Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου υποδέχεται τον Αλέξανδρο Υψηλάντη



Η Καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη είναι Εθνικό Κειμήλιο ύψιστης ιστορικής σημασίας. 

Μετά το θάνατό του το 1828 στη Βιέννη, ταριχεύθηκε και το 1843 μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Από το 1859, η πριγκίπισσα Μαρία Υψηλάντη – Μουρούζη όρισε θεματοφύλακα της Καρδιάς το Αμαλίειο Οικοτροφείο Θηλέων, με φροντίδα του οποίου φυλάσσεται στον Ι. Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών μέχρι σήμερα, όπως και τα οστά του τα οποία έμεναν στα αζήτητα του τελωνείου για πολλά χρόνια......
Η Ιερή πόλη του Μεσολογγίου θα υποδεχθεί το Κειμήλιο αυτό το Σάββατο 13 Απριλίου με όλες τις τιμές που αρμόζουν στον Αρχηγό της Επανάστασης και του Ιερού Λόχου Αλέξανδρο Υψηλάντη και θα το φιλοξενήσει έως και την Κυριακή των Βαΐων στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, (Δημοτική Πινακοθήκη, Πλ. Μ. Μπότσαρη) όπου και θα εκτίθεται στο κοινό. 




Όλη εκείνη η μεγάλη ομάδα εθελοντών που εργάστηκε, επί ενάμιση χρόνο σχεδόν, για να προσφέρει στην πόλη μας την αναβίωση του Ιερού Λόχου με τις πρόσφατες εκδηλώσεις της Αθήνας και του Μεσολογγίου, θα συνεχίσει να εργάζεται με αφοσίωση για να πραγματοποιήσει μια υποδοχή αντάξια του Αρχηγού της Επανάστασης και να προβάλλει την Ιερή μας πόλη ξανά στο πανελλήνιο. 
Στις 12 το μεσημέρι, αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων θα μας παραδώσει την Καρδιά μπροστά στο Άγαλμα της Ελευθερίας στην Πύλη της πόλεως κι ακολούθως με πομπή στην οποία θα συμμετέχουν η Μπάντα «Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ» με τη στολή του Ιερού Λόχου, ο Όμιλος Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «ΛΙΑΡΟΣ», ο Όμιλος Διαφύλαξης και Αναβίωσης της Ιστορίας του Αιτωλικού "ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ" και ο Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, θα μεταφερθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη, όπου και θα φιλοξενηθεί μέχρι την Κυριακή των Βαΐων.
Για όλους εμάς στη μεγάλη οικογένεια του «Σολωμού», η Καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη έχει ανάλογο συμβολισμό, ιστορική βαρύτητα και συναισθηματικό φορτίο με την Εικόνα της Εξόδου, τα Όπλα του Ραζή – Κότσικα αλλά και τα Οστά των Ελεύθερων Πολιορκημένων του Τύμβου των Ηρώων μας. 
Με σεβασμό και δέος την προσφέρουμε στους συμπολίτες μας και τους προσκυνητές της Ιερής πόλης να την τιμήσουν με την κατάνυξη και την προσκυνηματική προσέγγιση που οι Μεσολογγίτες και ολόκληρος ο Ελληνισμός γνωρίζουν.