Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Έφεδρος Ανθυπασπιστής ΕΛΔΥΚ Κωνσταντίνος Μπροδήμος:Κύπρος 1974.....




Κωνσταντίνος Μπροδήμας… Αθάνατος

Σαράντα τέσσερα χρόνια από την ημερομηνία θανάτου, του ήρωα εφέδρου ανθυπασπιστή Κωνσταντίνου Δημ. Μπροδήμα, από τον Αττίλα 2 στην Κύπρο, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του 22χρονου τότε οπλίτη της ΕΛΔΥΚ, στο χωριό του, τα Δίδυμα Ερμιονίδας, δίπλα στο ηρώο των φονευθέντων συντοπιτών του, σε όλους τους πολέμους της Ελλάδας.

Στις 16 Αυγούστου 1974, ο Κωνσταντίνος Μπροδήμας μαζί με λίγους συμπολεμιστές του, έπεσαν σκοτωμένοι από τις ορδές του Αττίλα, σε μια άνιση μάχη που έδωσαν για την υπεράσπιση της Λευκωσίας. Τα οστά του ήρωα, μετά από πολλά χρόνια, γύρισαν τον Ιούνιο του 2017 στους συγγενείς του, αφού προηγήθηκε η πιστοποίηση της ταυτότητά του, με την μέθοδο του DNA. H πάνδημη τελετή, των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του ήρωα, που έγινε με δαπάνη του Δήμου Ερμιονίδας, έγινε μέσα σε έντονο φορτισμένο και συγκινησιακό κλίμα.





Τα Δίδυμα είχαν το θλιβερό προνόμιο να καταβάλουν φόρο αίματος σε έναν άνισο και άδικο πόλεμο, στον οποίο οδήγησαν οι επεκτατικές βλέψεις των Τούρκων, η άφρων και προδοτική συμπεριφορά του δικτατορικού καθεστώτος της Ελλάδας, και της μαριονέτας του πραξικοπήματος του Σαμψών στην Μεγαλόνησο, κατά της νόμιμης  Κυβέρνησης του Μακαρίου αλλά και η ανεκτικότητα έως και συγκάλυψη των πρωταιτίων από τις ηγέτιδες δυνάμεις της Νατοικής Συμμαχίας, πέραν του Ατλαντικού αλλά και την Ευρώπη.

Η μοίρα έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι στον ήρωα μαχητή των Διδύμων. Ο Κωνσταντίνος Μπροδήμας είχε ήδη απολυθεί πριν από την έναρξη της απόβασης των Τούρκων στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974 και επέστρεφε στην γενέτειρά του, μαζί με άλλους στρατιώτες της σειράς του. Το καράβι είχε αποπλεύσει από την Πάφο, πρέπει να είχε διανύσει περίπου 40 ναυτικά μίλια, όταν δόθηκε η εντολή να επιστρέψουν για να υπερασπιστούν την ελεύθερη Κύπρο. Γύρισαν λοιπόν για να φυλάξουν Θερμοπύλες. Ο τραγικός του θάνατος, τον κατέταξε επάξια, στον μακρύ κατάλογο των ηρώων του Έθνους.

https://www.enpel.gr/2018/08/%CE%BA%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82/