Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Οι φωτιές στην Ελλάδα και η Τουρκία. Οι άνθρωποι, τα οικονομικά και τα πολιτικά


Φάνης Μαλκίδης

Οι φωτιές στην Ελλάδα και η Τουρκία. Οι άνθρωποι, τα οικονομικά και τα πολιτικά 


«Είναι φυσικό η κάθε χώρα να προσφεύγει σε παράνομες δραστηριότητες για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της. Ακόμη και τώρα συνεχίζονται οι δραστηριότητες αυτές και θα συνεχίζονται και στο μέλλον».

Κουτλού Σαβάς. Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.  Έκθεση για τα σχετικά με την υπόθεση Σουσουρλούκ γεγονότα. (1997)

Οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ για τις φωτιές στην Ελλάδα, παρά τις κωμικές «διαψεύσεις» που ακολούθησαν, η στάση της Τουρκίας και η εκκωφαντική σιωπή της Ελλάδας,  των «κομμάτων» της και των «ειδικών» της, έχουν κατά την άποψή μας, εκτός της ανθρώπινης,  δύο κύριες διαστάσεις. Την οικονομική και την πολιτική.

Κατ΄ αρχήν  όταν από μία φωτιά χάνεται μία ανθρώπινη ζωή το κόστος της είναι ανυπολόγιστο Πόσο μάλλον όταν οι ανθρώπινες ζωές είναι εκατοντάδες από τότε που κάθε καλοκαίρι, «κατά σύμπτωση»,  ξεσπούν πυρκαγιές.

Η οικονομική είναι μία διάσταση που ενδιαφέρει πολλούς, ειδικά αυτούς που τα τελευταία χρόνια τα μετρούν όλα με αριθμούς, με κόστος και όφελος. Για παράδειγμα σχολεία, νοσοκομεία, ταχυδρομεία, στρατολογικά γραφεία κλπ, που κλείνουν για «λόγους οικονομίας».

Κάθε πυρκαγιά, που τη βάζουν κατά δήλωσή τους οι Τούρκοι,  αλλά και άλλες δυνάμεις, έχει κόστος που αναλύεται σε δύο παραμέτρους. Την κατάσβεσή της και την αποκατάσταση της καμένης έκτασης. Κάθε αεροσκάφος που επιχειρεί για κατάσβεση έχει κόστος 6.000 ευρώ την ώρα, το ελικόπτερο 4.000 ευρώ την ώρα, ένα πυροσβεστικό όχημα 1.500 την ώρα, ενώ για την αναδάσωση ενός στρέμματος απαιτούνται 20.000 ευρώ.  Όλοι αυτοί που ασχολούνται με την οικονομία και έχουν βαλθεί να μας σώσουν με μνημόνια και άλλα σωτήρια προγράμματα ας κάνουν πολλαπλασιασμούς και προσθέσεις και  ας βγάλουν το κόστος.    Και οπωσδήποτε δεν κάνουμε λόγο για την αξία που χάνεται όταν ένα δέντρο καίγεται.

Ας έρθουμε στον τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία μας.   Το 2010 υπολογίζεται ότι επισκέφθηκαν τη χώρα μας 15 εκατ. τουρίστες, ενώ τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 9.611,3 εκατ. Ευρώ. Αν υπολογιστεί ότι το 2011 ο τουρισμός είχε αύξηση περίπου 10% τότε θα βγάλουμε και τα φετινά νούμερα.

Η συνολική (άμεση και έμμεση) συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ φτάνει το 15,3%, ενώ στην απασχόληση υπολογίζεται ότι φτάνει το 17,9% της συνολικής απασχόλησης (2010). Ας φανταστούμε λοιπόν το κόστος στον τουρισμό από φωτιές που «τυχαίνει» να ξεσπούν σε τουριστικές περιοχές ή σε περιοχές τεράστιου πολιτισμού φορτίου(Ολυμπία).


Ας έρθουμε στο πολιτικό ζήτημα. Αυτό που είπε ο Γιλμάζ είναι γνωστό σε όλους. Κοινό μυστικό, κατά «το βασιλιάς είναι γυμνός». Κανείς μα κανείς από αυτούς και αυτές με τη τεράστια φλυαρία δεν έλεγε τίποτα. Όλα ήταν, σύμφωνα με τους παραπάνω και τις παραπάνω, θεωρίες συνομωσίας. Ωστόσο μετά το ατύχημα στο Σουσουρλούκ και την έκθεση του Κουτλού Σαβάς  που έγραψε ότι  «προκλήθηκαν πυρκαγιές στην Ελλάδα», ήταν ένα ζήτημα για το οποίος κανείς και καμία δεν μιλούσε. Τώρα στην Ελλάδα μας λένε άλλα. Με θράσος και χυδαία υποκρισία.

Τα χτυπήματα χαμηλής έντασης από την πλευρά της Τουρκίας θα συνεχίζονται. Φωτιές, Ίμια, λαθρομετανάστευση.  Από την πλευρά της ο ελληνικός λαός- από το υπάρχον πολιτικό και κομματικό σύστημα δεν περιμένουμε ΤΙΠΟΤΑ- η τοπική αυτοδιοίκηση,  κινήσεις πολιτών, τουριστικοί φορείς, οφείλουν να προσφύγουν σε κάθε ευρωπαϊκό και διεθνές όργανο για αποζημιώσεις. Και επιπλέον να ανακηρυχθεί το κράτος- συμμορία, όπως είναι η Τουρκία, και κράτος –τρομοκράτης. Ένα κράτος που σαν κοινή τρομοκρατική- εγκληματική οργάνωση υπονομεύει τα συμφέροντα και τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Εμείς θα το πράξουμε.  Όπως οφείλουμε έναντι των ζωών που χάθηκαν στις φωτιές, έναντι του φυσικού μας πλούτου που χάθηκε για πάντα.  Και το νέο έτος ας μας απαλλάξει από αυτούς και αυτούς  που γνώριζαν,  και είτε σιωπούσαν,  είτε κατέπνιγαν την αλήθεια. 


Μέρος της συνέντευξης του Φάνη Μαλκίδη στον τηλεοπτικό σταθμό ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ


Zarakolu to be reunited with son behind bars

Zarakolu to be reunited with son behind bars
ISTANBUL - Hürriyet Daily NewsVercihan Ziflioğlu

Ragıp Zarakolu and his son, Deniz, were reunited in same prison ward efter authorities finally accepted the prominent publisher’s request. The father and the son were both arrested as part of the KCK case.

Publisher Ragıp Zarakolu and his son, Deniz, (inset) are in a Kocaeli prison pending trial after being arrested as part of the Kurdistan Communities Union (KCK) case. DAILY NEWS photos, Emrah GÜREL
Publisher Ragıp Zarakolu and his son, Deniz, (inset) are in a Kocaeli prison pending trial after being arrested as part of the Kurdistan Communities Union (KCK) case. DAILY NEWS photos, Emrah GÜREL
    Vercihan Ziflioğluvercihan.ziflioglu@hurriyet.com.tr
    Authorities have accepted prominent publisher Ragıp Zarakolu’s longstanding request to be placed in the same prison ward as his son, Deniz Zarakolu, who was also arrested as part of the Kurdistan Communities Union (KCK) case like his father.

    Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

    Για τη Γενοκτονία των Αρμενίων - Μία ακόμη νίκη, στο δρόμο μέχρι την τελική δικαίωση.

    Φάνης Μαλκίδης
    Για τη Γενοκτονία των Αρμενίων - Μία ακόμη νίκη, στο δρόμο μέχρι την τελική δικαίωση

    Դասաւորում
    «Στον φυλακισμένο, σε λευκό κελί, Τούρκο, εκδότη και αγωνιστή
    για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων,
    των Ελλήνων και των Ασσυρίων
    Ραγκίπ Ζαράκολου»

    Η πρόσφατη απόφαση του Γαλλικού λαού, μέσω των αντιπροσώπων του, για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, έρχεται να συναντήσει και άλλες σχετικές αποφάσεις κυβερνήσεων, κοινοβουλίων, θεσμών και οργανώσεων για τη μελέτη των γενοκτονιών.

    Έρχεται, κυρίως να συναντήσει την απόφαση των λαών για δικαίωση, ιστορική αλήθεια και πραγματική συναδέλφωση, η οποία θα βασίζεται στην αποδοχή της ιστορίας και την εξάλειψη κάθε λευκής σελίδας.
    Η απόφαση, κατά τη γνώμη μας, έχει διττή διάσταση: Τη νομική, όπου η άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων -αλλά και οποιασδήποτε άλλης αναγνωρισμένης από τον νόμο γενοκτονίας- θα διώκεται με προβλεπόμενη ανώτατη ποινή κάθειρξης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ, και την πολιτική.
    Η νομική είναι ξεκάθαρη και αποτελεί ένα συγκεκριμένο εμπόδιο στους αρνητές της Γενοκτονίας που πλημμύρισαν όχι την Τουρκία, αλλά και το εξωτερικό και όπου υπάρχει κινητικότητα για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
    Η πολιτική διάσταση αφορά την Τουρκία, η οποία εδώ και δεκαετίες με το όπλο της ιστορικής προπαγάνδας προσπαθεί να εξαφανίσει κάθε προσπάθεια για αναγνώριση. Αναγνώριση η οποία θα οδηγήσει τους λαούς, τουρκικό και αρμενικό, στην πραγματική φιλία και ειλικρινή προσέγγιση. Η φιλία και η συνεργασία εξ όσων γνωρίζουμε προϋποθέτει ειλικρίνεια, για την οποία δεν φημίζεται το τουρκικό καθεστώς που αρνείται την πραγματικότητα.
    Η απόφαση της Γαλλικής εθνοσυνέλευσης ανοίγει το δρόμο και για άλλες αναγνωρίσεις και νόμους σχετικούς με την άρνηση και αποτελεί μία σημαντική συμβολή και για την υπόθεση άλλων Γενοκτονιών, όπως των Ελλήνων και των Ασσυρίων, που μένουν στο σκοτάδι.
    Η συγκεκριμένη απόφαση από τη Γαλλία, είναι μία ακόμη νίκη στην υπόθεση αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων και αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην ιστορία της ανθρωπότητας.
    Σε λίγο καιρό κανείς δε θυμάται μία ακόμη αποχώρηση Τούρκου πρεσβευτή από πρωτεύουσα χώρας που αναγνωρίζει τη γενοκτονία, ούτε τις συνήθεις εθνικιστικές κορώνες του Ερντογάν και των ομοίων του.
    Θα ξέρει ότι παρά το γεγονός ότι οι τύραννοι και ο δολοφόνοι μοιάζουν ισχυροί, στο τέλος όπως λέει ο Γκάντι, νικά η αλήθεια.
    
    Ο Φάνης Μαλκίδης είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, η οποία το 2007 αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων και το κείμενό του αποτελεί μέρος της συνέντευξης στο Ράδιο Χρόνος (Κομοτηνή).

    Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας


    Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
    Μελέτες σχετικά με την Κρατική Εκστρατεία Εξολόθρευσης των Χριστιανών της Μικράς Ασίας  (1912-1922) και τις συνέπειές της : Ιστορία, Δίκαιο, Μνήμη.
    Επιμελητές Tessa Hofmann, Matthias Bjørnlund και Βασίλειος Μεϊχανετσίδης


    512 σελίδες, 37 φωτογραφίες, χάρτες

    ISBN 978-0-89241-615-8


    Η μεταβατική περίοδος από την κατάρρευση της οθωμανικής αυτοκρατορίας μέχρι την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό διαδικασιών, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό καθοδηγούνταν από μια στενή elite [(γνωστή ως ‘Κομιτάτο/Επιτροπή για την Ένωση και την Πρόοδο’ (İttihat ve Terakki Cemiyeti)], η οποία είχε ως σκοπό να οικοδομήσει ένα μοντέρνο, εθνικό κράτος [Τουρκικό και μουσουλμανικό]. Μία από αυτές τις διαδικασίες υπήρξε η προμελετημένη και προσχεδιασμένη εξουδετέρωση (elimination), στην πραγματικότητα η εξόντωση (extermination), των Χριστιανικών (και ασφαλώς και άλλων) μειονοτήτων.


    ΑΖΑΤ ΟΡ

    Εκδηλώσεις του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών


    ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
    Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών έχει την τιμή να σας προσκαλέσει σε
    Διάλεξη
    της κ. Ελευθερίας - Λίμπυ Τατά Αρσέλ

    Ελληνίδας Κλινικής Ψυχολόγου και Ομότιμης Καθηγήτριας Ψυχολογίας

    του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης

    με θέμα
    Το Μικρασιατικό Τραύμα και ταυτότητα στην τρίτη γενιά

    της παγκοσμιοποίησης

    Μεταφέρεται το  ψυχολογικό και ιστορικό τραύμα των προσφύγων 

    της Μικρασιατικής Καταστροφής από γενιά σε γενιά ;

    Πώς επηρεάζει το τραύμα την ταυτότητα της τρίτης γενιάς ;

    η οποία θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα

    την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012, ώρα 7:00 μ.μ.

    στην Αίθουσα Τελετών του Μεγάρου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών

    Δημοσθένους 117, Καλλιθέα.

    ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

    Περιοδικό Manifesto. Νέο τεύχος

    …Памяти гениального дирижера и великого грека Одиссея Димитриади


     …Памяти гениального дирижера и великого грека Одиссея Димитриади

                  Концерт в Московском международном доме музыки

    Никос Саввиди – музыкальное приношение великому соотечественнику

    1 декабря 2011 года в Камерном зале Московского международного дома музыки прошел концерт памяти гениального дирижера Одиссея Ахиллесовича Димитриади (1908-2005).

    Организаторами вечера в доме Музыки являются пианист лауреат многих международных и отечественных конкурсов Никос Саввиди и Греческий культурный центр в Москве (директор – Феодора Янници). Генеральным спонсором данного мероприятия в ММДМ выступила компания «Династия» (руководитель – Георгиос Мартасидис). Инициатива проведения данного концерта  принадлежит нашему соотечественнику выпускнику Московской Государственной Академической Консерватории им. П.И.Чайковского, ее аспирантуры блестящему профессионалу пианисту Никосу Саввиди, знавшего лично великого маэстро Одиссея Димитриади.  Никос Саввиди - составитель программы концерта в Московском Доме Музыки «Памяти Одиссея Димитриади».