Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

O Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος» Μερζιφούντας. Από το Γήπεδο στην Αγχόνη



Θεοφάνης Μαλκίδης

O Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος» Μερζιφούντας. Από το Γήπεδο στην Αγχόνη

Oι σύλλογοι των Ελλήνων της Ανατολής οι οποίοι δημιουργήθηκαν σε ειρηνική περίοδο, προήλθαν από την ανάγκη που βίωνε ο Ελληνισμός να διατηρήσει  την ιδιαιτερότητά του, να ανυψώσει το πνευματικό και το αθλητικό του επίπεδο, αλλά με την έναρξη της Γενοκτονίας οι Σύλλογοι ήταν και μέσο επιβίωσης. Στον Πόντο και ιδιαίτερα στη Μερζιφούντα, η οποία αποτέλεσε πηγή αξιόλογων κοινωνικών, πνευματικών, αθλητικών και άλλων επιτευγμάτων, οι Έλληνες ίδρυσαν συλλόγους ιδιαίτερα σημαντικούς για την εθνική αυτογνωσία και επιβίωση. Σε δύσκολες στιγμές οι συλλογικές δομές αποτέλεσαν το καταφύγιο για πολλούς Έλληνες οι οποίοι κυνηγήθηκαν ανηλεώς από τις Νεοτουρκικές και τις Κεμαλικές δυνάμεις.


























Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Απόδειξη παράδοσης;




Είναι δυνατόν η ηγεσία της Παμμακεδονικής Μελβούρνης και Βικτώριας να στέλνει επιστολή στον πρωθυπουργό της Αυστραλίας και να αποκαλεί τα Σκόπια “Βόρεια Μακεδονία” και να διαμαρτύρεται για το ότι οι Σκοπιανοί αυτοαποκαλούνται “Μακεδόνες” και όχι “Βoρειομακεδόνες”,


Συνεχίζουμε !

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις αποφάσεις του τέως υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου με τις οποίες


Όχι στη λήθη και την προπαγάνδα.



Για να μην επικρατήσει η λήθη και η προπαγάνδα. 

Ο Ανδρέας Κατσαμπρής και ο Σταύρος Σταυρινός  υπηρετούσαν στον τρίτο λόχο του 251 Τάγματος Πεζικού και  βρέθηκαν στην Κερύνεια για να αντισταθούν στην ΕΙΣΒΟΛΗ της Τουρκίας στην Κύπρο. 


Ιουλία Μπίμπα,η ηρωική δασκάλα που ανατίναξε την Ναζιστική οργάνωση ΕΣΠΟ . Αθήνα 20 Σεπτεμβρίου 1942



Το 1942, στη διάρκεια της Κατοχής, η φιλο-ναζιστική ΕΣΠΟ δραστηριοποιήθηκε για τη δημιουργία μίας αμιγώς ελληνικής ταξιαρχίας εθελοντών οι οποίοι θα πολεμούσαν στο ανατολικό μέτωπο στο πλευρό των Γερμανών. Το ίδιο είχαν κάνει άλλωστε οι περισσότερες κατεχόμενες ευρωπαϊκές χώρες. Ένα χρόνο νωρίτερα, τον Ιούλιο του 1941, ο στρατηγός Μπάκος, «υπουργός Εθνικής Άμυνας» στην κυβέρνηση δωσίλογων του Τσολάκογλου, είχε προσπαθήσει για κάτι παρόμοιο, αλλά τότε είχαν αντιδράσει οι Ιταλοί. Στο τέλος καλοκαιριού του 1942, η ΕΣΠΟ επανάφερε δυναμικά το σχέδιο αυτό. Επιπλέον, η ελληνική ναζιστική οργάνωση ήταν βασικός φορέας της γερμανικής προπαγάνδας και συνέδραμε στην αποστολή Ελλήνων εργατών στην Γερμανία για τα πολεμικά εργοστάσια που είχαν κενές θέσεις λόγω της αυξανόμενης στράτευσης ντόπιων για το ανατολικό μέτωπο.

Όμως, μερικοί νέοι Έλληνες πατριώτες που αποτελούσαν τον «Ουλαμό Καταστροφών» της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΕΑΝ («Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζομένων Νέων») με επικεφαλής τον υποσμηναγό Κώστα Περρίκο, αποφάσισαν να βάλουν τέλος στα σχέδια των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους. 

Η ανατίναξη της ελληνικής ναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ από μέλη της ΠΕΑΝ το μεσημέρι της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου 1942 με δέκα κιλά δυναμίτη ισοπέδωσαν το κτίριο της ΕΣΠΟ, ενώ στον πρώτο όροφο τελείωνε συγκέντρωση των μελών της. Στον τρίτο όροφο του κτιρίου ήταν τα γραφεία και αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων μίας γερμανικής μονάδας. Με την έκρηξη της βόμβας ανατινάχθηκαν και αυτά, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τα πατώματα και των τριών ορόφων.





Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

“Η γη μας που γέννησε την λευτεριά θα εκμηδενίσει την τυρρανία”.


Θεοφάνης Μαλκίδης

Η γη μας που γέννησε την λευτεριά θα εκμηδενίσει την τυρρανία”.

Η θυσία του Κώστα Γεωργάκη.


Σαρανταεννέα χρόνια ακριβώς πριν στη Γένοβα, ένας νέος Έλληνας με βαθιά συναίσθηση της ιστορίας του αλλά και της ευθύνης του έναντι του λαού του, ο Κερκυραίος φοιτητής Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς που είχε επιβληθεί στην γη που γέννησε τη Δημοκρατία.

Λίγο πριν είχε αποκαλύψει με ανώνυμη συνέντευξη σε εφημερίδα ότι η Χούντα είχε διεισδύσει με ανθρώπους της και διαβρώσει τις ελληνικές φοιτητικές οργανώσεις στην Ιταλία. Η ταυτότητα του  Κώστα Γεωργάκη, γρήγορα έγινε γνωστή και ο ίδιος αποφάσισε να κάνει μια  ενέργεια, που θα προκαλούσε την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Έτσι το βράδυ της 18ης  προς τη 19η  Σεπτεμβρίου 1970, ο Γεωργάκης αυτοπυρπολήθηκε στην πλατεία Ματεότι της Γένοβα σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της δικτατορικής κυβέρνησης φωνάζοντας «Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα».

Η Χούντα αποσιώπησε το γεγονός κι επέτρεψε τη μεταφορά της σορού του στη γενέτειρά του με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών φοβούμενη τη λαϊκή αντίδραση. Πάντα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα φοβούνται, έστω και εάν δείχνουν παντοδύναμα.

Ο Γεωργάκης άφησε ένα κείμενο – γράμμα στην ιταλική γλώσσα, το οποίο αποτελεί μία σημαντική παρακαταθήκη διαρκούς αγώνα για ελευθερία στη γη που γέννησε τη Δημοκρατία, η οποία όμως δοκιμάζεται από την κάθε είδους τυραννία, ειδικά σήμερα. 

Το κείμενο αποτελεί ένα άλλο πρακτικό δείγμα της διαρκούς αντιστασιακής ιστορίας των Ελλήνων και βεβαίως είναι εντυπωσιακά επίκαιρο:

Νοn posso fare almerno di pensare ed agire comeuna persona libera. La nostra terr che ha partorito la liberta annientera la tirania. Viva la mia Grecia libera.”

Δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά από το να σκέφτομαι και να ενεργώ όπως ένα ελεύθερο άτομο. Η γη μας, που γέννησε την λευτεριά θα εκμηδενίσει την τυρρανία. 
Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα μου”.


Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Κωνσταντίνος Κατσίφας Σεπτέμβριος 1983 - Οκτώβριος 2018


Κωνσταντίνος Κατσίφας Σεπτέμβριος 1983 - Οκτώβριος 2018

Βόρειος Ήπειρος- Μακεδονία- Βόρειος Ήπειρος.

Προπαγάνδα για τον ενδοτισμό και την υποχώρηση


Για όσους έχουν κοντή μνήμη η διακομματική προπαγάνδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα σημερινά αποτελέσματά της στο Αιγαίο, στη Θράκη, στην Κύπρο : "Η Ελλάδα με τη Συμφωνία κερδίζει πολύ μεγάλο διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο απέναντι στη βασική απειλή που είναι ο τουρκικός αναθεωρητισμός. Σπαταλούσαμε τεράστιο διπλωματικό κεφάλαιο εις βάρος των βασικών μας ζητημάτων που είναι τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. 

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Προσκυνώντας τον κατακτητή


Μετά τη συγνώμη του πατέρα του 16χρονου προς τους Τούρκους εισβολείς, πριν από λίγο παίχθηκε και η τελευταία πράξη του Ελληνικού δράματος με την παράδοση της σημαίας των κατακτητών της Κύπρου και της φωτογραφίας του Ντενκτάς στον Ακιντζί πασά...

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Μνήμης και Αγώνα υπενθύμιση....


Θ. Μαλκίδης

Την περίοδο που ο Μακεδονικός Αγώνας και ο Παύλος Μελάς είναι εκτός ύλης από τα σχολικά βιβλία της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγο  τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στον Μακεδονομάχο Παύλο Μελά, του οποίου η κεφαλή ετάφη μυστικώς στο Πισοδέρι, στις 18/19 Οκτωβρίου 1904, από τον ιερέα και μετέπειτα εθνομάρτυρα παπά Σταύρο Τσάμη.

Το ψηφιδωτό παριστάνει την παράδοση του κιβωτίου με την τίμια κεφαλή του Παύλου Μελά , στον παπά Σταύρο Τσάμη και τον Μέγα Αλέξανδρο κρατώντας τη σημαία και φορώντας τη μακεδονική στολή, να παραλαμβάνει τον ήλιο της Βεργίνας.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Πανικός και Ύβρεις


Η χθεσινοβραδινή εμφάνιση στη ΔΕΘ του αμόρφωτου κούριερ της Μακεδονίας, ο οποίος χρησιμοποίησε τις γνωστές του ύβρεις αποκαλύπτει τον πανικό του, όπως βεβαίως και των τωρινών "κανονικών" για την ανθελληνική πράξη που υπέγραψαν και που θα σεβαστούν.