Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Από τη μία πλευρά ο Ερντογάν για την Τουρκία που έχει την πιο μεγάλη ακτογραμμή και από την άλλη η οικονομία του που καταρρέει.



Ο Ερντογάν τόνισε πως στην Ανατολική Μεσόγειο υπερασπίζονται μέχρι τέλους τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και των κατεχόμενων της Κύπρου  δήλωσε : <<Δεν θα επιτρέψουμε κάποιοι να φυλακίσουν στις ακτές της την χώρα μας, που έχει την πιο μακριά ακτογραμμή. Η γλώσσα των απειλών δεν ωφέλησε, η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς και σε ληστείες, το θέμα πλέον έγινε κατανοητό από όλους τους ομολόγους. 

Το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες προβάλλεται ως χώρος επίλυσης του θέματος η διπλωματία φυσικά και οφείλεται στην αποφασιστική στάση της χώρας μας.”


Ο Ερντογάν ανέφερε πως από την αρχή υποστήριζαν και έλεγαν πως για την επίλυση αυτού του θέματος πρέπει να υπάρξει διάλογος, διαπραγμάτευσης και αυτό να γίνει μέσα σε δίκαιο γειτονίας, εννοώ συνέχισε λέγοντας : 

“Παρά τις προκλήσεις και την παιδική συμπεριφορά της απέναντι πλευράς εμείς κινηθήκαμε με την αντίληψη πως έχουμε δίκιο και είμαστε ισχυρό κράτος. Στην εξέλιξη αυτής της διαδικασίας σημαντικό μερίδιο είχε η συνετή, ψύχραιμη αλλά και έξυπνη στάση της Τουρκίας. 

Από τώρα και μετά θα συνεχίσουμε να δείχνουμε την απαραίτητη ωριμότητα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ειρήνη την ηρεμία και τη σταθερότητα στη χώρα μας και στην περιοχή μας. Αυτοί που προσεγγίζουν με ειλικρίνεια την Τουρκία πάντοτε θα βλέπουν την καλή μας πίστη. 

Ενώ όσοι δοκιμάζουν την υπομονή και την αποφασιστικότητα της πάντοτε θα παίρνουν από εμάς την απαραίτητη απάντηση. Είθε ο Δημιουργός να είναι βοηθός μας. ….¨>>


https://www.yenisafak.com/gundem/erdogan-akdenizdeki-en-uzun-kiyi-seridine-sahip-ulkemizi-birilerinin-sahillerine-hapsetmesine-izin-vermeyecegiz-3567561

Η οικονομία που καταρρέει 

Εν μέσω έντονων πιέσεων παραμένει η τουρκική λίρα σημειώνοντας σήμερα νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ έναντι του αμερικανικού δολαρίου αγγίζοντας το 7,6033 στις 13:32 της Δευτέρας, 21 Σεπτεμβρίου, κι ενώ πλέον η προσοχή των επενδυτών και των αναλυτών στρέφεται στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον αν η Τράπεζα της Τουρκίας θα προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής και αν θα αυξήσει τα επιτόκια για να καλύψει το χάσμα με τον πληθωρισμό, ο οποίος τρέχει με ρυθμό πέραν του 12%, με τα επιτόκια να βρίσκονται στο 8,25%.

Η κεντρική τράπεζα στην προσπάθειά της να ανακόψει την ελεύθερη πτώση του τουρκικού νομίσματος έχει προχωρήσει σε πωλήσεις των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, φθάνοντας το επίπεδό τους σχεδόν στο ήμισυ από εκείνο στις αρχές του έτους.

Στις πρώτες ώρες των συναλλαγών η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου έφθασε στο 7,5775 επίπεδο που συνιστά νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ, υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής στο 7,5650, ενώ περί τις 10:15 πμ ώρα Ελλάδος, η ισοτιμία κινείται πέριξ του 7,5720.

Στις 13:33 η ισοτιμία έναντι του δολαρίου είναι 7,6033, σημειώνοντας πτώση 0,54%.

Πηγή: Reuters, Nαυτεμπορική, bloomberght.com