Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Ογδόντα χρόνια από την έναρξη των διωγμών των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης





Θ. Μαλκίδης: 


Ογδόντα χρόνια από την έναρξη των διωγμών των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης

Από την ομιλία στην εκδήλωση που έγινε στη Μόσχα για τα ογδόντα χρόνια από την έναρξη των διωγμών των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η εκδήλωση έγινε από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας και το Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας, με τη στήριξη της Λέσχης Ελλήνων Επιχειρηματιών, με τη συμμετοχή του ερευνητή, μελετητή,  συγγραφέα του Ελληνικού Μαρτυρολογίου Ιβάν Ντζουχά.

Οι διώξεις των Ελλήνων που με το σχετικό Σοβιετικό διάταγμα περί "Ελληνικής Επιχείρησης" του 1937 αποκτούν μαζικότητα,  συνεχίζονται και μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.  Χιλιάδες Έλληνες εκτελούνται με την κατηγορία του «εχθρού του λαού» και ολόκληρη η ελληνική ηγεσία και η πλειοψηφία των ενήλικων Ελλήνων συνελήφθη και εξοντώθηκε.

Μεγαλύτερη βιαιότητα από το καθεστώς εντοπίζεται στη νότια Ρωσία, ενώ πραγματοποιήθηκαν τέσσερα διαδοχικά κύματα μαζικών διώξεων ( Οκτώβριος 1937, Φεβρουάριος και Ιούλιος 1938 και Φεβρουάριος του 1939). Πρέπει να σημειωθεί ότι το 1937 εκδόθηκε διαταγή με την οποία επιτρεπόταν η σύλληψη ως ομήρων των συγγενών των κατηγορούμενων αλλά και η σύλληψη παιδιών έως 12 ετών και την καταδίκη τους ακόμα και με τις βαρύτερες ποινές, με απώτερο σκοπό τη διευκόλυνση της εξόντωσης των παιδιών των «εχθρών του λαού». Τα παιδιά που συλλαμβάνονταν αναγκάζονταν να αλλάξουν το όνομα τους αρνούμενα τους κατάδικους γονείς τους. Οι διώξεις  συνεχίστηκαν με την εκτέλεση χιλιάδων Ελλήνων ή με την εξορία τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Σιβηρίας, ενώ ένα νέο κύμα εκτοπίσεων των Ελλήνων άρχισε μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.








Οι Έλληνες της Ρωσίας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης οι οποίοι κατόρθωσαν και διατήρησαν την ταυτότητά τους παρά τις δυσκολίες, αποδεικνύουν ότι μπορούν να επιβιώσουν. Όχι μόνο ως μέρος μίας ζωντανής πολιτισμικής ομάδας στο χώρο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά ως σημαντικό κομμάτι του ελληνικού λαού, με παρουσία και δραστηριότητα για την ανάδειξη του ζητήματος των διώξεων. Το οφείλουν στους προγόνους τους, θύματα της Γενοκτονίας στο Οθωμανικό κράτος και το Κεμαλικό καθεστώς, το οφείλουν στα θύματα των διώξεων στην πρώην Σοβιετική Ένωση.





Όταν οι ηθοποιοί υποχρεούνται να περιοδεύουν στα κατεχόμενα


Όταν οι ηθοποιοί υποχρεούνται να περιοδεύουν στα κατεχόμενα                  Όταν οι ηθοποιοί υποχρεούνται να περιοδεύουν στα κατεχόμενα


Αυτή η ιστορία με τον ΘΟΚ και τις παραστάσεις του στη 
Σαλαμίνα θα πάει μακριά μου 
φαίνεται. Διότι, τελικά, δείχνει να εκφράζει πολύ 
αραστατικά τη μεγαλύτερη ρήξη της ηγεσίας 
μας με την πραγματικότητα και την πιο ακραία έκφραση της 
πολιτικής των ψευδαισθήσεων, που 
κατέληξε στα χρόνια του Μουσταφά Ακιντζί να 
πραγματώνεται ως πολιτική 
κοινωνικοποίησης ή και πολιτιστικοποίησης της κατοχής. Σε 
τέτοια έκταση και βάθος, 
που έχει αντικαταστήσει την 
όποια πολιτική θα μπορούσε να εφαρμοστεί απέναντι στην 
κατοχή και τους σχεδιασμούς 
ελέγχου όλης της 
Κύπρου από την Τουρκία. Γιατί το εκφράζει ο Θεατρικός 
Οργανισμού Κύπρου; 
Διότι, τελικά, οι παραστάσεις του στη Σαλαμίνα δεν είχαν να 
κάνουν με τη φιλοδοξία 
πολιτιστικών παραγόντων (ή, έστω της δικοινοτικής επιτροπής 
για τον πολιτισμό) 
να μεταφέρουν πολιτισμό στην βάρβαρα 
κατεχόμενη Σαλαμίνα μας, έστω και ως συμβολική 
υπόμνηση της ελληνικότητας του 
αρχαίου θεάτρου, αλλά με μια πολιτική που αποφασίστηκε να 
επιβληθεί διά πυρός και 
σιδήρου και η οποία 
έχει στόχο να αποκρύψει την ουσία του προβλήματος μας 
και να κορυφώσει την 
προπαγάνδα περί ψυχολογικού προβλήματος δύο κοινοτήτων. 
Που άμα εκπολιτιστούν και 
κρύψουν κάτω από το χαλί τα κατοχικά στρατεύματα και τον 
ρόλο της Άγκυρας, θα 
ξεπεράσουν και το πρόβλημα και θα ζήσουμε όλοι μαζί 
αδελφωμένοι κι ευτυχισμένοι. 
Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, έποικοι και κατοχικός στρατός. 
Όλοι!

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Μνήμη Στρατιώτη ΗΡΑΚΛΗ ΧΡΙΣΤΟΦΗ ΑΓΑΘΟΚΛΕΟΥΣ



Μνήμη Στρατιώτη ΗΡΑΚΛΗ ΧΡΙΣΤΟΦΗ ΑΓΑΘΟΚΛΕΟΥΣ

Τελούμε την Κυριακή στις 17 Δεκεμβρίου 2017 στον Ιερό Ναό Αγίου Τύχωνα στον  Άγιο Τύχωνα επαρχίας Λεμεσού το τρίμηνο μνημόσυνο του αγαπημένου μας υιού και αδελφού Στρατιώτη
《ΗΡΑΚΛΗ ΧΡΙΣΤΟΦΗ ΑΓΑΘΟΚΛΕΟΥΣ》, ο οποίος  έπεσε Ηρωικά μαχόμενος στις 15 Αυγούστου 1974 στο λόφο Λαπάτσα της κατεχόμενης τώρα Σκυλλούρας και καλούμε όσους επιθυμούν να παραστούν .

Ευχαριστούμε θερμά η οικογένεια του ΗΡΩΑ.



Ο Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί από τα Τουρκικά κάτεργα: "Είμαστε ακόμα εδώ"!



Θ.  Μαλκίδης 

Η επιστολή του συναγωνιστή μας Έλληνα Γιάννη- Βασίλη Γιαϊλαλί από την Τουρκική φυλακή

Ο Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί γεννήθηκε το 1974 στην Πάφρα της Σαμψούντας, από γονείς ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο και την Κύπρο. Μεγάλωσε σε ένα φασιστικό περιβάλλον όπου οι Έλληνες, οι Αρμένιοι, οι Κούρδοι ήταν ανεπιθύμητοι, ενώ το 1994 υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό, όπου, όπως ανέφερε, υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας εγκλημάτων των Τούρκων εναντίον των Κούρδων. 

Ο Γιαϊλαλί έμαθε για την πραγματική του ελληνική καταγωγή,  άλλαξε το όνομά του από Ιμπραχίμ σε Γιάννης- Βασίλης και «αφιερώθηκε» στον αγώνα για την ελευθερία των Κούρδων και  την ανάδειξη της Γενοκτονίας. 

Για τη δράση του ο Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί συνελήφθη, είναι  σε απομόνωση από την 22α Απριλίου σε φυλακές υψίστης ασφαλείας με τις κατηγορίες  της διάδοσης "τρομοκρατικής" προπαγάνδας υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και της προσβολής του Κεμάλ και του Ερντογάν!


Με επιστολή που έφτασε στα χέρια μας μετά από πολύ καιρό μετά από την αποστολή της, ο Γιάννης  μας ενημερώνει ότι είναι καλά στην υγεία του, ενώ έμαθε για τη σύλληψη της συντρόφου του Meral Geylani από μία εφημερίδα που εκδίδεται στο Κουρδιστάν  για την απελευθέρωση του οποίου ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί.

Νιώθει ότι θα μείνει στη φυλακή για πολύ καιρό αντιμετωπίζοντας τις παραπάνω "κατηγορίες", ωστόσο μας στέλνει την αλληλεγγύη του και το θάρρος του. 

Θέλει να ευχαριστήσει όλους τους φίλους στην Ελλάδα που σκέφτονται αυτόν και  τη  Meral, θεωρώντας ότι νιώθει την υποστήριξη αυτή μέσα στη φυλακή. Συνεχίζει να μαθαίνει την Ελληνική  γλώσσα έχοντας  σχετικά βιβλία  και καταλήγει λέγοντας ότι αυτός και η Meral θα συνεχίσουν την αντίσταση για την Αλήθεια, ενώ κλείνει την επιστολή του με τη συγκλονιστική πρόταση γραμμένη μάλιστα στα Ελληνικά ίμαστε ακόμα εδώ"!

Εμείς συνεχίζουμε να στέλνουμε γράμματα  και τώρα και κάρτες για τις γιορτές  στην παρακάτω διεύθυνση του φυλακισμένου συμπατριώτη μας Γιάννη- Βασίλη Γιαϊλαλί και συνεχίζουμε επίσης τον αγώνα μας για την Ελευθερία. 

Yannis Vasilis Yaylalı,  2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi E 36, ELAZIĞ / Turkey








Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Το έγκλημα των Ναζί στη Μονή της Αγίας Λαύρας



Το έγκλημα των Ναζί στη Μονή της Αγίας Λαύρας.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες αυτόπτη μάρτυρα που επέζησε  από το Ολοκαύτωμα και την καταστροφή της Μονής της Αγίας Λαύρας, γέροντος Ευσεβίου Γιαννακάκη
Οι Γερμανοί στη Λαύρα
Δεκέμβριος του 1943. Ή Μονή τής Αγίας Λαύρας υφίστα­ται βαρύ πλήγμα από τους Γερμανούς κατακτητές. Ο π. Εύσέβιος έζησε από πολύ κοντά την ωμότητα τής πυρπολήσεως του Μοναστηριού και τής εκτελέσεως των πατέρων. Γεγονότα δραματικά, πού αποτέλεσαν σταθμό όχι μόνο στην Ιστο­ρία τής Μονής άλλα και στην προσωπική του πορεία’ σκηνές φρι­κτές, στιγμές βαθιάς οδύνης, πού χαράχθηκαν ανεξίτηλα στην καρδιά του και στη μνήμη του. Κάθε χρόνο, στη θλιβερή αυτή επέτειο, χρέος ιερό τον έφερνε στη Μονή τής Μετανοίας του, για να λάβει μέρος στη Θεία Λειτουργία και στο Μνημόσυνο των εκτελεσθέντων. .

Έξι χρόνια Κίνηση Αλληλεγγύης Πολιτών Αλεξανδρούπολης- Έξι χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς στο συνάνθρωπό μας

Έξι χρόνια  ΚΙΝΗΣΗ Αλληλεγγύης ΠΟΛΙΤΩΝ Αλεξανδρούπολης 

Πριν έξι ακριβώς χρόνια δημιουργήσαμε την ΚΙΝΗΣΗ Αλληλεγγύης ΠΟΛΙΤΩΝ Αλεξανδρούπολης, αφού όπως τονίζαμε τότε, αθώς η κρίση που βιώνουμε σήμερα στην Πατρίδα μας δεν φαίνεται να κοπάζει- τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον- αποφασίσαμε να μην παραμείνουμε θεατές της ανέχειας και της εξαθλίωσης μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας. Συνεχίζοντας την μακροχρόνια παράδοση της προσφοράς και της αλληλεγγύης, που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας του, δημιουργήσαμε την

ΚΙΝΗΣΗ Αλληλεγγύης ΠΟΛΙΤΩΝ Αλεξανδρούπολης 


με κίνητρο την προσφορά προς τον συνάνθρωπο και, κατ΄ επέκτασιν, προς την Πατρίδα μας.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντιληφθούν την κρισιμότητα της καταστάσεως συμβάλλοντας στην όλην προσπάθεια. Ο καθένας μπορεί να βοηθήσει εθελοντικά ανάλογα με τις δυνατότητές του και γνωρίζοντας πως δεν θα έχει την παραμικρή ανταμοιβή, πέραν της ηθικής ικανοποιήσεως. Μέσω του κοινωνικού μας δικτύου θα συγκεντρώνονται: ρουχισμός, υποδήματα, τρόφιμα, παιχνίδια, συσκευές, έπιπλα, βιβλία, κουβέρτες, φάρμακα κλπ είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.
Ξεκινάμε με σύνθημά μας « κανείς να μην πεινάσει, 
κανείς να μην κρυώσει»


Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Στο καλό Κώστα Σιδηρόπουλε. Δε θα σε ξεχάσουμε. GÜLE GÜLE MAÇKALİ KOSTA GÜLE GÜLE Seni unutmayacağız!


Θ. Μαλκίδης

Στο καλό Κώστα Σιδηρόπουλε. Δε θα σε ξεχάσουμε! 

Παραθέτω το κείμενο του φίλου και συνοδίτη Tamer Çilingir για το συναγωνιστή μας Κώστα Σιδηρόπουλο, μαζί με το βίντεο που ετοίμασε για αυτόν. Χωρίς άλλα σχόλια, αφού οι λέξεις και οι εικόνες  λένε τα πάντα......

"Πριν από 100 χρόνια, ως γιος μιας οικογένειας που   εξορίστηκε από την Ματσούκα της Τραπεζούντας  έφτασε στην Ελλάδα.
Πέρασε τη ζωή του πολεμώντας την αδικία που έγινε πριν από 100 χρόνια, στην απαγορευμένη χώρα του Πόντου
Μια μέρα ονειρευόταν να ελευθερωθεί...
Στις 28 Νοεμβρίου του 2017  η καρδιά του σταμάτησε στα 61 χρόνια του. 
Με τη συνοδεία της λύρας, του κεμεντζέ, περιφέρεται τώρα ελεύθερα  στα βουνά του Πόντου, περιφέρεται ελεύθερα.

Οι Μουσουλμάνοι που πιστεύουν στο κοράνι, οι Χριστιανοί που πιστεύουν στο Ευαγγέλιο, στο κόσμο μας είμαστε με τη λύρα, με τον κεμεντζέ

Ακόμα και στον τάφο με τον κεμεντζέ
Αντίο, Κώστα, αντίο.
Δεν θα σε ξεχάσουμε!"




GÜLE GÜLE MAÇKALİ KOSTA GÜLE GÜLE Seni unutmayacağız!

Από τον Κεμάλ έως τον Ερντογάν η Γενοκτονία συνεχίζεται!



Από τον Κεμάλ έως τον  Ερντογάν η Γενοκτονία συνεχίζεται!

Αν τιμωρούνταν τα εγκλήματα του Κεμάλ δεν επαναλαμβανόταν από τον Χίτλερ, στα Καλάβρυτα σαν σήμερα στις 13 Δεκεμβρίου του 1943. Αν τιμωρούνταν τα Κεμαλικά και τα Ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα, δεν επαναλαμβανόταν σήμερα. Από τον Κεμάλ και τον Χίτλερ στον Ερντογάν η Γενοκτονία συνεχίζεται για τους Έλληνες, για τους Αρμένιους, για τους Κούρδους, για τους εκατοντάδες  δημοσιογράφους και διανοούμενους.

 Συνεχίζεται στην επί 43 χρόνια Κατεχόμενη  Κύπρο, στην αμφισβήτηση του Αιγαίου, στη Θράκη, στον εγκλεισμό του   Πόντιου συμπατριώτη μας  Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί και της Κούρδισσας συντρόφου του Μεράλ Γκεϋλανί, στην προπαγάνδα και στην άρνηση της Γενοκτονίας.

Συνέντευξη του Θ. Μαλκίδη  στον Λάζαρο Μαύρο και τον Μάριο Πούλλαδο στο Ράδιο Πρώτο της Λευκωσίας



13 Δεκεμβρίου 1943: Η Ναζιστική σφαγή στα Καλάβρυτα


Θ. Μαλκίδης: 13 Δεκεμβρίου 1943: Η Ναζιστική σφαγή στα Καλάβρυτα

Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 δυνάμεις της «Βέρμαχτ» σκότωσαν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους των Καλαβρύτων,  υλοποιώντας ένα από μεγαλύτερα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Το τελευταίο έτος της Κατοχής είχαν αυξηθεί  οι φρικαλεότητες των κατακτητών, καθώς η κυριαρχία τους βρισκόταν υπό διαρκή αμφισβήτηση από την αντίσταση και οι δυνάμεις τους δεν επαρκούσαν για να ελέγχουν τη χώρα. Η τύχη των Καλαβρύτων φαίνεται να προδιαγράφτηκε μετά την ήττα των Γερμανών από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ στη Μάχη της Κερπινής (20 Οκτωβρίου 1943), κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες Γερμανοί στρατιώτες και αιχμαλωτίστηκαν 78.



Τότε τέθηκε σε εφαρμογή  η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» («Unternehmen Kalavryta»), με  στόχο την περικύκλωση των ανταρτών  και την εξόντωσή τους. Την εκτέλεση της αποστολής ανέλαβαν μονάδες της 117ης Μεραρχίας Κυνηγών, που έδρευε στην Πελοπόννησο και είχε επικεφαλής τον υποστράτηγο Καρλ φον Λε Ζουίρ (1898-1954).

Η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου, όταν οι γερμανικές δυνάμεις άρχισαν να συρρέουν στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων από την Πάτρα, το Αίγιο, τον Πύργο και την Τρίπολη. Στο διάβα τους έκαιγαν χωριά και μοναστήρια (Μέγα Σπήλαιο και Αγία Λαύρα) και σκότωναν άοπλους πολίτες και μοναχούς.

Στις 9 Δεκεμβρίου έφθασαν στα Καλάβρυτα, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από την πόλη. Καθησύχασαν τους κατοίκους, διαβεβαιώνοντας ότι στόχος τους ήταν αποκλειστικά η εξόντωση των ανταρτών και μάλιστα ζήτησαν από όσους την είχαν εγκαταλείψει να επιστρέψουν άφοβα πίσω στα Καλάβρυτα. Για να τους πείσουν ακόμη περισσότερο προχώρησαν στην πυρπόληση σπιτιών, που ανήκαν σε αντάρτες, και αναζήτησαν την τύχη των Γερμανών τραυματιών της μάχης της Κερπινής.

Έξαφνα, όμως, το πρωί της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου συγκέντρωσαν όλο τον πληθυσμό στην κεντρική πλατεία και οδήγησαν τον άρρενα πληθυσμό άνω των 13 ετών σε μια επικλινή τοποθεσία, που ονομαζόταν «Ράχη του Καπή», ενώ τα γυναικόπαιδα τα κλείδωσαν στο σχολείο. Στη ράχη του Καπή εκτυλίχθηκε τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες η τραγωδία, που οδήγησε σχεδόν όλο τον άρρενα πληθυσμό των Καλαβρύτων στο θάνατο. Με ριπές πολυβόλων οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους συγκεντρωμένους, γύρω στους 800 ανθρώπους. Μόνο 13 Καλαβρυτινοί διασώθηκαν και αυτοί επειδή είχαν καλυφθεί από τα πτώματα των συμπολιτών τους και οι Γερμανοί τους θεώρησαν νεκρούς. Το σήμα για την εκτέλεση έδωσε με φωτοβολίδα από το κέντρο των Καλαβρύτων ο ταγματάρχης Χανς Εμπερσμπέργκερ και επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος ήταν ο υπολοχαγός Βίλιμπαντ Ακαμπχούμπερ.

Το έγκλημα ολοκληρώθηκε με την πυρπόληση όλων σχεδόν των σπιτιών των Καλαβρύτων. Όσον αφορά την τύχη των γυναικόπαιδων, αυτά σώθηκαν χάρη στον ανθρωπισμό ενός Αυστριακού στρατιώτη, στον οποίο είχε ανατεθεί η φύλαξή τους. Αυτός άφησε ελεύθερη την είσοδο του σχολείου και διευκόλυνε την απομάκρυνσή τους. Όμως, το πλήρωσε με τη ζωή του, αφού καταδικάσθηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της «Επιχείρησης Καλάβρυτα», οι Γερμανοί σκότωσαν 1.101 άτομα, κατέστρεψαν και λεηλάτησαν πάνω από 1.000 σπίτια, κατάσχεσαν 2.000 αιγοπρόβατα και απέσπασαν 260.000.000 δραχμές.

Κανείς από τους υπευθύνους του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων δεν λογοδότησε στη Δικαιοσύνη. 



Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Δε χρειάζεται ο Ερντογάν, υπάρχουν τα Τουρκικά σήριαλ και οι Τούρκοι τηλεοπτικοί παραγωγοί!


Θ. Μαλκίδης: Δε χρειάζεται ο Ερντογάν, υπάρχουν τα Τουρκικά σήριαλ και οι Τούρκοι τηλεοπτικοί παραγωγοί!

Την άλωση των τηλεοπτικών δεκτών ανά τον κόσμο πανηγυρίζει η Τουρκία, με μπροστάρηδες στον αγώνα τη «Σεχραζάτ» και τον «Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή», που έχουν αποκτήσει φανατικούς τηλεθεατές «από τη Μέση Ανατολή μέχρι τα Βαλκάνια και από την Ανατολική Ευρώπη μέχρι την Λατινική Αμερική» και βεβαίως και στον πτωχευμένο- χρεοκοπημένο ποικιλοτρόπως Ελληνισμό.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η τουρκική τηλεοπτική βιομηχανία γνωρίζει μεγάλη οικονομική άνθηση και η Τουρκία κατατάσσεται πλέον στη 2η θέση των εξαγωγών τηλεοπτικών σειρών μετά τις ΗΠΑ.

Την ανακοίνωση της κατάκτησης της 2η θέσης έκανε ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας Νουμάν Κουρτουλμούς, μιλώντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού, λέγοντας ακόμα πώς το 48% του τουρκικού τηλεοπτικού κοινού παρακολουθεί εγχώριες σειρές, την ώρα που στην Ευρώπη τα τουρκικά σήριαλ κατέχουν την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των τηλεθεατών!!!!!

Η «έκρηξη» της ακροαματικότητας των τουρκικών σήριαλ ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια,  με τη σειρά «Χίλιες και μια νύχτες» (Binbir Gece), που η πλοκή της περιστρέφεται γύρω από την ιστορία μίας μητέρας μόνης που προσπαθεί να σώσει τον άρρωστο 5χρονο γιο της ζητώντας δάνειο από τον διευθυντή της, που τελικά την ερωτεύεται. 

Ο λόγος βέβαια για την πολυσυζητημένη «Σεχραζάτ», την οποία ενσάρκωσε η Τουρκάλα Μπεργκιουζάρ Κορέλ, σύζυγος του επίσης επιτυχημένου Τούρκου ηθοποιού Χαλίτ Εργκέντς που γνωρίζει παγκόσμια επιτυχία μέσα από το ρόλο του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς στην ομώνυμη σειρά, που επίσης αποτελεί μία από τις ναυαρχίδες της τουρκικής τηλεοπτικής βιομηχανίας (το συγκεκριμένο σήριαλ, μόνο στην Ευρώπη, παρακολούθησαν 250 εκατομμύρια τηλεθεατές).

Σύμφωνα με την Τουρκική Ένωση Τηλεοπτικών Παραγωγών  η κυβέρνηση πέρυσι επιχορήγησε με 30 εκ λίρες (7.7 εκ $) περίπου 200 τηλεοπτικά πρότζεκτ, ενώ φέτος αναμένεται να διαθέσει το διπλάσιο ποσό.


Έσχατο αλλά όχι τελευταίο 1

Από τον περασμένο μήνα, κανάλι της ελεύθερης Κύπρου μεταδίδει υποτιτλισμένη τη σειρά-φαινόμενο όπως χαρακτηρίστηκε η «Aski Memn», αφού σάρωσε την τηλεθέαση σε 11 χώρες περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η τουρκική σαπουνόπερα «Πειρασμός» (σε ελληνική μετάφραση) μεταδίδεται καθημερινά στις 8 το βράδυ, ενώ τα σαββατοκύριακα το κανάλι προβάλλει διπλά επεισόδια, αποκτώντας μάλιστα φανατικό κοινό.


Απόδειξη, το 2,4% έως και το 4,2% που καταγράφει η σειρά στο target group 25+ την ώρα μετάδοσής της. Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Τούρκου συγγραφέα Χαλίτ Ζιγιά Ουσακλιγκίλ, η 79 επεισοδίων σαπουνόπερα τιμήθηκε με 20 τηλεοπτικά βραβεία και αφορά μια συγκλονιστική ιστορία πάθους, ίντριγκας και εκδίκησης.

Έσχατο αλλά όχι τελευταίο 2: 

Η εξόδιος ακολουθία και ο ενταφιασμός του μέχρι πρότινος αγνοούμενου ΣΩΤΗΡΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΜΠΕΣΙΗ




 Η εξόδιος ακολουθία και ο ενταφιασμός  του μέχρι πρότινος αγνοούμενου ΣΩΤΗΡΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΜΠΕΣΙΗ


Τον μέχρι πρότινος αγνοούμενο  ΣΩΤΗΡΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΜΠΕΣΙΗ από τον Τράχωνα ο οποίος αγνοείτο από τις 22 Ιουλίου 1974 και τα οστά του ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στον Τράχωνα, κήδευσε η οικογένειά του και οι συγχωριανοί του, εκ του Ιερού Ναού Παναγίας του Τράχωνα .








Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Οι εκτελεσθέντες από τους Ναζί στη επαρχία Βιάννου




Το μνημείο των εκτελεσθέντων του 1943 στον Αμιρά της Βιάννου. 

Φωτογραφία : Nikos Kikakis 

Οι εκτελεσθέντες από τους Ναζί στην επαρχία Βιάννου. 

Ο Στρατιωτικός διοικητής του Φρουρίου Κρήτης Μύλλερ, εξοργισμένος από την αντίσταση  αλλά και θέλοντας να αποτρέψει τους Ιταλούς στρατιώτες να αποσκιρτήσουν προς τους αντάρτες στα βουνά, δίνει τη διαταγή:


«Καταστρέψατε την επαρχία Βιάννου. Εκτελέσατε πάραυτα, χωρίς διαδικασία, τους άρρενες που είναι πάνω από 16 ετών καθώς και όλους όσοι συλλαμβάνονται στην ύπαιθρο, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας»

Η 11η Δεκεμβρίου 1937 και η έναρξη της " Ελληνικής Επιχείρησης" στην πρώην Σοβιετική Ένωση


Η 11η  Δεκεμβρίου 1937 και η έναρξη της " Ελληνικής Επιχείρησης" στην πρώην Σοβιετική Ένωση

Στις 11 Δεκεμβρίου 1937 εκδίδεται η υπ΄αριθ. 50215 εντολή για την έναρξη της  "Ελληνικής Επιχείρησης" του Υπουργείου/Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΣΣΔ και τέσσερις μέρες μετά ξεκινούν οι μαζικές συλλήψεις των Ελλήνων σε όλη την επικράτεια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Η "Ελληνική Επιχείρηση" της Εθνικής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Σοβιετικής Ένωσης,  η οποία αποτελεί μία από τις τραγικότερες σελίδες της σταλινικής περιόδου, που αφορούσε όλες τις εθνότητες της χώρας, είχε το υπόβαθρό της στο  ψήφισμα του 1932 που αφορούσε την "προστασία της σοσιαλιστικής περιουσίας". Βάσει του ψηφίσματος αυτού, τα αντισοβιετικά στοιχεία  έπρεπε να επισημανθούν και να εξαλειφθούν, ενώ το μέτρο αυτό άρχισε να εφαρμόζεται τον Ιούνιο του 1937 σε όλες τις ομάδες οι οποίες προσδιορίζονταν ως αντισοβιετικές.

Η "ελληνική επιχείρηση", με υπογεγραμμένη διαταγή από τον κομισάριο εσωτερικών υποθέσεων Νικολάι Γιεζόφ, ξεκίνησε  με το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων, πολιτιστικών οργανώσεων, και εκδοτικών οίκων και στη συνέχεια η μυστική αστυνομία της Εν Κα Βε Ντε άρχισε να συλλαμβάνει αδιακρίτως τους πολίτες ελληνικής καταγωγής ηλικίας 16 ετών και άνω, οι οποίοι άλλοι εξορίστηκαν και άλλοι θανατώθηκαν.


Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

"Φορτώστε τους στο τραίνο!"ΟI 84 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΑΣΣΙΑΣ


ΟI 84 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΑΣΣΙΑΣ: Ακόμα ένα έγκλημα του Αττίλα που δεν τιμωρήθηκε ποτέ...

84 αιχμάλωτοι με την ανταλλαγή αιχμαλώτων δεν γύρισαν ποτέ. 

Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ, 70 ΑΤΟΜΑ, ΗΤΑΝ ΑΜΑΧΟΙ ΟΠΛΙΤΕΣ

"Μετά την βίαιη εκδίωξη των κατοίκων της Άσσιας, μεταξύ της 24ης και 28ης Αυγούστου 1974 και την ολοκλήρωση της ανταλλαγής αιχμαλώτων τους επόμενους μήνες, 84 άνθρωποι δεν γύρισαν ποτέ. Η περίπτωση των Ασσιωτών αγνοουμένων είναι πολύ καλά τεκμηριωμένη. Η τεράστια πλειοψηφία (70 άτομα) ήταν πολίτες μη στρατεύσιμοι, 11 ήταν έφεδροι και 3 στρατιώτες.
Οι 70 άμαχοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ στο Ορνίθι.
Ο αυτόπτης μάρτυρας Ο. Σαατ που το 1974 υπηρετούσε στο Κέντρο Συντονισμού Πυρών στην Πυροβολαρχία Διοικήσεως της 1ης Μοίρας του 21ου Συντάγματος Πυροβολικού που μεταφέρθηκε στην Κύπρο δύο τρεις μέρες μετά την πρώτη εισβολή αναφέρει:
Διαταγή Ανώτερου Τούρκου Διοικητή: «Φορτώστε τους στο τρένο»