Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Για τη Γενοκτονία των Αρμενίων



Φάνης Μαλκίδης


Για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Μία ακόμη νίκη, στο δρόμο μέχρι την τελική δικαίωση.


«Στον φυλακισμένο, σε λευκό κελί, Τούρκο, εκδότη και

αγωνιστή για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των

Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων

Ραγκίπ Ζαράκολου»


Η πρόσφατη απόφαση του Γαλλικού λαού, μέσω των αντιπροσώπων του, για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, έρχεται να συναντήσει και άλλες σχετικές αποφάσεις κυβερνήσεων, κοινοβουλίων θεσμών και οργανώσεων για τη μελέτη των γενοκτονιών. Έρχεται, κυρίως να συναντήσει την απόφαση των λαών για δικαίωση, ιστορική αλήθεια και πραγματική συναδέλφωση, η οποία θα βασίζεται στην αποδοχή της ιστορίας και την εξάλειψη κάθε λευκής σελίδας.

Η απόφαση, κατά τη γνώμη μας, έχει διττή διάσταση: Τη νομική, όπου η άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων -αλλά και οποιασδήποτε άλλης αναγνωρισμένης από τον νόμο γενοκτονίας- θα διώκεται με προβλεπόμενη ανώτατη ποινή κάθειρξης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ και την πολιτική.

Η νομική είναι ξεκάθαρη και αποτελεί ένα συγκεκριμένο εμπόδιο στους αρνητές της Γενοκτονίας που πλημμύρισαν όχι την Τουρκία, αλλά και το εξωτερικό και όπου υπάρχει κινητικότητα για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η πολιτική αφορά την Τουρκία η οποία  εδώ και δεκαετίες με το  όπλο της ιστορικής προπαγάνδας προσπαθεί να εξαφανίσει κάθε προσπάθεια για αναγνώριση. Αναγνώριση η οποία θα οδηγήσει τους λαούς, τουρκικό και αρμενικό,  στην πραγματική φιλία και ειλικρινή προσέγγιση. Η φιλία και η συνεργασία εξ όσων γνωρίζουμε προϋποθέτει ειλικρίνεια, για την οποία δεν φημίζεται το τουρκικό καθεστώς που αρνείται την πραγματικότητα.

Η απόφαση της Γαλλικής εθνοσυνέλευσης ανοίγει το δρόμο και για άλλες αναγνωρίσεις και νόμους σχετικούς με την άρνηση  και αποτελεί μία σημαντική συμβολή και για την υπόθεση άλλων Γενοκτονιών, όπως των Ελλήνων και των Ασσυρίων,  που μένουν στο σκοτάδι.

Η συγκεκριμένη απόφαση από τη Γαλλία, είναι μία ακόμη νίκη στην υπόθεση αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων και αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην ιστορία της ανθρωπότητας.

 Σε λίγο καιρό  κανείς δε θυμάται μία ακόμη αποχώρηση Τούρκου πρεσβευτή από πρωτεύουσα χώρας που αναγνωρίζει τη γενοκτονία, ούτε τις συνήθεις εθνικιστικές κορώνες του Ερντογάν και των ομοίων του.

Θα ξέρει ότι παρά το γεγονός ότι οι τύραννοι και ο δολοφόνοι μοιάζουν ισχυροί, στο τέλος όπως λέει ο Γκάντι, νικά η αλήθεια.


Ο Φάνης Μαλκίδης είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, η οποία το 2007 αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων και το κείμενό του αποτελεί μέρος της συνέντευξης στο Ράδιο Χρόνος (Κομοτηνή).






Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Κοινωνική Γενοκτονία στην Ελλάδα: Τι ψήφισαν, πλην εξαιρέσεων, οι βουλευτές του Κόμματος του Μνημονίου.






Θεοφάνης Μαλκίδης

Η Κοινωνική Γενοκτονία στην Ελλάδα: Τι ψήφισαν, πλην εξαιρέσεων, οι βουλευτές του Κόμματος του Μνημονίου.

«Η βλακεία, η εγωπάθεια, η μωρία, η γενική αναπηρία της ηγετικής τάξης στην Ελλάδα σε φέρνει στην ανάγκη να ξεράσεις…. είμαι βέβαιος πως τούτοι οι ελεεινοί δεν αντιπροσωπεύουν τη ζωντανή Ελλάδα» Γιώργος Σεφέρης. Ημερολόγιο, 1945.

Α. Αντί προλόγου

Σε μία προσπάθεια να τονισθεί το ζήτημα της ευθύνης και των πολιτικών επιλογών που οδήγησαν τον ελληνικό λαό στη σημερινή κατάσταση, αναδεικνύουμε τα βασικά νομοσχέδια τα οποία ψηφίστηκαν από τους βουλευτές του Κόμματος του Μνημονίου από το 2009 έως σήμερα. Ένα Κόμμα που παρότι συνδυάζει πολλά χρώματα, απόψεις, θέσεις και διατυπώσεις, ψηφίζει με συγκεκριμένο τρόπο, και παρά την προπαγάνδα περί χρεωκοπίας, εξόδου από ευρώ, τις δόσεις, τα δάνεια και άλλα συναφή, εντείνει την Κοινωνική Γενοκτονία οδηγώντας το λαό μας στην εξαθλίωση.

Τα νομοσχέδια αφορούν ρυθμίσεις που υποτίθεται από το 2009 θα αντιμετώπιζαν την κρίση, αρχικά δανεισμού και σήμερα χρέους και θα έβγαζαν τη χώρα από τη δύσκολη κατάσταση. Παρά όμως τα ασύστολα ψεύδη, την ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον κάθε αντίθετης άποψης και τη σκηνοθετημένη, σικέ και στημένη πολιτική σκηνή, η κρίση κάθε άλλο αντιμετωπίστηκε, δημιουργώντας ένα κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που μόνο σε πολεμική περίοδο έχει εμφανιστεί.

Β. Το χρονικό

Με την παράθεση των σχετικών νόμων γίνεται μία προσπάθεια ώστε ο Έλληνας και η Ελληνίδα να γνωρίσουν τι ψήφισαν, μεταξύ των άλλων, οι Μνημονιακοί βουλευτές. Μέσα από τις εισηγητικές εκθέσεις και τα κείμενα των νόμων αλλά και τα σχόλιά μας γίνεται γνωστή η πολιτική που οδηγεί στην εξαφάνιση και την Κοινωνική Γενοκτονία του ελληνικού λαού. Και χωρίς καμία συστολή, με μέσα την προπαγάνδα, την τρομοκρατία, τα διλήμματα, τους εκβιασμούς, το ψεύδος και το φόβο, η χώρα παραδίδεται στους τοκογλύφους και δεσμεύεται το μέλλον μας. Και όλα αυτά με το πρόσχημα της σωτηρίας!

1.Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2012. Νόμος 4032 Ημερομηνία Ψήφισης 06/12/2011
Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται: «Τους τελευταίους είκοσι μήνες η διάψευση βασικών μακροοικονομικών προγνώσεων των διεθνών οργανισμών ως προς το μέγεθος της ύφεσης, μετακινεί προς τα πίσω τους στόχους, με αποτέλεσμα να απαιτούνται ακόμη περισσότερα μέτρα, με ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό, αναπτυξιακό, πολιτικό και κυρίως κοινωνικό κόστος. Είναι όμως προφανές ότι στο σημείο που βρισκόμαστε, μετά τις θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός και μετά το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει ήδη επιτευχθεί, είναι πράγματι κρίμα να μην καταβληθεί η πρόσθετη προσπάθεια που απαιτείται, προσπάθεια πολύ επώδυνη για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που κατατείνουν στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012».
Αναλύοντας τα Έξοδα του Προϋπολογισμού που προϋπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 170 δις ευρώ, τα 88,5 δις ευρώ πηγαίνουν σε τόκους και χρεολυσία- 30 δις σε Τράπεζες στην Ελλάδα, λόγω της εφαρμογής του PSI. Τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιρούνται, διότι προβλέπεται να κουρευτούν και δεν υπόκεινται σε καμία απολύτως χρηματοδότηση- και τέλος άλλα 30 δις ευρώ θα δοθούν, ως κίνητρο, στις ξένες Τράπεζες για να συμμετάσχουν στην εφαρμογή του PSI.
Από τα 170 δις ευρώ των εξόδων του κράτους για το 2012, τα 149 δις ευρώ θα πάνε στους τοκογλύφους και στις τράπεζες (ξένες και στην Ελλάδα) και μόλις τα 21 δις ευρώ θα πάνε για τις καθαρές κρατικές δαπάνες!

Θυμίζουμε επίσης ότι ο προϋπολογισμός έχει μία λευκή σελίδα και με αυτήν ψηφίστηκε από τους 258 βουλευτές.

2. Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα». Νόμος 4031 Ημερομηνία Ψήφισης 30/11/2011
Στην εισηγητική έκθεση διαβάζουμε ότι «Αντικείμενο του είναι η εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη να προσαρμοστούν στις τρέχουσες διεθνείς χρηματοοικονομικές συνθήκες οι ρυθμίσεις της με αριθμ. 2/43219/
0025/6.5.2011 (Β΄ 1143) απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών για την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος για κάλυψη πιστώσεων σε Τράπεζες που εδρεύουν στην Ελλάδα».
Όλοι και όλες γνωρίζουν τι σημαίνει εγγυήσεις. Τώρα λοιπόν υφιστάμεθα νέο δανεισμό για να υπάρξει ρευστότητα στις τράπεζες- πάει περίπατο δηλαδή το «επιχείρημα» περί δανείων για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις- και σε περίπτωση που δεν πληρώσουν οι τράπεζες, τα λεφτά θα τα πληρώσουν ο εγγυητής, δηλαδή το Δημόσιο, δηλαδή εμείς!

3. Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 Νόμος 4024 Ημερομηνία Ψήφισης 25/10/2011
Με το σχετικό νόμο υπάρχει «…..η απαίτηση για αλλαγή της λειτουργικής οργάνωσης της διοίκησης (είναι) επιτακτική, ιδίως λόγω των ιδιαίτερων δημοσιονομικών συνθηκών που πιέζουν τη χώρα, προκειμένου να επιτευχθεί για το δημόσιο τομέα η δημιουργία ενός υγιούς ανταγωνιστικού περιβάλλοντος,
Και αλλού τονίζεται «Μεταξύ των άλλων Στο πλαίσιο αυτό αποδίδεται μεγάλη σημασία στην άμεση εφαρμογή του νέου προγράμματος με το οποίο αναμένεται να μεταβληθούν και τα επίπεδα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία μέσω της αναγκαίας ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος».
Πάλι η ρευστότητα των τραπεζών. Και τελικά πόσα λεφτά έχουν πάρει οι τράπεζες; Λέγεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάρει μέχρι σήμερα, υπό τη μορφή εγγυήσεων, 100 δισ. ευρώ από τα 110 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί ο λαός μας. Και θα πάρουν και άλλα με τη νέα δανειακή σύμβαση. Και τα κόμματα του Μνημονίου λαμβάνουν δανειοδοτήσεις για τα έξοδά τους!
4.Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των Πιστωτικών Ιδρυμάτων – Ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα – Κύρωση της Σύμβασης – Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τροποποιήσεών της και άλλες διατάξεις. Νόμος 4021 Ημερομηνία Ψήφισης 27/09/2011

Η εισηγητική αναφέρει: «Σκοπός …. Είναι η ενίσχυση του πλαισίου εποπτείας και ελέγχου των πιστωτικών ιδρυμάτων, ήτοι των τραπεζικών ανωνύμων εταιριών και των πιστωτικών συνεταιρισμών, καθώς και η θέσπιση μέτρων εξυγίανσης αυτών, με στόχο την αποτελεσματική διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας έναντι συστημικών κινδύνων και την ενεργό προστασία της εμπιστοσύνης του κοινού στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Πάλι οι τράπεζες, πάλι οι συστημικοί κίνδυνοι….

5.Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Νόμος 4009 Ημερομηνία Ψήφισης 30/08/2011

Από την εισηγητική έκθεση λάβαμε μόνο την εξής φράση: «Η μεγάλη ελπίδα του έθνους και θεμέλιο ιστορικών επιτεύξεων του Ελληνικού λαού είναι η παιδεία».
Δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα σχόλιο. Αποστομωθήκαμε, αφού η μεγάλη ελπίδα του έθνους είναι η παιδεία!
6. Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015. Νόμος 3986 Ημερομηνία Ψήφισης 30/06/2011
Στην εισηγητική έκθεση αναφέρονται τα εξής: «Η χώρα μας ζει τη μεγαλύτερη κρίση της πρόσφατης ιστορίας της. Μια κρίση η οποία έχει προκύψει λόγω της δικής μας διαχρονικής ευθύνης, αλλά και λόγω του παραλογισμού του διεθνούς οικονομικού συστήματος και της απουσίας διεθνούς οικονομικής διακυβέρνησης».
Για να επιτευχθούν οι στόχοι πρέπει πρωτίστως να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας απέναντι στους εταίρους και πιστωτές μας ως προς την εφαρμογή του Προγράμματος. Να αποδείξουμε ότι έχουμε πλήρη συνείδηση του βάρους, του προβλήματος και της ευθύνης μας. Βρισκόμαστε, στη φάση της σταθεροποίησης. Πρώτα σταθεροποίηση και μετά βελτίωση. Το προέχον είναι να διαμορφωθεί μια καθαρή σχέση εμπιστοσύνης, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να εκταμιευτεί η πέμπτη δόση του δανείου. Τους σκοπούς αυτούς εξυπηρετεί το παρόν νομοσχέδιο, σκοπούς υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που συνίσταται στην επίτευξη των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών στόχων της χώρας, μέσα σε αρνητικό διεθνή και ευρωπαϊκό συσχετισμό δυνάμεων».
Στο Μεσοπρόθεσμο, όπου συνεχίζεται η άποψη περί παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας που εγκαινιάσθηκε με το Μνημόνιο του Μαΐου του 2010, προβλέπονται μεταξύ των άλλων τα εξής:
«Με τις διατάξεις της παρ. 4 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι μεταβιβάζονται κατά πλήρη κυριότητα και περιέρχονται, χωρίς αντάλλαγμα, στο Ταμείο οι κινητές αξίες των εταιρειών και κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ακίνητα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015. Επίσης, μεταβιβάζονται και περιέρχονται, χωρίς αντάλλαγμα, στο Ταμείο και τα δικαιώματα περιουσιακής φύσης ή τα δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης ή κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα ή άυλα δικαιώματα και δικαιώματα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης των υποδομών της χώρας που περιλαμβάνονται στο ίδιο ως άνω Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων».
«Η ευθύνη μας» σε διάφορες πτώσεις και εκφράσεις. Κανείς άλλος δεν ευθύνεται, μόνο ο λαός.

7.Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις
Νόμος 3982 Ημερομηνία Ψήφισης 07/06/2011
«Σκοπός ….είναι η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας στο χώρο των τεχνικών επαγγελμάτων, της βιομηχανίας , των μεταποιητικών δραστηριοτήτων και των βιομηχανικών περιοχών. Οι ευνοϊκές αυτές συνθήκες θα επιτευχθούν με την προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των τεχνικών επαγγελματιών, μέσω της εξάλειψης των διοικητικών φραγμών, της μείωσης των γραφειοκρατικών επιβαρύνσεων της διοίκησης προς τον επιχειρηματία και της επιτάχυνσης μέσω απλοποιημένων διαδικασιών».
Το πρόβλημα ήταν τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα. Η επινόηση ενόχων (οδηγοί φορτηγών, οδηγοί ταξί, αρτοποιοί, φαρμακοποιοί, κλπ) ήταν πάντα επιβεβαιωμένο όπλο για τον κοινωνικό αυτοματισμό, για τη ζούγκλα που θέλουν να επικρατήσει.

8.Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις Νόμος 3918, Ημερομηνία Ψήφισης 15/02/2011
«Με τις διατάξεις …..του νόμου επιχειρείται διαρθρωτική αλλαγή στο σύστημα προμηθειών
των φορέων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης».
Χωρίς άλλο σχόλιο για την κατάσταση στην υγεία και στην πρόνοια σήμερα!

9. Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2011 Νόμος 3906 Ημερομηνία Ψήφισης 22/12/2010
Αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση: «Τη χρονιά αυτή (δηλαδή το 2010), όλοι μαζί δώσαμε ένα μεγάλο αγώνα για τη διάσωση και την οικονομική επιβίωση της οικονομίας μας. Ξεκινώντας από ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό, ένα πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος και με ένα έλλειμμα αξιοπιστίας που στοίχισε τη δυνατότητα πρόσβασής μας στις διεθνείς αγορές για χρηματοδότηση, καταφέραμε να μετατρέψουμε μια αδιέξοδη κατάσταση για τη χώρα μας σε μια νέα ευκαιρία για τη διάσωση και την ανάταξη της οικονομίας μας….Στόχος είναι η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει χωρίς την περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, και χωρίς την επιβολή αυξήσεων σε φόρους πέρα από αυτές για τις οποίες έχει ήδη δεσμευτεί η Κυβέρνηση».
Σαν ανέκδοτο διαβάζεται ότι δεν θα υπάρξει νέα επιβάρυνση μέσα στο 2011, όπου εξοντώνεται και ο τελευταίος μισθωτός και συνταξιούχος.

10. Περί ιδρύσεως Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Νόμος 3864 Ημερομηνία Ψήφισης 13/07/2010
Αναφέρει η εισηγητική έκθεση: «Αναγνωρίζοντας την καθοριστική σημασία του τραπεζικού τομέα στην οικονομική δραστηριότητα, στο Μνημόνιο Συνεννόησης για τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις
οικονομικής πολιτικής (Μνημόνιο) που υπέγραψε η Ελληνική Κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομσματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όπως κυρώθηκε με το ν. 3845/ 2010, προβλέπεται η ίδρυση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής
Σταθερότητας (Ταμείο)….Η ίδρυση του Ταμείου συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις που έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Δημιουργείται έτσι ένα δίχτυ ασφαλείας στην περίπτωση που κάποια τράπεζα περιέλθει σε κατάσταση σημαντικής συρρίκνωσης των ιδίων της κεφαλαίων και χρειαστεί, επομένως, ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας…..Το Ταμείο θα διευκολύνει να δρομολογηθούν στρατηγικές επιλογές ανασύνταξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προκειμένου να μπορέσει να εκπληρώσει το
ρόλο που πρέπει στη χρηματοδότηση και στην ανάπτυξη της οικονομίας».
Και εμείς νομίζαμε ότι όλα γίνονται για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις….

11.Κύρωση της από 8 Μαΐου 2010 Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης μεταξύ αφενός της Ελληνικής Δημοκρατίας ως δανειολήπτη και αφετέρου κρατών μελών της Ευρωζώνης και του ΚfW ως δανειστών καθώς και του από 10 Μαϊου διακανονισμού χρηματοδότησης, αμέσου ετοιμότητας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης
«Με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου πραγματοποιείται η πολιτική δέσμευση της Κυβέρνησης να φέρει για συζήτηση και κύρωση στην Εθνική Αντιπροσωπεία όλα τα συμβατικά κείμενα, μαζί με τα παραρτήματα και προσαρτήματά τους με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε τη χρηματοδότηση της χώρας από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης με δανειακά κεφάλαια ύψους 80 δις ευρώ και από το Διεθνές Νομισματικό Τα-μείο με δανειακά κεφάλαια ύψους 30 δις ευρώ. Πρώτος και κύριος στόχος είναι η διόρθωση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Δυστυχώς το κόστος χρηματοδότησης της οικονομίας της χώρας θα συνεχίσει αναπόφευκτα να είναι υψηλό για ορισμένο χρονικό διάστημα».
Τότε που μας έλεγαν ότι εάν ακολουθηθεί η συγκεκριμένη πολιτική θα βγούμε στις αγορές το 2011! Τότε που μας έλεγαν ότι είναι ασφαλές καταφύγιο το ΔΝΤ!!! Και ακόμη περιμένουμε την κύρωση της σύμβασης που καταργεί την εθνική κυριαρχία. Ίσως να γίνει με την νέα σύμβαση που θα ψηφιστεί από τους πρόθυμους Μνημονιακούς Βουλευτές. Πάλι για τη σωτηρία μας!

12.Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη - μέλη της ζώνης του Ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Νόμος 3845 Ημερομηνία Ψήφισης 06/05/2010
Γράφει η εισηγητική έκθεση: «Με το σχέδιο νόμου που καταθέτουμε σήμερα προτείνουμε μέτρα και πολιτικές που έχουν ως στόχο αυτό που δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας: το εθνικό συμφέρον και την προστασία των Ελλήνων πολιτών.
Τώρα όμως, είναι η ώρα να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη προς τη χώρα μας απέναντι στους εταίρους
μας στην Ε.Ε. αλλά και στις διεθνείς αγορές. Να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη προς τους θεσμούς και στο πολιτικό μας σύστημα. Να δημιουργηθεί κράτος υπεύθυνο, κοινωνία δικαίου όπου η δημοκρατική πολιτεία προστατεύει τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη. Με τα μέτρα που προτείνονται οι Έλληνες πολίτες θα υποστούν θυσίες. Όμως η εναλλακτική πορεία θα ήταν η κατάρρευση και η καταστροφή. Τα μέτρα που η κυβέρνηση προτείνει, επιφέρουν μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και των συνταξιούχων. Καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ώστε να θιγούν όσο γίνεται λιγότερο τα χαμηλά και μεσαία επίπεδα μισθών και συντάξεων, και αυτό αποτυπώνεται στο πρόγραμμα και στο σχέδιο νόμου.
Επιπλέον, εισάγονται αλλαγές στην εργατική νομοθεσία που κρίνονται διεθνώς αναγκαίες προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι η χώρα έχει λάβει την αμετακίνητη απόφαση να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, να προσελκύσει επενδύσεις και με τον τρόπο αυτό να προωθήσει την απασχόληση και την αναπτυξιακή της προοπτική προς όφελος των πιο αδύνατων πολιτών.
Όλη αυτή η εθνική προσπάθεια έχει αρχή, μέση και τέλος. Οι στόχοι του προγράμματος θα επιτευχθούν γιατί η ώρα πρέπει να σωθεί»
Πάλι συμφέρον, πάλι δε θα θιγούν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, κλπ. Τα ψέματα σε όλο τους το μεγαλείο!

13. Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" Νόμος 3852 Ημερομηνία Ψήφισης 01/06/2010
Η εισηγητική έκθεση σε γνωστή καθεστωτική γλώσσα αναφέρει: «Κεντρική προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης και θεμέλιο της λαϊκής ετυμηγορίας της 4ης Οκτωβρίου 2009 είναι η ανάληψη ριζοσπαστικών πρωτοβουλιών για ένα κράτος που σέβεται, στηρίζει και προστατεύει τον πολίτη, για ένα κράτος που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον».
Οι ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες και το δημόσιο συμφέρον είναι οι ίδιες κορώνες «περί σωτηρίας της Ελλάδας», «ασφαλούς καταφυγίου», «μεγάλου δανείου» που ακούστηκαν και ακούγονται. Τώρα για το πώς «λειτουργεί» ο Καλλικράτης είναι γνωστό πλέον.

14. Επανακαθορισμός των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους του Δημοσίου. Νόμος 3847 Ημερομηνία Ψήφισης 07/05/2010
Γράφονται εδώ τα εξής: «Οι ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου υπαγορεύονται από λόγους εντόνου δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος οικονομικής πολιτικής το οποίο αποτελεί τη βάση εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης στις 25 Μαρτίου 2010 και με τον οποίο προβλέπεται ο συντονισμένος διμερής δανεισμός και χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης».
Το δημόσιο συμφέρον και πάλι, χωρίς ωστόσο να υπάρχει περικοπή για παράδειγμα από τις εγγυήσεις προς τις τράπεζες. Το χρέος πρέπει να το μειώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι!

15. Αύξηση Φ.Π.Α. και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης
Αναφέρεται μεταξύ των άλλων εδώ: «Με το άρθρο πρώτο του σχεδίου νόμου αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι για την άμεση αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων….. αυξάνεται ισόποσα με το πετρέλαιο κίνησης και ο συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του φωτιστικού πετρελαίου….»
Σύμφωνα με αυτούς το ψήφισαν, τα δημόσια έσοδα αυξάνονται με την αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, ενώ η λαθρεμπορία θα καταπολεμηθεί με την εξομοίωση του συντελεστή του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Και γι ΄αυτό θα τιμωρηθεί ο κάτοικος του Νευροκοπίου, της Νέας Ορεστιάδας, του Διδυμοτείχου, της Καστοριάς, της Φλώρινας και της Κοζάνης και γενικώς της Βόρειας Ελλάδας!

16. Προστασία της εθνικής οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. Νόμος 3833 Ημερομηνία Ψήφισης 5/3/2010
Γράφει η εισηγητική έκθεση: «….αποτελεί τη συντονισμένη δράση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων δυσμενών οικονομικών συνθηκών και της μεγαλύτερης δημοσιονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, η οποία έχει κλονίσει την αξιοπιστία της Χώρας, έχει προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθεια κάλυψης των δανειακών αναγκών της και απειλούν σοβαρά την Εθνική Οικονομία».
Τότε που μας έλεγαν ότι πρέπει να παρθούν αυτά τα μέτρα για να μην πάμε σε διεθνή βοήθεια και η κρίση είναι δανεισμού! Τότε που διεξαγόταν μυστικές συνομιλίες μεταξύ ΔΝΤ και ελληνικής κυβέρνησης για τη βοήθεια και εδώ μας έλεγαν ότι δεν θα πάμε στο ΔΝΤ γιατί είναι καταστροφή!

17. «Σύγχρονες διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών και άλλες ρυθμίσεις» Νόμος 3838 Ημερομηνία Ψήφισης 16/03/2010
Η εισηγητική σημειώνει : «Η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και η εγγύηση της ασφάλειας και της κοινωνικής συνοχής είναι εθνικοί στόχοι που οι νόμιμοι μετανάστες συμμερίζονται απολύτως μαζί με τους Έλληνες πολίτες».
Σε μία χώρα με τόση πίεση ο νόμος αναφέρει ότι «η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και η εγγύηση της ασφάλειας και της κοινωνικής συνοχής είναι εθνικοί στόχοι». Άλλος ένας «εθνικός στόχος» που καταρρέει κάθε μέρα στον Έβρο και όχι μόνο, απ ΄ όπου κάθε μήνα περνούν 10.000 άνθρωποι!

18. Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα (ΕΛ.Σ.Σ.). Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ως Ανεξάρτητης Αρχής. Νόμος 3832 Ημερομηνία Ψήφισης 3/3/2010
Αναφέρεται μεταξύ των άλλων στην εισηγητική: «Το σχέδιο νόμου ανταποκρίνεται στην ανάγκη θωράκισης της ανεξαρτησίας του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος και ρύθμισης των θεμάτων λειτουργίας του. Σκοπός είναι να παράγονται έγκυρα στοιχεία και στατιστικές που θα υποστηρίζουν τη λήψη των αποφάσεων και θα συντελούν ουσιαστικά στη διαμόρφωση των κατάλληλων πολιτικών στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο».
Χωρίς σχόλια…..

Γ. Αντί επιλόγου

Όλες οι προβλέψεις τους έχουν διαψευσθεί. Για την ύφεση, για την ανεργία, για το λεγόμενο χρέος, για το μέλλον μας. Και αυτά σαν να μην έχουν καμία ευθύνη, και μας δείχνουν με το δάχτυλο. Τη στιγμή που εξαθλιώνεται η κοινωνία, στηρίζονται οι τράπεζες, εξασφαλίζονται οι δανειστές, καταλύεται η εθνική κυριαρχία και ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία. Και αυτά με νόμους που ψήφισαν πλην εξαιρέσεων ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ. Και οι φερόμενοι ως σωτήρες και οι υπάλληλοι τους, οι προπαγανδιστές, αυτοί που επανέφεραν τη λέξη πατρίδα στα χείλη τους και μας άφησαν να τη χρησιμοποιούμε ξανά, όπως γράφει ο Σολτζενίτσιν, συνεχίζουν να μας νουθετούν, να μας συμβουλεύουν, να μας απειλούν. Και όποτε τους συμφέρει μιλούν για νομιμοποίηση μέσω της Βουλής αλλά χωρίς εκλογές, διορίζοντας όποιον θέλουν για πρωθυπουργό, υπουργούς, συμβούλους και άλλους.
Όπως όμως γράφει ο Γιώργος Σεφέρης αυτοί και αυτές δεν είναι η ζωντανή Ελλάδα. Η ζωντανή Ελλάδα είμαστε εμείς. Εμείς που δε θα αναγνωρίσουμε καμία συμφωνία που στέρησε την ελευθερία μας. Εμείς είμαστε η Ελλάδα της αλληλεγγύης και της αντίστασης, για την αξιοπρέπεια και την εθνική κυριαρχία.




Ο Ευγένιος Τριβιζάς και ο όρος PIGS -Portugal - Italy - Greece - Spain


Οι απόψεις του Ευγένιου Τριβιζά (καθηγητή εγκληματολογίας               στην Μ. Βρεττανία και συγγραφέα παιδικών βιβλίων) για τον όρο               PIGS:

O χαρακτηρισμός των Ελλήνων               ως απατεώνων, προδοτών και άλλων τινών δεν είναι παρά μία ακόμα               περίπτωση του κοινωνιολογικού φαινομένου της επικλήσεως αρνητικών εθνικών               στερεοτύπων σε περιπτώσεις κρίσεων. Αντί να κρίνονται και να               κατακρίνονται αποφάσεις ή ενέργειες συγκεκριμένων ατόμων,               στιγματίζεται συλλήβδην έναs ολόκληρoς λαός. Το πιο επικίνδυνο               στερεότυπο είναι η αμφισβήτηση της ανθρώπινης φύσης φυλών και               εθνών.


Sait Çetinoğlu


Pontos’taki Düzmece İstiklal Mahkemeleri ve Yargılamaları

Sait Çetinoğlu

İstiklal Mahkemelerinin arşivleri halen açılmamıştır. Bu nedenle bu “mahkemeler” hakkında bilgimiz neredeyse yok gibidir. Ancak bazı hatıratlarda; Ahmet Emin Yalman, Zekeriya Sertel, Hüseyin Cahit Yalçın… gibi bu mahkemelerden geçen kişilerin yazdıkları kadar ve her dönemin iktidar borazanı basının sanıkları suçlayıcı seri yazılarının satır aralarını okuyarak bilgi edinebiliyoruz. “Mahkeme” hakkında yazılanlar da bu “infaz kurumlarını” meşrulaştırmaya yönelik yayınlar olduğundan herhangi bir objektif karakteri de yoktur. Bu gerçekliği İstiklal Mahkemeleri ile ilgili araştırmamda açıklığıyla gördüm.[1]

Bu yazı,  bu “mahkeme” adı altındaki özel infaz kurumlarının Batı Pontos bölgesindeki faaliyetlerine odaklanılmıştır. Türkçede Pontos ile ilgili yazılar sınırlı ve taraflıdır. Birkaç yazı dışında resmi ideolojinin özünsenmesini istediği yönde ve  resmi ideolojinin propaganda bröşüründen farklı özellik taşımazlar. Bütünü,  Mustafa Kemalin 1927de Nutukta anlattıklarından başlayarak günümüze kadar gelen Türk resmî tezi esas olarak 1922de Matbuat ve İstihbarat Matbaası tarafından basılmışPontus Meselesi adlı propaganda kitabındaki tezlerin tekrarlanmasından ibarettir.[2] 1915 Soykırımında önemli rolü olan Ebulhindili Cafer’in oğlu Gn. Atıf Erçıkan’ın önsözüyle Genel Kurmay’ca yayınlanan kitapta[3] “Pontus Krallığı hiçbir zaman bağımsız olamamış, sırası ile Selçuklulara ve Moğollara vergi ödeyerek, daha sonra Türkmen beylerine kız vermek suretiyle varlığını devam etmeye çalışmıştı” gibi gayri ciddi bilgilerle başlamaktadır.

Rafle contre les médias kurdes en Turquie : 38 arrestations

Rafle contre les médias kurdes en Turquie : 38 arrestations

http://blogs.mediapart.fr/blog/maxime-azadi/201211/rafle-contre-les-medias-kurdes-en-turquie-38-arrestations

Le régime AKP a arrêté mardi 20 décembre au moins 38 journalistes et collaborateurs des médias, procédant à des perquisitions simultanées dans les locaux des médias kurdes et socialistes.
goza9.jpg
Sur ordre du Parquet d'Istanbul, la police a perquisitionné les locaux de l'agence kurde DIHA, du quotidien kurde Özgür Gündem, de l'agence Etik, de l'imprimerie Gün, de la revue Demokratik Modernite et les dommiciles des correspondants de l'agence de presse Firat (ANF) à Istanbul, Ankara, Adana, Diyarbakir, Izmir et à Van.
goza4.jpg
Au moins 38 journalistes et collaborateurs des médias personnes ont été arrêtés lors de ces opérations simultanées lancées tôt le matin, visant tous les médias kurdes et les journalistes qui collaboraient avec ces médias, dans le cadre de l'affaire KCK, considérée par les autorités comme la branche politique du PKK. Parmi les personnes arrêtées figurent onze journalistes de DIHA et six du journal Özgür Gündem.
Dans la province de Van, frappé en octobre et novembre par des tremblements de terre, les policiers ont perquisitionné une tente sous laquelle travaillaient les journalistes de l'agence DIHA privés de locaux depuis la catastrophe.

Les journalistes arrêtés : Fatma Kocak (rédactrice en chef de DIHA), Zuhal Tekiner (responsable de DIHA), Ramazan Peköz, Çağdaş Kaplan, Ömer Çelik, Sadık Topaloğlu, Kenan Kırkaya, Semiha Alankuş, Ertuş Bozkurt, Güneş Ünsal, Evrim Kepenek.
Les journalistes d'Ozgür Gündem: Ziya Çiçek (responsable du journal), Nevin Erdemir, Nurettin Fırat, Ayşe Oyman, Yüksel Genç, Hatice Bozkurt,
Les journalistes de Demokratik Modernite: membre du conseil éditorial Nahide Ermiş et Berxwedan Yaruk,  Le reporter-photographe de l'AFP, Mustafa Özer,
Correspondant du journal turc Vatan, Çağdaş Ulus
Journaliste de l'agence de presse ETHA (gauche), Arzu Demir, qui travaillait pour les médias kurdes.
Onze autres journalistes qui travaillaient pour les medias kurdes : Sevinc Tuncelli, Ismail Yildiz et Zeynep Kuray, Dilek Demirel, Hüseyin Deniz, Sibel Gürel, Çiğdem Aslan, Cihan Albay, Eylem Sürmeli, Murat Eroglu,Oktay Candemir
Directeur de l'agence Etik, Davut Uçar
Travailleur de la société de distribution de journaux "Fırat", Ertuş Bozkurt, et deux anciens travailleurs de cette société, Şeref Sümeli et Haydar Tekin,
Travailleur de l'imprimerie Gün, Hamza Sürmeli
goza2.jpg


Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Για την απελευθέρωση του φυλακισμένου αγωνιστή Ραγκίπ Ζαράκολου


Τουρκία: Το κράτος – φυλακή και ο εκδότης Ραγκίπ Ζαράκολου


1. Το κράτος – πρωτεύουσα των φυλακών του πλανήτη
Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια συνεχών δολοφονιών, αγνοουμένων, καταπίεσης, τυραννίας και λευκών κελιών στην Τουρκία.
Η Τουρκία κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων χωρών, με κριτήριο τον αριθμό των φυλακών της. Διαθέτει 19 διαφορετικούς τύπους φυλακών, πάνω από 650 φυλακές και δεκάδες φυλακές τύπου F (λευκά κελιά). Συνολικά ο πληθυσμός των φυλακών της Τουρκίας ξεπερνάει τον πληθυσμό δέκα μεγάλων πόλεων!
Η Τουρκία έχει φυλακίσει χιλιάδες άνθρωποι για τις ιδέες τους μεταξύ των οποίων 18 δήμαρχοι, έξι βουλευτές και 70 δημοσιογράφοι.
Η επιχείρηση όμως φίμωσης των λαών της Τουρκίας εντάθηκε στις αρχές Οκτωβρίου όταν με πρόσχημα την κρίση στο Κουρδικό ζήτημα, το κράτος- φυλακή ανέλαβε μία νέα εκστρατεία εναντίον των πολιτών που αγωνίζονται για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Έχει γίνει η σύλληψη χιλιάδων ατόμων στα πλαίσια της υπόθεσης KCK (Ένωση των Κουρδικών Κοινοτήτων) και περισσότερο από εκατό μέλη του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας -BDP, συμπεριλαμβανομένης της καθηγήτριας Δρ Buṣrā Iscanli, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του BDP.
Ήδη πέντε Κούρδοι βουλευτές είναι στη φυλακή, η εκλογή ενός έκτου ακυρώθηκε από τις αρχές μετά τις εκλογές της 12ης Ιουνίου, ενώ η δικαιοσύνη θέλει να φυλακίσει και τους άλλους βουλευτές, δυνάμει του άρθρου 117 του νόμου περί πολιτικών κομμάτων.
Επίσης έγινε η σύλληψη του Ραγκίπ Zarakolu, διευθυντή του εκδοτικού οίκου Belge Publishing ο οποίος ηγείται της επιτροπής για την Ελευθερία της δημοσίευσης της Ένωσης Εκδοτών της Τουρκίας (Tyb) του γιου του Cihan Deniz Zarakolu, μεταφραστή έργων όπως «Η Πολιτική Φιλοσοφία» του Thomas Hobbes, όπως και του συγγραφέα Tunc Aziz, γνωστού για το βιβλίο του σχετικά με τη σφαγή των Κούρδων στο Μαράς.



2. Απελευθέρωση του Ραγκίπ Ζαράκολου και όλων των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία
Το τουρκικό κράτος καθημερινά βασανίζει και δολοφονεί αθώους πολίτες για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την ώρα που πραγματοποιεί προπαγάνδα για το νέο δημοκρατικό της πρόσωπο, προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας η συνεχής καταδίκη και καταγγελία των εγκληματικών μεθόδων και πρακτικών του κράτους- φυλακή.
Ο Ζαράκολου αποτελεί ένα σημαντικό αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία και αποτελεί φωνή ανάδειξης των εγκλημάτων που σημειώθηκαν εναντίον των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Κούρδων και των άλλων λαών.
Καλούμαστε όλοι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποφυλακισθεί ο Ζαράκολου
Απευθυνόμαστε στους Έλληνες Βουλευτές, στα κόμματα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους Δικηγορικούς Συλλόγους σε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς δημοσιογράφων και εκδοτών και φορείς εργαζόμενων, καθώς και σε κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη.
Είναι καθήκον μας για έναν άνθρωπο που εδώ και χρόνια αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Αρμενίων. Ένας αγώνας που έχει παρελθόν, συνέχεια και συνέπεια, στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο. Η παρουσίαση του κοινού μας έργου, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα για τη γενοκτονία, Ζαράκολου- Τσετίνογλου- Μαλκίδης (Καβάλα 5 Νοεμβρίου 2011) θα γινόταν με τη δική του παρουσία. Τώρα έχουμε έναν ακόμη λόγο για την απελευθέρωσή του, για να συνεχίσει να είναι μαζί μας στον κοινό μας αγώνα μέχρι την τελική νίκη.

Θύμιος Λώλης Οι πρόφυγες στα Τρίκαλα




Θύμιος Λώλης
Μικρό χρονικό μέσα από τον τοπικό τύπο και μαρτυρίες.
Οι πρόσφυγες στα Τρίκαλα . Η τραγωδία, ο αγώνας, οι θυσίες, η καταξίωση.
Τρίκαλα 2010
Το Θύμιο Λώλη το γνώρισα το Μάιο του 2009, όταν η Εύξεινος Λέσχη Μικρασιατών Νομού Τρικάλων μας προσκάλεσε για να μιλήσουμε στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία. Παρότι μη πρόσφυγας, εντούτοις έχει ασχοληθεί με το προσφυγικό ζήτημα με συνέπεια στα πολλά χρόνια που άσκησε και ασκεί, παρότι συνταξιούχος, το λειτούργημα- έτσι το νιώθει-  του δημοσιογράφου. Στην ομιλία του και αργότερα στη συζήτησή μας έδειξε την ποιότητά του ως δημοσιογράφος και ως ερευνητής του προσφυγικού ζητήματος στα Τρίκαλα.
Η σχέση του Θύμιου Λώλη με το προσφυγικό άρχισε με τον πατέρα του,  όταν στρατιώτης  πολέμησε στο Δορύλαιο (Εσκί Σεχίρ) και έμεινε για δύο χρόνια αιχμάλωτος. Ο Θύμιος Λιώλης συνδέθηκε με τους πρόσφυγες από την ανατολική Θράκη, τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, και κατέγραψε με ιδιαίτερο τρόπο, μέσα από τις εφημερίδες των Τρικάλων. "Εργατικοί, ευρηματικοί και φιλότιμοι, οι πρόσφυγες έκαναν όλες τις δουλειές στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, να σταθούν στα 'πόδια' τους και τελικά να δημιουργήσουν μεταλλάσσοντας προς το καλύτερο την τοπική κοινωνία".
Μ' αυτό τον τρόπο, ο Θύμιος Λώλης, περιγράφει την παρουσία των προσφύγων, στα Τρίκαλα. Οι τοπικές εφημερίδες της εποχής της εμφάνισης του προσφυγικού ζητήματος αποτελούν, σύμφωνα με το Θύμιο Λώλη, μία ιδιαίτερη μαρτυρία, για την άφιξη, εγκατάσταση, τη ζωή προσφύγων, που έφτασαν στα Τρίκαλα, μετά  από τη γενοκτονία.
Ο συγγραφέας καταγράφει στην τοπική  εφημερίδα "Θάρρος" της Παρασκευής 23ης Σεπτεμβρίου 1922: "Έρχονται πρόσφυγες. Κατά τηλεγράφημα προς την ενταύθα Νομαρχίαν θ' αποσταλούν εκ Βόλου, ενταύθα και εις Καρδίτσαν 1.500 πρόσφυγες. Πρέπει το ταχύτερον, να ληφθούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα, δια τον στεγασμόν των και την τροφοδοσίαν των".
Έκκληση έγινε μέσα από τον τοπικό τύπο για τα ορφανά παιδιά, για τις γυναίκες και τα παιδιά που έφτασαν  στα Τρίκαλα. Το "Θάρρος" της 3ης Οκτωβρίου 1922, γράφει τα εξής: "Συνεκροτήθη η επιτροπή προς συλλογήν εράνων διά τους πρόσφυγας τής Μ. Ασίας. Δεν αμφιβάλλομεν ότι άπαντες θα προσφέρωσιν τον όβολόν των προς ανακούφισιν των δυστυχών αυτών προσφύγων, οι οποίοι ανάγκη να τύχωσιν φιλοξενίας εκ μέρους μας. Εκ παραλλήλου όμως προς την επιτροπήν των εράνων είναι ανάγκη να γίνει και μία επιτροπή Κυριών και Δεσποινίδων, η οποία θα προσφέρει ανεκτίμητους υπηρεσίας εις τα γυναικόπαιδα των προσφύγων, ίδια δε εις τα ορφανά και εγκαταλελειμμένα λόγω απώλειας των προστατών των".
Ο προσφυγικός συνοικισμός Τρικάλων που δημιουργήθηκε  αποτελεί το χώρο όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες. Εκεί δίπλα στους στρατώνες, όπου η περιοχή έχει κρατήσει την ονομασία της υποδηλώνοντας το ζήτημα: Προσφυγικός συνοικισμός. Εκεί όπου οι πρόσφυγες, όπως και σε όλη την Ελλάδα δημιούργησαν τον  πρώτο  σύλλογό τους.
Όπως γράφει ο Θύμιος Λώλης   η  βοήθεια προς τους πρόσφυγες δεν υπήρξε η αναμενόμενη. Η εφημερίδα  "Θάρρος" θα γράψει σχετικά: "Στους δυστυχείς πρόσφυγες δεν παραχωρήθηκε ούτε στέγη ούτε άρτος, ούτε παραμυθητικός λόγος καν", όπως σχολίασε και η άλλη  εφημερίδα  των Τρικάλων "Αναγέννησις".
Το βιβλίο του Θύμιου Λώλη αποτελεί μία σημαντική καταγραφή για το προσφυγικό ζήτημα, σε μία περιοχή όπως τα Τρίκαλα, όπου οι πρόσφυγες κράτησαν και συνεχίζουν να κρατούν κεντρικό ρόλο. Είναι μία ακόμη μία συνεισφορά του Θύμιου Λώλη, στον οποίο ευχόμαστε να υπάρξει και συνέχεια. Αντίστοιχης ποιότητας και εφάμιλλης σπουδαιότητας.