Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Η 28η Οκτωβρίου, η παιδεία και τα σχολικά βιβλία




Οι αγώνες που έδωσε το Ελληνικό έθνος είχαν την μορφή άμυνας, αντίστασης, ή απελευθέρωσης Ελληνικών εδαφών, Ελληνίδων και Ελλήνων και τελικά την 28η Οκτωβρίου ο ελληνικός λαός επέλεξε την αξιοπρέπεια και την ελευθερία από την ήττα και την ταπείνωση. Και μάλιστα έναντι ενός εχθρού με πολύ περισσότερες και ποιοτικότερες δυνάμεις.

Η παιδεία είναι ο πρωταγωνιστικός δίαυλος για να περάσουν μηνύματα αντίστασης και ηρωισμού στους νέους ανθρώπους, όπως άλλωστε προβλέπει και ο καταστατικός χάρτης της Ελλάδας, το Σύνταγμά της. Ωστόσο από το 2006, δια των σχολικών βιβλίων, η παιδεία κάθε άλλο προβάλλει σχετικά παραδείγματα και υποδείγματα αντίστασης, όπως αυτό της 28ης Οκτωβρίου. 

Ο Θεοφάνης  Μαλκίδης και ο Δημήτρης Νατσιός συζητούν στη Δέλτα Τηλεόραση  Θράκης για την 28η Οκτωβρίου, την παιδεία των Ελλήνων και των Ελληνίδων και τα σχολικά βιβλία.





Δείτε επίσης το κείμενο του Θ. Μαλκίδη για τη συμβολή των Θρακών στον πόλεμο του 1940.


Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

“Για το κακό που έγινε.....”



Θεοφάνης Μαλκίδης

Για το κακό που έγινε.....”

Νιώθω μεγάλη τιμή όταν λαμβάνω προσκλήσεις από ανώτατους επιστημονικούς και άλλους φορείς στο εξωτερικό, για να μιλήσω για ζητήματα που αφορούν τον λαό μου και ειδικότερα την περίοδο εξολόθρευσής του από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς. Για να μιλήσω για το μεγάλο έγκλημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων.

Είναι όμως σημαντική στιγμή για τη ζωή μου, για τους προγόνους και τους απογόνους μου, όταν η πρόσκληση αυτή έρχεται από τον Αρμενικό λαό, ο οποίος δείχνει ότι ο χρόνος, η πίεση, η προπαγάνδα, ο πόλεμος, οι απειλές δεν μπορούν να σταματήσουν τον αγώνα του για την αλήθεια. Για αυτό και τρέφω μεγάλη εκτίμηση στον Αρμενικό λαό, τους θεσμούς του, ακαδημαϊκούς, επιστημονικούς, συλλογικούς και άλλους, που δεν πτοούνται από δυσκολίες και εμπόδια και συνεχίζουν την ανιδιοτελή προσπάθεια για την αναγνώριση και τη δικαίωση. Αυτή είναι η ύψιστη έντιμη πολιτική, ακαδημαϊκή, επιστημονική και ανθρώπινη πράξη, αφού προβάλλοντας τη Γενοκτονία, δηλαδή την απώλεια εκατομμυρίων ζωών, αναδεικνύει τη συνέχεια, το μέλλον.

Οι μαζικές δολοφονίες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιους και ένα εκατομμύριο Έλληνες, εκτός του θύτη Τουρκία και των πολυποίκιλων αρνητών
- στη χώρα μου δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί- είναι βεβαιωμένες, τεκμηριωμένες, και κυρίως αποδεδειγμένες. Εκτός των θρασύτατων θυτών και των προκλητικών αρνητών η Γενοκτονία αναγνωρίζεται πλέον παντού. Και ειδικά σήμερα που άλλες Γενοκτονίες είναι σε εξέλιξη νιώθουμε την ανάγκη να συνεχίσουμε. Με συμμάχους τους αμέτρητους Αρμένιους συναγωνιστές στην Αρμενία και τη Διασπορά.

Η προσπάθειά μας αυτή, παρά το μεγάλο κόστος, έχει φανερό, πρακτικό αποτέλεσμα. Τα συνέδρια, οι συζητήσεις, οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Αρμενίων σε όλον τον πλανήτη, έχουν πλέον και ειδική αναφορά για το μαζικό έγκλημα εναντίον των Ελλήνων. “Για το κακό που έγινε” όπως γράφει ο Νομπελίστας και γέννημα του τόπου που καταστράφηκε, Γιώργος Σεφέρης....