Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Ούτε με το Μέγα Αλέξανδρο και σε μοναστήρια....


Θ. Μαλκίδης 

Ούτε με το Μέγα Αλέξανδρο πρωθυπουργό μας είπαν ότι δεν καταργείται η " Συμφωνία" παραδίδοντας και τα εμπορικά σήματα στους λωποδύτες.

Η ονομασία (brand name) ενός ποιοτικού προϊόντος αποτελεί το διαβατήριο του, ενώ πολλές φορές συνιστά καθοριστικό λόγο επιλογής του από τον καταναλωτή. Η συμφωνία των Πρεσπών, πέραν των άλλων προβλημάτων στον εμπορικό τομέα, στον αγροδιατροφικό χώρο και στο περιβάλλον, αφήνει σε πλήρη αοριστία και το θέμα της ονομασίας των περίφημων προϊόντων της Μακεδονικής Γης. 

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1, παρ. 3, εδ. θ΄ υπάρχει μόνο ένα ευχολόγιο για έναν «ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο για αμοιβαίως αποδεκτό όφελος (!)» μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων και για μια ακαθόριστη διμερή ομάδα ειδικών στο πλαίσιο της ΕΕ με συνεισφορά του ΟΗΕ και του ΔΟΤ, η οποία θα δράσει επί τριετία μετά το 2019. 




Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Ελλάδα διωκόμενη.....


Θ. Μαλκίδης 

Για ακόμη μία φορά γινόμαστε  μάρτυρες του Ελληνισμού που διώκεται. Από τη μυστική  διπλωματία η οποία δεν πρόκειται να τελειώσει σ΄ ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά και τη Μακεδονία, την καθημερινή εισβολή από την Τουρκία  και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας στην Κύπρο, στο Αιγαίο, τη Θράκη, μέχρι την απόδοση ονομασίας σε πλατεία του Αμβούργου  στο δάσκαλο του Χίτλερ Μουσταφά Κεμάλ.

Τώρα που ο Ελληνισμός διώκεται και διακυβεύεται ακόμη και η επιβίωσή του είναι επιτακτική ανάγκη, είναι υποχρέωση όλων των έντιμων και δημοκρατών πατριωτών για τη  συγκρότηση ενός κινήματος Ανάστασης του Ελληνισμού. 









Οι συνεντεύξεις μου  στον Γιώργο Τράγκα στο Έψιλον ΤV και στην Μαρίνα Κονδύλη στο Θράκη Νετ


Μνήμη εισβολής και κατοχής, μνήμη ψευδοκράτους, μνήμη πεσόντων και αγνοουμένων




Θ. Μαλκίδης

Μνήμη εισβολής και κατοχής, μνήμη ψευδοκράτους, μνήμη πεσόντων και  αγνοουμένων, μνήμη Ισαάκ και Σολωμού. 

Με την Τουρκική εισβολή,  πριν 45  χρόνια στην Ελληνική Κύπρο και 23 χρόνια από τη δολοφονία των εθνονεομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, υλοποιήθηκαν  δύο από τις πιο φασιστικές πράξεις που  έχουν γίνει  στην ιστορία της ανθρωπότητας.  Και από τότε  ο φασισμός που δολοφόνησε και κρατά όμηρο τον ελληνικό λαό της Κύπρου (αγνοούμενοι και συγγενείς, «εγκλωβισμένοι» και άλλα εγκλήματα) και ο ρατσισμός που ξεκινά από την εγκατάσταση των εποίκων και καταλήγει στο βιασμό  του πολιτισμού προς όφελος της Τουρκοποίησης, συνεχίζεται. 

Την ίδια στιγμή που έχουν συμβεί και συμβαίνουν αυτά (και άλλα) στην κατεχόμενη και δυστυχώς και στην ελεύθερη Κύπρο και που αποδεικνύουν τον Τουρκικό φασισμό που  καταπιέζει και δολοφονεί τον Ελληνισμό, προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα που σχετίζεται με την πολιτική που ακολουθείται. 

Υπάρχει νομιμοποίηση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στην Αθήνα και τη Λευκωσία να συνδιαλέγεται και να διαπραγματεύεται την Κύπρο και το δικαίωμά του Ελληνισμού στο μέλλον και την ελληνικότητά του με τους εκπροσώπους του κατακτητή, του ψευδοκράτους; 

Μπορεί μία ηγεσία, πολιτική και διανοητική να φαντασιώνεται ελληνοτουρκικές φιλίες με δεδομένη την εισβολή και την κατοχή, με γνωστά τα εγκλήματα του κατακτητή; 

Η υπόθεση της Κύπρου δεν είναι ζήτημα μίας υποτίθεται πολιτικής και πνευματικής  τάξης - ελίτ, η οποία κατά καιρούς εφευρίσκει νέους όρους και «σχέδια» για να νομιμοποιήσει την αποκαλούμενη «λύση», να εδραιώσει τα τετελεσμένα της φασιστικής τουρκικής εισβολής και κατοχής, να διαιωνίσει το ζήτημα των αγνοουμένων και των εποίκων, ουσιαστικά να εγκαταστήσει με ελληνική υπογραφή   τον Τουρκικό φασισμό σε όλη την Κύπρο. 

Γιατί η λύση δεν μπορεί ποτέ να στηριχθεί στο ρατσισμό, στη διαιώνιση της αδικίας, στο διαχωρισμό, στη χυδαιότητα, στην ανηθικότητα. 

Η επιβίωση του Ελληνισμού της Κύπρου δε μπορεί να στηρίζεται στην πολιτική και στρατιωτική ομήρεια, στα (ψευτο) διλήμματα, αλλά μόνο στις αρχές και τις αξίες, στις ελληνικές έννοιες της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

 Δεν υπάρχει η νομιμοποίηση, ούτε η αποδοχή στην κοινωνία για υποχωρήσεις, τόσο στην Κύπρο και βεβαίως  στο Αιγαίο και τη Θράκη. Η τριτοκοσμική οδός της συνδιαλλαγής με τους Τούρκους φασίστες κατακτητές, αποτελεί πισωγύρισμα και υποχώρηση προς τον εισβολέα, σημαίνει την ίδια ακολουθούμενη (αποτυχημένη) οδό των 45 ετών. 

Η  Ελευθερία, για αυτήν που θυσιάστηκαν ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού, παραμένει η μόνη λύση, έναντι του  Τουρκικού φασισμού, των εισβολέων και των κατακτητών της ελληνικής Κύπρου.   

















Υ. Γ.  Για την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου προγραμματίζεται ο επαναπατρισμός των οστών τουλάχιστον οκτώ πεσόντων και αγνοουμένων.

Υπάρχουν  19 περιπτώσεις αγνοουμένων και πεσόντων, οι οποίοι έχουν εκταφεί. Δύο από τις οικογένειες έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να ταφούν τα οστά των οικείων τους στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ενώ άλλες 8 οικογένειες έχουν ζητήσει τον επαναπατρισμό των οστών των συγγενών τους.

Όλα τα οστά θα συλλεχθούν στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Έγκωμη, ώστε να ακολουθήσει η παράδοση τους από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ελληνική Δημοκρατία. Η τελετή παράδοσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου με τις δέουσες τιμές, όπως έγινε και στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί τρισάγιο στην Εκκλησία της Αγίας Σοφίας ενώ ακολούθως η ΕΛΔΥΚ θα παραλάβει τα οστά για να τα μεταφέρει στην Ελλάδα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130. Κατά την παράδοση των οστών στην Κύπρο θα είναι παρόντες και συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων, οι οποίοι στη συνέχεια θα συνοδεύσουν τα λείψανα των οικείων τους στην Ελλάδα, όπου θα υπάρξει ανάλογη τελετή υποδοχής.

15 Νοεμβρίου 1941 : Οι σφαγές των Ναζί στο Στρυμονικό, Χείμαρρο, Τριάδα Σερρών

Αποτέλεσμα εικόνας για εκτέλεση στο Στρυμονικό Σερρών  από τους Ναζί

15 Νοεμβρίου 1941 : Οι σφαγές των Ναζί στο Στρυμονικό, Χείμαρρο, Τριάδα Σερρών

ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΝΙΑ των Ναζί εναντίον του Ελληνικού Λαού εκδηλώνεται από τις πρώτες μέρες της κατοχής ως τις τελευταίες.

Από το εξωφρενικό «Εδώ υπήρχε κάποτε η Κάνδανος», γραμμένο από τους ίδιους, που μαρτυρά την  διάθεση για το πώς θα ’θελαν την Ελλάδα όλη, έως τους 1.460 της περιοχής των Καλαβρύτων, από 13 χρόνων και πάνω, τα γυναικόπαιδα στις Λιγγιάδες της Ηπείρου, τους 174 καμένους του Χορτιάτη, τα όργανα του Χίτλερ δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα. 

Κανένας ηθικός φραγμός. Σφάζουν νήπια, έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά, ιερείς, υπερήλικες· απαγχονίζουν, καίουν ζωντανούς, εκτελούν με λιθοβολισμό, με τσεκούρι, με την ξιφολόγχη και με πυροβόλα όπλα.

Στις 15 Νοεμβρίου 1941 οι Ναζί κατακτητές έκαναν επιδρομή στο Στρυμονικό, Χείμαρρο και Τριάδα Σερρών  και εκτέλεσαν εν ψυχρώ 30 άοπλους Έλληνες, μεταξύ των οποίων και  στρατιώτες που μόλις είχαν επιστρέψει από το μέτωπο..... 

Στο Στρυμονικό είχαν εγκατασταθεί πρόσφυγες από τη Θράκη, της Μικρά Ασία, τον Πόντο. Θύματα του Κεμαλισμού και του Ναζισμού!

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Για το συμφέρον μας




Θ. Μαλκίδης

Σε δύο σημερινές φωτογραφίες τα αποτελέσματα της υπογραφής και του σεβασμού της "Συμφωνίας" που είναι για το "συμφέρον" μας:


Σταματώντας προσωρινά την Αλήθεια




Θ Μαλκίδης 

Σταματώντας προσωρινά την Αλήθεια 

Ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, γερουσιαστής και συνεργάτης του Τραμπ, μπλόκαρε το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και από τη Γερουσία, μετά τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν.


Ο  Γκράχαμ, που ήταν «παρών» στη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, στη συνέχεια  μπλόκαρε το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και από τη Γερουσία που είχε εγκρίνει τον Οκτώβριο η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.





Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ζήτησε συγκατάθεση προκειμένου να περάσει το ψήφισμα που θα παρείχε «επίσημη αναγνώριση και υπενθύμιση» της γενοκτονίας των Αρμενίων και το οποίο έκανε αναφορά και στη Γενοκτονία των Ελλήνων . 

«Η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να αντικατοπτρίζει την ειλικρινή καταγραφή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, των εθνοτικών εκκαθαρίσεων και της γενοκτονίας. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στα θύματα γενοκτονίας των Αρμενίων», δήλωσε.





Ωστόσο, ο Γκράχαμ διαφώνησε με το να περάσει το ψήφισμα στη Γερουσία, δηλώνοντας ότι οι γερουσιαστές δεν πρέπει «να ωραιοποιήσουν την ιστορία ή να επιχειρήσουν να την ξαναγράψουν».

«Μόλις συναντήθηκα με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρόεδρο Τραμπ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη Συρία λόγω της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας. Ελπίζω ότι η Τουρκία και η Αρμενία θα μπορέσουν σύντομα να συναντηθούν και να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε, μιλώντας στη Γερουσία. Ο Γκράχαμ πρόσθεσε ότι αντιτίθεται «όχι εξαιτίας του παρελθόντος αλλά λόγω του μέλλοντος».


Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το ψήφισμα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι το αμερικανικό ψήφισμα ρίχνει βαριά «σκιά» στη σχέση των δύο χωρών.

«Είπα στον κ. πρόεδρο ότι οι αποφάσεις που πήρε η Βουλή των Αντιπροσώπων την 29η Οκτωβρίου υπηρετούσαν αυτόν τον σκοπό, προσέβαλαν τον λαό μας κι επισκίασαν τις σχέσεις μας».
Πρόσθεσε ότι το ζήτημα της σφαγής των Αρμενίων «πριν από κάπου 104 χρόνια, υπό συνθήκες πολέμου, πρέπει να συζητείται από ιστορικούς, όχι πολιτικούς» και διαμήνυσε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να ανοίξει τα κρατικά της αρχεία σε όποιον ενδιαφέρεται.

Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων ήταν «επονείδιστη» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γερουσία δεν θα διαπράξει «το ίδιο λάθος».

Υπενθυμίζεται ότι το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 29 Οκτωβρίου με 405 ψήφους υπέρ και 11 κατά.









Από τη χθεσινή διαμαρτυρία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων για την έλευση του Ερντογάν στις ΗΠΑ 







Το ψήφισμα που αναφέρεται στη Γενοκτονία και το οποίο εκκρεμεί ενώπιον της Γερουσίας. 

Και η Μακεδονία;




Θ. Μαλκίδης 

H πρόσκληση γράφει ότι τρεις  πρωθυπουργοί, θα συμμετάσχουν σήμερα 14 και αύριο 15 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη στο 4ο Thessaloniki Summit 2019, καθορίζοντας την ατζέντα των εξελίξεων για τα επόμενα έτη σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, o Μπόικο Μπορίσοφ και ο Ζόραν Ζάεφ, θα συζητήσουν όπως ανακοινώθηκε για τις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και προτείνουν σχετικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κύριο θέμα συζήτησης του 4ου Thessaloniki Summit θα είναι οι γεωστρατηγικές, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα καθώς και θέματα που αφορούν την ενέργεια, τις μεταρρυθμίσεις, τις υποδομές, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή.

Και αναρωτιέται ο Έλληνας που βλέπει  κυβερνήσεις και κόμματα να προβαίνουν σε πράξεις ενάντια στα συμφέροντά του:   

Και η Μακεδονία που είναι;  Ξεχάστηκε ; 

Από ότι φαίνεται υπάρχει μόνο στον τίτλο του υπό αποχώρηση πρωθυπουργού των Σκοπίων που χρησιμοποιεί όνομα, γλώσσα, εθνικότητα, προϊόντα  και άλλα παράγωγα του όρου Μακεδονία χωρίς καμία απολύτως έγκριση του μοναδικού ιδιοκτήτη τους Ελληνικού λαού...... 

Η συνέντευξή μου στην Άλφα τηλεόραση Θράκης 

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Η καθημερινή εισβολή...




Θ. Μαλκίδης

<Την ώρα που τα λεγόμενα πολιτικά κόμματα αποδέχονται την καθημερινή εισβολή από την Τουρκία και την επιβάλουν στην ελληνική κοινωνία, χρήσιμο είναι να γνωστοποιηθούν τα τελευταία επίσημα στοιχεία του <<Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας>>:
1. Αυτοί που διαμένουν στις 33 δομές φιλοξενίας που διαχειρίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη τη χώρα είναι 51.570 άτομα έναντι 49.954 πριν μία εβδομάδα.
2. Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρείχαν 33.640 μερίδες φαγητού και για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων/μεταναστών διατίθεται Στρατιωτικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
3. Έξι μήνες πριν, την 31η Μαΐου 2019, είχαν καταγραφεί στις ίδιες δομές 28.659 άτομα.....>>


Πανθρακικό κάλεσμα:

 ΑΣΦΑΛΗ ΣΥΝΟΡΑ - ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ!

 Την μεθεπόμενη Κυριακή 24/11/19, στις 12:00 το μεσημέρι, οι Θρακιώτες θα συναντηθούμε στο τελωνείο Κήπων του Έβρου για να ζητήσουμε από την Κυβέρνηση να πράξει το βασικό της καθήκον: να περιφρουρήσει τα σύνορα, παρέχοντας έτσι τη στοιχειώδη ασφάλεια στην ακριτική περιοχή μας.


Μνήμη Ευέλθοντα Ιωαννίδη . Κύπρος 1974





Ο στρατιώτης Ευέλθοντας Ιωαννίδης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης του τουρκικού πεζικού κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο το 1974.
Όταν κάποτε σίγησε το αντιαεροπορικό, έσπευσαν Τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι διαπίστωσαν πως εκεί βρισκόταν μόνο ένας στρατιώτης. Καθόταν στο αντιαεροπορικό, όπου και κτυπήθηκε, χωρίς καμιά προσπάθεια να το εγκαταλείψει.


13 Νοεμβρίου 1943:Ένα ακόμη κατ ΄εξακολούθηση Ναζιστικό έγκλημα στο Ελατοχώρι Πιερίας



Θ. Μαλκίδης 

Ένα ακόμη κατ ΄εξακολούθηση Ναζιστικό έγκλημα στο Ελατοχώρι Πιερίας 


Πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά όλης της Ελλάδας  έχουν υποστεί απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές κατά την Ναζιστική κατοχή. Μακεδονία, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, όλη η χώρα έγινε ένα Ολοκαύτωμα.


Έτσι και στην Πιερία οι Ναζιστικές δυνάμεις εκτέλεσαν εν ψυχρώ εκατοντάδες αθώους Έλληνες και πυρπόλησαν τις οικίες τους καταστρέφοντας ό, τι βρήκαν μπροστά τους.  
Χαρακτηριστικά (όχι μοναδικά) παραδείγματα: οι μάχες που δόθηκαν, η εκτέλεση στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Κατερίνης των πατριωτών και του Δημάρχου Κατερίνης Αιμιλίου Ξανθόπουλου, η εκτέλεση των πατριωτών στο Ελατοχώρι, στον Τρίλοφο, στον Άγιο Δημήτριο, ο βομβαρδισμός του Λιτοχώρου και της Μονής του Αγίου Διονυσίου. Καταστροφές έχουν υποστεί και χωριά, που γεωγραφικώς κείνται σε άλλους, όμορους, Νομούς (Λιβάδι και Κοκκινοπηλός Νομού Λαρίσης, Καταφύγιο Νομού Κοζάνης), αλλά που οι κάτοικοί τους μετά τις καταστροφές μετοίκησαν μαζικά κυρίως στην Κατερίνη.

Ένα ακόμη κατ ΄εξακολούθηση Ναζιστικό έγκλημα σημειώθηκε στο Ελατοχώρι Πιερίας 
13 Νοεμβρίου  1943, πρώτη λεηλασία και πυρπόληση του χωριού.
25 Δεκεμβρίου (ανήμερα Χριστούγεννα ), δεύτερη επιδρομή στο Ελατοχώρι και πυρπόλησή του.

17 Ιανουαρίου 1944 , τρίτη επιδρομή στο Ελατοχώρι, όπου πυρπολούνται από τους Ναζί και τα υπόλοιπα 14 σπίτια, που είχαν μείνει όρθια από τις προηγούμενες επιδρομές, οι οποίοι σκοτώνουν 30 γυναικόπαιδα και τραυματίζουν 32.



Δείτε τη συνέντευξη του Θ. Μαλκίδη στον Κ. Περτσινίδη στην τηλεόραση Flash για τα Ολοκαυτώματα κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής.


Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Η ατιμώρητη Γενοκτονία συνεχίζεται



Την Τρίτη 12/11, 8.15 μ.μ.
στο Εντευκτήριο των φοιτητών της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης στον «Μέγα Βασίλειο» (Μαυρομιχάλη 32 Αθήνα):

Η ατιμώρητη Γενοκτονία συνεχίζεται… 



Ομιλητής: κ. Θεοφάνης Μαλκίδης, 

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Η εξόδιος ακολουθία και η κηδεία ενός ακόμη αγνοούμενου. Συνταγματάρχης Ανδρέας Αρέστη, Κύπρος 1974.


Έγινε πριν από λίγες ώρες η  εξόδιος ακολουθία και η κηδεία ενός ακόμη αγνοούμενου που αντιστάθηκε στην εισβολή της Τουρκίας την Κύπρο το 1974, του  συνταγματάρχη Ανδρέα Αρέστη. 

Η σφαγή των αναπήρων πολέμου του 1940-1941 από τους Γερμανούς Ναζί και τους συνεργάτες τους


Θ. Μαλκίδης 

Η σφαγή των αναπήρων πολέμου του 1940-1941 από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους

Με την κατάρρευση του Μετώπου και τη συνθηκολόγηση του Ελληνικού Στρατού το 1941 οι 15.000  ανάπηροι συγκεντρώθηκαν στα νοσοκομεία της Αθήνας, αρχίζοντας τον αγώνα  επιβίωσή τους, όπως άλλωστε και όλοι οι Έλληνες που δοκιμαζόταν από την κατοχή. Οι ανάπηροι, όμως, ήρωες του έπους του 1940-1941 είχαν και επιπλέον λόγους αντίστασης στους κατακτητές και την 28η Οκτωβρίου 1941  μαζί με τους φοιτητές καταθέτουν στεφάνια στο μνημείο του  Άγνωστου Στρατιώτη.

Σε όλες τις  κινητοποιήσεις της Αθήνας για τροφή, στις εθνικές επετείους της 25ης  Μαρτίου και της   28ης Οκτωβρίου  προπορεύονταν οι ήρωες του 1940-1941  με τα αναπηρικά τους αμαξίδια  με τις πατερίτσες ή τα μπαστούνια τους, με τους επιδέσμους στα κεφάλια τους, στα μάτια τους και τις νοσοκόμες να σπρώχνουν τα αμαξίδια, να υποβαστάζουν τους ακρωτηριασμένους, από τα κρυοπαγήματα ή να οδηγούν τους τυφλούς.


Στις 3 Μαρτίου  1943 οι ανάπηροι πήραν μέρος στον ξεσηκωμό για ματαίωση της επιστράτευσης, μαζί με τους εργαζόμενους της Αθήνας και του Πειραιά, τους δημόσιους υπάλληλους, τους φοιτητές, τους επαγγελματίες και βιοτέχνες με τίμημα 46 νεκρούς από τις σφαίρες των κατοχικών αρχών. 

Λίγους μήνες αργότερα, την  30η Νοεμβρίου  1943 οι Ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις και οι ελληνόφωνοι συνεργάτες τους, ξεχύθηκαν στα 19 νοσοκομεία της Αθήνας ενάντια στους 15.000 ανάπηρους του ελληνοϊταλικού πολέμου. 
Υπό την προσωπική καθοδήγηση του επικεφαλής της Γκεστάμπο Φον Στρόουπ τα Ναζιστικά εκτελεστικά όργανα καθώς και αυτά των συνεργατών τους περικύκλωσαν τα στρατιωτικά νοσοκομεία, φόρτωσαν σε αυτοκίνητα τους ανάπηρους και τους παρέδωσαν  στις φυλακές Χαϊδαρίου και Χατζηκώστα.

Τα ξημερώματα εκτελούνται από τους Ναζί 283 Έλληνες   με αναπηρία.......