Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Το 3ο Συνέδριο της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Αρμενίων για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία: Η συνέπεια λόγων και έργων από τους Αρμένιους συνεχίζεται



Η διεξαγωγή του πολύ σημαντικού πολιτικά και άψογου οργανωτικά 3ου συνεδρίου της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Αρμενίων για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία στις Βρυξέλλες, ήρθε να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά, τη συνέπεια των Αρμενίων έναντι της ιστορίας τους. Έναντι του καθήκοντος που έχει κάθε Αρμένιος της Αρμενίας και της Διασποράς για την απόδοση της ιστορικής αλήθειας και δικαιοσύνης και του συνεχούς αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου αφορούσε την ανάλυση ιστορικών, πολιτικών και οργανωτικών ζητημάτων των Αρμενίων της Ευρώπης και συνοδεύτηκε από ουσιαστικές παρεμβάσεις και ερωτήσεις των συνέδρων, που αγωνιούν για όλο το φάσμα της ύπαρξης των Αρμενίων στην Αρμενία και τη Διασπορά. Ήταν ακόμη μία ευκαιρία για να αναδειχθούν νέοι στόχοι στο Αρμενικό και διεθνές κίνημα αναγνώρισης της Γενοκτονίας και να υπάρξουν οι ανταλλαγές απόψεων για το μείζον ζήτημα της Αρμενικής ύπαρξης.

Η δεύτερη μέρα αποτέλεσε για άλλη μία φορά την επιβεβαίωση της άποψης, ότι οι Αρμένιοι ξεχωρίζουν στο διεθνές στερέωμα γιατί παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Αρμενία, δεν εγκαταλείπουν την ταυτότητά τους και δεν αχρηστεύουν την σπουδαία ιστορική τους πορεία. Επίσης απέδεξε ότι οι Αρμένιοι της Διασποράς δεν παραλείπουν να αγωνίζονται για την δικαίωση της ιστορικής τους πατρίδας, βοηθώντας την ποικιλοτρόπως. Ακόμη έδειξε ότι η Αρμενική πολιτική και θρησκευτική ηγεσία ούτε κρύβεται ούτε πολεμά το κίνημα ιστορικής αλήθειας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, ενώ οι διεθνείς υποστηρικτές της ιστορικής μνήμης, ήταν εκεί για να αγωνιστούν μαζί με τους Αρμένιους φίλους.

Έτσι η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου που διεξήχθη στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είχε παρουσίες σε υψηλό επίπεδο, γεγονός που φανερώνει τη σημασία που δίνεται στο ζήτημα της Γενοκτονίας. Την έναρξη έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Αρμενίων Kaspar Karampetian, και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του προέδρου του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος Joseph Daul, του μέλους του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και προέδρου της Επιτροπής φιλίας ΕΕ- Αρμενίας Ελένης Θεοχάρους, του προέδρου της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο- Καραμπάχ Bako Sahakyan, του Καθολικού της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας, Aram του 1ου, του προέδρου της Βουλής Αρμενίας Hovik Abrahamyan, παρουσία του Υπουργού των Εξωτερικών του Ναγκόρνο- Καραμπάχ Garen Mizoyan, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Ναγκόρνο- Καραμπάχ Artur Agabetian, και των πρέσβεων της Αρμενίας στον ΟΑΣΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ Arman Kirakogisian στις Βρυξέλλες, Edward Nalbandyan.

Στην πρώτη συνεδρία, την οποία συντόνισαν το μέλος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Charles Tannock (Λουξεμβούργο) και ο εκπρόσωπος των Αρμενικών Εθνικών Επιτροπών Hagop Der Khatchadourian (Καναδάς), και είχε σαν θεματολογία τη Γενοκτονία, το Διεθνές Δίκαιο και τη Διεθνή Κοινότητα, μίλησαν ο Henry Theriault (ΗΠΑ), ο Vladimir Vardanyan (Αρμενία), η Kirsten Meersschaert Duchens (Ολλανδία), ο Yair Auron (Ισραήλ) και ο Φάνης Μαλκίδης (Ελλάδα).