Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Παρουσίαση του βιβλίου των Δ. Κιηγμά και Δ. Ρυζιώτη για το Κάραγατς (Ορεστιάδα) Αδριανούπολης και απονομή τιμητικής διάκρισης στο Θεοφάνη Μαλκίδη


 
Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση πολιτών της Νέας Ορεστιάδας έγινε η παρουσίαση του βιβλίου των Δ. Κιηγμά και Γ. Ρυζιώτη για το Κάραγατς (Ορεστιάδα) Αδριανούπολης.

Η εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Νέας Ορεστιάδας, οργανώθηκε από τον εκδότη του βιβλίου, το Σύλλογο απογόνων Καραγατσιανών- Αδριανουπολιτών “Η Ορεστιάδα”, του οποίου ο πρόεδρος Χ. Κούκλατζης, άνοιξε την εκδήλωση, δηλώνοντας τη σημασία της έκδοσης για την πόλη και τη Θράκη. 

Στη συνέχεια το βιβλίο “Κάραγατς, σταθμός πριν τη Νέα Ορεστιάδα” παρουσίασε ο Β. Παραπαγκίδης, ενώ οι συγγραφείς Δ. Κιηγμάς και Γ. Ρυζιώτης, αναφέρθηκαν με λεπτομέρεια στο Κάραγατς και στην πολυκύμαντη ιστορία του, η οποία διακόπτεται το 1923 όταν ξεριζώνεται ο πληθυσμός του. Μέσα από αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις με επιζώντες, μαρτυρίες και σπάνιες φωτογραφίες, οι συγγραφείς έδωσαν στο κοινό, την εικόνα ενός πολύ σημαντικού αστικού κέντρου του Ελληνισμού της ανατολικής Θράκης, που έμεινε στην ιστορία και από τη σημασία του ως διεθνής σιδηροδομικός σταθμός.


Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο Δήμαρχος Νέας Ορεστιάδας Δ. Μουζάς, ενώ παρουσιάστηκε και ένα μουσικό δρώμενο που απεικόνισε την πολιτιστική ζωή που υπήρχε στο Κάραγατς, πριν την καταστροφή και την εκδίωξη των Ελλήνων.

Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο Θεοφάνης Μαλκίδης, εμπνευστής του Ερευνητικού Κέντρου “Αδριανούπολις” , το οποίο ιδρύθηκε στα πλαίσια του Συλλόγου Απογόνων Καραγατσιανών - Αδριανουπολιτών «Η Ορεστιάδα».