Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Η 11η Δεκεμβρίου 1937 και η έναρξη της " Ελληνικής Επιχείρησης" στην πρώην Σοβιετική Ένωση


Η 11η  Δεκεμβρίου 1937 και η έναρξη της " Ελληνικής Επιχείρησης" στην πρώην Σοβιετική Ένωση

Στις 11 Δεκεμβρίου 1937 εκδίδεται η υπ΄αριθ. 50215 εντολή για την έναρξη της  "Ελληνικής Επιχείρησης" του Υπουργείου/Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΣΣΔ και τέσσερις μέρες μετά ξεκινούν οι μαζικές συλλήψεις των Ελλήνων σε όλη την επικράτεια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Η "Ελληνική Επιχείρηση" της Εθνικής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Σοβιετικής Ένωσης,  η οποία αποτελεί μία από τις τραγικότερες σελίδες της σταλινικής περιόδου, που αφορούσε όλες τις εθνότητες της χώρας, είχε το υπόβαθρό της στο  ψήφισμα του 1932 που αφορούσε την "προστασία της σοσιαλιστικής περιουσίας". Βάσει του ψηφίσματος αυτού, τα αντισοβιετικά στοιχεία  έπρεπε να επισημανθούν και να εξαλειφθούν, ενώ το μέτρο αυτό άρχισε να εφαρμόζεται τον Ιούνιο του 1937 σε όλες τις ομάδες οι οποίες προσδιορίζονταν ως αντισοβιετικές.

Η "ελληνική επιχείρηση", με υπογεγραμμένη διαταγή από τον κομισάριο εσωτερικών υποθέσεων Νικολάι Γιεζόφ, ξεκίνησε  με το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων, πολιτιστικών οργανώσεων, και εκδοτικών οίκων και στη συνέχεια η μυστική αστυνομία της Εν Κα Βε Ντε άρχισε να συλλαμβάνει αδιακρίτως τους πολίτες ελληνικής καταγωγής ηλικίας 16 ετών και άνω, οι οποίοι άλλοι εξορίστηκαν και άλλοι θανατώθηκαν.



Με τη συμπλήρωση 80 ετών της έναρξης της Ελληνικής Επιχείρησης του Υπουργείου/Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΣΣΔ (15.Δεκεμβρίου 1937), το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) και ο Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας, με τη στήριξη της Λέσχης Ελλήνων Επιχειρηματιών, σας προσκαλούν σε βραδιά μνήμης των αθώων θυμάτων της περιόδου των εκτοπίσεων και εκκαθαρίσεων, που αποτελεί μία από τις τραγικότερες σελίδες στην ιστορία της ομογένειάς μας τον περασμένο αιώνα. Η  βραδιά μνήμης θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του ερευνητή, μελετητή,  συγγραφέα του Ελληνικού Μαρτυρολογίου Ιβάν Ντζουχά.

      
Η βραδιά μνήμης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 18.00 στη συνεδριακή αίθουσα «ОRION» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μόσχας επί της οδού: 38, Sharikopodshipnikovskaya str., stroenie 1, Moscow (metro station “Dubrovka”).