Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Η ιερή υπόθεση του μαζικού εγκλήματος κατά του Ελληνισμού

 




Ο Θεοφάνης Μαλκίδης, στο παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ "Η Φωνή της Ελλάδας" / "The Voice of Greece", στην εκπομπή "Έλληνες παντού", με τον Θανάση Χούπη, για την 19 ΜΑΪΟΎ, ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ.

Για τον Αγώνα Διεθνούς Αναγνώρισης του Εγκλήματος. αλλά και για την πρωτοβουλία της ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ, μέσα από τις φετινές Εκδηλώσεις Μνήμης, την προσεχή Κυριακή (19 Μαΐου), να υπογραμμίσει ότι ο Ποντιακός Ελληνισμός αγκαλιάζει την Κύπρο, διατρανώνοντας το μήνυμα συμπαράστασης στον Αγώνα για τον τερματισμό της 50χρονης κατοχής της Μεγαλονήσου.


Η συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο


https://vog.ert.gr/ondemand/o-theofanis-malkidis-stous-ellines-pantou-16-05-2024/


Ημέρες Μνήμης – Πόντος, Κύπρος…



Γράφτηκαν πολλά κείμενα αυτές τις μέρες για την Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, που  διαπράχθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους εθνοκτόνους/γενοκτόνους  του Κεμάλ Ατατούρκ.  Ένα  μικρό αλλά μεγάλης σημασίας κείμενο,  μου τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή. Το παραθέτω αυτούσιο με τους συνδέσμους.


Άλωση εκ των έσω: Οι προπαγανδιστές της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη μιλούν για «μακεδονική μειονότητα» στην Έδεσσα!

 

Άλωση εκ των έσω: Οι προπαγανδιστές της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη  μιλούν για «μακεδονική μειονότητα» στην Έδεσσα! 

Το μειονοτικό DEB για μία ακόμη φορά αποδεικνύει τον σκοτεινό του ρόλο – «Ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο και ο Μακεδόνας, Μακεδόνα» λένε! - Εθνικά επικίνδυνη η συμμετοχή του στις Ευρωεκλογές, αλλά ουδείς ασχολείται

Οι προπαγανδιστές της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, το μειονοτικό κόμμα DEB (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας – ΚΙΕΦ), συνεχίζουν ανενόχλητοι το «έργο» τους, αυτό που τους έχει ανατεθεί δηλαδή από την σκιώδη ηγεσία τους στο τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, σε ευθεία σύνδεση με την Άγκυρα.


Κωνσταντινούπολη: Ἡ ἀρχοντικὴ καὶ βασιλικὴ πολιτεία


Τοῦ Φώτη Κόντογλου
 
Τί ἤτανε, ἀληθινά, ἐκεῖνο τὸ Βυζάντιο, ἐκείνη ἡ Κωνσταντινούπολη; Παραμυθένιος κόσμος! Ὄχι μοναχὰ ἡ ἀρχαία πολιτεία, μὰ κι ἡ καινούρια, ὣς τοῦ σουλτάν-Χαμὶτ τὰ χρόνια.

Διηγείται ο μακαριστός παπαΓιώργης Μεταλληνός

 




















Πριν από είκοσι περίπου χρόνια δίδασκα στο αμφιθέατρο της Σχολής μας, στους πρωτοετείς Φοιτητές.
Από το ύψος της έδρας διέκρινα στα πρώτα έδρανα μία ομάδα φοιτητών και φοιτητριών, που δεν έδειχναν για ελλαδίτες.

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

ΗΡΩΕΣ





Θεοφάνης Μαλκίδης 

Οι ήρωές  και η αντίσταση στους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο, οι αγνοούμενοι  οι οποίοι κηδεύονται πενήντα χρόνια μετά και τα κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά !


Μνήμη Μιχάλη Χαραλαμπίδη . Ένα βίντεο- αφιέρωμα από το Σύλλογο Ποντίων Ludwigshafen







Μνήμη Μιχάλη Χαραλαμπίδη


Τέσσερα συμπτώματα παρακμής της Δύσης

 

Τέσσερα συμπτώματα παρακμής της Δύσης


Τέσσερα συμπτώματα θανατηφόρας παρακμής της Δύσης – φυσικά περιλαμβάνεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση – διαπιστώνει ο αμερικανός δημοσιογράφος των “Νιού Γιορκ Τάϊμς” Ross Douthat στο βιβλίο του «Καλώς ορίσατε στην παρακμή», το οποίο κυκλοφορήθηκε πρόσφατα και στη Γαλλία (Εκδ. Presses de la Cite). Τα κατά τον Ντόουδατ συμπτώματα αυτής της παρακμής είναι πρώτον η οικονομική στασιμότητα, δεύτερον η δημογραφική ακαρπία, τρίτον η αρτηριοσκλήρωση των θεσμών και τέταρτον η πολιτισμική πενία και η ευτελής επανάληψη και απομίμηση παλαιοτέρων δημιουργημάτων.

Aγία Υπομονή: Η Αυτοκράτειρα που έγινε Μοναχή



Η Αγία Υπομονή, κατά κόσμον Ελένη Δραγάση, και αργότερα, ως σύζυγος του Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου, «Ελένη η εν Χριστώ τω Θεώ αυγούστα και αυτοκρατόρισσα των Ρωμαίων η Παλαιολογίνα», ήταν θυγατέρα του Κωνσταντίνου Δραγάση, ενός από τους πολλούς ηγεμόνες – κληρονόμους του μεγάλου Σέρβου κράλη (βασιλιά) Στεφάνου Δουσάν. Καταγόταν από βασιλική, αλλά και ευλογημένη γενιά. Μεταξύ των προγόνων της υπήρξε ο Στέφανος Νεμάνια, Σέρβος βασιλέας που μόνασε με το όνομα Συμεών, ήταν κτήτορας της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους και εν τέλει αγίασε!

Δημογραφικό: Η Ελλάδα «ψυχορραγεί» – Τρομάζει ο υποδιπλασιασμός των γεννήσεων

  



Το μέγα πρόβλημα της Ελλάδας είναι το δημογραφικό, η μη αντιμετώπιση του οποίου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα μας στον αφανισμό.


Όσα στοιχεία παρουσιάζονται καταδεικνύουν έναν γηρασμένο πληθυσμό, έναν τρομακτικά μειωμένο αριθμό γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους.


Ειδικά δε το 2023, ακόμα και οι γεννήσεις σημείωσαν την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μείωση των τελευταίων δεκαετιών.


Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Αθάνατοι!





 Θεοφάνης Μαλκίδης 


Μία συγκλονιστική είδηση που δεν προβληθεί πουθενά: 


Κωνσταντῖνος ΙΑ´ Παλαιολόγος – Ἡ τελευταία ὁμιλία πρὸς τὸν λαόν (ὀλίγον πρὸ τῆς Ἁλώσεως)

 

Ἀπὸ τὸ Χρονικὸν τοῦ Μεγάλου Λογοθέτου Γεωργίου Σφραντζῆ ἢ Φραντζῆ
Ἐκδοθὲν ἐν Κερκύρᾳ ἔτει 1477

Ἐμεῖς μέν, εὐγενέστατοι Ἄρχοντες καὶ ἐκλαμπρότατοι δήμαρχοι καὶ στρατηγοὶ καὶ γενναιότατοι στρατιῶται καὶ πᾶς ὁ πιστὸς καὶ τίμιος λαός, καλὸς οἴδατε ὅτι ἔφθασεν ἡ Ὥρα καὶ ὁ ἐχθρὸς τῆς πίστεως ἡμῶν βούλεται ἵνα μετὰ πάσης τέχνης καὶ μηχανῆς ἰσχυροτέρως στενοχωρήσῃ ἡμᾶς καὶ πόλεμον σφοδρὸν μετὰ συμπλοκῆς μεγάλης καὶ συρρήξεως ἐκ τῆς χέρσου καὶ θαλάσσης δώσῃ ἡμῶν μετὰ πάσης δυνάμεως, ἵνα, εἰ δυνατόν, ὡς ὄφις τὸν ἰὸν ἐκχύσῃ καὶ ὡς λέων ἀνήμερος καταπίῃ ἡμᾶς. Διὰ τοῦτο λέγω καὶ παρακαλῶ ὑμᾶς ἵνα στῆτε ἀνδρείως καὶ μετὰ γενναίας ψυχῆς, ὡς πάντοτε ἕως τοῦ νῦν ἐποιήσατε, κατὰ τὸν Ἐχθρῶν τῆς πίστεως ἡμῶν. 

Γιατι πουλί μ’ δεν κελαηδείς», Θρακιώτικος Θρήνος της Πόλης


 


Η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως θρηνήθηκε όσο κανένα άλλο ατυχές γεγονός στην ιστορία του ορθοδόξου Ελληνισμού. Ο λαός βαθύτατα συγκινημένος δημιούργησε αυθορμήτως μοιρολόγια που συνεχίζουν να λέγονται μέχρι της ημέρες μας και θα συνεχίσουν λέγονται εις τους αιώνας των αιώνων προσδοκώντας την Ανάσταση του Γένους γιατί πάλι με χρόνια με και καιρούς ο Πατριάρχης μας θα λειτουργήσει στην Αγιά Σοφιά!Πληθώρα παραλλαγών έχουν ανιχνευθεί στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, που να αναφέρονται στο τραγικό γεγονός της Άλωσης της Πόλης. 


Ύμνος στην Κωνσταντινούπολη


 

Κωνσταντινούπολη_Constantinople_Константино́поль-Constantine_I_Hagia_Sophia

 Κωνσταντινούπολη,
Βασιλεύουσα Πόλη,
δίπλα στον καταγάλανο Βόσπορο,
ποιας άλλης πόλης η δόξα μπορεί ποτέ
με τη δική σου να συγκριθεί
Υπήρξες πεδίο μάχης φοβερό μεταξύ πνευματικών αντιπάλων:
βλάσφημων αιρετικών και αγίων του Θεού.
Σαν κόσκινο τους ξεκαθάρισες όλους
στο μακραίωνο πέρασμα των αιώνων,
αποκαλύπτοντας τους αποστάτες,
αλλά και τους υπηρέτες του Θεού.
Σπιλώθηκες με αμαρτίες πολλών
και με τη δυσωδία των αμαρτωλών,
αλλά καθαγιάστηκες με το ποτάμι του αίματος των μαρτύρων.


Ο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ


περιστέρια_πουλιά_Umbraculum or bower in form of a shell with doves as a sign of peace.<br /> Mosaic; 6th century CE 

Στίχοι: Πυθαγόρας
Ερμηνεία: Χάρις Αλεξίου

Έστειλα δυο πουλιά στην Κόκκινη Μηλιά
που λένε τα γραμμένα,
τo ‘να σκοτώθηκε, τ’ άλλο λαβώθηκε
δε γύρισε κανένα.


ΒΑΡΥΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΖΗΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΛΙΓΗ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΤΟ ΑΞΙΖΕ...

 

 Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο


"Ὁ βασιλέας, παραμιλώντας ἀπ᾿ τὴν ἀπελπισιά του, χύμηξε στὴν πόρτα μὲ τὰ παλληκάρια του κ᾿ ἔπεσε μέσα στὸ πειὸ πηχτὸ τουρκομάνι, βαρώντας μὲ τὸ σπαθί του. Ὁ Δὸν Φραγκίσκος ὁ Τολεδάνος, πὤλαχε νἆνε στὸ δεξί του χέρι, ἔχασε τὸ σπαθί του καὶ χύθηκε καὶ ξέσκιζε τοὺς Τούρκους μὲ τὰ νύχια καὶ μὲ τὰ δόντια.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

«Μνήμη Άλωσης ή Άλωση Μνήμης ;»



Θεοφάνης Μαλκίδης


«Μνήμη Άλωσης ή Άλωση  Μνήμης ;»  

O  (επίκαιρος;) τίτλος που επιλέχθηκε συνδέεται με την αναγκαιότητα εύρεσης αντίδοτου στη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια από πολλές πλευρές να λησμονήσουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες την ιστορία, τις ρίζες τους, το είναι τους, τη μνήμη τους.  Ασχολούμαστε περισσότερο με υποδεέστερα, ανούσια  θέματα και όχι με τα σημαντικά, τα μείζονα και τα συνταρακτικά  τα οποία συγκλόνισαν συθέμελα τον Ελληνισμό, τη  Ρωμιοσύνη, το Γένος μας, την Πατρίδα μας.


Πόλη των Πόλεων




 «Κωνσταντίνος ο Αυτοκράτωρ των Ελληνορωμαίων εξέρχεται Άτρομος εις την μάχην το 1453 Μαίου 29».

 Έργο του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ


Φώτης Κόντογλου - Τὸ πάρσιμο τῆς Πόλης

Σύλλογος Ποντίων Νταχάου: Εκδήλωση για τη Γενοκτονία















Εκδήλωση για τη Γενοκτονία πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ποντίων Νταχάου , με κεντρικό ομιλητή τον Θεοφάνη Μαλκίδη, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα “30 χρόνια από την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Ο αγώνας για την δικαιοσύνη και την αλήθεια”.


Κύπρος: Tαυτοποιήθηκε Ελλαδίτης ήρωας του 1974 – Ομως δεν ζει κανείς να τον «περιμένει» πίσω

 


Κύπρος: Tαυτοποιήθηκε Ελλαδίτης ήρωας του 1974 – Ομως δεν ζει κανείς να τον «περιμένει» πίσω


Κανείς δεν βρίσκεται στη ζωή να παραλάβει τα οστά του ήρωα Ελλαδίτη, που ταυτοποιήθηκε μέσα από εξέταση DNA



Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από τη βάρβαρη Τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο και εκατοντάδες παραμένουν μέχρι σήμερα οι αγνοούμενοι Ελλαδίτες και Κύπριοι μαχητές.

Η εσωτερική ψυχική αισιοδοξία

 

 Μπορεί να είναι εικαστικό 3 άτομα

Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

*
Υπάρχει ένας ανάπηρος άνθρωπος γεμάτος αισιοδοξία, τον οποίο έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια. Είναι ένας στρατιώτης που πληγώθηκε στον πόλεμο. Μια εχθρική σφαίρα διαπέρασε το σώμα του, τον πλήγωσε δίπλα στη μέση του. Με κάλεσε να τον επισκεφθώ. Μπήκαμε μέσα στο μισοσκότεινο δωμάτιο. Σε μία μεγάλη καρέκλα, με πλάτη δίπλα στο παράθυρο, καθόταν ο γνωστός μου. Με κοίταξε και μου είπε:

Ω λησμονιά, τι μπάλσαμο χύνεις στην ψυχή μου!

 

 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

“Κάθουμαι στο μικρό περιβολάκι μας με τα λίγα δενδράκια και με τα ταπεινά λουλούδια. Ξεκουράζουμαι κ’ ειρηνεύει η ψυχή μου. Τούτο το μικρό κηπάριο είναι για μένα ο Κήπος της Εδέμ. 

Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Θεοφάνης Μαλκίδης. Η Γενοκτονία: ένα συντονισμένο σχέδιο για την εξαφάνιση του Ελληνισμού

  


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Η Γενοκτονία: ένα  συντονισμένο σχέδιο για την εξαφάνιση του Ελληνισμού


Συνέντευξη στην Γιάννα Κατσαγεώργη

Εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας Νέα Υόρκη, Μάιος 2024


Ο Θεοφάνης Μαλκίδης γεννήθηκε Αλεξανδρούπολη από προγόνους διασωθέντες της Γενοκτονίας, η οποία τελέσθηκε από την Τουρκία στο χρονικό διάστημα 1908-1924 και των Ολοκαυτωμάτων κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής και Φασιστικής Κατοχής (1941-1944), όπου η οικογένειά του είχε και στις δύο αυτές τραγικές για τον Ελληνισμό περιόδους,  θύματα, ορφανά και αγνοούμενους.


Ατενίζοντας την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως από μία διαφορετική οπτική γωνία

 

 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.


 Ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά και Επίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος


 
Η Αγία Σοφία, από αρχιτεκτονικής πλευράς, είναι το τελειότερο ανθρώπινο κατασκεύασμα, συνδυάζοντας για πρώτη φορά στην ανθρώπινη παγκοσμιότητα την σφαίρα και το τετράγωνο. Παράλληλα, η λαϊκή παράδοση επένδυσε το τέλειο αυτό κατασκεύασμα με θείο μυστήριο· το αντίδωρο του Βασιλέα Αυτοκράτορα λαμβάνεται από μέλισσα και μεταφέρεται σε κυψέλη όπου τοποθετείται στον εν τη κυψέλη αχειροποίητο ναό, ο οποίος αποτελεί την αρχιτεκτονική έμπνευση της κατασκευής του ναού της Αγίας Σοφίας εν Κωνσταντινουπόλει. Υπάρχει θείος και ανθρώπινος συγκερασμός· θείος, δια του μυστηρίου της λαϊκής παράδοσης, και ανθρώπινος, δια του κατασκευάσματος της ανθρωπίνης χειρός.

Πεντηκονταετία 1974 – 2024

 


ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΟ έτος 1974-2024 συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής των βορείων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επί 50 χρόνια ατιμώρητης. Και εδραιωνόμενης ανεμπόδιστα. Επί εδαφών ανηκόντων κατά μέγιστη έκταση στην ελληνική πλειονότητα των Κυπρίων.

Στην Κερύνεια, στη Μόρφου, στην Αμμόχωστο, στην Καρπασία, στον Πενταδάκτυλο. Σκλαβωμένων εδαφών επί των οποίων η Τουρκία, εισβολέας - κατακτητής, με την ένοπλη βία και την βαρβαρότητα των στρατευμάτων του Αττίλα της επέβαλε τον βίαιο εκτοπισμό - προσφυγοποίηση του γηγενούς ελληνικού πληθυσμού, την συστηματική εθνοκάθαρση, τον παράνομο εποικισμό από τους εκ Τουρκίας μεταφερθέντες προς τούτο πληθυσμούς και, συν τω χρόνω, κατά την τελευταία ιδίως ερντογανική 20ετία, την διευρυνόμενη ισλαμοποίηση.


Βρες τους πρόσφυγες συγγενείς σου από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη

 

Γιώργος Ταξίδης, «Οικογενειακή αναμνηστική φωτογραφία», 2018 (λάδι σε καμβά, 192×132 εκ.)
       

Έναν κατάλογο που σήμερα είναι συγκινητικά φορτισμένος για τους απογόνους των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα από τον Εύξεινο Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, διέσωσε και δημοσίευσε πριν από λίγα χρόνια η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Βίος Μ. Ἀλεξάνδρου – Ἡ μάχη στὸν Γρανικὸ ποταμὸ καὶ ἡ συνέχεια τῆς ἐκστρατείας (Μάιος 334 π.χ.)



Θεοφάνης Μαλκίδης 

Μέγας Αλέξανδρος, Θεσσαλονίκη 2010

Ἀπὸ τὴν Τροία ὁ Ἀλέξανδρος βάδισε πρὸς τὴν ἐνδοχώρα τῆς Ἀσίας ἕως τὸν Γρανικὸ ποταμό. Ἐκεῖ τὸν περίμεναν οἱ Πέρσες ἔχοντας παρατεταγμένους στὴν ἀνατολικὴ πλευρὰ τοῦ Γρανικοῦ 20.000 ἱππεῖς καὶ 20.000 Ἕλληνες μισθοφόρους πεζούς. Ὁ Ἀλέξανδρος ἀντιπαρατάχτηκε μὲ ἕνα μέρος τῆς στρατιᾶς του, ἀπὸ 13.000 πεζοὺς καὶ 5.100 ἱππεῖς μὲ ἰδιαίτερη δεξιοτεχνία. Ἡ μάχη ξεκίνησε καὶ ὁ Ἀλέξανδρος ἐπέδειξε τὴ στρατιωτική του ἰδιοφυΐα. Πρῶτος στὴ μάχη χωρὶς νὰ κρύβεται. Παρὰ τὸ γεγονὸς ὅτι εἶχε σπάσει ἡ λόγχη του, ὅπως καὶ τοῦ σωματοφύλακά του, μαχόταν, γιὰ νὰ τὸν βλέπουν οἱ μὲν στρατιῶτες του καὶ νὰ παίρνουν θάρρος, οἱ δὲ ἐχθροὶ νὰ ἀποθαρρύνονται. Κινδύνεψε μὲ θάνατο, ἀλλὰ τὸν ἔσωσε ὁ Κλεῖτος. 

Ὁ Ἀλέξανδρος μὲ ταχύτητα καὶ ὀργάνωση νίκησε πρῶτα τὸ φημισμένο περσικὸ ἱππικὸ καὶ ἔπειτα τὸ πεζικό. Οἱ Ἕλληνες μισθοφόροι κυκλώθηκαν καὶ γλύτωσαν μόνο 2.000, οἱ ὁποῖοι στάλθηκαν ἁλυσοδεμένοι στὴν Ἑλλάδα νὰ ἐργασθοῦν ἔτσι γιὰ ὅλη τους τὴ ζωή, ἐπειδὴ «ἂν καὶ Ἕλληνες πολέμησαν ἐναντίον τῶν Ἑλλήνων».

Ἀπὸ τοὺς Μακεδόνες οἱ εἰκοσιπέντε νεκροὶ τοῦ ἱππικοῦ τῶν Ἑταίρων θεωρήθηκαν ἥρωες. Τὰ θύματα τοῦ ὑπόλοιπου ἱππικοῦ, καὶ τοῦ πεζικοῦ, θάφτηκαν μὲ τιμές, ἐνῷ οἱ γονεῖς καὶ τὰ παιδιά τους ἀπαλλάχτηκαν ἀπὸ τοὺς φόρους γιὰ ὅλη τους τὴ ζωή. Ἦταν ἕνα μικρὸ δεῖγμα πολλῶν καὶ σημαντικῶν πράξεων ποὺ ἔδειχναν τὴν ἀνωτερότητα καὶ κυρίως τὴ διαφορετικότητα στὴν ἐξουσία ἀπὸ τὸν Ἀλέξανδρο. Ἦταν μιὰ πράξη ποὺ στὴ συνέχεια ἐπεκτάθηκε καὶ ἔγινε συνήθεια ἀπὸ τὸν Μακεδόνα βασιλιά.

“Ποτέ δεν κερδίζει κανείς όταν παίζη με την αμαρτία εις τα απόκρυφα καταγώγια της αισχύνης”».

 


"Υπάρχουν και άλλα επιβαρυντικά στοιχεία. Στην πρώτη επίθεσι εναντίον του Λαμπράκη ουδεμία προφύλαξις ελήφθη. Αλλά εις την μοιραίαν και δολοφονικήν επίθεσιν ηκούσατε πώς εξεπονήθη το σχέδιον της φυγαδεύσεως. 

Και εάν δεν συνελαμβάνοντο, θα εσχεδιάζετο την επομένην μία δικογραφία για τροχαίο ατύχημα υπ’ αγνώστων, και ο μεν Λαμπράκης θα ήτο εις το Κοιμητήριον, η δε δικογραφία εις το αρχείον

Αλλά με τον Χατζηαποστόλου, με τον Δέρβον και τον Παρταλίδην, και με την άρνησίν των να αφήσουν τον Γκοτζαμάνη να φύγη, ο Θεός έβαλε τρεις φορές το χέρι του, και το στυγερόν έγκλημα απεκαλύφθη.


Νίκος Γκάτσος " Ο Ποιητής με τους Στίχους "


κυρ Γιάννη μας εκτός από τους μεγάλους ζωγράφους ποίοι άλλοι σε έχουν επηρεάσει;

 

 

Εκτός από τους μεγάλους ζωγράφους, πολλοί άνθρωποι μ' έχουν επηρεάσει με αυτά που λένε, με αυτά που κάνουν, με αυτό που είναι. Τι να πω για ένα μαραγκό, του οποίου η σεμνότης, με έκανε να καταλάβω πολλά πράγματα για τη δουλειά. 

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Εκδηλώσεις του Συλλόγου Ποντίων Ludwigshafen για τη Γενοκτονία. Ένα αφιέρωμα στη μνήμη του πρωτεργάτη της ανάδειξης της Γενοκτονίας Μιχάλη Χαραλαμπίδη

 



Οι εκδηλώσεις φέτος του  Συλλόγου Ποντίων Ludwigshafen για την 19η Μαΐου ήταν αφιερωμένες στη μνήμη του πρωτεργάτη ανάδειξης της Γενοκτονίας Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού Ludwigshafen, όπου στη συνέχεια  τα μικρά παιδιά του Συλλόγου απήγγειλαν το «Πόντος εν αστρον φωτεινόν», ενώ ο Μιχάλης Ξανθόπουλος στη λύρα και η Μαρίνα Χατζεϊπίδου στο τραγούδι, συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους με το «Πάρθεν».

Αμέσως μετά στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της εκκλησίας Ludwigshafen ,στην αρχή έγινε η προβολή του αφιερωματικού βίντεο για το Μιχάλη Χαραλαμπίδη που ετοίμασε ο Σύλλογος Ποντίων, ενώ στη  μίλησαν για τη Γενοκτονία και για το έργο του  Μιχάλη Χαραλαμπίδη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μιχάλης Ξανθόπουλος, η Δήμητρα Σαρμουκασίδου, μέλος Δ.Σ του Συλλόγου και ο Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου.






Το βίντεο για το Μιχάλη Χαραλαμπίδη βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο