Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Λοχίας Χριστάκης Νικολάου του Δημητρίου, Κύπρος 1974 : Αγνοούμενος 44 χρόνια....


 ΛΟΧΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ . 

ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ 20ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ . 


Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Και Φτωχοί και Αγράμματοι; Μνήμη Αγίου Κοσμά του Αιτωλού





Θ. Μαλκίδης

Και Φτωχοί και Αγράμματοι; Μνήμη Αγίου Κοσμά του Αιτωλού


«Ἁµαρτάνετε πολύ νά τά ἀφήνετε τά παιδιά ἀγράµµατα καί τυφλά, καί µή µόνον φροντίζετε νά τούς ἀφήσετε πλούτη καί ὑποστατικά, καί µετά τόν θάνατό σας νά τά τρῶν καί νά τά πίνουν καί νά σᾶς ὀπισολογοῦν. Καλύτερα νά τά ἀφήσετε φτωχά καί γραµµατισµένα, παρά πλούσια καί ἀγράµµατα».

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο πατροΚοσμάς των υπόδουλων Ελλήνων, λέγοντας τα παραπάνω λόγια απευθυνόταν στο γένος των Ελλήνων που έβλεπε την καταπίεση των Οθωμανών και των συνεργατών τους να γίνεται ολοένα και σκληρότερη, έχοντας όμως πίστη στο Θεό και πεποίθηση στο Ρωμαίικο, ότι μπορούν τα γράμματα να γίνουν πρωταγωνιστικό μέσο απελευθέρωσης.

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Τετάρτη 22 Αυγούστου: Πορεία για την Μακεδονία


Τετάρτη 22 Αυγούστου: Πορεία για την Μακεδονία 

22 Αυγούστου 1944: Το έγκλημα στα χωριά του Κέδρους Ρεθύμνου



Τρίτη, 22 Αυγούστου 1944.

Δεν έχει ξημερώσει ακόμη, ο κόσμος κοιμάται. Πολυάριθμος Γερμανικός Στρατός, με βαρύ οπλισμό, έχει ήδη περικυκλώσει επτά χωριά της επαρχίας Αμαρίου: Γερακάρι, Καρδάκι, Γουργούθοι, Σμιλές, Βρύσες, Δρυγιές, Άνω Μέρος και την Κρύα Βρύση Αγίου Βασιλείου.

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

«Είμαι βέβαιος πως τούτοι οι ελεεινοί δεν αντιπροσωπεύουν τη ζωντανή Ελλάδα»......


Θ. Μαλκίδης 

«Είμαι βέβαιος πως τούτοι οι ελεεινοί δεν αντιπροσωπεύουν τη ζωντανή Ελλάδα»......

Ομάδες εγχώριων και ξένων συμφερόντων που αυτοαποκαλούνται κόμματα, εντός και εκτός Βουλής,  ανήμπορες να προτάξουν μήνυμα και πράξη απελευθέρωσης, ακολουθούν ως απλοί εντολοδόχοι τα κελεύσματα των αφεντικών τους:

Μνημόνια, οικονομική και εθνική υποδούλωση, εξαθλίωση, μετανάστευση, Μακεδονία, Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος....

Εξευτελίζουν και καταναλώνουν τόπους, σύμβολα, αντιστασιακές πράξεις, υβρίζουν νεκρούς και ζώντες, προηγούμενες και επόμενες γενιές:

Αγώνας, Αντίσταση, Ιθάκη, Καστελόριζο, ΟΧΙ, αξιοκρατία, Ορθοδοξία, παράδοση,  Ελληνικότητα 

Τι σχέση έχουν  όλες οι παραπάνω ομάδες υποτακτικών  με την παράδοση του 1821 και του Μακεδονικού Αγώνα,  με την υπεράσπιση των θυμάτων της Σμύρνης και της Κερασούντας, του Διστόμου, των Καλαβρύτων, της Κύπρου,  πως αντιλαμβάνονται  τον Βλαχάκο, τον Γιαλοψό, τον Καραθανάση, τον Μπαλταδώρο; 

Το βέβαιο είναι αυτό που γράφει ο Γιώργος Σεφέρης από το 1945 στο ημερολόγιό του: «η βλακεία, η εγωπάθεια, η μωρία, η γενική αναπηρία της ηγέτιδας τάξης στην Ελλάδα, σε φέρνει στην ανάγκη να ξεράσεις (...). Είμαι βέβαιος πως τούτοι οι ελεεινοί δεν αντιπροσωπεύουν τη ζωντανή Ελλάδα».

Το οποίο συμπληρώνει ο Νίκος Γκάτσος:  «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα μου τα ‘πες με το πρώτο σου το γάλα.... και δε δακρύζεις ποτέ σου μάνα μου Ελλάς που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς.....»

Tαυτοποιήθηκαν επτά πεσόντες αγνοούμενοι από το 1974,μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο....


Ταυτοποιήθηκαν επτά πεσόντες -Αγνοούμενοι από το 1974


Στις πρώτες ταυτοποιήσεις λειψάνων επτά ατόμων που έχασαν τη ζωή τους κατά τους τουρκικούς βομβαρδισμούς το 1974 στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας προχώρησε πριν λίγες ώρες το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Για άλλες πέντε περιπτώσεις πεσόντων στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας υπάρχουν ενδείξεις, και χρειάζεται περαιτέρω επιβεβαίωση για τα αποτελέσματα.

Στις 20 Ιουλίου του 1974 η τουρκική αεροπορία είχε βομβαρδίσει το Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Υπήρχαν πληροφορίες ότι έχασαν τη ζωή τους 33 άτομα. Τριάντα ένας ασθενείς, ένα μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού και ένας εθνοφρουρός. Οι σοροί του νοσηλευτή και του στρατιώτη παραδόθηκαν στους οικείους τους και τάφηκαν στις γενέτειρές τους. Το 2017 άρχισαν οι εκταφές στο χώρο για εντοπισμό των λειψάνων των ασθενών.

Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Έφεδρος Ανθυπασπιστής ΕΛΔΥΚ Κωνσταντίνος Μπροδήμος:Κύπρος 1974.....




Κωνσταντίνος Μπροδήμας… Αθάνατος

Σαράντα τέσσερα χρόνια από την ημερομηνία θανάτου, του ήρωα εφέδρου ανθυπασπιστή Κωνσταντίνου Δημ. Μπροδήμα, από τον Αττίλα 2 στην Κύπρο, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του 22χρονου τότε οπλίτη της ΕΛΔΥΚ, στο χωριό του, τα Δίδυμα Ερμιονίδας, δίπλα στο ηρώο των φονευθέντων συντοπιτών του, σε όλους τους πολέμους της Ελλάδας.

Στις 16 Αυγούστου 1974, ο Κωνσταντίνος Μπροδήμας μαζί με λίγους συμπολεμιστές του, έπεσαν σκοτωμένοι από τις ορδές του Αττίλα, σε μια άνιση μάχη που έδωσαν για την υπεράσπιση της Λευκωσίας. Τα οστά του ήρωα, μετά από πολλά χρόνια, γύρισαν τον Ιούνιο του 2017 στους συγγενείς του, αφού προηγήθηκε η πιστοποίηση της ταυτότητά του, με την μέθοδο του DNA. H πάνδημη τελετή, των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του ήρωα, που έγινε με δαπάνη του Δήμου Ερμιονίδας, έγινε μέσα σε έντονο φορτισμένο και συγκινησιακό κλίμα.



Αύγουστος 1944: Οι εκτελέσεις των Ελλήνων από του Γερμανούς στο Μάραθο και τη Δαμάστα Ηρακλείου



Αύγουστος 1944: ΟΙ εκτελέσεις των Ελλήνων στο Μάραθο και τη Δαμάστα  Ηρακλείου 



Οι Γερμανοί, έχοντας αποφασίσει ότι έπρεπε να εκκαθαρίσουν τον Ψηλορείτη και τις παρυφές του από τους αντάρτες, βρήκαν ως πρόσχημα το σαμποτάζ της 8ης Αυγούστου στο Δαμαστό, μια τοποθεσία λίγο έξω από το χωριό. Μόνο που ενορχήστρωναν μεθοδικά την παγίδα τους για μέρες, ελπίζοντας ότι η φαινομενική αδράνειά τους και η μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου θα ωθούσε τους αντάρτες να κατέβουν από τα βουνά, να ξεθαρρέψουν και να επιστρέψουν στα σπίτια και τις οικογένειές τους, στην άλλοτε κραταιά Δαμάστα.

Η αρχή του τέλους

Το σκηνικό του τρόμου στήθηκε από τη νύχτα της 20ής Αυγούστου, όταν οι κατακτητές έζωσαν το χωριό, αποκλείοντας κάθε έξοδο. Πριν ανατείλει ο ήλιος πάνοπλοι Γερμανοί άρχισαν να γυρίζουν δρόμο το δρόμο του χωριού, ξυπνώντας τους κατοίκους και αναγκάζοντάς τους να κατέβουν στον "αμαξωτό", με την εντολή σε ανάμικτα Ελληνικά και Ιταλικά «τριών ημερών μαντζαρία και πάρτι».