Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Τα (άγνωστα) Ναζιστικά εγκλήματα (και ) στην Λέσβο

 





Θ. Μαλκίδης 

Τα Ναζιστικά εγκλήματα στην Λέσβο 

Η παραπάνω φωτογραφία λήφθηκε τον Οκτώβριο του 1941 τη στιγμή που ο Γερμανός αξιωματικός διαβάζει τη απόφαση του στρατοδικείου που καταδίκασε σε θάνατο τον Παναγιώτη Ψάνη. 

Χρειάζεται κάθαρση, που δεν θα μείνει στα μισά: Το μεγάλο στοίχημα του νέου Προέδρου της Κύπρου… Να καθαρίσει τον «στάβλο του Αυγεία» και το όνομα της Κύπρου.


Ένας φάρος ελπίδας στον απόηχο του σεισμού του Χεράτ η βοήθεια της Ινδίας

Σε αυτή τη χώρα, όσες φορές επιχειρήθηκε κάθαρση έμεινε στα μισά του… δρόμου. Ακόμη και μετά την καταστροφή του 1974, κανείς δεν τιμωρήθηκε.


Δικαιοσύνη… .αλά τούρκα!

 


Στην σημερινή Τουρκία η πραγματική Δικαιοσύνη, το ύψιστο αγαθό που δεν ασκείται για ίδιον όφελος ή για την ευδαιμονία όποιου την ασκεί, αλλά προς χάριν τρίτου, έχοντας την πηγή της μέσα στην ανιδιοτέλεια και στην ελευθερία της ψυχής, έχει μετατραπεί εδώ και πολλά χρόνια σε ένα απλό εργαλείο στα χέρια του «Απατεώνα Δικτάτορα» της γειτονικής Τουρκίας προκειμένου να φιμώνει, να παραδειγματίζει ή να τιμωρεί όσους θεωρεί αντιπάλους ή όσους του ασκούν ενοχλητική κριτική. 


Οἱ Ὁδηγοί τοῦ Νέου ΄Ἑλληνισμοῦ, Α’ τόμος


 

Ἡ Ἑνωμένη Ρωμηοσύνη γιά νά βοηθήση νά ξεκαθαρίσουν οἱ Νεοέλληνες τήν δική τους ταυτότητα, νά βροῦν τόν προσανατολισμό τους, νά  ἀποτινάξουν τήν πνευματική αἰχμαλωσία ἀπό τίς ξένες ἐπιρροές, ἐκδίδειτήν πεντάτομη σειρά οἱ Ὁδηγοί τοῦ Νέου Ἑλληνισμοῦ. Περιλαμβάνονται σ᾿αὐτήν πρόσωπα πού ἐνσάρκωσαν τίς ὑψηλές ἀξίες μας καί τά ἰδανικάτοῦ Γένους μας, καί μίλησαν, ἔγραψαν καί ἀγωνίσθηκαν νά τά ὑπερασπιστοῦν ἀπό τίς ξένες δυνάμεις (Βαυαροκρατία, Ἀγγλοκρατία, ΕὐρωπαϊκήἝνωση).

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Χρυσοβαλάντης Ανδρέου, μαθητής, Κύπρος

 



Είναι ο 18χρονος Χρυσοβαλάντης Ανδρέου .


Ο  Έλληνας μαθητής από την ημικατεχόμενη Κύπρο,  ο οποίος βρέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο και επέλεξε να μην παπαγαλίσει  «πολιτικά ορθές» γενικούρες, αλλά να υπενθυμίσει στους Ευρωπαίους νέους τη συνεχιζόμενη για πενήντα χρόνια κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους από τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο.



Εννοείται ότι ο Χρυσοβαλάντης στοχοποιηθηκε από τις δυνάμεις που νομιμοποιουν τον Αττίλα προτείνοντας Ομοσπονδία και κάνουν bullying  σε όποιον  τολμά να λέει την εισβολή «Εισβολή», την κατοχή «Κατοχή» και όλους αυτούς «Πέμπτη φάλαγγα».


Στη «γεωγραφία της καρδίας» του και η ελληνικότατη Θεσσαλονίκη: Ο Ταγίπ Ερντογάν στρώνει ναρκοπέδια


Αναβολή στα παιχνίδια Κυπέλλου Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός και ΑΕΚ-Άρης λόγω Ερντογάν

Παίζει με τις αντοχές, αλλά και τα νεύρα της Αθήνας ο Ταγίπ Ερντογάν. Την ώρα κατά την οποίαν προετοιμάζεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας, που χρονικά τοποθετείται στις 7 Δεκεμβρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, η κατοχική δύναμη στρώνει ναρκοπέδια μέχρι τη σύναξη αυτή. Δεν είναι καινούργια αυτή η τακτική.


Πρώην πρόεδρος του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου: Μειοψηφία οι Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα

Πρώην πρόεδρος του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου: Μειοψηφία οι Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα

Οι Τουρκοκύπριοι έχουν γίνει μειονότητα και κανείς δεν λέει κουβέντα για το θέμα, δήλωσε ο Αλί Ερέλ, πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος ΕΕ και πρώην πρόεδρος του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου, ενώ το θέμα του πληθυσμού εξακολουθεί να απασχολεί την επικαιρότητα στα κατεχόμενα.


ΔΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ: Δολοπλοκία που δημιουργεί παράνομα τετελεσμένα στην περιοχή της Χιμάρας! Απαίτηση για απελευθέρωση Μπελέρη

 

ΔΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ: Δολοπλοκία που δημιουργεί παράνομα τετελεσμένα στην περιοχή της Χιμάρας! Απαίτηση για απελευθέρωση Μπελέρη

Η Χιμάρα αναμένει ελεύθερο τον Δήμαρχο και την αποκατάσταση της τάξης του Νόμου στην περιοχή. Πρωθυπουργός και Υπουργοί του πετούν την προπαγανδιστική τους μπάλα στην κερκίδα.

Eurostat: Μείωση 33% νέων αιτήσεων ασύλου στην Κύπρο – Tι συμβαίνει με τις άλλες χώρες της ΕΕ


Eurostat: Μείωση 33% νέων αιτήσεων ασύλου στην Κύπρο – Tι συμβαίνει με τις άλλες χώρες της ΕΕ

Πτώση κατά 33% στην Κύπρο και αύξηση κατά 19% στην ΕΕ σημείωσε τον Αύγουστο του 2023, ο αριθμός των νέων αιτητών ασύλου, δηλαδή των ατόμων που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση διεθνούς προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία για το άσυλο, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.


Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Αθηνά Παπαχρήστου, Μεσολόγγι, αγρότισσα

 


Μεσολόγγι: Συνταξιούχος αγρότισσα δώρισε ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο - Οι δύο... όροι που έθεσε


«Χρειάστηκε πολλές φορές η διακομιδή μου στο νοσοκομείο της Πάτρας, συνήθως δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο» είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια 


Η Ελλάδα και ο Έβρος στην κόψη του δημογραφικού ξυραφιού

 

'Εβρος: Φωτιά σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά - Θρήνος και αδιάκοπη μάχη με τις φλόγες (εικόνες)

Θεοφάνης Μαλκίδης


Αλεξανδρούπολη, Έβρος


Η Ελλάδα και ο  Έβρος στην κόψη του δημογραφικού ξυραφιού  

Όπως αναφέρεται σε (ένα ακόμη)  πόρισμα της Βουλής για το δημογραφικό ζήτημα, η γεννητικότητα στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη,  αλλά και παγκοσμίως  και το πρόβλημα παίρνει εθνικές διαστάσεις, που μπορεί να απειλήσει την εθνική μας ανεξαρτησία, ασφάλεια και ακεραιότητα. Είναι γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια, η  δημογραφική κατάσταση στην Ελλάδα είναι εφιαλτική, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). 

Έτσι το 2022 οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 10,4% σε ετήσια βάση και έπεσαν στις 76.541, ενώ οι θάνατοι ήταν 140.801, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της χώρας να μειωθεί κατά 64.260 ανθρώπους. Αν από τα παραπάνω στοιχεία αφαιρεθούν οι γεννήσεις των  αλλοδαπών, την προηγούμενη  χρονιά  ο ελληνικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 73.000 άτομα.


Η κουρδικής καταγωγής υποψήφια για την πρωθυπουργία της Ολλανδίας υπόσχεται μείωση της μετανάστευσης

Η κουρδικής καταγωγής υποψήφια για την πρωθυπουργία της Ολλανδίας υπόσχεται μείωση της μετανάστευσης


Η 46χρονη Ντιλάν Γεσιλγκιόζ διεκδικεί την ψήφο των Ολλανδών στις εκλογές που διεξάγονται αύριο, υποσχόμενη να περιορίσει τη μετανάστευση… αν και πρόσφυγας η ίδια.


Η Απελευθέρωση της Κορυτσάς- 22 Νοεμβρίου 1940

 

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΟΡΥΤΣΑΣ















Μετά τη λήξη της πρώτης περιόδου του Ελληνοϊταλικού Πολέμου (13 Νοεμβρίου 1940) και την επιτυχή απόκρουση της ιταλικής εισβολής άρχισε η συνεχώς εντεινόμενη ελληνική αντεπίθεση για την απελευθέρωση των πόλεων της Βόρειας Ηπείρου.

Η θαλασσοδαρμένη Παναγιά των Σιναράδων: Η Κυρά Δικαία της Κέρκυρας. Η ατάραχη νησίδα με το μικρό εκκλησάκι που στέκει πάνω από 137 σκαλιά


kerkyra-nisaki-kyra-dikaia7.jpg

 Πελαγονήσι, ατάραχη νησίδα, με αποτύπωμα της Ορθοδοξίας το μικρό εκκλησάκι της «Υπεραγίας Θεοτόκου, Κυρά-Δικαίας», στην κορυφή της, αναδύει ανά τους αιώνες έντονο θρησκευτικό συναίσθημα.


Προκλητικός Φιντάν για το Κυπριακό: Αν είναι να γίνει διαπραγμάτευση, λέει ανερυθρίαστα, θα γίνει μεταξύ δύο κρατών


Προκλητικός Φιντάν για το Κυπριακό: Αν είναι να γίνει διαπραγμάτευση, λέει ανερυθρίαστα, θα γίνει μεταξύ δύο κρατών

Στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, καταθέτοντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους.


Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Μακεδονία σκέτη....

 



Όπως βλέπουμε πέντε χρόνια μετά τις Πρέσπες,  μας έμεινε μόνο ένα κόμμα  που διαλύεται

Βαχίτ Τουρσούν: «Πάνω από 1.000.000 στον Πόντο μιλούν ελληνικά»!

 


Βαχίτ Τουρσούν: «Πάνω από 1.000.000 στον Πόντο μιλούν ελληνικά»!

Τα ποντιακά είναι μια διάλεκτος την οποία ο Ελληνας την καταλαβαίνει, ο Ρωμιός του Πόντου και της Πόλης τη μιλάει άπταιστα, και ο νέος Ρωμιός, ο Ελληνας του Πόντου, τη μαθαίνει καλά, αλλά παράλληλα σπουδάζει με την τουρκική γλώσσα.

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Δεν κάνουμε διάκριση μεταξύ Θεσσαλονίκης και Μοσούλης


Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Δεν κάνουμε διάκριση μεταξύ Θεσσαλονίκης και Μοσούλης


Θέλει… ο Ερντογάν να κρυφτεί και η χαρά δεν τον αφήνει

Στόχος των εκάστοτε αλβανικών Κυβερνήσεων, ο αφανισμός της Ελληνικής Μειονότητας!

 

Στόχος των εκάστοτε αλβανικών Κυβερνήσεων, ο αφανισμός της Ελληνικής Μειονότητας!

Πολιτική αφανισμού

Στόχος των εκάστοτε αλβανικών κυβερνήσεων, ν’ αλλοιώσουν και ν΄ αφομοιώσουν καθετί που σχετίζεται με την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία. Ν’ απαγορεύσουν την μητρική της γλώσσα, να στερήσουν την πίστη, ν’ απαλείψουν την εθνικότητα, ν’ αλλάξουν τα ονόματα, να μειώσουν τον αριθμό των κατοίκων, να την αλλοιώσουν δημογραφικά και μέχρι τον αφανισμό της.

Η τελική απαίτηση της Τουρκίας για να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Κλείστε το Nordic Monitor, δώστε μας τους αυτοεξόριστους δημοσιογράφους



Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Δεν κάνουμε διάκριση μεταξύ Θεσσαλονίκης και Μοσούλης

Εν μέσω σκόπιμα παρατεταμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας σχετικά με την έγκριση από την Άγκυρα της ένταξης του σκανδιναβικού έθνους στο ΝΑΤΟ, οι Τούρκοι διαπραγματευτές έχουν εισαγάγει μια σκανδαλώδη απαίτηση:


Έκθεση: Τα ζωγραφικά έργα του Νίκου Κούνδουρου στον Άλιμο


Η Δημοτική Πινακοθήκη Αλίμου σε μια εξαιρετική στιγμή της πολιτισμικής της πορείας παρουσιάζει τα ζωγραφικά έργα του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου. 

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Εορτή Εισοδίων της Θεοτόκου – Εορτή του ησυχαστικού μοναχισμού


Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία. 

Η ησυχία ως τρόπος ευρέσεως της πνευματικής καρδιάς

 Όταν μένουμε μέσα στη σιωπή – την εσωτερική – ο εχθρός δεν μπορεί να βλάψη την «βαθείαν καρδίαν» του ανθρώπου. Η σιωπή γεννά στην ψυχή του αγωνιστή τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος. Η ησυχία είναι θεόσδοτος τρόπος ζωής, που οδηγεί στην αναμαρτησία. Εισέρχεται η Παναγία στα Άγια των Αγίων για να παραμείνη εκεί σιωπώσα και προσευχομένη δώδεκα ολόκληρα χρόνια και να φθάση στην θέωση. 


Εκείνο το βαρύ «ου», τρίψε μας το στη μούρη Κυριάκο Μάτση!



Να την πάλι την 19η Νοεμβρίου. Επανέρχεται κάθε χρόνο. Βασανιστικά να ξυπνά τους χειρότερους εφιάλτες μας. Να μας υποχρεώνει να βγάζουμε την συνείδησή μας από τα ντουλάπια στα οποία την κρύβουμε ολόχρονα. Από φόβο. Αφού δεν διαθέτουμε τόση δύναμη ψυχής ώστε να την αντικρίσουμε κατάματα. Τρέμουμε το άγριο βλέμμα της. Εκείνο που θα μας παγώσει. Εκείνο που θα μας υποχρεώσει να μετρήσουμε την κατηφορική πορεία την οποία ακολουθούμε.


Tο τουρκικό TRT κυκλοφορεί ταινία για τον Αχμέτ Σαδίκ, ηγέτη των τουρκοφρόνων στη ελληνική Θράκη

 

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: Ολέθρια η κατάργηση της Εθνικής Φρουράς! – Ποιες φωνές της δήθεν λογικής κατήγγειλε

 

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: Ολέθρια η κατάργηση της Εθνικής Φρουράς! – Ποιες φωνές της δήθεν λογικής κατήγγειλε

«Στόχος της Αγκύρας, η τουρκοποίηση όλης της νήσου με χιλιάδες παράνομους μετανάστες» – Μεθοδεύουν ζήτημα ανατροπής της πληθυσμιακής υπεροχής του ελληνισμού στο νότιο τμήμα

Τον κώδωνα του εθνικού κινδύνου έκρουσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, σημαίνοντας ταυτοχρόνως εγερτήριο σάλπισμα για τον ελληνισμό. Εις ώτα μη ακουόντων μάλλον…


Ένας άλλος Έβρος

 

   Αν το AKIS FOOD TOUR στη Λέσβο σας άνοιξε την όρεξη εδω πού να σας τα λέω για το ταξίδι μου στον βόρειο Έβρο.


Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Ο Ελληνισμός μπορεί !

 

Νότιο Αιγαίο:18% αύξηση σε σχέση με το 2019 το Σεπτέμβριο


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Ο Ελληνισμός μπορεί !


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας 


Δημογραφικό SOS: O Έβρος πεθαίνει

 

Δημογραφικό SOS: O Έβρος πεθαίνει.Σε χωριά του έχουμε 18 θανάτους για κάθε 1 γέννηση!

Δημογραφικό: Μια σοκαριστική έρευνα καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποκαλύπτει ότι ο Έβρος όχι μόνο πεθαίνει, αλλά ήδη θα έπρεπε να εκφωνούμε τον επικήδειο...


Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης παρακολούθησε σχεδόν 80 εκδηλώσεις για τους εορτασμούς της Τουρκίας: Ο Έρικ Άνταμς στην υπηρεσία του Ερντογάν



Ο φιλότουρκος δήμαρχος της Νέας Υόρκης συνάντησε και τον Ταγίπ Ερντογάν: Ερευνάται για διαφθορά αναφορικά με τις υπόγειες σχέσεις του με την κατοχική Τουρκία


Η Τουρκία του Ερντογάν στο επίκεντρο σκανδάλου με πρωταγωνιστή το δήμαρχο της Νέας Υόρκης; Πράκτορες του FBI προχώρησαν στην κατάσχεση των τηλεφώνων του

Το αμερικανικό περιοδικό POLITICO δημοσιεύει άρθρο αναφορικά με τις σχέσεις του νυν Δημάρχου της Νέας Υόρκης κ. Έρικ Άνταμς (Eric Adams) με την Τουρκία, η οποία φαίνεται ότι ενίσχυε οικονομικά την προεκλογική του εργασία.


Όταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας ομολογούσε ότι δεν θα μείνει κανένας Τούρκος!

 

Παλαιότερα ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, είχε ομολογήσει για την τουρκική ταυτότητα ότι, «αν αρχίσουμε να δεχόμαστε την αναγνώριση της πραγματικής ταυτότητας των σημερινών κατοίκων της Τουρκίας τότε δεν θα μείνει…κανένας Τούρκος!»

Τό παλίμψηστο τῆς Ἱστορίας μας στίς 158 στροφές τοῦ Ἐθνικοῦ Ὕμνου

 

Τό παλίμψηστο τῆς Ἱστορίας μας στίς 158 στροφές τοῦ Ἐθνικοῦ Ὕμνου

Υἱοθετήθηκε μέ πρόταση τοῦ ὑπουργοῦ Ναυτικῶν Δ. Μπουντούρη στό ΥΠΕΞ τό 1865 – Ὁ Σολωμός ἦταν ὁ πρῶτος πού τόνισε πρίν ἀπό τόν Παπαρρηγόπουλο τήν συνέχεια τοῦ ἑλληνισμοῦ ἀπό τούς ἀρχαίους χρόνους ἕως τίς ἡμέρες μας – Οἱ «ἄγνωστοι» στίχοι του γιά τόν Ἰησοῦ Χριστό, τήν Ἁγία Σοφία, τόν πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄, τήν διχόνοια, τά στάδια τῆς Ἐπαναστάσεως


Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Νεοκλής Σαρρής: «Η Τουρκία δεν έχει ιστορία, αλλά ποινικό μητρώο»

 



Θεοφάνης  Μαλκίδης 


Νεοκλής Σαρρής: ένας εξαιρετικός Πανεπιστημιακός, ένας ξεχωριστός Έλληνας, ένας σπουδαίος Άνθρωπος.

Συμπληρώνονται σήμερα δώδεκα χρόνια από την απώλεια του Νεοκλή Σαρρής και θα ακολουθήσουν μερικές σκέψεις,  σε πρώτο πρόσωπο,  για έναν εξαιρετικό Πανεπιστημιακό, για ένα ξεχωριστό Έλληνα,  για ένα σπουδαίο Άνθρωπο:

Υπήρξα ένας από τους χιλιάδες φοιτητές σου και συνδέθηκα, όπως άλλωστε το συνήθιζες και το επέτρεπες, γιατί έτσι ήταν η παιδεία σου,  με δεσμούς αγάπης,  εκτίμησης, αλληλοσεβασμού  και φιλίας.


Κυριάκος Μάτσης: Οὐ περὶ χρημάτων τὸν ἀγῶνα ποιούμεθα ἀλλὰ περὶ ἀρετῆς”

 



Γεννήθηκε στο χωριό Παλαιχώρι, της επαρχίας Λευκωσίας, στις 23 Ιανουαρίου του 1926.

Έπεσε στις 19 Νοεμβρίου 1958 στο κρησφύγετό του στο χωριό Δίκωμο, της επαρχίας Κερύνειας.


Περί παιδείας



Θεοφάνης Μαλκιδης 


Περί Παιδείας 


Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΔΕΛΤΑ .


Τουρκική αλήθεια και ελληνικές ψευδαισθήσεις...


ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΟ φέτος φθινόπωρο στη μέτρηση από την τουρκική εισβολή του 1974 και την έκτοτε στρατιωτική κατοχή των βορείων ελληνικών εδαφών της Κύπρου από τον Αττίλα. Και τεσσαρακοστός πρώτος στη σειρά Νοέμβριος με αρχικόν εκείνον του 1983, οπόταν το τουρκικό κατοχικό καθεστώς του Αττίλα στα σκλαβωμένα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτοανακηρύχθηκε σε «κράτος». Το οποίο έκτοτε παραμένει διεθνώς παράνομο ψευδοκράτος: Υποτελής στην Τουρκία τοπική διοίκηση που με την πολεμική ισχύ του Αττίλα διχοτομεί την εδαφική ακεραιότητα και ακρωτηριάζει την κρατική κυριαρχία του μόνου νόμιμου παγκοσμίως αναγνωρισμένου κυπριακού κράτους.


Αγαθονήσι 1940






 Ένα περιστατικό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, διαδραματίστηκε λίγες μέρες μετά την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Ενώ οι μάχες στις οροσειρές της Πίνδου βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 1940 μία μικρή ομάδα “κομάντος” έκανε απόβαση στο νησάκι Αγαθονήσι, που βρισκόταν όπως και όλα τα Δωδεκάνησα, υπό ιταλική κατοχή από το 1912.

Η Μάχη της Γκραμπάλας, 16-18 Νοεμβρίου 1940

 

gkrampala










Στις 2 Νοεμβρίου το πρωί οι Ιταλοί είχαν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες τους για την αποφασιστική τους επίθεση και από τις 09:00 σμήνη ιταλικών αεροσκαφών σε διαδοχικά κύματα άρχισαν να βομβαρδίζουν τον Τομέα Νεγράδων και ιδιαίτερα τη Γκραμπάλα, το Καλπάκι, τη Μονή Βελάς, το αεροδρόμιο Ιωαννίνων και τη γέφυρα Μαζαράκη, χωρίς όμως σοβαρά αποτελέσματα. Βομβάρδισαν επίσης τα Ιωάννινα με αρκετές ζημιές και θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Τις μεσημβρινές ώρες αποχώρησε η αεροπορία και άρχισε σφοδρός βομβαρδισμός της τοποθεσίας από το ιταλικό πυροβολικό, με μεγαλύτερη πυκνότητα κατά της τοποθεσίας Ελαίας—Γκραμπάλας, με ασήμαντα όμως και πάλι αποτελέσματα. 

Δημήτριος Νταλίπης

 


Ο Δημήτριος Νταλίπης του Κωνσταντίνου γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στο Γάβρο Καστοριάς από οικογένεια κτηνοτρόφων.