Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Ανθυπολοχαγός Θεόδωρος Κανδηλάπτης:Πόντος-Έβρος-Βόρειος Ήπειρος




Θ. Μαλκίδης 

Ανθυπολοχαγός Θεόδωρος Κανδηλάπτης:Πόντος-Έβρος-Βόρειος Ήπειρος

Ο Ανθυπολοχαγός Θεόδωρος Κανδηλάπτης, τέκνο του σπουδαίου Πόντιου εκπαιδευτικού και συγγραφέα Γεωργίου Κανδηλάπτη 
( Κάνις)  γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου  1918 στην Αργυρούπολη. Στα εξήμισι χρόνια του  έχοντας ζήσει μαζί  με την οικογένειά του τη Γενοκτονία, μέσω Τραπεζούντας, έφτασε στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούνιο του 1924. Εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων και  όταν  έγινε η εισβολή των Ιταλών φασιστών ήταν  δύο μηνών Ανθυπολοχαγός, όταν στάλθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου.  Αρχικώς υπηρέτησε στο 7ο Σύνταγμα και μετά ως Διοικητής Λόχου του 28ου Συντάγματος. Ο γενναίος Πόντιος Ανθυπολοχαγός, πέρασε στην αθανασία, μαχόμενος στο ύψωμα Μπούμπεσι της Κλεισούρας την 28η Φεβρουαρίου 1941.

Λίγο πριν το θάνατό του ο Θεόδωρος Κανδηλάπτης έγραφε από το στη μητέρα του Αγγελική: «Ανήκω κατά τα τρία τέταρτα εις την Πατρίδα και κατά το υπόλοιπον εις την σεβαστή μου οικογένειαν. Αντιμετωπίζομεν τους αναιδείς επιδρομείς με θάρρος και αποφασιστικότητα. Μη κλάψετε αν κατά τύχη χαθώ.» 
Ο Θεόδωρος Κανδηλάπτης τιμήθηκε  μετά θάνατον με το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας και το όνομά του δόθηκε  στο στρατόπεδο της έδρας της 23ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην Αλεξανδρούπολη. 

Ο Θεόδωρος Κανδηλάπτης είναι ένας από τους φονευθέντες στο μεγάλο αντιστασιακό - απελευθερωτικό πόλεμο του 1940, του οποίου τα οστά δεν έχουν εντοπιστεί, ταυτοποιηθεί και κηδευτεί όπως αρμόζει σε άνθρωπο και σε ήρωα.


Σήμερα η πατρίδα  στην οποία ανήκε ο ανθυπολοχαγός Θεόδωρος Κανδηλάπτης, λησμόνησε τη θυσία του,  αδιαφόρησε για τα οστά του και ανέχεται την Ύβρη του αντιπροέδρου της Αλβανικής Βουλής και προέδρου  του κόμματος των Τσάμηδων, που δήλωσε πως δε θα επιτρέψει την ανεύρεση των λειψάνων των Ελλήνων στρατιωτικών!



Υ.Γ. O  Οδυσσέας Ελύτης με την έναρξη του πολέμου κατατάχθηκε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός  και καρπός της παρουσίας του στο μέτωπο, είναι τα δύο  αριστουργήματά του, το «Άξιον Εστί»  και το «Άσμα Ηρωικό και Πένθιμο για το Χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας».

Στο ΣΤ΄ κεφάλαιο του ποιήματός «Άσματος», γράφει σχετικά:

«Ήταν ωραίο παιδί. Την πρώτη μέρα που γεννήθηκε
Σκύψανε τα βουνά της Θράκης να φανεί
Στους ώμους της στεριάς το στάρι που αναγάλλιαζε
Σκύψανε το βουνά της Θράκης και το φτύσανε
Μια στο κεφάλι, μια στον κόρφο, μια μέσα στο κλάμα του.
Βγήκαν Ρωμιοί με μπράτσα φοβερά
Και το σηκώσαν  στου βοριά τα σπάργανα.»

Το ηρωικό πρότυπο, το παράδειγμα αντίστασης ενάντια στο φασισμό,  ο άνθρωπος που αγωνίζεται για την ελευθερία είναι ένας Θρακιώτης,  ένας ακόμη ανάμεσα στους χιλιάδες άταφους  συμπατριώτες μας, ο γεννημένος στον Πόντο και μεγαλωμένος στην Αλεξανδρούπολη,  Ανθυπολοχαγός Θεόδωρος Κανδηλάπτης.


Ακούστε τη συνέντευξη του Θ. Μαλκίδη στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας και στη δημοσιογράφο Σοφία Χατζή.






 

Ο Γεώργιος Κανδηλάπτης μιλώντας σε μνημόσυνο του γιου του στην Αλεξανδρούπολη
  Αποτέλεσμα εικόνας για γεώργιος κανδηλάπτης
Ο Γεώργιος Κανδηλάπτης. 


Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Ανάμεσα στη Σκύλλα της οικονομικής χρεοκοπίας και τη Χάρυβδη της πνευματικής πτώχευσης

Αποτέλεσμα εικόνας για κατοχή

Θ. Μαλκίδης 

Ανάμεσα στη Σκύλλα της οικονομικής χρεοκοπίας και τη Χάρυβδη της πνευματικής πτώχευσης

Είναι εντυπωσιακή η προθυμία της  αποκαλούμενης πολιτικής τάξης, η οποία αφού κατανάλωσε  και εξευτέλισε ανερυθρίαστα κάθε τι ελληνικό, σημαντικό και σπουδαίο, πέτυχε να υποδουλώσει και να ξεπουλήσει  τον  εθνικό, πολιτισμικό,  δημόσιο και   κοινωνικό πλούτο της Ελλάδας. Είναι εκπληκτικό το πως αυτοί που παριστάνουν το πολιτικό προσωπικό της χώρας, αφού έχουν δέσει χειροπόδαρα το λαό μας, από τους αγέννητους και τις νέες γενιές μέχρι τους συνταξιούχους,  να πωλούν αντί πινακίου φακής, κάθε τι που οικοδομήθηκε με κόπο, μόχθο και ιδρώτα. Ο φυλακισμένος στο κολαστήριο του Νταχάου Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς και ο Οδυσσέας Ελύτης τον οποίον εσχάτως τον εκχυδαΐζουν, γράφουν πολλά για τον κόπο των ανθρώπων και ειδικότερα των Ελλήνων.....

Από την άλλη ποτέ δεν εμφανίστηκε στην Ελληνική γη,  αυτή που  δημιουργήθηκε και απελευθερώθηκε με θυσία και αντίσταση, μία τόσο εθελόδουλη και ελεεινή «πνευματική» ομάδα,  η οποία αφού συνέφαγε στην τράπεζα της εξουσίας   παίζοντας το ρόλο του συμβούλου, των  καθηγητών, των διανοούμενων, τώρα σιωπά αδυνατώντας να προσφέρει και προφέρει οτιδήποτε. 
Ο λαός μας πεινά και δοκιμάζεται από επιλογές που θυμίζουν Τσολάκογλου και οι πνευματικοί ηγέτες αντί να θυμίζουν Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Γρηγόρη Αυξεντίου,  είναι απόντες γιατί δεν ήταν ποτέ πνευματικοί, πόσο μάλλον, ηγέτες.

Οι υποδομές μας από τα αεροδρόμια και το σιδηρόδρομο, μέχρι τα λιμάνια και τις εθνικές οδούς πωλούνται με τίμημα που θυμίζει Ναζιστική κατοχή και μαυραγορίτες και το υπεύθυνο και ένοχο δήθεν πολιτικό σύστημα πανηγυρίζει!

Η πατρίδα μας βουλιάζει και αυτοί  πίνουν κρασί και παίζουν πιάνο στο Μαξίμου, θυμίζοντας την ορχήστρα του Τιτανικού λίγο πριν την καταστροφή.

Ο φασισμός της γειτονικής Τουρκίας θυμίζει το Ναζισμό του  Χίτλερ πριν το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και εδώ οι αδιάφοροι, άσχετοι και αμαθείς πολιτικοί, υπουργοί, καθηγητές, αναλυτές, σύμβουλοι και άλλοι φαιδροί, μιλούν για φιλία και συνεργασία. 

Ο επίγονος του φασίστα και σφαγέα Κεμάλ κατέχει την Κύπρο, απειλεί στη Θράκη και το Αιγαίο και εδώ η παρακμή έχει φτάσει στα έσχατα, με τους θαυμαστές του Κεμαλικού φασισμού να πολλαπλασιάζονται, τους αρνητές της Γενοκτονίας των Ελλήνων να αυξάνονται, τους προπαγανδιστές Γκέμπελς και Γεωργαλάδες να βιάζουν το ελληνικό σώμα και τις θλιβερές φιγούρες που υποδέχονται ως ήρωα τον κάθε Τούρκο "Καρά Σεβντά" που παριστάνει τον ηθοποιό, να παρακαλούν για μία "σέλφι".....

Δεν έχει νόημα  να συνεχίσουμε άλλο, η κατάσταση είναι γνωστή και χειροτερεύει συνεχώς. Ο Μενέλαος Λουντέμης γράφει ότι «τα τελευταία τούτα χρόνια στον τόπο αυτό ειπώθηκαν τα χειρότερα ψέματα της Ιστορίας. Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μια και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα 'λεγαν». 
Συν Θεώ, τα λόγια του Τζόρτζ Όργουελ πως «σε μία εποχή παγκόσμιου ψεύδους, το να λες την αλήθεια είναι μία πράξη επαναστατική», μπορεί να είναι η    διέξοδος από τη  Σκύλλα και τη Χάρυβδη.  Από κάπου άρχισαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες όταν βρισκόταν σε ανάλογη θέση  αγωνιζόμενοι και αγωνιζόμενες για την (Επ)Ανάσταση, τώρα ας είναι η αλήθεια.....

Αποτέλεσμα εικόνας για μνημόνια ελλάδα



Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Κεμάλ, Ερντογάν, Θράκη και Ελλάδα. .....





Θ. Μαλκίδης

Κεμάλ, Ερντογάν, Θράκη και Ελλάδα.....

Αντί να μιλήσεις για το φασίστα Μουσταφά Κεμάλ στη στιγμή που πρέπει, τον ανέχεσαι, τον προτείνεις για Νόμπελ Ειρήνης (!!!!), του χαρίζεις ένα ψεύτικο σπίτι στη Θεσσαλονίκη και αφού θαυμάζεις το "έργο" του, βιώνεις τα "μαθήματα" εξόντωσης των λαών που έδωσε στον πιστό του μαθητή Αδόλφο Χίτλερ. Σμύρνη, Τραπεζούντα, Δίστομο, Καλάβρυτα, Κάνδανος, Κερδύλλια, Χορτιάτης, Πύργοι, Μεσόβουνο. 

Αντί να αποκαλύψεις τον Κεμαλισμό και τη συνέχειά του τον Ναζισμό, καταθέτεις στεφάνι στο Μαυσωλείο του σφαγέα, εισάγεις τη μορφή του στα ελλαδικά σχολικά βιβλία και τον θεωρείς παγκόσμιο ηγέτη.... Έτσι είναι επόμενο να  βιώνεις και τα πολιτικά  "μαθήματα " που παρέδωσε ο Κεμαλισμός στον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος με Οθωμανικό προσωπείο  συνεχίζει το έργο του Τούρκου "Φύρερ". 



Aντί να μιλήσεις για τον Ερντογάν και το σύγχρονο τουρκικό φασισμό,  ο οποίος κατέχει την Κύπρο, εισβάλλει στη Συρία και το Ιράκ και απειλεί με λόγο και έργο το Αιγαίο και τη Θράκη, ανέχεσαι τη φασιστική βαρβαρότητα που εκπέμπει. Ανέχεσαι τον εκφρασμένο με τη βία τουρκικό επεκτατισμό και εθνικισμό, που κατέχει την ελληνική Κύπρο, αμφισβητεί το ελληνικό Αιγαίο και την ελληνική Θράκη και στέλνει όταν θέλει, από όπου θέλει και όσους θέλει πρόσφυγες και μετανάστες. 




Την ίδια στιγμή η ελλαδική παρακμή είναι εμφανής γι ' αυτό και δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τον εισερχόμενο τουρκικό  φασισμό και τη βαρβαρότητα. Τουρκοσήριαλ, υποδοχή ήρωα στον "Κεμάλ" Καρά Σεβντά, πολιτικοί, καλλιτέχνες και δήμαρχοι που λατρεύουν την ιδεολογία του θανάτου που εκφράζει ο Κεμάλ και ο Ερντογάν, εξαφανισμένοι "διανοούμενοι και καθηγητές" και θλιβερό πολιτικό προσωπικό.

Από τη Θράκη, απ΄ όπου  πληκτρολογώ τις γραμμές αυτές, όπου και η καθημερινή έκφραση της φασιστικής Τουρκίας με το προξενείο στην Κομοτηνή,  δεν μας μένουν και πολλά να γράψουμε και να πράξουμε. Τα έχουμε γράψει σχεδόν όλα, μόνο η πράξη μοιάζει σαν να έχει  μόνο χώρο. Και εκεί στην πράξη, συν Θεώ ελπίζουμε,  για να αντισταθούμε στον Κεμαλικό φασισμό και τη συνέχειά του, τον Ερντογάν και για να λευτερωθούμε από τους  θλιβερούς κυβερνώντες και αντιπολιτεύομενους που παριστάνουν την πολιτική τάξη της Ελλάδας.....





Αποτέλεσμα εικόνας για μαλκίδης τουρκικό προξενείο

Υ.Γ. Σαν σήμερα το 1941, ο  μαθητής του Μουσταφά Κεμάλ, Αδόλφος Χίτλερ, έδωσε διαταγή στους Ναζί εγκληματίες να δολοφονήσουν τους Έλληνες των Κερδυλίων. Το 2016 ο επίγονος των Φύρερ του φασισμού Ταγίπ Ερνογάν,  μας απειλεί με εξόντωση...... 



Αποτέλεσμα εικόνας για κερδύλλια σφαγή

Από τον Γκέμπελς και τον Γεωργαλά, στα Μνημόνια και το πιάνο στο Μαξίμου....


Αποτέλεσμα εικόνας για Ζουράρις πιάνο

Θ. Μαλκίδης

Από τον Γκέμπελς και τον Γεωργαλά, στα Μνημόνια και το πιάνο στο Μαξίμου....

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι γνωρίζουν τον Γκέμπελς και το ρόλο του  στο  φασιστικό καθεστώς των Ναζί του Χίτλερ. Λιγότεροι ξέρουν, αλλά είναι ευκαιρία να γίνει ευρύτερα γνωστός, ο Γεωργαλάς, ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές της Χουντικής προπαγάνδας. 
Σήμερα, μετά από τρία (μέχρι σήμερα) Μνημόνια και μετά από επτά έτη προπαγάνδας τύπου Γκέμπελς και Γεωργαλά,  η Ελλάδα,  κατέληξε  σε άθλιο δανεισμό και στην ανάλογη πολιτική, οικονομική, πολιτισμική και εθνική υποδούλωση. Οι χθεσινοί και οι σημερινοί προπαγανδιστές, μας φορτώνουν συνεχώς ψέμματα για το πως  δημιουργήθηκε η ελληνική κρίση, για τους καλούς όρους του μνημονίου  και των  δανειακών συμβάσεων, για τη σωτηρία της  Ελλάδας. 
Αποτέλεσμα εικόνας για γκέμπελς

Μας λένε συνεχώς ψέμματα για την έξοδο από την κρίση, ότι η πολιτική λιτότητας και η ύφεση θα τερματιστεί σε λίγο (.....), πως οι αντιθέσεις που συγκεντρώνονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα με εκρηκτικό τρόπο θα σταματήσουν, ότι η κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων και των συνταξιούχων θα είναι προσωρινή, ότι μετά την τεράστια αύξηση της ανεργίας θα ακολουθήσει η απασχόληση.
Αποτέλεσμα εικόνας για χούντα γεωργαλάς

Φλυαρούν και προκαλούν λέγοντας πως επετεύχθη ο στόχος της ανάπτυξης, ότι το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου (νερό, υποδομές, μεταφορές, ενέργεια και άλλα πολλά) γίνεται για την προσέλκυση επενδυτών (!), ενώ σε λίγο θα βγούμε στις αγορές..... 

Προπαγανδίζεται κάθε μέρα ότι η καταστροφή της ταυτότητάς μας και της ιδιοπροσωπίας μας με κάθε μέσο, ότι η υποδούλωση στον φασίστα Ερντογάν στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στη Θράκη,  η άρνηση της Γενοκτονίας των προγόνων μας, αποτελούν  μέσα οικοδόμησης σχέσεων "φιλίας και συνεργασίας (!) 
Και παράλληλα με τους σύγχρονους διακομματικούς Γκέμπελς και τους Γεωργαλάδες που ξεστομίζουν τέτοια ψέμματα, συνυπάρχει και η σιωπή των δήθεν διανοουμένων, που εσχάτως παίζουν και πιάνο, χρησιμοποιώντας ακόμη και τον Οδυσσέα Ελύτη!  Για εμάς βεβαίως το πιάνο στο Μαξίμου μας θυμίζει τις τελευταίες μέρες στην  Πομπηία και κατά κυριολεξία  την ορχήστρα του Τιτανικού που έπαιζε ενώ το πλοίο βυθιζόταν.....