιμότητα. Ήταν το μεγαλύτερο αστέρι του κυπριακού μπάσκετ... 


14 Νοεμβρίου 1821 : Το Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας


kassandra










Στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης του 1821 η Μακεδονία έχει να επιδείξει μεγάλα και εξαιρετικής σημασίας γεγονότα όπως η εξέγερση της Χαλκιδικής, οι σφαγές της Θεσσαλονίκης και ο «ΧΑΛΑΣΜΟΣ της ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ».

Μαρτυρία τοῦ Ἁγίου Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου καὶ τοῦ Ἁγίου Ἀρσενίου τοῦ Καππαδόκου γιὰ τὸ κρυφὸ σχολειὸ

 


Τί ξέρουν οἱ Κορεάτες πού ἐμεῖς οἱ Ἕλληνες ἀγνοοῦμε; Ὁ Νίκος Γαβριὴλ Πεντζίκης θεωροῦσε ὡς τὸ καλύτερο θρησκευτικὸ βιβλίο ποὺ γράφτηκε μετὰ τὸ 1821 τὸ ἔργο τοῦ Ἁγιορείτη μοναχοῦ π. Παϊσίου (1924-1974) -πλέον Ἁγίου Παϊσίου- ποὺ πρωτοκυκλοφόρησε μὲ τὸν τίτλο «Ὁ πατὴρ Ἀρσένιος ὁ Καππαδόκης». (Μετὰ καὶ τὴ δική του ἁγιοκατάταξη (1986), ποὺ βεβαίως προηγήθηκε τοῦ Ἁγίου Παϊσίου, κυκλοφορεῖ μὲ τὸν τίτλο «Ὁ Ἅγιος Ἀρσένιος ὁ Καππαδόκης»). Τὸ βιβλίο, ποὺ κυκλοφόρησε στὰ μέσα τῆς δεκαετίας τοῦ ’70, ἀποτελεῖ ἔκδοση τοῦ Ἡσυχαστήριου Εὐαγγελιστὴς Ἰωάννης ὁ Θεολόγος, ποὺ βρίσκεται στὴ Σουρωτὴ Θεσσαλονίκης. Ἔχει κάνει πάρα πολλὲς ἐπανεκδόσεις, ἐνῶ ἔχει μεταφραστεῖ σὲ 11 ξένες γλῶσσες – ἀνάμεσα σ’ αὐτὲς καὶ στὴν κορεατική!

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Ελεύθερη Κύπρος

 


Θεοφάνης Μαλκίδης


Σήμερα της επετείου ανακήρυξης των κατεχομένων της Ελληνικής Κύπρου ως <<κράτος>>, με ορισμένα ερωτήματα:

Κύπρος



 «Τὴν ὕψωνε μὲ τὰ δυό της χέρια, 

μὲ δυὸ ἀσφυχτικὰ συνωστισμένα χέρια

παρ᾽ ὅλο ποὺ ἦταν 

μιὰ τὀση δὰ φωτογραφιούλα διαβατηρίου.


«Το Όνειρο ενός Γελοίου» – Φιόντορ Ντοστογιέφσκι


Βίντεο από το ¨τρελοκομείο¨…

 


Στις 8/11/2022 επισκέφθηκε την προεδρία ο 

πρωθυπουργός της Σουηδίας. 

Το βίντεο είναι από την αυλή της προεδρίας….

Ο χρήστης που το ανήρτησε πρόσθεσε το σχόλιο 

¨Κύριε πρωθυπουργέ καλώς ήλθατε στο τρελοκομείο¨…


Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Μία νέα οπτική για την Μικρασιατική Καταστροφή – Αφιέρωμα στα “Τετράδια”


Μία νέα οπτική για την Μικρασιατική Καταστροφή – Αφιέρωμα στα "Τετράδια", Δημήτρης Δεληολάνης




Μετά το μεγάλο αφιέρωμα στην Επανάσταση του 1821, που κυκλοφόρησε πέρυσι με μεγάλη επιτυχία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο αιώνων, φέτος το περιοδικό “Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου Έρευνας και Κριτικής” μόλις κυκλοφόρησε με νέο μεγάλο αφιέρωμα. Αυτή τη φορά η αφορμή είναι ο αιώνας που πέρασε από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Είναι ένα διπλό τεύχος του περιοδικού, 350 σελίδες με άρθρα και παρεμβάσεις γύρω από ένα ιστορικό θέμα πρωτεύουσας σημασίας, πλην, όμως, οδυνηρό, τόσο που να διχάζει ακόμη τους ιστορικούς. Και είναι πράγματι γεγονός πως η ταπεινωτική ήττα του ελληνικού στρατού στο δρόμο προς την Άγκυρα αποτελεί ακόμη αντικείμενο ιστορικής ανάλυσης και συζήτησης.


Αλμπέρ Καμύ και Λέσβος



 Αλμπέρ Καμύ 7.11.1913 - 4.1.1960 in memoriam

"Ανακάλυψα το μέρος στο οποίο θέλω να ζήσω. Πρόκειται για ένα πανέμορφο νησί, σχεδόν αρσενικό θα έλεγα. Θέλω να ζήσω εκεί, στη Λέσβο, δίπλα στην θάλασσα, ατενίζοντας τα κύματα του Αιγαίου, αυτά τα κύματα που κουβαλούν επάνω τους τα αρώματα της πατρίδας μου, της Αλγερίας. 


Τὸ ὄνομα Ἒλ Ἀλαμέϊν πρὸς τιμὴν τοῦ Ἁγίου Μηνᾶ γιὰ τὴν βοήθειά του στὶς μάχες ἐναντίον τοῦ Ρόμμελ
























Ὅταν τὸ 1942, ὁ ἀρχηγὸς τῶν χιτλερικῶν στρατιῶν Ρόμμελ, καταλαμβάνοντας τὴν Βόρειο Ἀφρική, ἔβαλε στόχο καὶ τὴν Ἀλεξάνδρεια, δόθηκε στὸ Ἒλ Ἀλαμέϊν ἡ μάχη τῶν Γερμανῶν μὲ τὶς συμμαχικὲς δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων καὶ τῶν Ἑλλήνων. 

Ταγίπ: ¨Το θέμα του στρατοπέδου στο Λαύριο είναι κάτι το οποίο δεν καταπίνεται εύκολα¨…


Πάνω στο αεροπλάνο 

απαντώντας σε 

ερωτήσεις 

δημοσιογράφων :