Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Μαρί Κύπρος Ιούλιος 2011



 Τιμὴ σὲ ἐκείνους ὅπου



στὴν ζωὴν των

ὥρισαν καὶ φυλάγουν Θερμοπύλες.

Πεσόντες - Αγνοούμενοι Ελληνικής Κύπρου: Ιούλιος- Αύγουστος 1974....

 




Πεσόντες- Αγνοούμενοι Ελληνικής Κύπρου: Ιούλιος- Αύγουστος 1974....

Δικαιώθηκε η Θράκη;

 


ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ 

ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΜΕ ;


Κείμενο του Ιωάννη Α. Σαρσάκη (Καστροπολίτη)


Την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022 ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο 4954/2022, όπου μεταξύ άλλων θεμάτων, με το άρθρο 48, ορίστηκε η 6η Απριλίου ως : «Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού». Δυστυχώς από την πρόταση αυτή λείπει η λέξη Γενοκτονία, η οποία βεβαίως για εμάς τους Θράκες είναι και το μείζον ζητούμενο προς αναγνώριση από την Ελληνική Πολιτεία. Να υπενθυμίσω, ότι η 6η Απριλίου, το λεγόμενο μαύρο Πάσχα των Θρακών του 1914, σηματοδοτεί την κορύφωση της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού. Η πρωτοβουλία για την αναγνώριση της 6ης Απριλίου, ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού, ξεκίνησε εδώ και χρόνια, από ενέργειες των Θρακικών σωματείων - συλλόγων, και αποτέλεσε ψήφισμα στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, που πραγματοποιήθηκε στο Διδυμότειχο τον Ιούνιο του 2006.




Από τότε, και πάλι με πρωτοβουλία των Θρακικών σωματείων – συλλόγων, η ημέρα αυτή τιμόταν με επιμνημόσυνες δεήσεις, καταθέσεις στεφάνων και σχετικές ιστορικές ομιλίες, όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχε παρουσία αρμόδιου κρατικού φορέα. Με το πέρας των ετών και την επιμονή των σωματείων – συλλόγων, φτάσαμε στο σημείο στις εκδηλώσεις αυτές, να παρευρίσκονται εκπρόσωποι των τοπικών αυτοδιοικήσεων, καθώς και βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.


Στην περιοχή του Νομού Έβρου, την πρωτοβουλία για την προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού ανέλαβε η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.), με τη συνδρομή βεβαίως των μελών/συλλόγων που την απαρτίζουν. Η Ε.ΠΟ.Φ.Ε. σε συνεργασία με τους δύο καθηγητές : κ. Ιωάννη Σιδηρά (Εκκλησιαστικό Ιστορικό, Θεολόγο και Νομικό) και Δρ. Θεοφάνη Μαλκίδη (Πολιτικό Επιστήμονα), διοργάνωνε κατά καιρούς εκδηλώσεις, όπου οι ομιλητές παρουσίαζαν όλα τα ιστορικά αδιάσειστα στοιχεία, που αποδεικνύουν τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού από Τούρκους και Βουλγάρους. Να σημειώσουμε βέβαια, ότι όταν αναφέρουμε Θρακικό Ελληνισμό, εννοούμε τον Ελληνισμό που ζούσε για χιλιετίες σε όλο τον γεωγραφικό χώρο της Θράκης, τον οποίο σήμερα διαχωρίζουμε ως Βόρεια, Ανατολική και Δυτική.


Παναγιώτης Κονδύλης



 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ (17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1943 – 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 1998)


Έσπασαν κομμάτι από πόρτα στην Αγία Σοφία και το πήραν !

 


Στο δελτίο ειδήσεων του ΑΤV  ακούσαμε τους 

μεν δημοσιογράφους να λένε τα εξής :


Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Νέο βιβλίο: Θεοφάνης Μαλκίδης Κύπρος Γη Εναλία. Εκδόσεις Περιοδικού Ενδοχώρα. Αλεξανδρούπολη Ιούλιος 2022.



Νέο βιβλίο: Θεοφάνης Μαλκίδης Κύπρος Γη Εναλία. Εκδόσεις Περιοδικού Ενδοχώρα. Αλεξανδρούπολη Ιούλιος 2022.  


Η  Κύπρος είναι ο Κίμων, ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, ο Ισαάκ και ο Σολωμού, η Παναγία η Φανερωμένη μαζί με το Κούριο, την πέτρα του Ρωμηού, τη Λευκωσία,  τη Λεμεσό και τη Λάρνακα,  το Μαχαιρά, το Λιοπέτρι, την Κερύνεια, την Πάφο. 

Είναι οι αγνοούμενοι, οι μάνες και οι συγγενείς τους, οι πρόσφυγες, οι ήρωες των προδομένων Θερμοπυλών του 1974, είναι η πολιτική του  «πηγαίνετε για ύπνο κύριοι, άσκηση είναι και όχι εισβολή», η πράξη του  «η Κύπρος είναι μακριά», είναι οι γυναίκες, οι νέοι, οι μαθητές, οι μοτοσικλετιστές και οι φοιτητές, η μαύρη γραμμή (όχι  πράσινη) και τα καταστήματα, οι οικίες και οι ζωές  που είναι κλειστές, ο Χανδρινός και το πλήρωμα του αρματαγωγού «Λέσβος», είναι αυτοί που  «επέστρεψαν» στις πατρίδες τους λίγα ο μόνο οστά, οι έντιμοι αξιωματικοί και  στρατιώτες, οι καταδρομείς και οι αεροπόροι που καταρρίφθηκαν  από «φίλια πυρά», 


Κύπρος και Ελληνισμός κεκοιμημένων , αγνοουμένων, ζωντανών και αγέννητων .....

 














Θ. Μαλκίδης

Κύπρος και Ελληνισμός κεκοιμημένων, αγνοουμένων, ζωντανών και αγέννητων ......

Μαζί με τους συγγενείς των νεκρών πολεμιστών αγωνιστών  του 1974 ενάντια στην εισβολή του τουρκικού φασιστικού στρατού, των δολοφονημένων και των αγνοουμένων, των ζώντων ακόμη Ελλήνων που πολέμησαν, των προσφύγων της Κύπρου, των αγέννητων όλοι εμείς ζητάμε μία εξήγηση για τον Αττίλα.

Η προσάρτηση που δεν θα κάνει ο Ερντογάν


 

Είναι σε έξαρση αυτές τις μέρες, σαν την πανδημία, η αγωνία της προσάρτησης των κατεχομένων από τον Ερντογάν. Επί μέρες μας έλεγαν ότι θα έρθει 20 Ιουλίου να ανακοινώσει την προσάρτηση, από χθες μας λένε ότι δεν θα έρθει γιατί έχει να πάει στο Ιράν.

57 χρόνια από τον ΘΑΝΑΤΟ του Φώτη Κόντογλου – Η ζωή και το έργο του

Ο Φώτης Κόντογλου (πραγματικό όνομα Φώτιος Αποστολέλης) γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας το 1895. Τον επόμενο χρόνο έχασε τον πατέρα του Νικόλαο Αποστολέλη και μεγάλωσε κοντά στον αδελφό της μητέρας του, τον θείο του Στέφανο Κόντογλου, ηγούμενο του οικογενειακού τους μοναστηριού της Αγίας Παρασκευής. Με την υποστήριξη του θείου του σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1913-1916) πριν φύγει για το Παρίσι. Η Μικρασιατική Καταστροφή τον έφερε, μαζί με χιλιάδες άλλους πρόσφυγες, πρώτα στη Λέσβο και ύστερα, στην Αθήνα.


Ορθοδοξία


 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται, δέντρο και εξωτερικοί χώροι


Παΐσιε τοῦ ὄρους  Ἄθωνος δένδρον,
πολύκαρπον ὁσιώτατε ἐδείχθης.

Δεκάτῃ τε καὶ δευτέρᾳ Παΐσιος θάνε.


Ένα ταπεινό καλύβι, μια ζωή ασκητική & ιεραποστολική, μια καρδιά πυρακτωμένη, αγαπητική , προσευχητική, θυσιαστική, που ενοικούσε μέσα της η λατρεία του Θεού κι ο πόνος για τον κάθε άνθρωπο έως τα πέρατα της γης.
Ο Άγιος που  συναντήσαμε και γνωρίσαμε.. που λείπει τόσο σαν μορφή ,στα αποστειρωμένα πνευματικά χρόνια μας, αλλά η παρουσία του είναι ζωντανή στις καρδιές χιλιάδων απανταχού ανθρώπων που τον αγάπησαν.
Ο αγαπημένος της Ελλάδας με φήμη που διαδόθηκε πλέον παντού. Όσο κι αν δεν το ήθελε.
Άγιος Παίσιος 12-7-1994

Ολόγιομο Φεγγάρι


 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.


 

-«Φεγγάρι εδώ φεγγάρι εκεί

Αίνιγμα διαβασμένο από τη θάλασσα


Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Η μάνα που ξέθαψε με τα ίδια της τα χέρια το παιδί της...


xz-cvfdbght
 

Η μάνα που ξέθαψε με τα ίδια της τα χέρια το παιδί της...

«έσκαψα με τα ίδια μου τα χέρια, για να μην πληγώσω κι άλλο το πληγωμένο κορμί του παιδιού μου

Ο Μενελάου Μενέλαος ήθελε να σπουδάσει Φιλόλογος, ήθελε να διδάσκει ιστορία, όμως, τελικά έγινε ο ίδιος μία σελίδα στην ιστορία της αιματοβαμμένης μας πατρίδας.

12-14 Ἰουλίου 1944 – Ὁ Ἱερός Λόχος στή Σύμη
















Το Απόσπασμα Αιγαίου προετοιμαζόταν για μια μεγάλης κλίμακας καταδρομική επιχείρηση στη Σύμη, αρχές του Ιουλίου του 1944. Η πλωτή Βάση Καταδρομών, μεθορμίστηκε στον όρμο Μπαλισού  και στη συνέχεια στον όρμο Λόστα των Μικρασιατικών ακτών, απέναντι απ’ το νησί. Εκεί πήγε μαζί με επιτελείς του και ο διοικητής της βρετανικής Δύναμης 142 που δεν ήταν άλλος από το διοικητή της βρετανικής Ταξιαρχίας Καταδρομών. 

Έντονη ανησυχία για τη δράση του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ…

 


Στο παρακάτω βίντεο διακρίνεται η ανησυχία 

για την ενεργοποίηση του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ. 


Φώτης Κόντογλου



 ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ (8 Νοεμβρίου 1895 – 13 Ιουλίου )


«Ρεαλιστής όπως όλοι οι μεταφυσικοί κι ο Φώτης Κόντογλου, διαθέτει μια φαντασία που δεν την εξουσιάζει η μονομέρεια. Με τις βυζαντινά πριμιτιβιστικές χειρονομίες του μας δηλώνει την ύπαρξη ενός σύμπαντος πεπερασμένου, μα και ανεξαγόραστου. Περισσότερο τον απασχολεί η ηθική διάσταση του σύμπαντος αυτού. Είναι Έλληνας και παγκόσμιος τόσον ως ζωγράφος όσο και ως συγγραφέας που ξέρει να διαλέγει τις ακριβοδίκαιες λέξεις του, όχι μονάχα από το στόμα του λαού, μα και από τις εκλεκτικές αναζητήσεις και περιδιαβάσεις του σε ξένα κείμενα, απόμερα στον καιρό μας και σχεδόν άγνωστα σ’ εμάς ακριβώς γιατί δε μπορούμε να βαστάξουμε  τις αλήθειες τους που μας φανερώνουν.

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Ελληνισμός της αντίστασης

Malkidis_1

Θεοφάνης Μαλκίδης 

Συνέντευξη στην εφημερίδα Ολύμπιο Βήμα Κατερίνης  

Τα σύννεφα του πολέμου ποτέ  δεν έπαψαν να απειλούν τη χώρα μας. Αν ανατρέξουμε στις θύμισες μας όλοι έχουμε στιγμές που φοβηθήκαμε πολύ. Προσωπικό μας βίωμα το άκουσμα από ραδιοφώνου, δήλωσης Τούρκου Πρωθυπουργού: «θα πιώ καφέ στην Αθήνα». Αυτό στα πρώτα χρόνια της 10ετίας του 1960.


Μετά από το “Τουρκόσποροι”, ήλθε το Turkaegean!



Ποιος δεν θυμάται τα γεγονότα που αποσταθεροποίησαν τα νησιά (αποστολή ΜΑΤ σε Χίο και Λέσβο με σκοπό την δημιουργία Υπερδομών) και έδωσαν την αφορμή στους Τούρκους ώστε να εξαπολύσουν την υβριδική επίθεση στον Έβρο;

Ήταν τότε όπου έγινε ολοφάνερος στους ασκούντες την εξουσία ο τρόπος εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, παρά το ότι οι νησιώτες φώναζαν πολλά χρόνια πριν για τον ρόλο της γείτονας χώρας.


H Γερμανία ετοιμάζεται από τώρα για την επερχόμενη έλλειψη ενέργειας κατά τον προσεχή χειμώνα

 

Διάφορες πόλεις της Γερμανίας σχεδιάζουν να δημιουργήσουν χώρους στους οποίους θα μπορούν να ζεσταίνονται οι φτωχότεροι και οι πιο ηλικιωμένοι πολίτες που δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν για θέρμανση. Οι χώροι θα λέγονται «θερμικές νησίδες»!

Κώστας Τσικλητήρας

 


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 110 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ ΤΟ 1912 Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ, ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΑΛΜΑ ΑΝΕΥ ΦΟΡΑΣ.

Προεδρικές, ΜΟΕ και Μάρτιος 2023


Έχει απάντηση η Κύπρος στην τουρκική επιθετικότητα; Συνεννοούνται Αθήνα και Λευκωσία;

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Έκδοση βιβλίου για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

 


Στις 4/7/ 2022 από το ΚΕΜΙΠΟ παρουσιάστηκε στην Αθήνα το βιβλίο του υπό τον τίτλο <<1922-2022 100 χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή Ο τραγικός ξεριζωμός των Χριστιανικών Πληθυσμών της Ανατολής. Οι διαδρομές σωτηρίας προς την Ελλάδα >> στο Συνεδριακό κέντρο της Ν. Ιωνίας.

Η εν λόγω έκδοση του Δήμου Ν. Ιωνίας Κέντρου Σπουδής & Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) αποτελεί μια προσπάθεια καταγραφής 50 αλησμόνητων πατρίδων της Ανατολής από τους απογόνους Β’ και Γ’ γενιάς.

Στο βιβλίο μέσα στις 613 σελίδες παρελαύνουν 50 σπουδαίες πόλεις της Μ. Ασία,του Πόντου και της Ανατολικης Θράκης και θέλω να πιστεύω ότι για πρώτη φορά γίνεται τέτοια αναλυτική ομαδική παρουσίαση πόλεων που ο Ελληνικός πληθυσμός εκδιώχθηκε με εκείνο τον αγαρπο τρόπο από την προγονική του γη αιώνων.


Βέργα Μάνης 1826

 



Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα

κακιά σκουριά δεν πιάνει

μηδέ αλυσίδα στου Ρωμιού

και στ' αγεριού το πόδι.


Μνημείο στη Βέργα...

Μέγα Σπήλαιο

 



Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων η παλαιότερη μονή στην Ελλάδα προκαλεί δέος 

και καθηλώνει


Το Μέγα Σπήλαιο, το ιστορικό μοναστήρι των Καλαβρύτων, είναι ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας στον Ελληνικό χώρο.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

«Πλοιάρχου Ιωαννίδη Επικήδειος»




«Πλοιάρχου Ιωαννίδη Επικήδειος» Νικόλας Ιωαννίδης, υιός εκφωνήθηκε στην κηδεία του, 13 Ιουλίου 2011 στον Ιερό Ναό Αγίου Αρσενίου, Λεμεσός

«Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερων έστιν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον…». Σε αυτή τη φράση του Πλάτωνα συμπυκνώνεται η πεμπτουσία του Ελληνισμού. Με αυτές τις παρακαταθήκες διαιωνίζεται το Γένος μας κι εσύ δεν μπορούσες να αποτελέσεις εξαίρεση.

Μνήμη των δεκατριών συμπατριωτών μας. Μαρί, Κύπρος 2011

 

 


Ήταν 11 Ιουλίου του 2011, όταν στις 05:40 το πρωί, σημειώθηκε έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς Κύπρου «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεμεσού η οποία στοίχισε τη ζωή 13 ανθρώπων

Ο ακρίτας της Αδριατικής –«Εστίν ουν Ελλάς» και ο Αυλών ...στη σκλαβωμένη Βόρειο Ήπειρο



Ο ακρίτας της Αδριατικής –«Εστίν ουν Ελλάς» και ο Αυλών

...στη σκλαβωμένη Βόρειο Ήπειρο


Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Γη και Ύδωρ στον εισβολέα και ψήφο στους Δημάρατους ή Αντίσταση;

 


Θεοφάνης Μαλκίδης

Ο μοναδικός Νίκος Γκάτσος τα είπε με τη μοναδική του πένα: "

 Έλα, της θάλασσας θεριό και του πελάγου μπόρα,

το φοβερό σκουπιδαριό,

να διώξεις απ' τη Χώρα" 


Γη και Ύδωρ στον εισβολέα και ψήφο στους Δημάρατους ή Αντίσταση;

Η συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας


Κύπρος

 


ΚΥΠΡΟΣ 9η ΙΟΥΛΙΟΥ 1821


Η ιστορία των Ελλήνων της Κύπρου, , ακολούθησε σχεδόν παράλληλη πορεία ιστορικά με τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.