Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

H αναγνώριση, από το Σουηδικό Κοινοβούλιο, της Γενοκτονίας και η συμβολή του Κώστα Φραγγίδη και του Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης



Θεοφάνης Μαλκίδης 

Η συμβολή του Κώστα Φραγγίδη και του Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης στην αναγνώριση της Γενοκτονίας 

Από την ομιλία στην 23η Συνδιάσκεψη της Ποντιακής Νεολαίας στην Ευρώπη 


Η  αναγνώριση από το Σουηδικό Κοινοβούλιο , της δολοφονίας των προγόνων μας, ως Γενοκτονία, τέτοιες μέρες του 2010, ήταν μία ιστορική στιγμή. Στην υπόθεση κυρίαρχη θέση κράτησε ο Κώστας Φραγγίδης, ο οποίος ως πρόεδρος του Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης, μαζί με σημαντικούς πολιτικούς, όπως ο Hans Linde, o Τάσος Σταφυλίδης, η κουρδικής καταγωγής Gulan Avci, τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, στελέχη του Ελληνισμού της Στοκχόλμης, πέτυχε την ιστορικής σημασίας απόφαση της Βουλής της Σουηδίας. 

Διατηρώ τις καλύτερες αναμνήσεις από την εξαιρετικής σημασίας πρώτη συνάντηση και εκδήλωση Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων στη Στοκχόλμη, λίγους μήνες πριν την ψηφοφορία του Μαρτίου του 2010. Εκεί μαζί με τον Αρμένιο Vahagn Avedian και τον Ασσύριο Sabri Atman μίλησα για το ζήτημα της Γενοκτονίας. 

Τότε ο Κώστας Φραγγίδης μιλώντας για τη Γενοκτονία και διανέμοντας το βιβλίο μου στην αγγλική γλώσσα για τη Γενοκτονία, έκδοση του Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης, τόνισε ότι η αναγνώριση είναι πολύ κοντά. Δικαιώθηκε όπως δικαιώνεται κάθε πραγματικός αγωνιστής και αληθινός άνθρωπος. 

Στην ομιλία του  στην 23η Συνδιάσκεψη της Ποντιακής Νεολαίας στην Ευρώπη, ο Κώστας Φραγγίδης πρόεδρος του Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης, αναφέρθηκε με πολύ συγκινητικά λόγια  στο πρόσωπό μου. Ευχαριστώ πολύ τον συναγωνιστή Κώστα Φραγγίδη για αυτή την  ηθική του πράξη, για τον καλό του λόγο, για την ανιδιοτελή του προσπάθεια, για τη φιλία του και για την εκτίμησή του στο πρόσωπό μου. 


Ο Πόντος, ο Ελληνισμός, οι ψυχές των προγόνων μας του οφείλουν πολλά.