Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

189 χρόνια από τη δολοφονία που άλλαξε τον Ελληνισμό

 


Τὸ σωματεῖο Ἑνωμένη Ρωμηοσύνη (ΕΡΩ) μὲ ἕδρα τὴ Θεσσαλονίκη σὲ συνεργασία μὲ τὸν τηλεοπτικὸ σταθμὸ «Ἀχελῶος tv» ὁλοκλήρωσε τὸ ἱστορικὸ ντοκιμαντὲρ μὲ τίτλο:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Η ΖΩΗ, ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”

Μετὰ ἀπό επίπονη ἔρευνα καὶ τηλεοπτικὰ «γυρίσματα» τριῶν ἐτῶν ἡ ΕΡΩ καὶ ὁ Ἀχελῶος Tv παρουσιάζουν τὸ ντοκιμαντὲρ γιὰ τὴν ζωὴ τοῦ Ἰωάννη Καποδίστρια. Τὸν ἐξ ἀπορρήτων σύμβουλο καὶ ὑπουργὸ τοῦ αὐτοκράτορα τῆς Ρωσίας Ἀλεξάνδρου Α΄ καὶ μετέπειτα πρῶτο Κυβερνήτη τῆς Ἀνεξάρτητης Ἑλλάδας, ποὺ ἔχει χαρακτηριστεῖ ἀπὸ Ἕλληνες καὶ ξένους κορυφαίους ἱστορικοὺς καὶ πολιτικοὺς ὡς: πρωτοστάτης τῆς ἑλληνικῆς παλιγγενεσίας, ἀσκητὴς τῆς πολιτικῆς, ἀγωνιστὴς τῆς Ὀρθοδοξίας, μάρτυρας τῆς Ρωμηοσύνης, κορυφαῖος τῶν Ἑλλήνων, μεγάλος ἀρχιτέκτονας τῆς πανευρωπαϊκῆς εἰρήνης καὶ μεταρρυθμιστὴς τῆς Γαλλίας καὶ Ἑλβετίας.

Ὁμάδα ἐπιστημόνων που την αποτέλεσαν οι Μαρία Μαντουβάλου, αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Δέσποινα Διαμανίδου σασκάλα,Εμμανουήλ Γιαννούλης, πρωτοσβύτερος Μητροπολιτικού Ναού Αίγινας, Παναγιώτης Μαυρόπουλος αντιστράτηγος ε.ά, Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Κουρακλής, ιεροκύρηκας στρατιωτικής σχολής ευελπίδων, Αριστοτέλης Κατράνης δικηγόρος, π. Γεώργιος Μεταλληνός, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Θεοφάνης Μαλκίδης διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών,  

26 Σεπτεμβρίου 2000, Ναυάγιο " Εξπρές Σάμινα", Στρατιώτης Πεζικού Ραχούτης Βασίλειος

 


Στρατιώτης Πεζικού Ραχούτης Βασίλειος

Την τραγική νύχτα της 26 Σεπτεμβρίου του 2000, το Εξπρές Σάμινα βυθιζόταν, 533 άνθρωποι πάλευαν με τα κύματα και 81 πνιγόντουσαν, ο Βασίλης Ραχούτης αρνήθηκε να σώσει τον εαυτό του επιλέγοντας να παλέψει με τα κύματα για να σώσει όσους περισσότερους συνανθρώπους του  .

Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί ένα κομμάτι της Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας.¨

 


Ο Διευθυντής Επικοινωνίας Αλτούν, δήλωσε πως η Τουρκία υπό την ηγεσία του  Ερντογάν πάντοτε υποστηρίζει τη διπλωματία. 

Ο Αλτούν είπε πως “Χάρη στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ και την Γερμανίδα πρωθυπουργό Μέρκελ δώσαμε μία ευκαιρία στο διάλογο. Ο Αλτούν μιλώντας στο “Διεθνές Συνέδριο ανατολικής Μεσογείου”, είπε :

“… Κάποιες παλιές αποικιοκρατικές δυνάμεις βλέπουν αυτή την περιοχή ως χώρος γέννησης μιας νέας αυτοκρατορίας τους. Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί ένα κομμάτι της Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας.¨

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Ποια χώρα εισέβαλε και εξακολουθεί να κατέχει την Κύπρο; Ποια χώρα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας;

 


H ομιλία, πριν από λίγο του προέδρου της Κύπρου στη Γ.Σ. του ΟΗΕ: 


Ποια χώρα εισέβαλε και εξακολουθεί να κατέχει την Κύπρο;

Ποια χώρα εισέβαλε στη Συρία;

Ποια χώρα επενέβη στρατιωτικά στη Λιβύη;

Ποια χώρα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας;

Ποια χώρα παρενέβη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ»;


Αγοράζοντας τουρκικά λεωφορεία ......

 





Ο  Δήμος Αμαρουσίου αγόρασε πριν δύο μήνες λεωφορεία 
από την Τουρκία.
Ο στόλος των λεωφορείων του δήμου Αμαρουσίου είναι  ιδιαίτερα 
παλιός και η αγορά νέων λεωφορείων  ήταν  επιβεβλημένη, ενώ  
οι προδιαγραφές των  τουρκικών λεωφορείων και η προσφερόμενη 
τιμή θεωρήθηκαν οι καλύτερες .....
Είναι όμως τουλάχιστον άκομψο, τη στιγμή που δύο μήνες 
πριν οι ελληνικές φρεγάτες ήταν απέναντι από τις τουρκικές 
στο Αιγαίο και η αγωνία του ελληνικού λαού για
 “θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο” ήταν έντονη, να γίνεται αγορά 
 τουρκικών λεωφορείων.

Ο θύτης κατηγορεί τα θύματα ( Ένα ακόμη απίστευτο βίντεο του Ερντογάν )


Ο θύτης κατηγορεί τα θύματά του, ο γενοκτόνος κατηγορεί τους γενοκτονημένους !


¨Θα ήθελα τώρα να τραβήξω την προσοχή σας σε ένα πρόβλημα που απειλεί την ανθρωπότητα αλλά για κάποιο λόγο θεωρείται αόρατο. Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η ισλαμοφοβία και η ρητορική μίσους έχουν φτάσει σε επίπεδα συναγερμού. 

Κατά τη διάρκεια της επιδημίας, την ώρα που η ξενοφοβία και ο ρατσισμός έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα, οι πράξεις βίας ενάντια σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους, ιδιαίτερα σε βάρος μεταναστών και αιτούντων ασύλου έχουν επιταχυνθεί. 

Από αυτές τις επικίνδυνες τάσεις που τρέφονται από τις προκαταλήψεις και την αμορφωσιά, περισσότερο από όλους γίνονται θύματα οι μουσουλμάνοι. Αυτοί οι οποίοι είναι κυρίως υπεύθυνοι για αυτήν την επικίνδυνη εξέλιξη είναι οι πολιτικοί οι οποίοι, για χάρη των ψήφων εκτρέπονται σε λαϊκίστικη ρητορική και τα περιθωριακά τμήματα τα οποία εκμεταλλευόμενα την ελευθερία του λόγου νομιμοποιούν τη ρητορική του μίσους. 

Καλώ όλους τους διεθνείς φορείς επειγόντως να πάρουν πιο απτά βήματα στον αγώνα ενάντια σε αυτήν τη νοοτροπία. “.

Δείτε το βίντεο 

Μίσος για τους Έλληνες !

 EilfqppXcAIXfTx

Στην πρώτη πεντάδα της λίστας φιγουράρουν οι αρνητικές αναφορές κατά Κούρδων, Σύρων, Ελλήνων, Ισραηλινών, Ελληνοκυπρίων

Mε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, 
o Κούρδος συγγραφέας και διανοούμενος Ρετζέπ Μαρασλί, 
αναδεικνύει τη ρητορική μίσους των τουρκικών ΜΜΕ απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, σύμφωνα με λίστα που δημοσίευσε η 
αρμενική εφημερίδα Agos της Κωνσταντινούπολης. Η εφημερίδα 
κοινοποίησε τις 24 ομάδες σε βάρος των οποίων δημοσιεύονται σε 
τουρκικά ΜΜΕ τα περισσότερα κείμενα με ρητορική μίσους, 
παρουσιάζοντας στοιχεία για το 2019. 

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Αντίσταση του Ελληνισμού

  


Θ. Μαλκίδης 

Υπεράσπιση και αντίσταση του Ελληνισμού 

Το άρθρο μου στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ

24 Σεπτεμβρίου 1922 : Το ολοκαύτωμα στη Χηλή του Εύξεινου Πόντου

 


Θ. Μαλκίδης

Το ολοκαύτωμα στη Χηλή του Εύξεινου Πόντου 

Η Χηλή βρίσκεται  70 χλμ. βορειοανατολικά της Κωνσταντινούπολης,  αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό και γνωστό θέρετρο, όπου ζούσαν Έλληνες. Πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν υποχρεωτικά στρατολογημένοι ως Οθωμανοί στρατιώτες στη μάχη της Καλλίπολης κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ αρκετοί διώχθηκαν στα τάγματα εργασίας.  Στις 24  Σεπτεμβρίου του 1922 ως αποκορύφωμα των διωγμών, έγινε η σφαγή 150 Χηλητών, ενώ όσοι γλύτωσαν  πήραν το δρόμο της προσφυγιάς προς την Ελλάδα  .

Έκκληση από την Γερμανία προς την Ελλάδα : Απέσυρε τους στρατιώτες που εγκατέστησες στα νησιά



Αναφέρεται πως η γερμανική κυβέρνηση προειδοποίησε την Ελλάδα σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου τα οποία από τη δεκαετία του 1960 εξόπλισε και εγκατέστησε στρατό. Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο η κυβέρνηση της Μέρκελ ζητάω από την Ελλάδα να τερματίσει την στρατιωτική της παρουσία στα νησιά.

Η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ που βγαίνει στην Ελλάδα ανέφερε πως “Η Γερμανία ασκεί πιέσεις του Μητσοτάκη για να αποσύρει το στρατό από τα νησιά”.

Τα νησιά τα οποία βάση του διεθνούς δικαίου πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Σεπτέμβριος 1921, Αμάσεια Πόντου : η ατιμώρητη δολοφονία της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας των Ελλήνων

 




Θεοφάνης Μαλκίδης

Σεπτέμβριος 1921, Αμάσεια Πόντου : η ατιμώρητη δολοφονία της ηγεσίας των Ελλήνων 

Οι Κεμαλικοί μετά την επικράτησή τους, προσπάθησαν και τελικώς πέτυχαν με διάφορα μέσα να εξοντώσουν ό,τι δεν είχαν μπορέσει να εξολοθρεύσουν οι Νεότουρκοι. Διωγμοί, εξορίες, δολοφονίες, βιασμοί, δίκες και καταδίκες στα αποκαλούμενα «δικαστήρια ανεξαρτησίας», τα οποία εκδίδουν «αποφάσεις» και εκτελούνται πρόκριτοι, βουλευτές, δημοσιογράφοι, καθηγητές, δάσκαλοι, μαθητές γυμνασίων- Ανανιάδης και Παυλίδης του κολλεγίου Ανατόλια της Μερζιφούντας- και κληρικοί, από τους οποίους ζητούνται δηλώσεις ότι συμμετείχαν στην οργάνωση του επαναστατικού απελευθερωτικού κινήματος στον Πόντο. Η “απόφαση” του ψευτοδικαστηρίου σημείωνε σχετικά:
 "Επειδή αποδείχθηκε ότι οι παρόντες και κάποιοι από τους απόντες σκέφτονταν και ενεργούσαν να ιδρύσουν Δημοκρατία του Πόντου, αποσπώντας μεγάλο τμήμα του Οθωμανικού Κράτους, από την Τραπεζούντα μέχρι το Ζογκουλδάκ και προς το εσωτερικό μέχρι τη Σεβαστεία καταδικάζονται 69 προύχοντες στον δι` αγχόνης θάνατον, 15 ερήμην εις θάνατον, 7 σε 15ετή δεσμά, των δε μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ορφεύς επικυρώνεται η υπό του Στρατοδικείου επιβληθείσα ποινή, και οι υπόλοιποι σε πρόσκαιρα δεσμά στη Σεβάστεια μέχρι το τέλος του πολέμου».

Το άρθρο μου στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ σήμερα 



Η Βουλγαρία θα σταματήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων στην ΕΕ, αν αναγνωριστεί "μακεδονική " γλώσσα

 


Η βουλγαρική κυβέρνηση επιδιώκει να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, μέχρις ότου οι Σκοπιανοί παραδεχθούν ότι ιστορικά και γλωσσικά αποτελούν τμήμα της Βουλγαρίας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle παραθέτοντας το ιστορικό της διαμάχης και τις διεκδικήσεις της γείτονας χώρας.

Στην λίστα (και) η τουρκική Aktif Bank του γαμπρού του Ερντογάν: Ξέπλυμα , Wirecard, λαθρεμπόριο, τρομοκρατία και πορνό

 

FinCEN Files: Στην λίστα και η τουρκική Aktif Bank του γαμπρού του Ερντογάν – Ξέπλυμα χρήματος, Wirecard και πορνό

 

Οι “ύποπτες συναλλαγές” έγιναν όταν ήταν διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ο Berat Albayrak, ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν – Αμφίβολο το δίκτυο πελατών της τουρκικής τράπεζας, που εμπλέκονται με πορνογραφία και Ταλιμπάν – Κορυφαίες τράπεζες εμπλέκονται σε ξέπλυμα αστρονομικών ποσών βρώμικου χρήματος

Τουρκικές εταιρείες και τράπεζες εμφανίζονται στα FinCEN Files μαζί με κάποια από τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα του κόσμου, όπως αποκάλυψε πλήθος μυστικών εγγράφων από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ που διέρρευσε στο BuzzFeed News και κοινοποιήθηκε στην Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) κατόπιν διεθνούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες.

Σύμφωνα με την DW, μεταξύ των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στα έγγραφα, ξεχωρίζει μία: η Aktif Yatirim Bankasi ή Aktif Bank η οποία κατηγορείται ότι προέβη σε ξέπλυμα χρήματος για ένα δίκτυο πελατών που περιλαμβάνει τον γερμανικό πάροχο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Wirecard ενώ υπάρχουν στοιχεία και για ύποπτες δραστηριότητες στη βιομηχανία πορνό.

Η Aktif Bank ανήκει στον όμιλο Calik Holding, ενός από τους μεγαλύτερους στην Τουρκία, στον οποίο ανήκουν περισσότερες από 30 εταιρείες και έχει στενούς δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση.

To βέτο της Κύπρου που εξόργισε τη Γερμανία !

 

 Το κυπριακό «βέτο» εξόργισε τους Γερμανούς

Η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει το δικαίωμά της στο βέτο στην επιβολή κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όσο δεν επιβάλλονται κυρώσεις και στη Τουρκία, φέρεται να εξόργισε τη Γερμανία.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Καλή επιστροφή !

 


Πριν από λίγες ημέρες, τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού επέστρεψαν στις βάσεις τους, μετά δύο μήνες σε συνθήκες που ήταν ό,τι πιο κοντινό σε έναν πραγματικό πόλεμο, συνεχώς σε θέση μάχης. 

Τα πληρώματα έλαβαν αυτό το τηλεγράφημα από τον αρχηγό του Στόλου, αντιναύαρχο Λυμπέρη, μήνυμα με πολλαπλές αναφορές  :

Να απομακρύνει η Ελλάδα το στρατό της από τα νησιά του Αιγαίου !




Ο Τζιχάτ Γιαγιτζί-απόστρατος ναύαρχος και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Παγκόσμιων Στρατηγικών στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ, δήλωσε:

«Η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί παράνομα αυτά τα νησιά με το πρόσχημα μιας« τουρκικής απειλής ». Ωστόσο, το επιχείρημα αυτής της απειλής είναι εντελώς αβάσιμο, καθώς η Τουρκία μέχρι σήμερα ούτε επιτέθηκε σε κανένα νησί ούτε κατέλαβε αυτά. Αυτά τα νησιά στρατιωτικοποιούνται όχι ενάντια σε μια τουρκική απειλή αλλά για να απειλήσουν την Τουρκία».

Tις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας τις εμποδίζει η Μέρκελ....



Τα τουρκικά μέσα γράφουν για την επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και τις <<κυρώσεις>> κατά της Τουρκίας: 

<<Η Κύπρος μην μπορώντας να χωνέψει τις έρευνες για φυσικούς πόρους που κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο επιδιώκει την εφαρμογή κυρώσεων προς την χώρα μας από την ΕΕ. αλλά σύμφωνα με ειδήσεις που εμφανίστηκαν στον κυπριακό τύπο τις κυρώσεις αυτές τις εμποδίζει η Μέρκελ.

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Άγιος Γεώργιος της Μόριας τώρα! (φωτογραφίες από την καταστροφή και την Ύβρη)


Έχουμε αναφέρει πολλές φορές την καταστροφή των εκκλησιών μας, αλλά αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια στα νησιά του Αιγαίου είναι Έγκλημα, Καταστροφή και Ύβρις  !

Βεβήλωση της Εκκλησίας των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης δίπλα στο ΚΥΤ Σάμου (βίντεο- φωτογραφίες )



Την βεβήλωση του Παρεκκλησίου των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης πλησίον του ΚΥΤ Σάμου για πολλοστή φορά, καταγγέλλει η Ιερά Μητρόπολη Σάμου και αναφέρει μεταξύ άλλων, πως υπερασπίζεται την ανεξιθρησκεία, αλλά παράλληλα απαιτεί τον σεβασμό της ελευθερίας του άλλου και την τήρηση των νόμων.

Η ανακοίνωση 

Από τη μία πλευρά ο Ερντογάν για την Τουρκία που έχει την πιο μεγάλη ακτογραμμή και από την άλλη η οικονομία του που καταρρέει.



Ο Ερντογάν τόνισε πως στην Ανατολική Μεσόγειο υπερασπίζονται μέχρι τέλους τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και των κατεχόμενων της Κύπρου  δήλωσε : <<Δεν θα επιτρέψουμε κάποιοι να φυλακίσουν στις ακτές της την χώρα μας, που έχει την πιο μακριά ακτογραμμή. Η γλώσσα των απειλών δεν ωφέλησε, η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς και σε ληστείες, το θέμα πλέον έγινε κατανοητό από όλους τους ομολόγους. 

Το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες προβάλλεται ως χώρος επίλυσης του θέματος η διπλωματία φυσικά και οφείλεται στην αποφασιστική στάση της χώρας μας.”

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

H επίσημη Τουρκική ιστοριογραφία επαινεί τις Γενοκτονίες, την υποταγή, τον επεκτατισμό, τον πόλεμο !



Θ. Μαλκίδης 

H επίσημη Τουρκική ιστοριογραφία επαινεί τις Γενοκτονίες, την υποταγή, τον επεκτατισμό, τον πόλεμο !

<<Μια επίσημη ιστοριογραφία που επαινεί τις κατακτήσεις, τον επεκτατισμό, την υποταγή των ντόπιων, την θρησκευτική μεταστροφή των χριστιανών, τον κεφαλικό φόρο, τις λεηλασίες, τις 

Ο Άγιος Ιωάννης της Μόριας μετά από την εκκένωση του χώρου (συγκλονιστικές εικόνες)



Ερντογάν: H αληθινή δημοκρατία βρίσκεται στην Τουρκία !!!!!



Σύμφωνα με πολλούς ανεξάρτητους οργανισμούς εδώ και καιρό η δημοκρατία στην Τουρκία αιμορραγεί. Τελευταία σε έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Βούρζμπουργκ της Γερμανίας σχετικά με την ανά τον κόσμο εξέλιξη των δημοκρατιών, η Τουρκία κατατάχθηκε στα “μετριοπαθή αυταρχικά καθεστώτα”. Στον δείκτη μετατροπής του ιδρύματος Μπερτελσμαν, η Τουρκία χαρακτηρίστηκε ως “de facto δικτατορία”. Η δεξαμενή σκέψης Freedom House στις ΗΠΑ που εργάζεται πάνω στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών, πέρσι και φέτος κατέταξε την Τουρκία στην λίστα των “ανελεύθερων χωρών”.

Ο Ερντογάν μιλώντας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του ανέφερε πως η δημοκρατία και η οικονομία σε Ευρώπη και Αμερική έχουν καταστραφεί εντελώς : 

20 Σεπτεμβρίου 1942.Ιουλία Μπίμπα

 


Το 1942, στη διάρκεια της Κατοχής, η φιλο-ναζιστική ΕΣΠΟ δραστηριοποιήθηκε για τη δημιουργία μίας αμιγώς ελληνικής ταξιαρχίας εθελοντών οι οποίοι θα πολεμούσαν στο ανατολικό μέτωπο στο πλευρό των Γερμανών. Το ίδιο είχαν κάνει άλλωστε οι περισσότερες κατεχόμενες ευρωπαϊκές χώρες. Ένα χρόνο νωρίτερα, τον Ιούλιο του 1941, ο στρατηγός Μπάκος, «υπουργός Εθνικής Άμυνας» στην κυβέρνηση δωσίλογων του Τσολάκογλου, είχε προσπαθήσει για κάτι παρόμοιο, αλλά τότε είχαν αντιδράσει οι Ιταλοί.