Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Ποὺ γράφουμε Ἑλληνικά

  


Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας


Ἐλάχιστοι μᾶς διαβάζουν,

ἐλάχιστοι ξέρουν τὴ γλώσσα μας,

μένουμε ἀδικαίωτοι κι’ ἀχειροκρότητοι

σ’ αὐτὴ τὴ μακρυνὴ γωνιά,

ὅμως ἀντισταθμίζει ποὺ γράφουμε Ἑλληνικά». 

Tο ανοσιούργημα του Ερντογάν ολοκληρώνεται: Η περίβλεπτη Μονή της Χώρας ανοίγει ως τζαμί στις 23 Φεβρουαρίου

 



Λίγα χρόνια μετά την Αγιά Σοφιά, οι Τούρκοι μετατρέπουν σε τζαμί ακόμη έναν βυζαντινό ναό που λειτουργούσε ως μουσείο τα τελευταία 79 χρόνια.  Ο λόγος βεβαίως για την υπέρλαμπρη Μονή της Χώρας.

Από τον Αττίλα και τη Διζωνία στον Αμπντουλ Χαμίτ Χαν του Ερντογάν

Ο Παν. Παρασκευαΐδης δηλώνει
ΐ

Τον ΙΟΥΛΙΟ 1974 οι κεμαλιστές «ιδεολογικοί καθοδηγητές» στην στρατοκρατία της Τουρκίας του Μπουλέντ Ετζεβίτ επέλεξαν κι έδωσαν το όνομα «Αττίλας» στην πολεμική εισβολή τους στην Κύπρο.


Ακόμη ένα «θαύμα» από το Νευροχειρουργό Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη


 

Ακόμη ένα «θαύμα» από το Νευροχειρουργό Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη



Έναν ασθενή από τη Φλώρινα που διαγνώστηκε με όγκο στο κεφάλι και λόγω οικονομικών δυσκολιών  δεν μπορούσε να χειρουργηθεί σε ιδιωτική κλινική ή στο εξωτερικό ανέλαβε  να χειρουργήσει, ο Νευροχειρουργός του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης. Η επέμβαση διήρκησε 8 ώρες με  απόλυτη επιτυχία και μάλιστα ο ιατρός μάλιστα ανέλαβε να καλύψει και την αποκατάστασή του. Σε ευχαριστήρια επιστολή της , η αδελφή του ασθενή  τονίζει μεταξύ άλλων  «ο άνθρωπος αυτός δεν δέχθηκε ούτε τις ευχαριστίες μου….Αν δεν είχα διαβάσει βίους αγίους, κάπως έτσι θα φανταζόμουν τον Άγιο Παντελεήμονα» .


Πατριδογνωσία: Νερόμυλος Μεσσηνίας

 

 

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Αγνοούμενος Σωτήριος Θαλασσινός

 


Ταυτοποιήθηκαν πριν από λίγο τα οστά του Σωτήριου Θαλασσινού,  ο οποίος αγνοούνταν από την 22α Αυγούστου 1974, όταν συνελήφθη στην Ασσια από τους εισβολείς και τους ντόπιους συνεργάτες τους,  οι οποίοι τον δολοφόνησαν εν ψυχρώ! 

Ελληνική γλώσσα και Διονύσιος Σολωμός

 


Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Διονυσίου Σολωμού (8 Απρίλιου 1798 – 9 Φεβρουαρίου 1857), καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και χθες βράδυ στην Κύπρο μας, είδα να τιμάται από τους φιλάθλους του Απόλλωνα Λεμεσού, 

Στο τέλος, δεν θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των φίλων μας!

 


Στο τέλος, δεν θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των φίλων μας!

Δέκα τεχνικὲς χειραγώγησης τῆς κοινῆς γνώμης

 

 


1. Ἡ τεχνική της διασκέδασηςΠρωταρχικὸ στοιχεῖο τοῦ κοινωνικοῦ ἐλέγχου, ἡ τεχνική τῆς διασκέδασης συνίσταται στὴ στροφὴ τῆς προσοχῆς τοῦ κοινοῦ ἀπὸ τὰ σημαντικὰ προβλήματα καὶ ἀπὸ τὶς μεταλλαγὲς ποὺ ἀποφασίστηκαν ἀπὸ τὶς πολιτικὲς καὶ οἰκονομικὲς ἐλίτ, δι’ ἑνὸς ἀδιάκοπου καταιγισμοῦ διασκεδαστικῶν καὶ ἀσήμαντων λεπτομερειῶν. Ἡ τεχνική τῆς διασκέδασης εἶναι ἐπίσης ἀπαραίτητη γιὰ νὰ ἀποτραπεῖ τὸ κοινὸ ἀπὸ τὸ νὰ ἐνδιαφερθεῖ γιὰ οὐσιαστικὲς πληροφορίες στοὺς τομεῖς τῆς ἐπιστήμης, τῆς οἰκονομία, τῆς ψυχολογίας, τῆς νευροβιολογίας καὶ τῆς κυβερνητικῆς. «Κρατῆστε ἀποπροσανατολισμένη τὴν προσοχὴ τοῦ κοινοῦ, μακριὰ ἀπὸ τὰ ἀληθινὰ κοινωνικὰ προβλήματα, αἰχμαλωτισμένη σὲ θέματα χωρὶς καμιὰ πραγματικὴ σημασία. Κρατῆστε τὸ κοινὸ ἀπασχολημένο, ἀπασχολημένο, ἀπασχολημένο, χωρὶς χρόνο γιὰ νὰ σκέφτεται· νὰ ἐπιστρέφει κανονικὰ στὴ φάρμα μὲ τὰ ἄλλα ζῶα». Ἀπόσπασμα ἀπὸ τὸ Ὅπλα μὲ σιγαστήρα γιὰ ἥσυχους πολέμους.

Είμαστε στο Εμείς -Ταινία - αφιέρωμα στον στρατηγό Ιωάννη Μακρυγιάννη

 


Είμαστε στο Εμείς -Ταινία - αφιέρωμα στον στρατηγό Ιωάννη Μακρυγιάννη

Παπουλάκος: Τα άθεα γράμματα είναι η ρίζα κάθε συμφοράς

 

«Χριστιανοί. Εἶμαι τὸ ἴδιο ἁμαρτωλὸς σὰν καὶ σᾶς καὶ κανένας δὲν εἶναι ἅγιος. Τὰ κρίματά μας ξεπερνᾶνε καὶ τὴν ἄμμο τῆς θαλάσσης κι οὔτε κἄν ὑποψιαζόμαστε κάθε φορὰ ποὺ θὰ κολαστοῦμε. Γιὰ τοῦτο ἕνας δρόμος μᾶς μένει πρὸς σωτηρία: Ὁ λόγος τοῦ Χριστοῦ… 

Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης

 

Ὢν Θεόδωρος ἀξίαν Στρατηλάτης,
Ὑπῆρξε τμηθεὶς τοῦ Θεοῦ Στρατηλάτης.
Ὄμβριμον ὀγδοάτῃ Θεοδώρου αὐχένα κόψαν.

Βιογραφία

O Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης καταγόταν από τα Ευχάϊτα της Γαλατίας και κατοικούσε στην Ηράκλεια του Εύξεινου Πόντου. 

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Σεβασμός

 


Η εξαιρετική ταινία για τη Γενοκτονία  των Αρμενίων <<The Cut ( Η μαχαιριά )>>,  ανέβηκε στο διαδίκτυο (ERTFLIX) και μπορείτε να τη δείτε δωρεάν.

Πετράκης Γιάλλουρος

 


ΧΑΙΡΕ, ΓΙΑΛΛΟΥΡΕ.


Γεννηθείς εις το κατεχόμενό μας Ριζοκάρπασο και ανατραφείς μετά τεσσάρων αβρών αδελφιών, ο εν Κύπρω ολόξανθος, εύμορφος Αρχάγγελος της Λευτεριάς, διαθέτοντας αξιοζήλευτη πνευματική άλκη και ανεκλάλητη αγωνιστή ρώμη, παραμένων άχρι τέλους μια άυλος, μα δροσερή σκιά διά την παροχή αρωγής σε κάθε αδύνατο, εγκαταλείπει τα εγκόσμια και  αναχωρεί την 7η Φεβρουαρίου του σωτηρίου έτους 1956, περιβαλλόμενος εκ των ιδεολογικώς ομόθυμων και ομόψυχών του συντρόφων, διά το αέναο και έσχατο ταξίδι προς τη «Μεγάλη Ιδέα».


Νέα ταινία για τον ορθόδοξο πλούτο του Αγίου Όρους

 

Facebook, το κοινωνικό δίκτυο που σκότωσε την ιδιωτικότητα




Το Facebook δεν άνοιξε απλώς ένα ρήγμα στην ιδιωτική μας ζωή. Ενισχύοντας τον εγωισμό των μαζών με καρδούλες, υψωμένους αντίχειρες και λάικς, το κοινωνικό δίκτυο έχει διεγείρει τεχνητά την επιθυμία για επίδειξη.

Επαναλειτουργία Θεολογικής Σχολής Χάλκης ΤΩΡΑ!



Όπως είναι γνωστό,  η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει πεισματικά φιμωμένη από το έτος 1971 όταν οι Κεμαλιστές τερμάτισαν αυθαίρετα την λειτουργία της η οποία είχε ξεκινήσει περισσότερο από ένα αιώνα νωρίτερα (1843). Η Σχολή συνεχίζει να παραμένει κλειστή παρά τις υποσχέσεις των ισλαμιστών περί επαναλειτουργίας της και παρά τις διαρκώς επαναλαμβανόμενες διεθνείς εκκλήσεις από Ευρώπη και Αμερική.


Γνωρίζοντας τα χωριά του Δήμου Φοινικαίων στην Βόρειο Ήπειρο

 

 

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Γκάρο Παϊλάν:Μιλώντας για τη Γενοκτονία στην Τουρκική Βουλή!

 



Θ. Μαλκίδης

Γκάρο Παϊλάν:Μιλώντας για τη Γενοκτονία στην Τουρκική Βουλή!

Εκτιμώ τους ανθρώπους που σε δύσκολες στιγμές επιλέγουν να πουν την αλήθεια, να φερθούν με εντιμότητα, συνέπεια, σοβαρότητα και με θάρρος. Που δε φοβούνται να νιώσουν τη στιγμή «για ν’ αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις», για να χρησιμοποιήσω  τους γνωστούς στίχους. Τους άλλους, όπως είναι αυτονόητο, αυτούς που λένε ψέμματα, που δειλιάζουν και κρύβονται τους αγνοώ. Είναι αυτονόητο ότι αυτοί  δεν καταγράφονται από την ιστορία, αντιθέτως  μένουν  οι Άνδρες, αυτοί που πηγαίνουν αντίθετα στο ρεύμα.

Όταν η Σμύρνη ήταν η ωραιότερη πόλη του κόσμου, μέσα από σπάνιες φωτογραφίες που δεν έχετε ξαναδεί

 

 

Η Σμύρνη ήταν μία πανέμορφη πόλη πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή της, από πυρκαγιά που ξεκίνησε από την αρμένικη συνοικία και εξαπλώθηκε μέχρι και τα πολυτελή κτίρια της προκυμαίας Quai, εκτός από τον μαχαλά των Τούρκων.


Όποιος έχει πίστη στο Θεό

 

Μπορεί να είναι εικόνα Σαντορίνη

«Αποχαιρετίσαμε» τον Γιώργο Σέρτη, ο οποίος μπορούσε να γράψει τόσα πολλά σ΄ ένα μονόστηλο: Επέμενε ότι πρέπει να λέμε την ελευθερία- ελευθερία και την κατοχή- κατοχή



Έφυγε ο Γιώργος Σέρτης: Φιλόλογος και χρονογράφος, δημοσιογράφος και Πατριώτης, φωτεινό παράδειγμα δασκάλου, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου


Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Άνθρωπος

 







Θεοφάνης Μαλκίδης


<<Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά>>,  γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης.

Ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου αντέχει και παλεύει: Απαίτηση για σεβασμό των δικαιωμάτων του και απελευθέρωση των Μπελέρη και Κοκαβέση


Μέλη της Ένωσης Χειμαριωτών που κατοικούν στην Αθήνα έχουν συγκεντρωθεί έξω από την πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν για την συνεχιζόμενη κράτηση από τις αλβανικές αρχές του νεοεκλεγέντα δημάρχου Χειμάρας Φρέντη Μπελέρη, 


Του ΘΕΟΦΑΝΗ ΜΑΛΚΙΔΗ 

Ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου αντέχει και παλεύει: Απαίτηση για σεβασμό των δικαιωμάτων του και απελευθέρωση των Μπελέρη και Κοκαβέση

Ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου, η αναγνωρισμένη από διεθνείς οργανισμούς και διμερείς Συμφωνίες ως εθνική ελληνική μειονότητα, η οποία ζει στην Αλβανία, αποτέλεσε το κεντρικό ζήτημα γύρω από το οποίο περιστράφηκαν οι ελληνο-αλβανικές σχέσεις.

Η μονομερής δήλωση της Αλβανίας του 1921 αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της νομικής αναγνώρισης της ελληνικής μειονότητας και της απόδοσης δικαιωμάτων σε αυτήν, για να μην πάμε πιο πίσω στη περίοδο δημιουργίας του Αλβανικού κράτους και στα Πρωτόκολλα Κέρκυρας και Φλωρεντίας.

Το καθεστώς προστασίας αφορά τη θρησκευτική ελευθερία και τα γλωσσικά δικαιώματα, κατοχυρώνοντας παράλληλα την αρχή της μη διάκρισης και της ισότητας απέναντι στο νόμο.

Η Διακήρυξη έγινε δεκτή από το Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών, προδρόμου του ΟΗΕ, την ίδια ημέρα της κατάθεσής της και τέθηκε ρητά υπό την εγγύηση των αρμόδιων οργάνων της.


Η ΑΟΖ της Ευρώπης και η ξεχασμένη Ελληνική ΑΟΖ



Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί τη  μεγαλύτερη ΑΟΖ στην υφήλιο. Έτσι η ΑΟΖ αποκτά ταυτόχρονα και μια σημαντική γεωπολιτική σημασία, που είχε υποβαθμισθεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, από τις Βρυξέλλες.

«Βρέχει στη Φτωχογειτονιά»: Η ιστορία ενός υπέροχου τραγουδιού

 


Η υπόθεση εξελίσσεται σε μια φτωχογειτονιά της Αθήνας, μια παραγκούπολη ανάμεσα στον λόφο του Φιλοπάππου και τα Ανω Πετράλωνα.

Το κέντρο του κόσμου για τους κατοίκους της, οι οποίοι με κάθε τρόπο προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την ανέχεια, χωρίς ωστόσο να χάσουν την αξιοπρέπειά τους.


Γιατί η Τουρκία έχει εγκαταλείψει το σαράβαλο τής Διζωνικής

 Δεν Ξεχνώ: Κύπρος - 20 Ιουλίου 1974 - Φωτογραφία 5


ΓΕΓΟΝΟΣ είναι ότι δεν πέτυχε μέχρι τώρα η Τουρκία να επιβάλει στο Κυπριακό Πρόβλημα - με ελληνική υπογραφή ενός «Ναι» - την «λύση» επέκτασης του τουρκικού ελέγχου εφ’ ολοκλήρου της Κύπρου. Δηλαδή, με αναλυτικότερες υπενθυμίσεις, πρώτο και κυριότερο: Απέτυχε στον διαρκώς ανυποχώρητο στόχο της να καταστήσει Εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία.


Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Στρατιώτη Νικόλαου Βλάχου. Κύπρος 1974




















 Βρέθηκαν και  ταυτοποιήθηκαν τα οστά του στρατιώτη Νικόλαου Βλάχου, ο οποίος αγνοούνταν από τον Ιούλιο του 1974, πολεμώντας τους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο. 

4 Φεβρουαρίου 1843 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770 – 1843)


Θεοφάνης Μαλκίδης 


4 Φεβρουαρίου  1843  :   Θεόδωρος Κολοκοτρώνης


Σήμερα  4 Φεβρουαρίου  1843  έφυγε  από  αυτή τη ζωή  ο   Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αφού περιόδευσε σε όλη την Πελοπόννησο, όπου αποχαιρέτησε  και συγχώρεσε φίλους και  εχθρούς.


Σε κλίμα αποσταθεροποίησης και σκλήρυνσης της τουρκικής στάσης η πρώτη αποστολή της νέας απεσταλμένης του ΟΗΕ: Πως θα χειριστεί τα επόμενα βήματα η Μαρία Άνχελα;



Οι τουρκικές κινήσεις σε στρατιωτικό και γεωπολιτικό επίπεδο, στην Κύπρο και στην περιοχή, συνδέονται άρρηκτα και με τις ενέργειες που γίνονται επί του εδάφους, στην κατεχόμενη περιοχή του νησιού.


Τὰ καλὰ ποὺ προξενεῖ στὴν ψυχὴ ἡ στέρησις τῆς πνευματικῆς χαρᾶς

 


   Ἂν καὶ εἴπαμε προηγουμένως, στὸ ζ´ κεφάλαιο, γιὰ τὴν πικρότητα καὶ τὴν ἐσωτερικὴ ξηρασία τῆς εὐλαβείας, ἀλλὰ καὶ τώρα θὰ ποῦμε ὅσα παραλείψαμε ἐκεῖ, δηλαδὴ ὅτι εἶναι πολλὰ τὰ καλὰ ποὺ προξενεῖ στὴν ψυχὴ ἡ πικρότητα καὶ αὐτὴ ἡ πνευματικὴ ξηρασία, δηλαδὴ ἡ στέρησις τῆς πνευματικῆς χαρᾶς καὶ γλυκύτητος, ἂν τὰ δεχθοῦμε μὲ ταπείνωσι καὶ ὑπομονή, πράγματα ποὺ ἂν τὰ καταλάβαινε ὁ ἄνθρωπος, χωρὶς ἀμφιβολία δὲν θὰ τὸν ἐνοχλοῦσε αὐτὸ τόσο πολὺ καὶ δὲν θὰ λυπόταν τόσο ὅταν τοῦ συνέβαιναν γιατὶ θὰ δεχόταν τὴν πικρότητα καὶ τὴν στέρησι αὐτή, ὄχι ὡς σημεῖο μίσους ποὺ τοῦ δείχνει ὁ Θεός, ἀλλὰ ὡς σημεῖο μεγάλης καὶ ἐξαιρετικῆς ἀγάπης, καὶ θὰ τὴν δεχόταν ὡς ἐξαίρετη χάρι ποὺ τοῦ κάνει ὁ Θεός.

Τα οφέλη της Τουρκίας από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ: Το ερώτημα του Ρούμπιν, κατά πόσο η Τουρκία ανήκει στη Συμμαχία, μετά τον εκβιασμό για την ένταξη της Σουηδίας



Η έγκριση της παραχώρησης των 40 μαχητικών αεροσκαφών F-35 και μεγάλου εξοπλιστικού πακέτου από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προς την Ελλάδα χαρακτηρίστηκε ως “έμπρακτη αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδος στην περιοχή, του ρόλου της ως πυλώνα σταθερότητος, ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και ενός αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου”.


Πανελλήνια πρώτη προβολή της νέας ταινίας «Επιχείρηση Άστρο»

 

 
Στα Γιαννιτσά στο Cine Asteria, Κυριακή 11 και Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου
στις 8 η ώρα βράδυ!

 

Το Operation Star ή αλλιώς η Επιχείρηση Άστρο είναι μια παραγωγή της Aratos Films και αφορά την εμπλοκή Ελλήνων και Γερμανών καταδρομέων, κατά το 1943. Πρόκειται για μια πολεμική δραματική ταινία. Το σενάριο συνδυάζει αληθινά γεγονότα και μυθοπλασία.