Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

"Δειλοί , μοιραίοι και άβουλοι αντάμα" ή αντίσταση του Ελληνισμού ;


Θεοφάνης Μαλκίδης 

"Δειλοί , μοιραίοι και άβουλοι αντάμα" ή αντίσταση του Ελληνισμού ;

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και λίγο πριν την εισβολή στην Κύπρο, η Τουρκία εγκαινίασε μια συστηματική πολιτική αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού.


Μνήμη Νικολάου Σιαλμά

 



Μνήμη του Έλληνα αεροπόρου Νικολάου Σιαλμά, πεσόντα αυτές τις ώρες του 1992 στον Άγιο Ευστράτιο του  Αιγαίου Πελάγους,


«Γενοκτονία των Ποντίων» και «Σφαγή της Τριπολιτσάς»: Αλήθειες και Ψέματα

 

“Η Σφαγή της Χίου”: Πίνακας ζωγραφικής του Γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά

«Γενοκτονία των Ποντίων» και «Σφαγή της Τριπολιτσάς»: Αλήθειες και Ψέματα

 

«Ο Ελληνισμός επέτυχε ως Γένος αλλ' απέτυχε ως Κράτος»

 

Σπάνια συνέντευξη του Οδυσσέα Ελύτη στον Ρένο Αποστολίδη: Η κακοδαιμονία των Ελλήνων (Βίντεο: ο Οδ. Ελύτης περί Ευρώπης)

 Μια σπάνια συνέντευξη που έδωσε ο Οδυσσέας Ελύτης στον Ρένο Αποστολίδη στην Ἐφημερίδα «Ἐλευθερία» στις 15 Ιουνίου του 1958. Ο μοναδικός λόγος του Ελύτη παραμένει δραματικά επίκαιρος.

 

Ψυχοσάββατον

 

 

Είναι γνωστό ότι για την Εκκλησία μας, μολονότι το κάθε  Σάββατο το έχει αφιερωμένο στους αγίους μάρτυρες και στους κεκοιμημένους πιστούς της,  δύο είναι τα ψυχοσάββατα: 

 

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Για τη Μακεδονία, για την υπεράσπιση του Ελληνισμού.

 

 

  Θεοφάνης Μαλκίδης   
 

Για τη  Μακεδονία,  για την υπεράσπιση του Ελληνισμού

Η συμπλήρωση σήμερα τεσσάρων  ετών από την υπογραφή της λεγόμενης <<Συμφωνίας>> για τη Μακεδονία στις Πρέσπες, αποτελεί υπενθύμιση και  υπόμνηση της πράξης εναντίον των συμφερόντων του Ελληνισμού , που επιβραβεύτηκε με τη σιωπή και τη συναίνεση.
 

Τέσσερα χρόνια από την Συμφωνία των Πρεσπών!

 


Η κυβέρνηση των Σκοπίων συνεχίζει απροκάλυπτα την παραβίαση των όρων

Ήταν 12 Ιουνίου του 2018, όταν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τηλεοπτικό του διάγγελμα, πληροφορούσε τους Ελληνες πολίτες ότι «μετά από πολύμηνες και επίμονες διαπραγματεύσεις, καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ για την επίλυση της χρόνιας διαφοράς μας σε ό,τι αφορά την ονομασία της γείτονος».

 

Mπράβο στα Μάρμαρα Καβάσιλα!!!

 



Η Εταιρεία Μάρμαρα Καβάσιλα εντάσσεται στις κυριότερες και πιο αξιόλογες εταιρείες μαρμάρου σε όλη την Ελλάδα, με όπλα την παράδοση, την συνέπεια, την δυναμική και την πληθώρα μεγάλων έργων που έχει αναλάβει.

Χθες έβγαλε την κάτωθι ανακοίνωση:


Μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην πατρίδα μας και τις προκλητικές ανακοινώσεις της τουρκικής ηγεσίας περί αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών μας, μεταξύ άλλων και τη Ρόδο μας, οι εταιρείες μας αποφάσισαν την πλήρη διακοπή των εισαγωγών από εταιρείες-λατομεία τουρκικών συμφερόντων.

 

κύριε Σολτς, γνωρίζετε το Δίστομο;






Στο Δίστομο, το πανέμορφο χωριό της Βοιωτίας, στις 10 Ιουνίου 1944, η ναζιστική Γερμανία σφαγίασε, κυριολεκτικά, 228 άμαχους πολίτες, 117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσά τους 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων. Η περιγραφή του εκπροσώπου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού είναι συγκλονιστική κι αποτελεί ένα, ακόμη, αδιάψευστο τεκμήριο της ναζιστικής βαρβαρότητας.

 

Η μάχη του Λάλα (9-13 Ιουνίου 1821)

 


Το Λάλα είναι χωριό της ορεινής Ηλείας στο όρος Φολόη («Λαλαίος» ο κάτοικος του και «Λαλιώτης» ο καταγόμενος από αυτό). 
Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας το κατοικούσαν εξισλαμισμένοι Αλβανοί, οι οποίοι είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος ολόκληρης της Πελοποννήσου με τη μεγάλη οικονομική και στρατιωτική δύναμη που διέθεταν. 
 
Γι’ αυτό το λόγο, οι Έλληνες οπλαρχηγοί της Γορτυνίας ίδρυσαν στην ευρύτερη περιοχή στρατόπεδο για να αποτρέψουν τη φυγή τους προς την Τριπολιτσά, την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, η οποία αποτελούσε τον κύριο στόχο των επαναστατών.
 

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Επανάσταση 1821: Δεκαπέντε διαλέξεις σε ένα βιβλίο στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα

 





H Επανάσταση 1821:

Δεκαπέντε διαλέξεις του ΙΗΑ σε ένα βιβλίο


Μια μοναδική έκδοση του ΙΗΑ (International Hellenic Association) με την ευκαιρία συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 γίνεται πραγματικότητα.


Πρόεδρος των Πομάκων στον Ερντογάν: Γιατί δεν εφαρμόζεις τη Συνθήκη της Λωζάνης σε Ίμβρο και Τένεδο;




Και ο Μουσολίνι πριν εισβάλει στην Ελλάδα έλεγε μεγάλα λόγια και καυχιόταν για το μέγεθος της πολεμικής του μηχανής, θυμίζει στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ανοιχτή επιστολή του, ο πρόεδρος των Πομάκων Ιμάμ Αχμέτ.

Στην ανοιχτή επιστολή του στον πρόεδρο της Τουρκίας, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων και διευθυντής της πομακικής εφημερίδας ΖΑΓΑΛΙΣΑ, Ιμάμ Αχμέτ μεταξύ άλλων ρωτάει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γιατί, αφού κόπτεται για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο ίδιος δεν εφαρμόζει το άρθρο 14 αυτής της Συνθήκης που καθορίζει το καθεστώς της Ιμβρου και της Τενέδου.



Ακολουθεί αυτούσια η ανοιχτή επιστολή του Ιμάμ Αχμέτ:


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Μικρά Ασία : Η άγνωστη δολοφονία των Ελλήνων προσκόπων από τους Τούρκους

 


 

Θεοφάνης Μαλκίδης 

 

 Μικρά Ασία: Η άγνωστη δολοφονία των Ελλήνων  προσκόπων από τους Τούρκους

Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί για την Ελλάδα πάντα μια ανοικτή πληγή. Οι σφαγές χιλιάδων Ελλήνων και η προσφυγιά που ακολούθησε ασφαλώς είναι μια από τις πλέον μαύρες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

 

Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 στη Θράκη

 

Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 στη Θράκη

Θεοφάνης Μαλκίδης


Εισαγωγή

Η Σύμβαση της Ανταλλαγής που προηγήθηκε της Συνθήκης της Λοζάννης θεωρήθηκε ως η μοναδική στο είδος της περίπτωση συμφωνίας ανταλλαγής πληθυσμών σε τόσο ευρεία κλίμακα και από την πλευρά της Κοινωνίας των Εθνών (Κ.τ.Ε) προτάθηκε ως λύση σε ζητήματα μειονοτήτων. Είναι γεγονός πάντως ότι, όλοι οι συμπράξαντες απέφυγαν με επιμέλεια να αναλάβουν την ευθύνη της ιδέας για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του μέτρου. Με τη Συνθήκη της Λοζάννης η ελλαδική Θράκη αποτέλεσε μία έκταση που κάλυπτε, με εξαίρεση τη στενή λωρίδα γύρω από την Αίνο, ολόκληρη σχεδόν την νότια ακτή της Βαλκανικής Χερσονήσου και όπου σύμφωνα με τον Βενιζέλο θα μπορούσε να γίνει η εγκατάσταση των προσφύγων.

 

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Η Γενοκτονία και οι θαραλλέοι πολίτες της Τουρκίας

 

 


Θεοφάνης Μαλκίδης

Οι συναγωνιστές μας


Εδώ και χρόνια έχουμε αναπτύξει έναν ιστορικής σημασίας ειλικρινή διάλογο με έντιμες προσωπικότητες στην Τουρκία. Είναι αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας που έχει συνέπεια, ανιδιοτέλεια, σοβαρότητα, ειλικρίνεια, δεν αποσιωπά την αλήθεια και δεν καταναλώνει ούτε ευτελίζει το ζήτημα.

Συνομιλήσαμε όλα αυτά τα χρόνια με τους ερευνητές, διανοούμενους, ανθρώπους που διώκονται για τις ιδέες τους, συνεργαστήκαμε σε συνέδρια, επιστημονικές συναντήσεις και συζητήσεις σε όλον τον πλανήτη. Το Συνέδριο στην Αγκυρα για το Ποντιακό ζήτημα και τη Γενοκτονία τον Απρίλιο του 2016 ήρθε ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω. Κάποτε έρχεται η ιστορική στιγμή που πρέπει να μιλήσεις στον τόπο του εγκλήματος για το έγκλημα που διέπραξαν οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί, οι δάσκαλοι του Χίτλερ και των Ναζί.

Με τους Ragip Zarakolu, Sait Çetinoğlu και Tamer Çilingir έχω μία μακροχρόνια και συνεχή συνεργασία. Μιλήσαμε, συζητήσαμε και συνεργαστήκαμε, μεταξύ των άλλων σε συνέδρια, σε κοινές συγγραφικές προσπάθειες στην ελληνική, τουρκική και αγγλική γλώσσα, για το ζήτημα της Γενοκτονίας και για την αναγνώρισή της. Και οι τρεις συνεργάτες, σπουδαίοι και έντιμοι συνομιλητές και συναγωνιστές, έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα και έχουν μιλήσει για τη Γενοκτονία, σε εκδηλώσεις και επιστημονικές συναντήσεις.

 

Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία για ακόμη έναν Έλληνα!




Θεοφάνης Μαλκίδης


 Πριν από λίγο στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, γνωστός δημοσιογράφος με δραστηριότητα για το ζήτημα της Γενοκτονίας και για τους εξισλαμισμένους Ελληνόφωνους του Πόντου, κρατήθηκε από τις Τουρκικές αρχές και μετά από λίγες ώρες του ανακοινώθηκε ότι δεν μπορεί να εισέλθει στην Τουρκία.

Θράκη


θεοφάνης μαλκίδης

Ο Σεφέρης μας λέει πολύ σωστά “σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον”.

Ο κ. Θεοφάνης Μαλκίδης ,  διδάκτωρ κοινωνικών και πολιτικών επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, μέσα σε λίγα λεπτά, συνοψίζει τα πιο σημαντικά ιστορικά στοιχεία που όλοι οι Θρακιώτες και Θρακιώτισσες πρέπει να γνωρίζουμε για την ιστορία της απελευθέρωσής μας στις 14 Μαΐου1920.

 

«Να φύγει»



Η ιστορία έπαιξε περίεργο παιχνίδι το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή του Κουρίου και στα εδάφη που κατέχουν οι βρετανικές βάσεις. Η μνήμη έδωσε τα ρέστα της και επικράτησε, εις βάρος όσων αοριστολογούν για το παρελθόν και μας καλούν να κοιτάξουμε το μέλλον. Ο βρυχηθμός των μοτοσικλετών της Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού επεσήμανε την ιστορική συνέχεια του κυπριακού Ελληνισμού και απάλειψε τα πανηγύρια για την 70χρονη μοναρχία. Οι μοτοσικλετιστές γύρισαν την πλάτη στο «χάπι βάλεϊ» και κάρφωσαν το βλέμμα στους απαγχονισθέντες, στην ΕΟΚΑ, στην ομορφιά που θα σώσει τον κόσμο.

 

Πρώην υπουργός : ¨Σε κάποια από αυτά τα νησιά πρέπει να κάνουμε επιχείρηση εκκαθάρισης…¨

 


Μιλά σε εκπομπή του CNNTURK ο πρώην υπουργός Μασούμ Τουρκέρ σχετικά με τα νησιά που κατά τα μυαλά έχει εξοπλίσει η Ελλάδα και ακολουθεί ο εξής διάλογος :