Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Η εξόδιος ακολουθία και η κηδεία ενός ακόμη αγνοούμενου. Συνταγματάρχης Ανδρέας Αρέστη, Κύπρος 1974.


Έγινε πριν από λίγες ώρες η  εξόδιος ακολουθία και η κηδεία ενός ακόμη αγνοούμενου που αντιστάθηκε στην εισβολή της Τουρκίας την Κύπρο το 1974, του  συνταγματάρχη Ανδρέα Αρέστη. 


Ο Λοχαγός Ανδρέας Αρέστη, τέκνο του Αρέστη και της Αναστασίας, γεννήθηκε στα Κελοκέδαρα στις 30 Αυγούστου του 1940. Από μικρή ηλικία τον χαρακτήριζε το ήθος και η μεγάλη του αγάπη προς την πατρίδα. Ενώ ήταν ακόμα μαθητής, συμμετείχε ενεργά στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ μαζί με τους συμμαθητές του. Στα 17 του μόλις χρόνια, συλλαμβάνεται για μεταφορά βομβών και μεταφέρεται στις Κεντρικές Φυλακές.

Το 1960 παίρνει απολυτήριο γυμνασίου και τον Ιούλιο του 1961 κατατάσσεται στο νεοσύστατο τότε Κυπριακό Στρατό, ως υποψήφιος αξιωματικός. Tην 1η Απριλίου του 1962, του απονέμεται ο βαθμός του Ανθυπολοχαγού.

Κατά την περίοδο της Τουρκανταρσίας το 1963-1964, συμμετέχει στις μάχες της Λευκωσίας και της Τηλλυρίας. Το Φεβρουάριο του 1964 παντρεύεται τη Γιαννούλλα Καλλή με την οποία αποκτά την Μόνικα και το Παναγιώτη.

Ο ήρωας Ανδρέας Αρέστη, το μαρτυρικό εκείνο καλοκαίρι του 1974 υπηρετούσε ως Υποδιοικητής του 70 Τάγματος Μηχανικού με το βαθμό του Λοχαγού. Μετά από διαταγές που λαμβάνει, μετακινείται την 19η Ιουλίου, στο δύο εξήντα ένα Τάγμα Πεζικού στο χωριό Γαληνή. Εκεί, οργανώνει τους στρατιώτες που επάνδρωναν τα φυλάκια της περιοχής, με σκοπό την εξουδετέρωση τουρκοκυπριακών θυλάκων και την αποφυγή δημιουργίας ισχυρού τουρκοκυπριακού μετώπου στα μετόπισθεν της Εθνικής Φρουράς.

Στις 21 Ιουλίου 1974, κατόπιν διαταγής, καλείται να καταλάβει και να  εξουδετερώσει  το  τουρκοκυπριακό χωριό Λιμνίτης, το οποίο ήταν ισχυρό τούρκικο οχυρό. Με απαράμιλλο θάρρος και ψυχραιμία υπακούει στις διαταγές, έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης. Παρουσιάζει τα δεδομένα της επικίνδυνης αποστολής που καλείται να φέρει εις πέρας  στους στρατιώτες του, επιλέγοντας μόνο τους άγαμους εθελοντές για το δύσκολο αυτό εγχείρημα.

Δυστυχώς, κατά την ανταλλαγή των πυρών, ο γενναίος Λοχαγός Αρέστη τραυματίζεται θανάσιμα. Φορώντας την τιμημένη στολή του αξιωματικού, περνά στο Πάνθεον των ηρώων.

Την περίοδο 2016-2017, τα οστά του εκταφιάζονται από το κοιμητήριο της Μόρφου και ταυτοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.