Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Τα Τουρκικά Ες Ες, τα Τάγματα εφόδου της Τουρκίας, μεταμφιεσμένα σε πρόσφυγες με χημικά εναντίον Ελλήνων



Θ. Μαλκίδης 

Καστανιές, Έβρος, Θράκη, Ελλάδα, τώρα. 

Τα Τουρκικά Ες Ες, τα Τάγματα εφόδου της Τουρκίας, μεταμφιεσμένα σε πρόσφυγες πετούν  εναντίον μας χημικά του Τουρκικού Στρατού !

Αποκαλυπτικές φωτογραφίες  και η  συνέντευξή μου στην εκπομπή του Α. Μακρυανίδη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας, για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στην ιδιαίτερη μου πατρίδα τον Έβρο .



Όχι στην Πρεσποποίηση του Ελληνισμού ! Αντίσταση στην Υποταγή και την Ταπείνωση !


Θ. Μαλκίδης 

Ο Ερντογάν εισβάλλει κάθε μέρα στην Ελλάδα, έχει παραβιάσει κάθε αρχή δικαίου, έχει καταργήσει μονομερώς τη Συμφωνία με την ΕΕ αφήνοντας να περάσει στην Πατρίδα μας  όποιος επιθυμεί και η κυβέρνηση και τα κόμματα μιλούν για προσφυγές, ψηφίσματα και συνθήκες. 

Τα παπαγαλάκια, οι Γκέμπελς της Τουρκίας στην Ελλάδα, πολιτικοί, καθηγητές, δημοσιογράφοι,  μιλούν για προσφυγή στη Χάγη όπου πρέπει, λένε, να  πάμε να διαπραγματευτούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα,  να ξεπουλήσουμε τις θυσίες των προγόνων σε γη, αέρα και θάλασσα. 

Το μήνυμά μου από τον Έβρο προς όλον τον Ελληνισμό, τους <Ζωντανούς> και τις <Εξαιρέσεις>  είναι ένα : 

Αγώνας και Αντίσταση ενάντια στην Υποταγή!

Η συνέντευξή μου στην εκπομπή του Α. Μακρυανίδη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας .


Βόρειος Ήπειρος



Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε μια ακόμη εκδήλωση του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών N. Κορινθίας «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ»,
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ 1913 - 2020
Από την απελευθέρωση και την Αυτονομία έως σήμερα η  οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου.

Ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ν. Κορινθίας «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ», με αφορμή την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και την Ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, εόρτασε τα 20 χρόνια συνεχούς πολιτιστικής δράσης του Συλλόγου αλλά και τίμησε τα γεγονότα εκείνα που σημάδεψαν καθοριστικά την πορεία της Βορείου Ηπείρου, επέδρασαν και συνεχίζουν ποικιλοτρόπως να επιδρούν στον ιστορικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό βίο του Ελληνισμού.

Παράλληλα θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς εκείνους, Βορειοηπειρώτες και Ελλαδίτες, οι οποίοι προσέφεραν όλο τους το είναι στον Ιερό Αγώνα της Αυτονομίας. Ταυτοχρόνως όμως η εκδήλωση αυτή είχε ως στόχο να τονίσει προς κάθε κατεύθυνση το χρέος όλων μας και κυρίως της Ελληνικής Πολιτείας προς το εκλεκτό αυτό τμήμα του Ελληνισμού, που εξακολουθεί να ζει στις πατρογονικές του εστίες σε πείσμα των καιρών, παρά τις καθημερινές αντιξοότητες, τα δεινά, τις ταλαιπωρίες, τον ρατσισμό, την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με πολυφωνικό τραγούδι αφιερωμένο στο γεγονός της Αυτονομίας το οποίο απέδωσε ο Πολυφωνικός Όμιλος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Κορινθίας.
Εν συνεχεία, στο πλαίσιο της ενότητος: «Βόρειος Ήπειρος 1913 – 2020 Από την απελευθέρωση και την Αυτονομία έως σήμερα», έγκριτοι ομιλητές, καταξιωμένοι στο χώρο τους επιστήμονες, προσέγγισαν το θέμα μέσα από διάφορες οπτικές γωνίες και ανέδειξαν αρκετές από τις ουσιώδεις πτυχές του.

Η πρώτη εξ αυτών η κ. Ελένη Δήμου εκπαιδευτικός, Γ. Γραμματέας του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, παρουσίασε το θέμα: «Βόρειος Ήπειρος, Ο Ελληνισμός της Αλβανίας σήμερα».

Ο δεύτερος ομιλητής, ο κ. Θεοφάνης Μαλκίδης, Δρ, Κοινωνικών Επιστημών ανέπτυξε το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα μέσα από τους χειρισμούς των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και μέσα από τον τρόπο που ο κάτοικος της Ελλάδας αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο θέμα. Εξήγησε επίσης για ποιους λόγους το πρόβλημα της Βορείου Ηπείρου δεν έχει τη θέση που του αξίζει στο ελληνικά ΜΜΕ. Αφιέρωσε την αναφορά του αυτή σε δύο σπουδαίους Έλληνες θύματα του αλβανικού εθνικισμού, τον Αριστοτέλη Γκούμα από την Χειμάρρα και τον Κωνσταντίνο Κατσίφα από τους Βουλιαράτες. 


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Που πηγαίνετε; Στην Ελλάδα !


Μετά από τον θάνατο 33 των στρατιωτών στην αεροπορική επίθεση που έγινε στην επαρχία της Ιντλίμπ από το δολοφονικό καθεστώς του Άσαντ, αναφέρεται πως η Τουρκία πλέον δεν θα μπορέσει να αντέξει μία νέα προσφυγική πίεση.

Μετά από την απόφαση πως η Τουρκία δε θα εφαρμόζει πλέον τη Συμφωνία  με την ΕΕ δεν θα σταματάει τους πρόσφυγες που θέλουν να πάνε προς την Ευρώπη, υπήρξε κινητικότητα μεταναστών στην Αδριανούπολη.

Ομάδα  προσφύγων  έφτασαν στην Αδριανούπολη και αφού ακούστηκε η είδηση, μετά πήραν το δρόμο προς Ελλάδα θέλοντας να περάσουν τα σύνορα.

Μετανάστες με τσάντες στην πλάτη συνεχίζουν να βαδίζουν από τη συνοικία Καραγάτς προς την συνοριακή πύλη του Παζαρκουλε για να πάνε στην Ελλάδα.

Μεταξύ αυτών υπάρχουν μετανάστες από Συρία, Ιράν, Ιράκ, Μαρόκο και Πακιστάν οι οποίοι μετά από την επίθεση στην Ιντλίμπ, λένε πως συνεννοήθηκαν μεταξύ τους και έφτασαν στην Ανδριανούπολη για να περάσουν στην Ελλάδα.

https://www.yeniakit.com.tr/haber/karar-sonrasi-edirnede-hareketlilik-sinira-yuruduler-1092273.html

28/2/2020

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

«Όταν μου πειράζουν την πατρίδα μου και θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα ῾νεργήσω....»


Θ. Μαλκίδης 

Τα επίκαιρα λόγια του Μακρυγιάννη διακόσια χρόνια πριν θέτουν το βασικό ζήτημα για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες:  «όταν μου πειράζουν την πατρίδα μου και θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα ῾νεργήσω....Χωρίς αρετή και πόνο εις την πατρίδα και πίστη εις την θρησκεία τους έθνη δεν υπάρχουν. Και προσοχή να μην τους απατάγη η ‘διοτέλεια. ....»

Τώρα που έχει γίνει κατανοητό ότι τα αποκαλούμενα κόμματα που δήθεν κυβερνούν και δήθεν αντιπολιτεύονται ενδιαφέρονται μόνο για την <'διοτέλεια>, ας επιλέξουμε το δύσκολο, αλλά νικηφόρο δικό μας  δρόμο: Για τον  Ελληνισμό, από τη Μακεδονία, τη Θράκη μέχρι το Αιγαίο και την Κύπρο και από την καθημερινή εισβολή από την Τουρκία μέχρι την αντίσταση στην κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας και στο ξεπούλημα της  οικονομίας.


Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Μάριου Σωτηρίου. Κύπρος 1974.



Ακόμα ένα παλικάρι επιστρέφει μετά από 46 χρόνια. Πρόκειται για τον στρατιώτη Μάριο Σωτηρίου της 21 ΕΜΑ που πολέμησε για την τιμή των όπλων του και έδωσε την ζωή του για της πατρίδας την τιμή και την λευτεριά. 

Από τη Βόρειο Ήπειρο, τη Μακεδονία, μέχρι το Αιγαίο, την Κύπρο, τη Θράκη





Θεοφάνης ΜΑΛΚΙΔΗΣ

Η  ομιλία στην εκδήλωση του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Νομού Κορινθίας 
<<Άγιος Δονάτος>>.

Στη Μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα, του Αριστοτέλη Γκούμα και όλων των Ελλήνων δολοφονημένων και φυλακισμένων....


Εδώ και πολλά χρόνια, ουσιαστικά αιώνες σε πολλές περιοχές στον Ευρωπαϊκό χώρο, τα προβλήματα των μειονοτήτων, είναι αναμφισβήτητα υπαρκτά και έντονα.
Στη  χρονική φάση που διανύουμε, παρατηρείται μία συνεχώς αυξανόμενη ένταση στον τομέα των διεκδικήσεων των αυτονόητων δικαιωμάτων . 



Για ένα πρότυπο Ελληνικότητας:ο ανθυπολοχαγός του ελληνοιταλικού πολέμου Θεόδωρος Κανδηλάπτης


Θ. Μαλκίδης

«Άσμα ηρωικό πένθιμο για το χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας»: Θεόδωρος Κανδηλάπτης του Γεωργίου (Κάνις)

Ο Ανθυπολοχαγός Θεόδωρος Κανδηλάπτης, τέκνο του σπουδαίου Πόντιου εκπαιδευτικού και συγγραφέα Γεωργίου Κανδηλάπτη 
( Κάνις) γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1918 στην Αργυρούπολη. Στα εξήμισι χρόνια του έχοντας ζήσει μαζί με την οικογένειά του τη Γενοκτονία, μέσω Τραπεζούντας, έφτασε στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούνιο του 1924.

Εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων και όταν έγινε η εισβολή των Ιταλών φασιστών ήταν δύο μηνών Ανθυπολοχαγός, όταν στάλθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Αρχικώς υπηρέτησε στο 7ο Σύνταγμα και μετά ως Διοικητής Λόχου του 28ου Συντάγματος. Ο γενναίος Πόντιος Ανθυπολοχαγός Θεόδωρος Κανδηλάπτης, πέρασε στην αθανασία, μαχόμενος στο ύψωμα Μπούμπεσι της Κλεισούρας την 28η Φεβρουαρίου 1941.

Λίγο πριν το θάνατό του ο Θεόδωρος Κανδηλάπτης έγραφε από το στη μητέρα του Αγγελική: «Ανήκω κατά τα τρία τέταρτα εις την Πατρίδα και κατά το υπόλοιπον εις την σεβαστή μου οικογένειαν. Αντιμετωπίζομεν τους αναιδείς επιδρομείς με θάρρος και αποφασιστικότητα. Μη κλάψετε αν κατά τύχη χαθώ»

Ο Θεόδωρος Κανδηλάπτης τιμήθηκε μετά θάνατον με το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας και το όνομά του δόθηκε στο στρατόπεδο της έδρας της 23ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Θεόδωρος Κανδηλάπτης είναι ένας από τους φονευθέντες στο μεγάλο αντιστασιακό – απελευθερωτικό πόλεμο του 1940, του οποίου τα οστά δεν έχουν εντοπιστεί, ταυτοποιηθεί και κηδευτεί όπως αρμόζει σε άνθρωπο και σε ήρωα.

Σήμερα η πατρίδα στην οποία ανήκε ο ανθυπολοχαγός Θεόδωρος Κανδηλάπτης, λησμόνησε τη θυσία του, αδιαφόρησε για τα οστά του και ανέχεται την Ύβρη του αντιπροέδρου της Αλβανικής Βουλής και προέδρου του κόμματος των Τσάμηδων, που δήλωσε πως δε θα επιτρέψει την ανεύρεση των λειψάνων των Ελλήνων στρατιωτικών!

Υ.Γ. O Οδυσσέας Ελύτης με την έναρξη του πολέμου κατατάχθηκε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός και καρπός της παρουσίας του στο μέτωπο, είναι τα δύο αριστουργήματά του, το «Άξιον Εστί» και το «Άσμα Ηρωικό και Πένθιμο για το Χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας».

Στο ΣΤ΄ κεφάλαιο του ποιήματός «Άσματος», γράφει σχετικά:

«Ήταν ωραίο παιδί. Την πρώτη μέρα που γεννήθηκε
Σκύψανε τα βουνά της Θράκης να φανεί
Στους ώμους της στεριάς το στάρι που αναγάλλιαζε
Σκύψανε το βουνά της Θράκης και το φτύσανε
Μια στο κεφάλι, μια στον κόρφο, μια μέσα στο κλάμα του.
Βγήκαν Ρωμιοί με μπράτσα φοβερά
Και το σηκώσαν στου βοριά τα σπάργανα».

Το ηρωικό πρότυπο, το παράδειγμα αντίστασης ενάντια στο φασισμό, ο άνθρωπος που αγωνίζεται για την ελευθερία είναι ένας Θρακιώτης, ένας ακόμη ανάμεσα στους χιλιάδες άταφους συμπατριώτες μας, ο γεννημένος στον Πόντο και μεγαλωμένος στην Αλεξανδρούπολη, Ανθυπολοχαγός Θεόδωρος Κανδηλάπτης.

H συνέντευξή μου  στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας και στη δημοσιογράφο Σοφία Χατζή, για τον Θεόδωρο Κανδηλάπτη και τους άταφους Έλληνες του 1940.

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

"Όσο προχωρεί ο καιρός και τα γεγονότα, ζω ολοένα με το εντονώτερο συναίσθημα πως δεν είμαστε στην Ελλάδα, πως αυτό το κατασκεύασμα δεν είναι ο τόπος μας αλλά ένας εφιάλτης.Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό...."


Εκτεταμένα επεισόδια έλαβαν χώρα στη Χίο και τη Μυτιλήνη τα ξημερώματα της Τρίτης. Οι κάτοικοι αντιδρούν στο σχέδιο δημιουργίας κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Την ίδια ώρα, όμως, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει τα πλάνα της και ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις στα νησιά για να ξεκινήσουν οι εργασίες για τις συγκεκριμένες δομές.
Οδομαχίες ξεκίνησαν νωρίτερα στη θέση Καράβα Μανταμάδου, στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση Καβακλή στην Μυτιλήνη όπου και έχει σχεδιαστεί από την κυβέρνηση η δημιουργία της νέας δομής για πρόσφυγες και μετανάστες.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να απωθήσουν εκατοντάδες συγκεντρωμένους πολίτες, κάνοντας χρήση χημικών. Προς στιγμή ξέσπασε και φωτιά σε θαμνώδη έκταση, η οποία και σβήστηκε.
Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν συγκεντρωθεί και στην άλλη άκρη του δρόμου που οδηγεί στο Καβακλή, στη θέση Διαβολόρεμα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Οθωμανικά - Κεμαλικά - Φασιστικά τάγματα κατάκτησης στη γη της Ελευθερίας



Διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση με προσκεκλημένους στις "εκδηλώσεις" τους απογόνους του Δράμαλη και του Ιμπραήμ, με 40% του εδάφους της Κύπρου κατεχόμενο, με καθημερινή εισβολή στο Αιγαίο, με αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας στη Θράκη, η παρουσία των Οθωμανικών ταγμάτων κατάκτησης στο Σοχό του Λαγκαδά, στην περιοχή  γεννήθηκε ο Χίτλερ Κεμάλ μόνο τυχαία δεν είναι....


Ταυτοποίηση των ιερών οστών του Στρατιώτη Σωκράτη Χριστοδούλου. Κύπρος 1974




 Θ. Μαλκίδης

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι μετά από έρευνα που είχε γίνει στην κατεχόμενη Μόρφου, ταυτοποιήθηκαν τα οστά του ήρωα Σωκράτη Χριστοδούλου στρατιώτη του 281ου Τάγματος Πεζικού από την Πάφο, ο οποίος  σκοτώθηκε στις 20 Ιουλίου 1974 κατά το βομβαρδισμό  του Τάγματος από την Τουρκική αεροπορία.

24 Φεβρουαρίου 1821: Αλέξανδρος Υψηλάντης Μάχου Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος





Θ. Μαλκίδης

Ξεκινώντας την Επανάσταση Ελευθερίας: Αλέξανδρος Υψηλάντης και  Μάχου Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος


Στις 24 Φεβρουαρίου 1821,  ο Αλέξανδρος Υψηλάντης  εκδίδει στο Ιάσιο την προκήρυξη του Αγώνα Ελευθερίας με τον τίτλο  «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», ενώ δύο μέρες πριν  είχε σηκώσει τη σημαία της «Αγιασμένης Επανάστασης» όπως ονομάζει το ξεσηκωμό ενάντια στην τυραννία  ο Φώτης Κόντογλου .

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης   γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1792 και ήταν γιος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη, και της Ελισάβετ το γένος Βακαρέσκου, μίας από τις μεγαλύτερες οικογένειες της Ρουμανίας. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ήταν γόνος εύπορης και ισχυρής οικογένειας του Βυζαντίου με καταγωγή από τα Ύψαλα της Τραπεζούντας στον Πόντο. Ο ιστορικός της Ελληνικής Επανάστασης και γραμματέας του Δημήτριου Υψηλάντη, αρχιστράτηγου και αδελφός του αρχηγού της Επανάστασης, Ιωάννης Φιλήμονας αποτελεί σημαντική πηγή για την διαδρομή της οικογένειας Υψηλάντη. Ο Φιλήμονας αναφέρει ότι η οικογένεια Υψηλάντη μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης κατέφυγε στην αυλή των Κομνηνών της Τραπεζούντας, μαζί με άλλες ισχυρές οικογένειες της αυτοκρατορίας (οικογένεια Μουρούζη, κλπ).

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Θράκης και Ελληνισμού Ελευθερία και όχι ενσωμάτωση...




Θ. Μαλκίδης

Είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή η επίθεση που δέχεται κάθε τι που σχετίζεται με  τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η αντιστασιακή Ελληνικότητα.

Ειδικώς όμως στη Θράκη με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την απελευθέρωσή  της μετά από 600 χρόνια τυραννικής σκλαβιάς, η επίθεση αυτή τείνει να γίνει κανονικότητα....
Μετά λοιπόν τα Υπουργεία, τους Δήμους, στη λογική της " ενσωμάτωσης" και όχι της Ελευθερίας της Θράκης μπήκε και η Περιφέρεια με το ανάλογο σήμα.
Προφανώς δεν έχει γίνει κατανοητό ότι στον τόπο του μοναδικού εθνικού ύμνου αφιερωμένου στην Ελευθερία, το αγαθό αυτό δεν μπορεί και δε θα απουσιάζει ποτέ!

Η συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκη Νετ.