Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

"Από τα κόκκαλα βγαλμένη": Τα άταφα οστά των Ελλήνων στρατιωτών του έπους του 1940-1941


<<Από τα κόκκαλα βγαλμένη...>>


Ο  σεβασμός των νεκρών ήταν και παραμένει μία υψηλής αξίας Ελληνική παράδοση.   Ειδικότερα, η ταφή  των πολεμιστών, αποτελεί  για τους Έλληνες χρέος και  καθήκον. Μετά από κάθε μάχη γινόταν εκεχειρία με σκοπό την περισυλλογή και τη φροντίδα, την κηδεία, των νεκρών.Οι νεκροί πρέπει να προσεγγίζονται με ευλάβεια, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι αυτοί. Κάτι ανάλογο, όμως, δεν έγινε πράξη με τους Έλληνες στρατιώτες του ελληνοϊταλικού πολέμου, του έπους του 1940-1941.

Έτσι οι περίπου οκτώ χιλιάδες (8.000) στρατιώτες Και  αξιωματικοί και  εθελοντές, που αγωνίστηκαν ενάντια στον Γερμανοϊταλικό φασισμό δίνοντας μαθήματα ηρωισμού και ανδρείας στην ανθρωπότητα, έμειναν άταφοι ή πρόχειρα θαμμένοι. Αρκετών από αυτούς τα οστά παραμένουν μέχρι σήμερα διάσπαρτα στα βουνά και τις πεδιάδες.


Την ίδια στιγμή το ελληνικό κράτος αδιαφόρησε γι' αυτούς, που  έγραψαν τις ενδοξότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.


Το Σάββατο 17 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αμπελοκήπων "Αλέξης Μινωτής" το Σωματείο "Συνεργασία Μετόχων ΟΑΣΘ", οργανώνει εκδήλωση, με ομιλία για τα άταφα οστά των ηρώων του 1940 από τον Θεοφάνη Μαλκίδη,Διδάκτορα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με θέμα : "Aπ΄τα κόκκαλα βγαλμένη..."

Η  εκδήλωση περιλαμβάνει και μαρτυρίες από τον αγώνα επιβίωσης των λεωφορειούχων καθώς και προσφοράς τους στον πόλεμο του 1940.