Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Για τα Μακεδονικά εμπορικά σήματα



Θ. Μαλκίδης 

Για τα Μακεδονικά εμπορικά σήματα και επωνυμίες 

Από την ομιλία στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου 

Η ονομασία (brand name) ενός ποιοτικού προϊόντος αποτελεί το διαβατήριο του, ενώ πολλές φορές συνιστά καθοριστικό λόγο επιλογής του από τον καταναλωτή. Η συμφωνία των Πρεσπών, πέραν των άλλων προβλημάτων στον εμπορικό τομέα, στον αγροδιατροφικό χώρο και στο περιβάλλον, αφήνει σε πλήρη αοριστία και το θέμα της ονομασίας των περίφημων προϊόντων της Μακεδονικής Γης. 

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1, παρ. 3, εδ. θ΄ υπάρχει μόνο ένα ευχολόγιο για έναν «ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο για αμοιβαίως αποδεκτό όφελος (!)» μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων και για μια ακαθόριστη διμερή ομάδα ειδικών στο πλαίσιο της ΕΕ με συνεισφορά του ΟΗΕ και του ΔΟΤ, η οποία θα δράσει επί τριετία μετά το 2019. 

Ωστόσο, εκατοντάδες προϊόντα φέρουν το όνομα της Μακεδονίας μας, ενώ υπάρχει και ο Μακεδονικός Τοπικός Οίνος που είναι Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης. Και φυσικά υπάρχει η παράδοση χιλιάδων ετών στην παρασκευή τροφίμων και στην επινόηση συνταγών που αποτελεί το απόσταγμα του διαχρονικού Μακεδονικού Πολιτισμού με όλες τις ζυμώσεις του χρόνου, γι’ αυτό και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δημιούργησε τα πρότυπα και το σήμα της «Μακεδονικής Κουζίνας». Κι όλα αυτά τα προϊόντα είναι ποιοτικά και ελεγμένα, ενώ αντίθετα είναι γνωστό ότι στην ΠΓΔΜ δεν υπάρχουν τα πρότυπα και οι έλεγχοι που γίνονται στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες της Μακεδονίας (Δυτική, Κεντρική και Ανατολική).


Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, οι επιχειρήσεις που έχουν στην εταιρική τους ταυτότητα ή στα προϊόντα τους τον όρο «Μακεδονία» και κινδυνεύουν να βρεθούν εκτεθειμένες σε περίπτωση εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών υπερβαίνουν τις 4.000, οι οποίες βρίσκονται στην ανάγκη να προβούν σε δαπάνες 2.000 – 8.000 ευρώ… ανά επωνυμία, προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα χρήσης, είτε στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας του Αλικάντε της Ισπανίας (EUIPO) που αφορά τη δραστηριότητα εντός των χωρών της Ε.E., είτε –για δραστηριότητες σε τρίτα κράτη- το γραφείο WIPO της Γενεύης.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Η Ελλαδική ψευτοηγεσία και οι Φασίστες Ζάεφ, Ράμα, Ερντογάν....

Θ. Μαλκίδης 

Η Ελλαδική ψευτοηγεσία και οι Ζάεφ, Ράμα, Ερντογάν....

Εφημερίδα Το Καρφί (Του Λευτέρη Θεοδωρακόπουλου) 

«Προβοκάτορες κηδειών» χαρακτήρισε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα όσους βρέθηκαν στην κηδεία του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες, απαντώντας σε σχόλιο χρήστη στο Facebook, ο οποίος τον κάλεσε να «παρέμβει διότι ντροπιαστήκαμε, καθώς έρχονται οι Έλληνες και μας προκαλούν».

O πρωθυπουργός της Αλβανίας ανάμεσα στα άλλα έγραψε ότι «η Αλβανία δεν “ντροπιάζεται” από ορισμένους άξεστους, που ζουν σαν ύαινες και φωνάζουν σαν κοράκια. Άθλιοι που βεβηλώνουν τον νεκρό που δήθεν σέβονται και μειώνουν την αξιοπρέπεια της σημαίας του έθνους τους», και κατέληγε: «Η χώρα τους, όπως κάθε άλλη χώρα, έχει την ατυχία να έχει τους δικούς της χοίρους και γαϊδούρια».

Υπενθυμίζεται ότι ο Εντι Ράμα με tweet του είχε υπερασπιστεί και τη στάση της αλβανικής αστυνομίας: «Αγαπητοί γείτονες! Αντί να χαρακτηρίζουμε απαράδεκτο το περιστατικό της απώλειας ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε την αστυνομία μας, η οποία έκανε μόνο τη δουλειά της, ας ευχαριστήσουμε μαζί τον Θεό, που δεν χάθηκε κανείς αθώος από μία εξτρεμιστική τρέλα».

Όλες αυτές οι προσβολές έμειναν αναπάντητες από την ελληνική κυβέρνηση και από τον επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών. Ούτε μια ανακοίνωση ούτε μια όχληση εκφράστηκε ποτέ. Στάση περίεργη, καθώς αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την ελληνική μειονότητα στη Βόρεια Ήπειρο. Άλλωστε μία νεκρώσιμη τελετή είναι ιερή και σεβαστή.

Η σπίλωση του νεκρού και η εξύβριση των προσφιλών του προσώπων που πενθούν την απώλειά του δεν είναι απλώς θρασύτητα, είναι όνειδος και εμείς ως χώρα το δεχθήκαμε… με τη στάση που επιδείξαμε.


ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΑΛΚΙΔΗΣ
(Διδάκτορας Κοινωνικών Επιστημών)

«Οι “Μοιραίοι κι άβουλοι” της ημιμαθούς, ηγετικής ελίτ»

Από τη δική του οπτική γωνία, ο δρ Κοινωνικών Επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης μιλώντας στο «Καρφί» τονίζει πως η ζωντανή Ελλάδα αντιστέκεται με κάθε τρόπο και διαφωνεί με την ημιμαθή, ηγετική ελίτ. Μιλά για τη στάση των γειτόνων μας αλλά κυρίως για τους «Μοιραίους και Άβουλους» που κυβερνούν:





Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Ο Ελληνισμός ανάμεσα στους Μοιραίους των Αθηνών και τους Λωποδύτες των Σκοπίων....



Θεοφάνης Μαλκίδης

 Ο Ελληνισμός σήμερα


Απόσπασμα της ομιλίας στην εκδήλωση η οποία οργάνωσε το τμήμα Αργολίδας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων στο Ναύπλιο

Είχαμε αποκαλύψει ότι η επιτροπή για τα ιστορικά, αρχαιολογικά και τα εκπαιδευτικά θέματα μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων  συγκροτήθηκε πριν την κύρωση της <Συμφωνίας> και κατά παράβαση κάθε διπλωματικής και ιστορικής ηθικής.  


Τώρα που οι λωποδύτες της Μακεδονίας απαιτούν την αλλαγή των Ελληνικών βιβλίων, την αλλαγή της Ελληνικής Ιστορίας όλοι πέφτουν από τα σύννεφα...… 

Σχολεία και αληθινή παιδεία, άμυνα και εθνική ανεξαρτησία, οικονομική και νομισματική αυτοτέλεια, αγροτική ανασυγκρότηση και παραγωγή, πολεοδομική αναγέννηση, κοινωνική πολιτική και πρόνοια, σύγκρουση με τα συμφέροντα, κυβέρνηση των πολλών, είναι μερικά από τα σημεία που κάθε κόμμα στην Ελλάδα σήμερα, έχει στο πρόγραμμά του, προκειμένου να κλέψει τη ψήφο από όσους ακόμη ψηφίζουν. Είναι βεβαίως γνωστό πόσα αυτά έχουν πράξει τα μη – κόμματα που υποτίθεται ότι κυβερνούν, ή καλύτερα αυτά που κατέχουν το χρεοκοπημένο κράτος.








Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Νεοκλής Σαρρής:«σε λίγα χρόνια οι Τούρκοι θα κάνουν τους Έλληνες να σκέφτονται σαν Τούρκοι .....»


Θ. Μαλκίδης 

Για τον αείμνηστο πανεπιστημιακό μας δάσκαλο
 Νεοκλή Σαρρή.

Επτά χρόνια χωρίς αυτόν....

Υπήρξα ένας από τους χιλιάδες φοιτητές σου και συνδέθηκα, όπως άλλωστε το συνήθιζες, γιατί έτσι ήταν η παιδεία σου,  με δεσμούς (εκ)παίδευσης, εκτίμησης και φιλίας.

Είναι οι πολλές οι στιγμές, όπου πραγματοποιήσαμε συζητήσεις για απλά και σύνθετα ζητήματα που απασχολούν κάθε άνθρωπο και Έλληνα.

Οι ώρες που πέρασα μαζί σου μου άνοιξαν ένα διαφορετικό κόσμο σκέψης, λόγου και έργου. Τα χαρακτηριστικά σου αναλλοίωτα, Ελληνικά,  Ρωμαίικα, Οικουμενικά, του Γένους μας.

Με στήριξες, με βοήθησες, μου έδωσες τα εφόδια να κατανοήσω πολλά από αυτά που ο ίδιος και πρώτος είχες μιλήσεις και γράψει στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι βέβαιο ότι στη ζωή κάθε ανθρώπου,  η γνωριμία με ορισμένους συνανθρώπους του, έχει σαν αποτέλεσμα να  αλλάξει την πορεία του. Διαμορφώνεται μία νέα στάση ζωής και αναδεικνύεται  λόγος και πράξη που μέχρι πρότινος ούτε καν είχε σκεφτεί η ανθρώπινη οντότητα. Και από τότε φανερώνεται ένας άλλος κόσμος  και ο σπόρος βγάζει καρπούς.
Για μένα  είσαι ένας από τους ανθρώπους  που άλλαξαν  τη ζωή μου, με τους οποίους άνοιξε μία νέα πραγματικότητα ιδεών και πολιτισμού, πολιτικής και ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η γνωριμία με σένα,  με τον Κωνσταντινουπολίτη   δάσκαλο στα αμφιθέατρα, στις αίθουσες εκδηλώσεων, όπου πολλές φορές αξιώθηκα να μιλήσουμε μαζί σε κοινές επιστημονικές και άλλες συναντήσεις,   σε ανθρώπινες και φιλικές στιγμές, μου έδωσε τη δυνατότητα να  κατανοήσω πολλά από τα ζητήματα που απασχόλησαν και απασχολούν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες εδώ αιώνες.  Η Κωνσταντινούπολη,  η Ίμβρος και η Τένεδος, η Μικρά Ασία, η Θράκη, ο Πόντος και  η Καππαδοκία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Οθωμανικό κράτος και η Τουρκία, η Γενοκτονία και η αναγνώριση, η ελληνική κοινωνία  και η συνέχεια του Ελληνισμού.

Για κάθε ένα από τα παραπάνω θέματα είχες ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη, εμπεριστατωμένη άποψη και θέση, αλλά ταυτόχρονα άκουγες όπως όφειλε και οφείλει να κάνει κάθε επιστήμονας και άνθρωπος του μεγέθους σου.
Η επιστημονική σου κατάρτιση  συνδυαζόταν  με βαθιά ανθρώπινα και ελληνικά συναισθήματα.
Πολλά από αυτά βεβαίως, που ανέδειξες τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν έτυχαν ανάλογης αποδοχής της βαρύτητάς και της σπουδαιότητάς τους που τους είχες προσδώσει. Τι γίνεται άλλωστε σ΄ αυτόν εδώ τον τόπο γνωστό και αποδεκτό στην ώρα του;

Ιδιαίτερα σε ότι έχει σχέση με την Τουρκία αποτέλεσες τον επιστήμονα και κυρίως τον άνθρωπο εκείνο,  που συνέβαλλε με μοναδικό τρόπο, ώστε η γνώση για τη γειτονική χώρα να γίνει επιστήμη.

Η Τουρκολογία στην Ελλάδα σου οφείλει πολλά, όπως οφείλει πολλά και η μεγάλη κοινότητα των Κωνσταντινουπολιτών, για την οποία  και στην οποία ήσουν ο πρωταγωνιστής. Το φανερώνουν οι συνεχείς μνημονεύσεις της παρουσίας σου, σε εκδηλώσεις και αλλού. Ακόμη λένε και γράφουν, και θα λένε και θα γράφουν  «αυτό έλεγε ο Σαρρής» ή «έτσι έπραττε ο Σαρρής».

Η αναγνώριση του ανθρώπου και δασκάλου, όπως εσύ Νεοκλή Σαρρή, πέρασε από πολλές διακυμάνσεις και εμπόδια. Σήμερα πλέον είναι διαπιστωμένο ότι η εκτίμηση στο πρόσωπό σου είναι ολοκληρωμένη στον πυρήνα του ελληνικού λαού και στους στρατιωτικούς και πολιτικούς κύκλους της Τουρκίας, παρά στην ελλαδική ομάδα που χρησιμοποιεί λαθραία τον τίτλο «ελίτ».
Τα κείμενα, οι παρεμβάσεις και η δραστηριότητά σου,  έβαλαν το στίγμα τους σε πολλά κομμάτια της επιστημονικής και πολιτικής ανάλυσης για τεράστια ζητήματα   που αφορούν τον Ελληνισμό. Είναι όμως  χαρακτηριστικό των ανθρώπων της εμβέλειας όπως η δική σου,  η αποδοχή να έρχεται από μη  ομάδες και προσωπικότητες του συστήματος και του καθεστώτος, αλλά από το Λαό. Την πρωτογενή πηγή Δικαίου και Αντικειμενικότητας.
Ήταν ευλογία η γνωριμία μου με σένα Νεοκλή Σαρρή και σχέση που αναπτύχθηκε . 

Είναι αναρίθμητες οι ώρες διδασκαλίες σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο- πέρα από το αμφιθέατρο υπήρχε και το ανοιχτό γραφείο-  που αφιέρωσες για να μεταδώσεις τις ιδέες σου και τις γνώσεις σου. Η σχέση ήταν βαθιά, ανθρώπινη,  με σεβασμό και αγάπη. Όπως πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να είναι κάθε ανθρώπινη σχέση και κυρίως μεταξύ δασκάλου και μαθητή.
Εύχομαι οι φοιτητές σου, οι αμέτρητοι Έλληνες και Ελληνίδες που σε παρακολούθησαν στο αμφιθέατρο και σε αίθουσες, μιλώντας για την Τουρκία, την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη, τη Γενοκτονία, και μία σειρά από άλλα ζητήματα που καθόρισαν την ελληνική ιστορία και κοινωνία, να ακολουθήσουν τη στάση και την πορεία ζωής που είχες. Ειλικρίνειας, ευθύτητας, ανθρωπισμού, γνώσης, μετριοφροσύνης και σεμνότητας, ταπεινότητας και  ήθους.

Αγαπητέ Νεοκλή σε ευχαριστούμε για όλα αυτά που μας προσέφερες,
σε ευχαριστώ για όσα μου έμαθες.

Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου και να χαρίσει παρηγοριά στην υπέροχη οικογένειά σου, η οποία σε αγαπά χωρίς όρια και προσεύχεται για σένα.

Καλή αντάμωση και Καλή Ανάσταση.


Υ. Γ. Ο Νεοκλής έλεγε ότι «σε λίγα χρόνια οι Τούρκοι θα κάνουν τους Έλληνες να σκέφτονται σαν Τούρκοι και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη μας ήττα»…


Σήμερα (ημέρα εορτής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων) το Τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει διεθνές συμπόσιο με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά του Γαζή Αχμέτ Εβρενός και των απογόνων του στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραχώρησε αίθουσα του Δημαρχείου της πόλης, για να λάβει χώρα το συμπόσιο αυτό. Μεταξύ των χορηγών του Συμποσίου είναι και η Turkish Airlines, το αεροπλανάκι της οποίας κοσμούσε το δημαρχιακό γραφείο του Γιάννη Μπουτάρη. Στο συμπόσιο, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα γίνει μεταξύ άλλων λόγος για τα «φιλανθρωπικά ιδρύματα» του κατακτητή και για την «αρχιτεκτονική κληρονομιά» που άφησε, αυτός και η γενιά του, στη Μακεδονία.




Τιμώντας το δολοφόνο Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής- Φασιστικής Κατοχής.....



Μεγαλοπρεπής τελετή στα Τίρανα για αδίστακτο δολοφόνο Ελλήνων 


 Φωτό και Video από το αλβανικό oranews.tv

Νοέμβριος 20, 2018. 19:26- Από την εφημερίδα ‘Δημοκρατία’


Την ώρα που ο αλβανικός σοβινισμός του καθεστώτος Ράμα επιτίθεται στους Ελληνες καλλιεργώντας το μίσος απέναντι σε καθετί ελληνικό και με νωπό ακόμα το αίμα του Κωνσταντίνου Κατσίφα στη γη της Βορείου Ηπείρου, ο Αλβανός πρωθυπουργός συνεχίζει το κτίσιμο του παναλβανικού ονείρου, τιμώντας ακόμα και Αλβανούς δωσιλόγους, συνεργάτες των Γερμανών στη διάρκεια της γερμανικής επικυριαρχίας στα Βαλκάνια που έδρασαν κατά των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.



Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

«Η Ελλάδα εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια πορεύεται με τις εξαιρέσεις».......



ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ ΜΑΛΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ!  

Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος.

www.korinthostv.gr


Η διάλεξη του κ. Θεοφάνη Μαλκίδη-Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίο-με θέμα: "Ελληνισμός Διωκόμενος: Από τον Καποδίστρια και τη γενοκτονία, στη Μακεδονία", πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου. 

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος Ποντίων Κορινθίας, η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου, ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Κορινθίας ''ο Άγιος Δονάτος'', η Κορινθιακή Εστία  Ιστορικών-Λαογραφικών Ερευνών, ο Αλληλοβοηθητικός Σύλλογος Πολυτέκνων Κορινθίας και Π.Ε.Θ. Κορινθίας. 

Ο κ. Μαλκίδης αφιέρωσε την ομιλία του στη μνήμη του Βορειοηπειρώτη ήρωα Κωνσταντίνου Κατσίφα και συγκλόνισε το ακροατήριο γιατί, με ψυχικό σθένος, σαφήνεια και πειστικότητα, περιέγραψε τα κενά της συμφωνίας των Πρεσπών, σε βάρος της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας και αναφέρθηκε πολλές φορές στην παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια.


Το ακροατήριο επικρότησε τις θέσεις, που διατύπωσε ο κ. Μαλκίδης, με παρατεταμένα χειροκροτήματα. 
Ο κ. Μαλκίδης τόνισε ότι ο δρόμος για την ανατροπή της συμφωνίας των Πρεσπών είναι μακρύς και επίπονος και χρειάζεται εθνική συστράτευση για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. 
Επιπλέον, το ακροατήριο έθεσε ερωτήσεις στον ομιλητή, μετά το πέρας της ομιλίας του και ακολούθησε διάλογος.

Η Κηδεία μετά από 44 χρόνια του πρώην αγνοούμενου Μ. Ιωάννου. Κύπρος 1974



Η Κηδεία μετά από 44 χρόνια του πρώην αγνοούμενου Μ. Ιωάννου. Κύπρος 1974. 

Έγινε πριν λίγες ώρες η κηδεία του αγνοούμενοι στρατιώτη Μάριου Ιωάννου. Ανάμεσα σ΄αυτούς που βρέθηκαν στην εξόδιο ακολουθία ήταν και η Ελένη Ιωάννου απο την Κακοπετριά που περίμενε καρτερικά 44 ολόκληρα χρόνια για να ξανασυναντήσει τον γιο της!!