Θ. Μαλκίδης
Το ολοκαύτωμα στη Χηλή του Εύξεινου Πόντου το Σεπτέμβριο του 1922
Η Χηλή βρίσκεται 70 χλμ. βορειοανατολικά της Κωνσταντινούπολης, αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό και γνωστό θέρετρο, όπου ζούσαν Έλληνες. Πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν υποχρεωτικά στρατολογημένοι ως Οθωμανοί στρατιώτες στη μάχη της Καλλίπολης κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ αρκετοί διώχθηκαν στα τάγματα εργασίας. Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1922 ως αποκορύφωμα των διωγμών, έγινε η σφαγή 150 Χηλητών, ενώ όσοι γλύτωσαν πήραν το δρόμο της προσφυγιάς προς την Ελλάδα.
Αρχικά εγκαταστάθηκαν στην Πελοπόννησο και στον Πειραιά(κυρίως στην Κοκκινιά) και έπειτα μετακινήθηκαν στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Κάποιοι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στη Νέα Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης . Τριάντα (30) οικογένειες προέρχονται από το Γενίκιοϊ (Νεοχώρι )της Χηλής Μ. Ασίας εγκαταστάθηκαν στη Νέα Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης .
Κάποιοι άλλοι πρόσφυγες από το Νεοχώρι Χηλής εγκαταστάθηκαν στην Καβάλα και κάποιοι από αυτούς μετοίκησαν στη σημερινή περιοχή του δήμου Δίου. Ο ένας συνοικισμός του χωριού Κονταριώτισσα Πιερίας ιδρύθηκε από πρόσφυγες του Νεοχωρίου. Μάλιστα, πρόσφατα ανεγέρθηκε και μνημείο για τους πρόσφυγες αυτούς, στην πάνω πλατεία του χωριού, κοντά στο ναό του Αγίου Θωμά.
Επίσης, υπάρχουν πρόσφυγες από την περιοχή της Χηλής(και από το Νεοχώρι) στη Νέα Χηλή Αλεξανδρούπολης. Πρόσφυγες από το Νεοχώρι Χηλής εγκαταστάθηκαν επίσης στο Βορεινό και στη Φιλώτεια του Δήμου Αλμωπίας στο Νομό Πέλλας, ενώ ορισμένες οικογένειες εγκαταστάθηκαν στη Γλύφα(Πελοπόννησο).