Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας
Από την Κυπερούντα, στα οδοφράγματα Αστρομερίτη, Αγίου Δομετίου, Λήδρα Πάλας και οδού Λήδρας, γιατί η κατοχή δεν μπορεί να είναι το μέλλον αυτού του τόπου. Του τόπου που πότισαν με το αίμα τους, ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού, οι δύο λεβέντες που κουβάλησαν την αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού στους ώμους τους. Προχώρησαν πολύ για να γυρίσουν πίσω και άνοιξαν τον δρόμο για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Κι εμείς, υπόχρεοι να φτάσουμε στον προορισμό: Την Κερύνεια. Με όπλα τη μνήμη, την ιστορία, την ταυτότητα.
Μιχάλης Χαραλαμπίδης 2001:
"Οι υπεύθυνοι προσπαθούν συστηματικά τη δική τους ενοχή να την μετατρέψουν σε συνολική ενοχή του λαού, μετατρέποντας τον σε όχλο.
Αυτό όμως δεν γίνεται στις δημοκρατίες αλλά στα ολοκληρωτικά καθεστώτα.
ΤΟΥΡΚΙΑ - Συνέντευξη του Τούρκου ακαδημαϊκού και ιστορικού Τανέρ Ακσάμ, στην διαδικτυακή εφημερίδα Ahval.
Στην πραγματικότητα το μόνο πράγμα που έπρεπε να πει κανείς για το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι «ανάρμοστο» και «ντροπή». Σκέπτομαι, όμως, ότι οι συνομιλητές μου δεν διαθέτουν την πολιτιστική λεπτότητα να αντιληφθούν το νόημα αυτών των λέξεων. Για αυτό θα μιλήσω ανοιχτά για το θέμα και με τον τρόπο που θα τον καταλάβουν. Αυτό που έγινε στην Αγία Σοφία είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα βαρβαρότητας. Αποτελεί την διακήρυξη των Τούρκων ότι είναι απολίτιστοι και καταστροφικοί.
Ήταν 7 Αυγούστου του 2000 και στην περιοχή του Τρουμπέτα προς Κράτσαλο στο όρος Παντοκράτωρ της Κέρκυρας, βρισκόταν σε εξέλιξη πυρκαγιά, που είχε ξεκινήσει από το μεσημέρι.
Χθές τα πανηγύρια του περί υπογραφής μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, σήμερα η νέα σφαλιάρα από την Αίγυπτο.
Λάπηθος, 6/7 Αυγούστου 1974
Η κατάληψη των δύο μεγάλων κωμοπόλεων της επαρχίας Κερύνειας, Λαπήθου κ Καραβά έγινε στη διάρκεια της «εκεχειρίας» που υποτίθεται επέβαλε και επόπτευε ο ΟΗΕ από τις 22 Ιουλίου 1974.
Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες που ανακαλύψαμε ότι το υπουργείο Άμυνας των απογόνων των Τουρκαλβανών είχε στρατιωτικούς χάρτες με την Αλβανία να φτάνει μέχρι το Μεσολόγγι.
Ο Βάσος Φτωχόπουλος γεννήθηκε στην κατεχόμενη από τους Τούρκους Γιαλούσσα και δημιούργησε, μεταξύ των πολλών άλλων, την εφημερίδα Ένωσις, τις εκδόσεις Αιγαίον καθώς και το ομώνυμο εστιατόριο στη Λευκωσία , όπου ζήσαμε μοναδικές στιγμές, υπέροχες, ανθρώπινες, Ελληνικές!
Ο Βάσος της Κύπρου, του Ελληνισμού, γίνεται σήμερα 75 και εκτός από τις ευχές μας για χρόνια πολλά, τον ευχαριστούμε για όσα μας έδωσε, για όσα μας προσέφερε με τόση αγάπη!
Υ. Γ. Όσοι δεν έχετε γνωρίσει αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο και Έλληνα να επιδιώξετε την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην Λευκωσία. Η πατρίδα μας του οφείλει πολλά!
Για τον κύριο Βάσο που γίνεται 75
Το περιοδικό ΤimeΟut έγραφε όλες τις ταβέρνες της Κύπρου και τα τηλέφωνά τους. Οι άλλοι έπαιρναν για να κλείσουν τραπέζι, εμείς για να βρούμε δουλειά ως νέοι (θρασείς) μουσικοί. Μας διαολόστειλαν όλοι. Ο κύριος απ’ το Αιγαίο, ρώτησε πόσα άτομα είμαστε και πόσων χρονών. Τρία άτομα, 19 χρονών. Μετά ρώτησε αν γνωρίζουμε τον Τσιτσάνη. «Ναι»..., χωρίς να είμαστε σίγουροι.
Η φωτογραφία είναι από την πρώην Στοκχόλμη σήμερα: ένα φαρμακείο, το οποίο πλέον όπως και τα υπόλοιπα, έχουν ως σήμα μια καρδούλα και όχι το σταυρό!
Γράφει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης
H Τουρκία… καταπίνει Κρήτη – Κύπρο – Κλέβει ΑΟΖ, απειλεί και επιδίδεται σε υβριδικό πόλεμο μέσω Λιβύης, Συρίας και κατεχομένων
Καταπίνει τις ΑΟΖ της Κύπρου και της Κρήτης η Τουρκία, χρησιμοποιώντας τη στρατηγική του υβριδικού πολέμου, μέσω του μεταναστευτικού, σε τρία μέτωπα: Του Αιγαίου, των κατεχομένων της Κύπρου και της Λιβύης, όπου οι Βάσεις της αποτελούν νέο κάστρο εκτός των τουρκικών συνόρων, την ίδια στιγμή που η Συρία εξελίσσεται σε πρώτης τάξεως προτεκτοράτο και σε επέκταση των συνόρων τής Τουρκίας με το Ισραήλ.
Στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας, λίγα μέτρα από τον ιερό χώρο της θυσίας τους, η μνήμη καίει σαν άκαυτη βάτος για τον Τάσο και τον Σολωμό. Τα ονοματεπώνυμα τους δεσπόζουν και φέγγουν τον ίσιο δρόμο για την Αμμόχωστο και την Κερύνεια. Εδώ δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους κατακτητές ο Ισαάκ και ο Σολωμού, στις 11 και 14 Αυγούστου 1996.
Δύο λεβέντες με ταυτότητα και συνείδηση που πιάνει από τα βουνά, το Τρόοδος, τη Μαδαρή, την Παπούτσα, τα Κιόνια. Προπαντός, δύο λεβέντες που δεν τράβηξαν ποτέ το βλέμμα από τον Πενταδάκτυλο. Η μνήμη επικράτησε της λήθης. Ο αγώνας συνεχίζεται.
Προσκύνημα τιμής και μνήμης στον Μιχάλη Χαραλαμπιδη
Πάντα θυμάμαι με πίκρα εκείνη την αφιξή σου στην Αμερική Μιχάλη ,όπου δεν σου επέτρεψαν την είσοδο στην χώρα τους οι Αμερικανικές αρχές και εμείς περιμέναμε να σε υποδεχτούμε να σε αγκαλιάσουμε να σε ακούσουμε και γέμισαν δάκρυα τα μάτια μας από οργή για το άδικο .
Μας μίλησες από μακρυά και προσπάθησες να μας παρηγορήσεις και σχεδόν μας έπεισες ότι τελικά ήταν τιμή για εσένα να μην σου επιτραπει η είσοδος στην τουρκόφιλη Αμερική και πείσμωσαμε τότε και ορκιστήκαμε να στήσουμε το μνημείο για την Γενοκτονια των Ελλήνων του Πόντου ,εκεί στο Norwalk όπου σε περιμέναμε ·
Και το στήσαμε Μιχάλη .
Σου χρωστάω πολλά όπως όλοι μας και σου χρώσταγα κι ένα κεράκι και ήρθα από την άλλη άκρη της γης , ήρθα στο Αετοχώρι να προσκυνήσω τον τάφο σου …….
Καμία αυταρχική υπερδύναμη , κανένα σύνορο καμία απόσταση δεν μπορεί να σβήσει τους άγωνες σου για το δίκιο.
Σε ευχαριστώ από καρδιάς Ιορδανη Παπαδόπουλε για αυτό το ταξίδι ·
Βασιλική Τσανακσίδου
Έφυγε σήμερα από αυτή τη ζωή, η αγρότισσα Αθηνά Παπαχρήστου, η οποία πέρσι με τις οικονομίες από τη δύσκολη εργασία της, έκανε δωρεά στο ΕΚΑΒ Μεσολογγίου ένα ασθενοφόρο, αφού όταν πήγαινε το σύζυγό της στο νοσοκομείο, το ασθενοφόρο που τον μετέφερε έμενε μονίμως στο δρόμο....
ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ
Σήμερα 2/8/2025 είχα το θλιβερό προνόμιο να εκπροσωπήσω την Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας του 1974, στην ακολουθία της ταφής των οστών του ΔΕΚ.(ΥΓ.) ΛΑΜΠΡΟΥ ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΥ, στον Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής, στον οικισμό ΤΣΟΥΡΑΚΙ, (που με τις αλλοπρόσαλλες μεταρρυθμίσεις ανήκει στο Νομό Ηλείας, αυτοδιοικητικά στο Δήμο Μεγαλόπολης, αστυνομικά στην Ανδρίτσαινα και θρησκευτικά στην Μητρόπολη Κυπαρισσίας... δηλαδή τραγελαφικά στην ...Ελλάδα!).