Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Ηλέκτρα Κίκη. ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΣΧΗΜΑΤΙΣΘΕΙΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΣΧΗΜΑΤΙΣΘΕΙΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Της Ηλέκτρας Κίκη, Δικηγόρου Αθηνών
και υποψήφιας βουλευτή της Ομόνοιας-ΚΕΑΔ


Τόσα χρόνια, η ιστορία και ο πολιτισμός της Βορείου Ηπείρου παρουσιάζουν τη δική της συμβολή στους αγώνες. Σήμερα η ιστορία του κόσμου καταγράφεται με ραγδαίες εξελίξεις κι εμείς θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι δίπλα στην αφυπνισμένη συνείδησή μας να λειτουργήσει ο ορθολογισμός και η δύναμη του «αγωνίζομαι». Δεν μπορώ να πω ότι το ίδιο συνέβη το τελευταίο χρονικό διάστημα στην κοινότητά μας. Αναφέρομαι στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες αν μη τι άλλο, προκάλεσαν αναταραχή στους κόλπους των Βορειοηπειρωτών.
Με καθαρό πατριωτικό αίσθημα έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση της οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ και κατ΄ επέκταση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και πιστή στα ιδεώδη της φυλής μας. Ως υποψήφια βουλευτής, με την υποστήριξη των υπολοίπων συναγωνιστών μου, έδωσα έναν δίκαιο και καθαρό αγώνα, έχοντας κατά νου τα προβλήματα του Βορειοηπειρώτη και τις τρέχουσες εθνικές εξελίξεις. Δυστυχώς, πολιτικές φιλοδοξίες και μικροσυμφέροντα εμπόδισαν κάποιους να λειτουργήσουν με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους απλούς Βορειοηπειρώτες.
Με λύπη μου και με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Ομόνοιας που εδώ και χρόνια μας πουλούσαν και αγόραζαν «πατριωτισμό», έφθασαν στο σημείο να εξυπηρετούν συμφέροντα αλβανικών κομμάτων με σκοπό πάντα το προσωπικό τους όφελος. Ο εκφοβισμός, ο εκβιασμός και η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων από τα καθήκοντά τους ήταν τα βασικότερα επιχειρήματα της πολιτικής τους πρακτικής, πράγμα που έγινε αντιληπτό και από τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Βέβαια, όλα αυτά είχαν ένα σκοπό: την καταλήστευση των ψήφων των Βορειοηπειρωτών και την «αφυδάτωση» της ελληνικής τους συνείδησης.
Τέτοιες εξελίξεις θα έπρεπε να απουσιάζουν από το πολιτικό γίγνεσθαι της κοινότητάς μας, αφού πρόκειται για μία Εθνική Ελληνική Μειονότητα στο μάτι του Κυκλώνα, τα δικαιώματα της οποίας παραβιάζονται ασυστόλως από την εκάστοτε αλβανική κυβέρνηση. Σ’ αυτές τις εκλογές ήταν απαραίτητη από ποτέ, η ομόνοια και η σωφροσύνη. Πράγμα, που δεν έγινε εφικτό. Με τέτοιου είδους, χωρίς προηγούμενο, ενέργειες προσπάθησαν να αντλήσουν τη δυνατότητα τα αλβανικά κόμματα να «κατασπαράξουν» τη μοναδική ελληνική οργάνωση, την ΟΜΟΝΟΙΑ.
Εν ριπή οφθαλμού, το ίδιο συνέβηκε και κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων όταν τα μεγάλα κόμματα προσπάθησαν να «καταβροχθίσουν» ψήφους του ΚΕΑΔ και παράλληλα ακυρώνοντας δικά μας ψηφοδέλτια, αλλοιώνοντας έτσι τη λαϊκή βούληση. Το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο και γι’ αυτό φέρει ευθύνη σύσσωμος ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθαν να προστεθούν και τα πρόσφατα κατορθώματα της νεοσχηματισθείσας κυβέρνησης του Σαλί Μπερίσα. Κατορθώματα που αποδεικνύουν έμπρακτα την ανθελληνική στάση της εν λόγω κυβέρνησης και την μη απαγκίστρωσή της από τα ιδεώδη του κομμουνιστικού καθεστώτος και αλήστου μνήμης Ενβέρ Χότζα.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε συνεργασία με το υπουργικό του συμβούλιο ετοιμάζουν νομοσχέδιο παγίδα για τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών. Με νόμους «φαντάσματα» θέλησαν να παραδίδουν την ανεκμετάλλευτη γη μας, σε τρίτους με τη «δήθεν» δικαιολογία της εκμετάλλευσης της από τους τελευταίους. Ως νομικός, δε μπορώ να διανοηθώ πώς μπορεί να επεμβαίνει το κράτος σε περιουσίες που αποκτήσαμε νόμιμα. Τέτοιοι νόμοι δεν εφαρμόζονται ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες. Πώς άραγε θα εφαρμοστούν στην Αλβανία που ποθεί διακαώς την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια;! Φαίνεται ότι η αλβανική δικαιοσύνη λειτουργεί με εθνικά κριτήρια και όχι με αυτά της απόλυτης δημοκρατίας.
Επίσης, μείζονος σημασίας ζήτημα αποτελεί και η εγκατάλειψη των σχολείων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στο έλεος του Θεού. Η μη έγκριση δαπανών για τη δημιουργία καταλλήλων υποδομών στα σχολεία, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την αρνητική στάση της κυβέρνησης έναντι των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Δεν έγιναν ουσιαστικές παρεμβάσεις στα βιβλία της Ιστορίας και Γεωγραφίας, τα οποία συνεχίζουν να περιέχουν την «απογυμνωμένη ιστορική αλήθεια» αλβανών εθνικιστών, παρά τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ενώ μέχρι προσφάτως, στις δύο τάξεις του Λυκείου (1η και 2η σύμφωνα με το αλβανικό σύστημα εκπαίδευσης) διδασκόταν η ελληνική γλώσσα, με την εφαρμογή του νέου συστήματος (του τρίχρονου Λυκείου) θα πάψει να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα., με συνέπεια οι Βορειοηπειρώτες μαθητές να αποκόπτονται από την μητρική τους γλώσσα από την 9η τάξη. Φαίνεται ότι πρόκειται για καλοστημένο σχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και οι λίγοι Βορειοηπειρώτες που έχουν απομείνει. Η αμάθεια και οι ουσιαστικές ελλείψεις στο εκπαιδευτικό σύστημα αποτελούν ένα από τα βασικότερα κριτήρια ξεριζωμού των συμπατριωτών μας.
Παρά τις πάμπολλες επισημάνσεις και καταγγελίες της οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ, η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει σε θέματα βαρύνουσας σημασίας που απασχολούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Από την εμπειρία του παρελθόντος, η διεκδίκηση και η απόκτηση των δικαιωμάτων μας μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με ισχυρή και ενιαία φωνή των Βορειοηπειρωτών.
Διανύουμε δύσκολους καιρούς για το εθνικό μας θέμα, πρόκειται για ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στην ιστορία του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Ας μην επιτρέψουμε στους αλβανικούς παράγοντες να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Η δύναμη της ελληνικής μας φυλής και οι αρετές της τόλμης και της διεκδίκησης που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, μπορούν να επισκιάσουν κάθε αρνητική ενέργεια εις βάρος μας. Αρκεί να το θέλουμε για μας, για τα παιδιά μας, για τον τόπο μας και για ολόκληρο τον ελληνισμό!