Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014

Η Γενοκτονία μέσα από τις εργασίες των μαθητών και των μαθητριών

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Μάρκου Κιλκίς «Μωμό(γ)εροι» μαζί με μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων τίμησαν την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Στο κατάμεστο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς όπου λειτούργησε και έκθεση φωτογραφίας και ιστορικών εγγράφων από την Γενοκτονία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14.5.14 η σχετική εκδήλωση την οποία προλόγισε ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Διαμαντίδης.
Ο κ. Διαμαντίδης ευχαρίστησε τους πολίτες για την ανταπόκρισή τους στην εκδήλωση, καθώς και όλους τους συντελεστές της, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές και μαθήτριες που ασχολήθηκαν με σεβασμό και ευλάβεια μέσα από το διδακτικό εγχειρίδιο γιά την Γενοκτονία  ( http://malkidis.blogspot.gr/2012/05/blog-post_15.html )
για το μεγάλο αυτό ζήτημα του Ελληνισμού.
Κατόπιν μίλησε ο Θεοφάνης Μαλκίδης, ο οποίος αφού επισήμανε την απουσία της Γενοκτονίας από την παιδεία των νέων Ελλήνων και Ελληνίδων καθώς και την αυτοαναίρεση της ελληνικής Πολιτείας σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις της γιά την ανάδειξη της Γενοκτονίας, τόνισε τη σημαντική αυτή παρουσίαση της Γενοκτονίας που γίνεται από μαθητές και μαθήτριες, λέγοντας ότι η αισιοδοξία που πηγάζει από ανάλογες σοβαρές και συνεπείς προσπάθειες και δείχνει ότι το αποτέλεσμα του αγώνα αναγνώρισης θα είναι νικηφόρο.
Στην συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες με τις δασκάλες Αναστασία Διαμαντίδου, Αγάπη Πολυμένη και Σοφία Μιχαηλίδου σε συνεργασία με τους μουσικής Γρηγόρη Αμοιρίδη (λύρα), Νέστορα Αμοιρίδη (τραγούδι), Χρηστο Θεοδωρίδη (πλήκτρα) Μπάμπη Κιτσωνίδη (νταούλι), Χάρη Πιπερίδη (λύρα), Γεώργιο Σιγηρόπουλο (νταούλι) και Νίκο Χατζηδαυϊτίδη (νταούλι) παρουσίασαν τις εργασίες τους γιά την Γενοκτονία («Αφιέρωμα γιά τα παιδιά που χάθηκαν και δραματοποίησή του καθώς και δημιουργία ποιημάτων γιά τα παιδιά που βασανίσθηκαν και ταλαιπωρήθηκαν και που τελικά έγιναν αγγελούδια», «Οι μαθητές «γνωρίζουν» ποιήματα και τραγούδια του ποντιακού Ελληνισμού», οι δε μουσικοί πλαισίωναν και στήριζαν τις θεματικές ενότητες και ολοκλήρωναν με μουσική υπόκρουση την κάθε θεματική ενότητα κα) ενώ ο πυρρίχειος από το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου με λυράρη τον Γρηγόρη Κολεσιώτη και χοροδιδάσκαλο τον Θεόφιλο Πασχαλίδη έκλεισε την εκδήλωση, η οποία εντυπωσίασε και άφησε σιγουριά και βεβαιότητα για ένα μείζον, όπως αυτό της Γενοκτονίας, θέμα γιά την ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συντόνισε η Κική Πασχαλίδου.
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Ειδικότερα στην εκδήλωση έλαβαν μέρος παρουσιάζοντας εργασίες οι εξής μαθητές και μαθήτριες:
Β1 2ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς
(Δασκάλα Αναστασία Διαμαντίδου)
Γεώργιος Αρναουτίδης
Μαγδαληνή Βραχιόλογλου
Παντελής Δημητριάδης
Ραφαήλ Ζούρκα
Κωνσταντίνος Καλιντέρης
Άννα Καλπουρτζή
Παολίνα Λάτσε
Στυλιανός Μαγλουσίδης
Γεωργία-Κυριακή Μάντζαρη
Νικολέτα Μαρινίδου
Χριστίνα Μουρίκη
Χαράλαμπος-Ιωάννης Νάκος
Άγγελος Ντεμίρι
Μαριάννα Οικονόμου
Ορέστης Παπαδόπουλος
Ελένη Πασχάλη
Μαρία Πουλιτσανίδου
Αριστογένης Στανημερόπουλος
Κωνσταντίνος Τιρεκίδης
Αγάπη Τιρεκίδου
Αναστασία Τσουτσουλίγκα
Ιωάννης Ψαράς
Δ1 4ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς
(Δασκάλα Σοφία Μιχαηλίδου)
Ελπίδα Αλερού
Ανδρέας Γκβριτισβίλι
Μαρία Δούνα
Σοφία Ιωαννίδου
Μαρία Καλαιτσίδη
Παναγιώτης Καλαντζής
Κωνσταντίνος Καλογιαννόπουλος
Ζωή Κουτσουραβή
Άντζελα Λουγκάη
Ντεσάρα Ντοκολάρι
Δήμητρα Παντελίδου
Διονύσης Παπαδόπουλος
Ηλιάννα Πατσούρη
Σοφία Πότση
Αναστασία Σηργιαννίδου
Νίκος Σπυρίδης
Σταύρος Τριανταφυλλίδης
Μαρία Τριανταφυλλίδου
Ανδρέας Χατζής
ΣΤ2 2ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς
(Δασκάλα Αγάπη Πολυμένη)
Μαρία Αυγητίδου
Νικόλαος Γιαλάς
Ιωάννα Γκόγκα (παρουσιάστρια)
Λεωνίδας Δημητριάδης
Όλγα Ζηρίδου (παρουσιάστρια)
Βασίλειος Ζώγας
Δέσποινα Καντίδου (παρουσιάστρια)
Νικόλαος Καναλτσίδης
Μαρία Καραγιαννίδου (παρουσιάστρια)
Ευάγγελος-Ρούσσος Παπαδόπουλος
Ευστάθιος Παπαδόπουλος
Αδνρομάχη Παπαδοπούλου (παρουσιάστρια)
Κωνσταντίνα Σαββίδου (παρουσιάστρια)
Μαρία Τριανταφυλλίδου (παρουσιάστρια)
Παναγιώτης Φαχουρίδης
Ελευθερία-Άννα Χατζηαθανασιάδου (παρουσιάστρια)
Βασιλική Χριστοφορίδου (παρουσιάστρια)


H ομιλία του Θ. Μαλκίδη


Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Διδακτικό εγχειρίδιο


Ελληνική έκδοση.

Το διδακτικό εγχειρίδιο για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου -από το Σύλλογο Ποντίων Σικάγο ετοιμάζεται και το διδακτικό εγχειρίδιο που θα περιλαμβάνει εκτός από τους Έλληνες του Πόντου και τους Έλληνες της Μικράς Ασίας και της Θράκης και θα εκδοθεί σύντομα στην αγγλική και ελληνική γλώσσα- δημοσιεύτηκε από το Σύλλογο Ποντίων του Σικάγο, «Ξενιτέας», στην αγγλική γλώσσα με τον τίτλο «The Pontian Greek Genocide: A teaching unit».

Στην ελληνική έκδοση δημοσιεύεται το Μάιο του 2012, με τίτλο «Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ. Διδακτικό εγχειρίδιο» και είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Μαρίας Σ. Κενανίδου.

Το διδακτικό εγχειρίδιο ενσωματώνει τις ακόλουθες παιδαγωγικές στρατηγικές:

-Ανάλυση των βασικών πηγών: Επίσημες αναφορές, εφημερίδες και αφηγήσεις επιζώντων. Οι δάσκαλοι μπορούν χρησιμοποιήσουν τα τεκμήρια δημιουργώντας τις δικές τους ερωτήσεις.

-Πολλαπλές πληροφορίες: Ρηματικά – γλωσσικά (π.χ. προγράμματα εργασίας, δημοσιογραφικές αναλύσεις, ποίηση και έκθεση), πολυμέσα (προβολή τέχνης), συλλογικά (μαθητικές δραστηριότητες), και προσωπικά (ατομικές σκέψεις).

-Γραφή: Εκφραστικά (δημοσιογραφικές αναλύσεις και ποίηση) και εκθέσεις.

-Ερωτηματολόγιο: Απαντήσεις σε συγκλίνουσες και αποκλίνουσες ερωτήσεις.

-Υψηλού επιπέδου σκέψεις: Αναλύσεις και εκτιμήσεις.

Ο συγγραφέας του κειμένου στην αγγλική γλώσσα Ronald Levitsky διδάσκει κοινωνικές επιστήμες στο σχολείο του Sunset Ridge, Northfield του Ιλλινόις. Έχει τιμηθεί για την εξαιρετική του διδασκαλία κατά το έτος 2005 με το βραβείο Kohl, με το βραβείο Εdward Lewis II ως δάσκαλος του 2005, με το βραβείο του Ιδρύματος συνταγματικών δικαιωμάτων του Σικάγο, και το 2006 έλαβε το βραβείο Aharonian από το πρόγραμμα εκπαίδευσης της γενοκτονίας. Επίσης ο Ronald Levitsky είναι μέλος στην Εθνική επιτροπή Κοινωνικών επιστημών.

Ο εκδότης είναι ευγνώμων στο Θεοφάνη Μαλκίδη, για την επιμέλεια του κειμένου στην αγγλική γλώσσα καθώς και για τη μετάφραση, την επιμέλεια και για τα συμπληρωματικά στοιχεία του διδακτικού εγχειριδίου στην ελληνική γλώσσα. Ο Θεοφάνης Μαλκίδης είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών και έχει τιμηθεί από διάφορους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τη δραστηριότητά του σχετικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας.

Τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων του Σικάγο, Γεώργιος Μαυρόπουλος, Σάββας Κοκτσόγλου και ο Θωμάς Μαντζακίδης βοήθησαν να συγκεντρωθεί το υλικό και οι πηγές, για την ετοιμασία των εκδοχών του διδακτικού εγχειριδίου. Ως μέλη του Συλλόγου Ποντίων Σικάγο «Ξενιτέας», παρουσίασαν την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά για τη νέα γενιά, τιμώντας και μνημονεύοντας ταυτόχρονα τους Πόντιους πρόγονούς τους. Ο πίνακας που κοσμεί το εξώφυλλο του διδακτικού εγχειριδίου για τη Γενοκτονία είναι της Έφης Μαυρίδου από την Κοζάνη. Ο πίνακας είναι αποτέλεσμα της έμπνευσης της καλλιτέχνιδας από τις ιστορίες των παππούδων τις οποίες διηγήθηκαν όταν ήταν παιδί και που και αυτοί επέζησαν την γενοκτονία.

Το εγχειρίδιο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί μία προσπάθεια για να γίνει κατανοητό από τους μαθητές και τις μαθήτριες, στους νέους ανθρώπους το ζήτημα της Γενοκτονίας. Ένα ζήτημα ιστορικής αλήθειας και δικαίωσης, αλλά πρωτίστως παιδείας, γνώσης και μόρφωσης.