Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

....μονάχα κείνος που παλεύει το σκοτάδι μέσα του θα ‘χει μεθαύριο μερτικό δικό του στον ήλιο...



Θ. Μαλκίδης 

<<Μέρες και ώρες που είναι να θυμηθούμε  τι έγραψε ο Ελύτης στο Άξιον Εστί για τον  Ελληνισμό το 1940-1941, για το σήμερα και για το αύριο, για τον αέναο αγώνα μας : 

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Η συνεισφορά των Ελληνίδων και των Ελλήνων στα "ξύλινα τείχη" η απάντηση στον Ερντογάν. Από το θωρηκτό "Αβέρωφ" στο υποβρύχιο "Πόντος"

 





Θ. Μαλκίδης 

Η  συνεισφορά των Ελληνίδων και των Ελλήνων στα "ξύλινα τείχη". Από το θωρηκτό Αβέρωφ στο υποβρύχιο Πόντος 

Δέκα χρόνια μετά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 το Πολεμικό Ναυτικό διέθετε μια  δύναμη απαρχαιωμένων τορπιλοβόλων και τριών γαλλικών θωρηκτών που είχαν κατασκευασθεί το 1889. Η επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία αξιόμαχου στόλου είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του στόλου – στα τέλη του 1908 – με τέσσερα καινούρια αγγλικά και τέσσερα γερμανικά αντιτορπιλικά. Σε αυτά επρόκειτο να προστεθεί το Θωρακισμένο-Καταδρομικό «Γ. Αβέρωφ».




Για την ανανέωση του Στόλου η τότε κυβέρνηση Μαυρομιχάλη είχε απευθυνθεί στα Ναυπηγεία Ορλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας, όπου εκείνη ακριβώς την εποχή κατασκευαζόταν ένα καταδρομικό το οποίο είχε παραγγελθεί και επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί από το Ιταλικό Ναυτικό. Όμως, η ακύρωση της παραγγελίας από τη μεριά των Ιταλών και η άμεση προκαταβολή του 1/3 της συνολικής αξίας του πλοίου επέτρεψαν την απόκτηση του θωρηκτού από την Ελλάδα. 

Το ποσόν της προκαταβολής προήλθε από τη διαθήκη του Γεωργίου Αβέρωφ και ανήρχετο σε 8.000.000 εκατομμύρια χρυσές δραχμές, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 15.650.000 χρυσών δραχμών καλύφθηκε από το Ταμείο Εθνικού Στόλου (Τ.Ε.Σ.). Η κυβέρνηση δαπάνησε 23.650.000 δρχ. για την απόκτηση του. Τα 8.000.000 δρχ. προέρχονταν από το 20% της συνολικής κληρονομιάς του Γεωργίου Αβέρωφ, που παραχώρησε με τη διαθήκη του στο Ταμείο Εθνικού Στόλου το 1899 (χρονολογία δημοσίευσης της διαθήκης).



Η διαθήκη όριζε ότι το 1/5 της περιουσίας του (20 μερίδια) παραχωρείται για τη ναυπήγηση καταδρομικού πλοίου που θα φέρει το όνομα του και διασκευασμένο κατά τέτοιον τρόπο ώστε να χρησιμεύει ως Εκπαιδευτικό πλοίο Σχολής Ναυτικών Δοκίμων προς την πρακτική και θεωρητική τελειοποίηση αυτών. Το υπόλοιπο ποσό 14.300.000 καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου από το Ταμείο Εθνικού Στόλου (Τ.Ε.Σ.). Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι Τούρκοι είχαν ενδιαφερθεί για την αγορά του πλοίου.

23 Οκτωβρίου 1941. Η σφαγή των Ελλήνων από τους Γερμανούς κατακτητές στο Μεσόβουνο Εορδαίας Μακεδονίας

Αποτέλεσμα εικόνας για Μεσόβουνο

Θ. Μαλκίδης

Κεμαλισμός και Ναζισμός: το Ολοκαύτωμα στο Μεσόβουνο  Εορδαίας.

Στις 23 Οκτωβρίου του 1941 δυνάμεις των Ναζί και  οι συνεργάτες τους, μπαίνουν   στο Μεσόβουνο Εορδαίας, ένα χωριό  προσφύγων από τον Πόντο.

Το χωριό περικυκλώνεται από 40 αυτοκίνητα με στρατιώτες της Βέρμαχτ, που ήρθαν  από τη Φλώρινα, την Έδεσσα και τη Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώνουν όλους τους κατοίκους, χωρίζουν τους άντρες ηλικίας 16 έως 69 χρόνων και δίνουν στα γυναικόπαιδα δίωρη διορία να συγκεντρώσουν «όσα κινητά πράγματα μπορούν».  Ενώ μεταφέρονται στα γειτονικά Κομνηνά, όλοι οι συλληφθέντες άνδρες  εκτελούνται  «ομαδικώς και δι' αυτομάτων όπλων». Η αναφορά του νομάρχη Κοζάνης αναφέρεται σε 135 άτομα,  της γερμανικής διοίκησης για 142, ενώ άλλες πηγές ανεβάζουν τους δολοφονημένους σε 165. 

«Μεταξύ των εκτελεσθέντων», αναφέρει ο νομάρχης, «ήσαν και οι τρεις δημοδιδάσκαλοι του χωρίου, εις ους καίτοι εζητήθη υπό των Αξιωματικών Χωροφυλακής όπως δοθή χάρις, εν τούτοις δεν εδόθη τοιαύτη».  Η τραγωδία έκλεισε με την καταστροφή του χωριού «δι' εμπρηστικών βομβών, εκτός πέντε οικιών και της εκκλησίας».  Τα περίπου 900 γυναικόπαιδα που επέζησαν, μεταφέρθηκαν στην Πτολεμαΐδα και διασκορπίστηκαν, «κατόπιν διαταγών των Γερμανικών Αρχών», στα χωριά του νομού, αλλά και στους νομούς Ημαθίας και Φλωρίνης -προς , παραδειγματισμό.....Το δεύτερο Ολοκαύτωμα στην περιοχή έγινε στους Πύργους στις 23 Απριλίου 1944 και το χωριό είχε 150 θύματα ενώ πυρπολήθηκαν και οι οικίες .....

Οι δολοφονημένοι από τους Ναζί Έλληνες του Μεσόβουνου και των Πύργων Εορδαίας ήταν οι διασωθέντες από τον Κεμαλισμό. Γλύτωσαν από το Δάσκαλο Μουσταφά Κεμάλ, δυστυχώς όμως όχι και από το μαθητή του τον  Αδόλφο Χίτλερ.  Ο Ναζισμός και ο Κεμαλισμός αποτελούν φασιστικές  και ρατσιστικές ιδεολογίες οι  οποίες  εκφρασμένες με την πιο ακραία διαστροφή, στέρησαν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.



Αποτέλεσμα εικόνας για κεμάλ χίτλερ

Ο   Μουσταφά Κεμάλ και ο Αδόλφος Χίτλερ, συνιστούν την έκφραση του ολοκληρωτισμού, ο Κεμαλισμός και ο Ναζισμός, αποτελούν την ίδια έκφανση του Φασισμού, που από τις Γενοκτονίες πέρασε στα Ολοκαυτώματα. Η ανάδειξη του ομοιοτήτων του Κεμαλισμού και του Ναζισμού, συνιστά ανθρώπινο, πολιτικό, ερευνητικό και κυρίως ηθικό καθήκον και χρέος, για να καταδικαστούν  και να αποκαθηλωθούν  τα πιο ολοκληρωτικά  καθεστώτα και ιδεολογίες που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.  Το δυστύχημα είναι ότι οι Ναζί δολοφόνησαν δέκα χρόνια και η νίκη των αντιφασιστικών δυνάμεων τους σταμάτησε, οι Κεμαλικοί συνεχίζουν να δολοφονούν, χωρίς καμία αντίδραση, εκατό χρόνια! 

Η πρόταση του Μιχ. Χαραλαμπίδη που συνδέεται με την ανάδειξη της αλήθειας σε ό,τι αφορά τη σχέση και τις ομοιότητες Κεμαλισμού και Ναζισμού, είναι η ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού, κατ΄ αντιστοιχία της διεθνούς ημέρας μνήμης του θυμάτων του Ναζισμού (27 Ιανουαρίου).  Είναι μία συμβολική αλλά και ουσιαστική πράξη, καταδίκης του φασισμού και Νίκης της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, του Δικαίου και της Ιστορίας, είναι η Νίκη των λαών που δολοφονήθηκαν. Είναι η Νίκη της Ζωής έναντι των ιδεολογιών του Θανάτου.



Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

To Σάββατο 24 Οκτωβρίου το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα

 


Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στο Βουλιαράτι θα πραγματοποιηθεί το δίχρονο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.


Οι αλβανικές αρχές επέβαλαν αυτή την ημερομηνία ώστε το μνημόσυνο να μην γίνει την ίδια ημέρα με τις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Βουλιαρατίου.

Reuters: Σε ενδεχόμενη εκλογή του Biden η Τουρκία θα βρεθεί υπό οικονομική πολιορκία

 Ανάλυση Reuters: Σε ενδεχόμενη εκλογή του Biden η Τουρκία θα βρεθεί υπό οικονομική πολιορκία


Του Jonathan Spicer

Η Τουρκία πρόκειται να χάσει μεγάλο μέρος της ισχύος της, εάν ο Τζο Μπάιντεν εκλεγεί πρόεδρος, καθώς αναμένεται να ενισχύσει τη στάση των ΗΠΑ ενάντια στις ξένες στρατιωτικές παρεμβάσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και τη στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία.

Επενδυτές και αναλυτές αναφέρουν ότι η πολιορκούμενη τουρκική λίρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε αναταραχές που θα προκαλέσει ο Λευκός Οίκος λόγω του Μπάιντεν, εφόσον τραβήξει τη σκανδάλη των μακροχρόνιων κυρώσεων για την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα.

Η ανακοίνωση της Ρωσίας για τη Ναυμαχία στο Ναυαρίνο και η αντίδραση της Τουρκίας

 


Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Ερντογάν συνήθιζε να προβάλλει με χολιγουντιανές βίντεο-αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, τις επιτυχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τους αιώνες της παντοδυναμίας της. Ωστόσο η τελευταία ανακοίνωση της Ρωσίας για τη Ναυμαχία στο Ναυαρίνο πριν από 193 ακριβώς χρόνια, άναψε «φωτιές» στην Τουρκία.

Η ανάρτηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter για την 193η επέτειο της «Ναυμαχίας στο Ναυαρίνο» και τη βύθιση του Οθωμανικού Στόλου, προκάλεσε αίσθηση, ερμηνεύεται ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις νέο-οθωμανικές ονειρώξεις του Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. «Πριν από 193 χρόνια, οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας νίκησαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο. Η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στο Ναυαρίνο άνοιξε τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας» ήταν το σχόλιο που συνόδευε βίντεο που έδειχνε τον Οθωμανικό στόλο να καίγεται στο Ναυαρίνο.

Τουρκικά δημοσιεύματα μιλούν για «σκανδαλώδη» κίνηση της Ρωσίας, κατά της Τουρκίας που αποσκοπεί να «χαϊδέψει» την Ελλάδα ενόψει και της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα.

«Φοβήθηκε μετά την ένταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ; Ανάρτηση σκάνδαλο της Ρωσίας κατά της Τουρκίας» σχολιάζει το internethaber.com, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή είναι απόρροια του ανταγωνισμού Ρωσίας και της Τουρκίας από τη Λιβύη και τη Συρία έως το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

P1

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Ελληνισμός με μερική ή με πλήρη κυριαρχία ;

Θεοφάνης Μαλκίδης

Ελληνισμός με μερική ή πλήρη κυριαρχία; 

Οι τελευταίοι μήνες, από το Μάρτιο μέχρι σήμερα , αφορούν μία συνεχή εισβολή από την Τουρκία. Ειδικότερα η αντίληψη  που έχει στο μυαλό του ο Έλληνας και η Ελληνίδα που ακούει για τις Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, για την Τουρκική εισβολή στον Έβρο, θυμίζει τα λόγια του Ίωνα Δραγούμη στο βιβλίο του για τη Σαμοθράκη, όπου  εξηγούσε την μία και μοναδική κατάσταση που ζούσε ο λαός στην περίοδο της οθωμανικής κατοχής: Από την μία ο πασάς και από την άλλη οι ραγιάδες.


Μία οθωμανική περίοδο εμπλουτισμένη σήμερα με κεμαλικό φασισμό, γαλάζιες πατρίδες και στρατηγικό βάθος με τις πράξεις του Ερντογάν να στοχεύουν  το Αιγαίο, την Κύπρο, τη Θράκη, όλον τον Ελληνισμό.

Η Τουρκία δεν αποδέχεται την ελληνική εθνική κυριαρχία, την εθνική ακεραιότητα, την ελληνική παρουσία στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στον Έβρο, αμφισβητεί τα ελληνικά δικαιώματα, με  συνεχή υπονόμευση και με κάθε μέσο.

Ο τουρκικός φασισμός, επεκτατισμός, εθνικισμός είναι το μοναδικό πρόβλημα. Από τον  Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο και την Αμμόχωστο οφείλουμε να υπερασπίσουμε τον Ελληνισμό !

Η σημερινή μου συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 

Τι σηματοδοτεί η συμφωνία Ελλάδος-Αλβανίας για παραπομπή στην Χάγη και οι επιθέσεις των Τσάμηδων στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας ! (βίντεο)

 

Τι σηματοδοτεί η συμφωνία Ελλάδος-Αλβανίας για παραπομπή στην Χάγη

Συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συνυποσχετικού για την παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της  Χάγης ανακοίνωσαν από τα Τίρανα οι Ν.Δένδιας και ο Ε. Ράμα.

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας για το Τουρκικό πειρατικό Oruc Reis και η Γερμανία δικαιολογεί τη Γαλάζια Πατρίδα του Ερντογάν

 

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις για το Oruc Reis

Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν σταματήσει δευτερόλεπτο να παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις τόσο του ORUC REIS όσο και του τουρκικού στόλου.

Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, το στρατιωτικό προσωπικό έχει τεθεί για μία ακόμα φορά σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, με τα Πολεμικά μας Πλοία να έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή των τουρκικών προκλήσεων αναλαμβάνοντας καίριες θέσεις, πανέτοιμα να αντιδράσουν, σύμφωνα με την καθοδήγηση και τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας.

Την ίδια στιγμή, τα πολεμικά μας αεροσκάφη είναι σε ύψιστη ετοιμότητα στις Μοίρες τους, ενώ οι Σχηματισμοί του Στρατού Ξηράς έχουν θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις Μονάδες τους, παραμένοντας σε άμεση ετοιμότητα αναλόγως.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και στα 9 μίλια από το Καστελόριζο έφτασε νωρίτερα το τουρκικό σεισμογραφικό προτού αλλάξει πορεία. Το Oruc Reis, πλέοντας με κλειστό τον πομπό, «έσπασε» λίγο μετά τις 11 το πρωί το όριο των 12 ναυτικών μιλίων από το ακριτικό νησί. Εκτιμάται ότι τις επόμενες ημέρες θα επαναλάβει το ίδιο, εισερχόμενο ακόμη πιο κοντά στο Καστελόριζο. Ταυτόχρονα τουρκικό drone πραγματοποιούσε πτήσεις στα απέναντι παράλια.

Χαρακτηριστικές της ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή είναι οι παρακάτω φωτογραφίες

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Αιγαίον. Γη και Ύδωρ



Θεοφάνης Μαλκίδης 

Αιγαίον: Γη και Ύδωρ.


Αθήνα . Εκδόσεις Εύξεινος Λόγος. 

Σε μία χρονική περίοδο που οι λεγόμενοι  διανοούμενοι σιωπούν ή μας προτρέπουν να τα βρούμε με την Τουρκία σε μία σύγχρονη φιλανδοποίηση του Ελληνισμού η πρόταση Ελληνικότητας   για το Αιγαίο καλύπτει τη σιωπή και την αφωνία, την παράδοση και την υποταγή, με σύγχρονο ιστορικό λόγο .

Είναι γεγονός ότι η δημιουργία και η παραγωγή θεωρίας για μία σειρά από θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό, όπως η  Γενοκτονία, η Θράκη, η Μακεδονία, η Βόρειος Ήπειρος, η Επανάσταση του 1821,  η Τουρκία, ο Κεμαλισμός και ο Ναζισμός, τα Ολοκαυτώματα κατά τη διάρκεια της φασιστικής Κατοχής,  αλλά και για  τους ιστορικούς λαούς της περιοχής όπως οι Αρμένιοι, οι Κούρδοι, μας απασχολεί έντονα και σε καθημερινή  βάση. Για αυτό και έχουμε εντάξει όλα τα παραπάνω ζητήματα στις πρωτοβουλίες μας, στο λόγο και την πράξη.

Το βιβλίο  αναδεικνύει ένα μείζον θέμα που αφορά την εθνική μας κυριαρχία και συνέχεια: το Αιγαίο. Μ

άλιστα με τον υπότιτλό του – Γη και Ύδωρ- ο οποίος  προέρχεται τόσο από την αποκρουστική πλευρά της ιστορικής μας κληρονομιάς όσο και  από την αντιστασιακή Ελληνικότητα,  προβάλλει το βασικό δίλημμα το  οποίο συνδέεται με το Αιγαίο και με τις δρομολογούμενες εξελίξεις  γι΄ αυτό: 

Ο Ελληνικός λαός θα επιλέξει  την υποταγή για «λίγα χρόνια ειρήνης» παραχωρώντας γη και ύδωρ ή θα αντισταθεί ;

20 Οκτωβρίου 1941. Οι απαγχονισμοί των Ελλήνων από τους Γερμανούς Ναζί στο Καλόκαστρο Σερρών

 


Θ. Μαλκίδης: Οι απαγχονισμοί των Ελλήνων από τους Γερμανούς Ναζί στο Καλόκαστρο Σερρών:20 Οκτωβρίου 1941.  

Μαζί με την  πείνα, την  τρομοκρατία, τις κακουχίες που αποδεκατίζουν τους Έλληνες, οι Ναζί  έχοντας πρόθυμους συνεργάτες - δοσίλογους ολοκληρώνουν το προσχεδιασμένο έργο του. Σαρώνουν  την Ελλάδα και ο τρόμος, ύστερα μάλιστα κι από το κίνημα της Δράμας που πνίγηκε στο αίμα και τις εκτελέσεις στην Κορμίστα και τα Κερδύλια, σφίγγει τις ψυχές των ανθρώπων.

 Οι Ναζί με αφορμή θανάτων Γερμανών στρατιωτών απαγχονίζουν την 20 Οκτωβρίου 1941 μπροστά στο κοινοτικό κατάστημα του Καλόκαστρου Σερρών, παρουσία των κατοίκων  του χωριού 10 Έλληνες, που είχαν φέρει δεμένους με συρματόσχοινο μέσα σε μια κλούβα από τη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης ένας από τους καταδικασμένους κατάφερε να βγάλει τη θηλιά από το λαιμό του και να το σκάσει κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια των εκτελεστών του.

Τα σώματα των απαγχονισμένων έμειναν στην κρεμάλα τρεις μέρες, σύμφωνα με διαταγή των Γερμανών και στη συνέχεια τάφηκαν μερίμνη του προέδρου της κοινότητας σε κοινό τάφο, στην αυλή της εκκλησίας.  Ύστερα οι Γερμανοί θα συνέχιζαν να σαρώνουν όλα τα χωριά της περιφέρειας καίγοντας, συλλαμβάνοντας και εκτελώντας, κάνοντας όλην την Ελλάδα ένα Ολοκαύτωμα.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Α. Σαρκισιάν σε εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ: Η Τουρκία αποσταθεροποιεί την περιοχή (βίντεο)

 


Σαρκισιάν σε εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ: «Η Τουρκία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή» (ΒΙΝΤΕΟ)

 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας απάντησε σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων για τη διαμάχη με το Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ.

Την τιμή να φιλοξενήσει διαδικτυακά την Α.Ε. κ. Αρμέν Σαρκισιάν, Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας, είχε τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020 το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ στην εκδήλωση με θέμα «Η κρίση στον Καύκασο και τα αίτια του πολέμου».

 Ο Πρόεδρος της Αρμενίας, απαντώντας σε ερωτήσεις των συντακτών του διεθνούς και διπλωματικού ρεπορτάζ των ελληνικών ΜΜΕ,  ενημέρωσε για το συμβαίνει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, τη στρατιωτική σύγκρουση και τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Δείτε τι είπε ο Αρμέν Σαρκισιάν:


Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

19 Οκτωβρίου 1912. Η απελευθέρωση της Σαμοθράκης του Ελληνικού Αιγαίου Πελάγους



Θεοφάνης Μαλκίδης

19 Οκτωβρίου 1912. Η απελευθέρωση της Σαμοθράκης

Οι ναυτικές δυνάμεις υπό τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη είχαν απελευθερώσει  την  8η  Οκτωβρίου τη Λήμνο και το μεγάλης σημασίας λιμάνι της στο Μούδρο  όπου έγινε ορμητήριο του στόλου 

Στις 18 Οκτωβρίου 1912, στις έξι το πρωί ο ελληνικός στόλος αποπλέει από τον Μούδρο  σε σχηματισμό τριών μοιρών:
1η Μοίρα «ΑΒΕΡΩΦ», «ΨΑΡΑ», «ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ» και «ΛΕΩΝ» για την κατάληψη της Ίμβρου και της Σαμοθράκης,

2η Μοίρα «ΣΠΕΤΣΑΙ» «ΥΔΡΑ» «ΘΥΕΛΛΑ» και «ΛΟΓΧΗ» για την κατάληψη της Θάσου και 
3η Μοίρα «ΚΑΝΑΡΗΣ» με «Τ/Π 14» για την κατάληψη του Άγιου Ευστράτιου.

Ο Ελληνικός στόλος έχοντας κατατροπώσει τον Οθωμανικό,  απελευθέρωσε τα  ελληνικά νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου ως εξής: 

21/10/1912: Ψαρά
24/10/1912: Τένεδος
2/11/1912: χερσόνησος Αγίου Όρους. 11/11/1912: Λέσβος. 1
3/11/1912: Χίος. 14/11/1912: Οινούσσες
27/11/1912: Ικαρία
02/3/1913: Σάμος.

Στη Σαμοθράκη με το που αντίκρισαν οι Έλληνες τον Ελληνικό στόλο, ο ενθουσιασμός ήταν απερίγραπτος, αφού η λευτεριά ερχόταν μετά από 600 χρόνια, έχοντας πληρώσει, βαρύ φόρο αίματος στo Ολοκαύτωμα της 1ης Σεπτεμβρίου του 1821, ενθουσιασμός που  έφθασε στο αποκορύφωμα, όταν μετά από λίγο κυμάτιζε στο νησί η Ελληνική σημαία. 



Μνήμη αγωνιστών υπέρ Ελευθερίας της Μακεδονίας: Οι δασκάλες του Μακεδονικού Αγώνα


Θ. Μαλκίδης 

Οι  δασκάλες του Μακεδονικού Αγώνα 


Οι νεαρές δασκάλες των δεκαεπτά με είκοσι ετών, κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα επιτέλεσαν το χρέος τους ακέραια. Με την πένα στο χέρι και το περίστροφο κρυμμένο στον κόρφο, αντιμετώπισαν τους κομιτατζήδες που θέλανε να τις εξοντώσουν γιατί θαρρούσαν πως, αν αποκεφάλιζαν πνευματικά τον τόπο, η Μακεδονία θα έπεφτε στα χέρια τους. 

Οι δασκάλες του Μακεδονικού Αγώνα ήταν πραγματικά ανδρείες και την αντρειοσύνη αυτή μετάγγισαν και στις ψυχές όχι μόνο των μικρών μαθητών τους, αλλά και των φοβισμένων Ελλήνων. Και πήραν θάρρος οι κατατρεγμένοι από τους Βουλγάρους χωρικοί και αντιστάθηκαν στον κομιτατζή. Και ήρθε, με αγώνες και θυσίες από πολλούς γνωστούς και αφανείς ήρωες, η πολυπόθητη λευτεριά στη Μακεδονική γη…

Μποϊκοτάζ στην Τουρκία.Σταματήστε τον επεκτατισμό και τον εθνικισμό !



Η αληθινή απειλή στην διεθνή ειρήνη είναι τα νεοοθωμανικά όνειρα του Ερντογάν.

Μποϊκοτάζ στην Τουρκία, Κυρώσεις προς την Τουρκία ΤΩΡΑ- Στοπ στον Ερντογάν- Αναγνώριση του Αρτσάχ

Αρμενικό Συμβούλιο Αμερικής

Δείτε το βίντεο

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Το θεατρικό έργο για τον Καταδρομέα Χρήστο Χατζόπουλο και την επιχείρηση ΝΙΚΗ. Κύπρος 1974.

 


Θ. Μαλκίδης

Ο Χρήστος Χατζόπουλος γεννήθηκε στο Ελαφοχώρι Διδυμοτείχου του νομού Έβρου το 1952 και φοίτησε  στο Δημοτικό Σχολείο και στη συνέχεια στο εξατάξιο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου. Διαθέτοντας αξιόλογα αθλητικά προσόντα, υπήρξε ποδοσφαιριστής και πέτυχε να εισαχθεί στη Γυμναστική Ακαδημία.
 Στις 26 Απριλίου 1974 κατατάχθηκε ως στο Σώμα Καταδρομών στο Μεγάλο Πεύκο. Συνέχισε την εκπαίδευσή του στις καταδρομές στη Ρεντίνα της Μακεδονίας και ύστερα στη Σούδα της Κρήτης. Στις 22 Ιουλίου 1974, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στάλθηκε 
για την υπεράσπισή της,  μαζί με άλλους συναδέλφους του, ανάμεσά τους και ο συμπατριώτης του από τον Έβρο Χριστόδουλος Δοιτσίδης,   αλλά  το αεροπλάνο που τους μετέφερε  καταρρίφθηκε και πέρασε στην αθανασία σε ηλικία μόλις εικοσιδύο χρόνων.
Ο Χατζόπουλος παρέμεινε αγνοούμενος για 42 χρόνια μέχρι  το 2016 όταν τα οστά του ταυτοποιήθηκαν και έγινε η κηδεία και η ταφή τους. Ο Δοιτσίδης παραμένει ακόμη αγνοούμενος....

XATZOPOULOS.jpg

Σαραντάεξι χρόνια μετά και ενόσω στην Κύπρο συντελείται νέος Αττίλας,  η εξαιρετική ηθοποιός και συμπατριώτισσά μου από τον Έβρο Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στα πλαίσια του 55ου Φεστιβάλ των  ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ  Θεσσαλονίκης στην ενότητα <<Δραματοποιημένες Αναγνώσεις>> θα παρουσιάσει σε κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη, το <<Ριγιούνιον>> που αναφέρεται στον Χρήστο Χατζόπουλο. 
Όπως γράφει η Κ. Καραμπέτη <υτοί που έφυγαν κι αυτοί που έμειναν να συνεχίσουν τις ζωές τους, βιώνοντας τις μεγάλες απώλειες και τα αναπάντητα γιατί. Γιατί έτσι είναι ο μεγάλος μηχανισμός. Τρέφεται με αίμα, όνειρα ανεκπλήρωτα, ανοίγει πληγές που δεν κλείνουν ποτέ....... Χρήστο Χατζόπουλε, Χριστόδουλε Δοϊτσίδη, παιδιά των Νοράτλας και της Επιχείρησης Νίκη, σας ευχαριστώ. Λεμονιά Χατζοπούλου και όλες οι μανάδες και οι αδελφές και οι σύζυγοι και οι πατεράδες, σας ευχαριστώ. Να είστε ευλογημένοι. Γιατί «την πατρίδα μας τη λένε αγάπη μέχρι το τέλος του κόσμου>>.

Το έργο θα ανέβει σήμερα Κυριακή 18 Οκτωβρίου στις 18: 45  και θα είναι  ελεύθερο για παρακολούθηση μέχρι τη Δευτέρα  26  Οκτωβρίου 2020  στον παρακάτω σύνδεσμο 

H βύθιση του «Φετίχ Μπουλέντ» από το τορπιλλοβόλο Τ- 11 λίγο πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης



Το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου 1912 το τορπιλλοβόλλο «Τ-11», με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση, εισήλθε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και βύθισε το τουρκικό θωρηκτό «Φετίχ Μπουλέντ»...

Από το ζωτικό χώρο στη Γαλάζια Πατρίδα

erdogan-galazia

Θ. Μαλκίδης 
Από το ζωτικό χώρο στη Γαλάζια Πατρίδα. 

Σε άλλη μια πρόκληση προχώρησε η Τουρκία με χάρτη που 
ανήρτησε πριν από λίγο στον λογαριασμό  του στο Twitter ο 
υπουργός Μεταφορών Αντίλ Καραϊσμαΐνογλου ο οποίος υποστήριξε
 ότι η χώρα του  επέκτεινε τις περιοχές έρευνας και διάσωσης 
«για να καλύπτει τις περιοχές στις οποίες πραγματοποιούν έρευνες 
τα πλοία μας στην ανατολική Μεσόγειο».

Στην ανάρτησή του ο Αντίλ Καραϊσμαΐνογλου απευθύνει και 
χαιρετίσματα στο  Φατίχ, το Γιαβούζ και το Kanuni.

Πρόκειται για το χάρτη που  είχε φωτογραφηθεί ο 
Ερντογάν στις αρχές  του Σεπτεμβρίου 2019  εισάγοντας  τη θεωρία 
περί «Γαλάζιας Πατρίδας», δηλαδή μία εξέλιξη της θεωρίας του 
Ζωτικού χώρου του Χίτλερ και των Ναζί στο μεσοπόλεμο.

Η ανάρτηση του Τούρκου υπουργού

Με τέτοια Τουρκία, τέτοιο το πρόβλημα…

 

Με τέτοια Τουρκία, τέτοιο το πρόβλημα…

ΑΝΑΓΚΑΙΟ προαπαιτούμενο της ήδη 75χρονης (1945-2020) ειρηνικής συνύπαρξης ως γειτόνων, φίλων και συνεταίρων των «προαιώνιων» εχθρών Γάλλων και Γερμανών, υπήρξε, βεβαίως, στην πράξη, η πολεμική ήττα της ναζιστικής Γερμανίας και η ολοσχερής συντριβή του Χιτλερισμού.

ΕΠΡΕΠΕ (1) πρώτα να ηττηθεί το 1945, μέχρι και μέσα στο Βερολίνο από τους συμμάχους και να εξαλειφθεί από την Ευρώπη ο Ναζισμός, ώστε μετά από χρόνια ειρήνευσης και επούλωσης των πληγών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η συνεργασία να ευδοκιμήσει ως το επίπεδο συγκρότησης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ: ¨Η διοίκηση πρέπει να στείλει ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία¨

 



Πρόεδρος Ρις : Η δοκιμή της Τουρκίας για το σύστημα S-400

 είναι απαράδεκτη

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζιμ Ρις-πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δημοσίευσε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη δοκιμή του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 της Τουρκίας σήμερα: