Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Tουρκική Εισβολή στην Κύπρο: Καιρός να ειπωθούν αλήθειες… για να δούμε

 

Την πεποίθηση ότι καθώς συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974, αυτό που χρειάζεται ο κυπριακός λαός είναι να χυθεί άπλετο φως στα γεγονότα και να ειπωθούν οι αλήθειες που οδήγησαν στην καταστροφή της μισής μας πατρίδας, εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας ανοίγοντας τστο Πανεπιστήμιο Κύπρου τις εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Στρατιωτικές όψεις της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο». 



Όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο, τα αρχεία της Εθνικής Φρουράς είναι διαθέσιμα για ερευνητές που επιθυμούν να ασχοληθούν με θέματα στρατιωτικής ιστορίας της ΕΦ. Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και η Ένωση Προφορικής Ιστορίας Κύπρου. Κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου ο Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γεώργιος Καζαμίας αποκάλυψε ότι «τα αρχεία της Εθνικής Φρουράς είναι επιτέλους διαθέσιμα για τους ερευνητές που επιθυμούν να ασχοληθούν με θέματα στρατιωτικής ιστορίας της Εθνικής Φρουράς».

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Άμυνας τόνισε πως καθώς συμπληρώνονται φέτος πενήντα χρόνια από τα καταστροφικά γεγονότα του Ιουλίου του 1974, τις οδυνηρές συνέπειες των οποίων συνεχίζουμε να βιώνουμε μέχρι σήμερα, η διοργάνωση του Συνεδρίου αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία, η οποία προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να γνωρίσουν και ακολούθως να μελετήσουν εν πολλοίς άγνωστες πτυχές της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, «της μεγαλύτερης τραγωδίας της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας, και μιας από τις μεγαλύτερες του Ελληνισμού στο σύνολό του». 


«Πενήντα χρόνια από τότε που ο λαός μας βίωσε τον όλεθρο και την καταστροφή, την απώλεια της μισής του πατρίδας, τον θάνατο, τον ξεριζωμό από τα σπίτια του, συνέπειες τις οποίες ζούμε καθημερινά. Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή εξακολουθούμε να θρηνούμε, να θάβουμε νεκρούς, να ψάχνουμε εναγωνίως αγνοούμενους και να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αλλοίωση του χαρακτήρα και τον εκτουρκισμό των κατεχόμενών μας εδαφών, αλλά και με τον κίνδυνο από τις συνεχείς απειλές της κατοχικής δύναμης για νέα τετελεσμένα» είπε ο Βασιλής Πάλμας, αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο.

Σημείωσε ακολούθως πως αποτελεί γενική παραδοχή ότι οι τότε επικρατούσες πολιτικές συνθήκες, ο διχασμός και οι διαπλοκές σε Κύπρο και Ελλάδα, η έλλειψη ενότητας και ομοψυχίας, τα λάθη και οι παραλήψεις, η προδοσία, η άγνοια του κινδύνου, η ανεπάρκεια και οι ύποπτες αποφάσεις της τότε ηγεσίας των Ενόπλων μας Δυνάμεων και τα συγκρουόμενα συμφέροντα των δύο μεγάλων συνασπισμών στην περιοχή προσέφεραν στην Τουρκία την ευκαιρία και την πρόφαση που επιζητούσε, για να θέσει σε εφαρμογή τον άνομο διχοτομικό της σχεδιασμό. 


Για να προσθέσει πως «έχοντας πλήρη επίγνωση του μεγέθους της τραγωδίας του ’74 και των εγκληματικών λαθών και παραλήψεων, στεκόμαστε σήμερα νοερά απέναντι στους ηρωικώς πεσόντες μαχητές της ελευθερίας της πατρίδας μας και τους αγνοούμενούς μας, που αντιστάθηκαν στον καταφανώς υπέρτερο εισβολέα και με ευλάβεια υποκλινόμαστε στο μέγεθος της αποφασιστικότητας, και της μαχητικότητας που επέδειξαν στα πεδία των μαχών». Τόνισε δε πως αν κάτι χρειάζεται σήμερα ο κυπριακός λαός είναι να χυθεί άπλετο φως στα γεγονότα και να ειπωθούν οι αλήθειες που οδήγησαν στην καταστροφή της μισής μας πατρίδας.

«Αν σε κάτι είναι αναγκαίο ως λαός να εμβαθύνουμε, αν κάτι είναι αναγκαίο να μάθουμε, να διδαχθούμε, αυτό δεν είναι άλλο από τα πραγματικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ας αφήσουμε λοιπόν το φως της γνώσης να διαχυθεί σε αυτά τα γεγονότα, ας εξερευνήσουμε κάθε πτυχή τους και ας αντιμετωπίσουμε την ιστορία μας με κριτικό αναστοχασμό και διάθεση αποδοχής της αλήθειας» συμπλήρωσε, υποδεικνύοντας πως είναι για αυτόν τον λόγο που το σημερινό συνέδριο αποτελεί μια διοργάνωση με αδιαμφισβήτητη ακαδημαϊκή αξία και μεγάλη ιστορική σπουδαιότητα. 


Σημείωσε στη συνέχεια πως μέσα από τις παρουσιάσεις και τις συζητήσεις, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα τις πολιτικές, τις στρατηγικές, τις τακτικές και τις αποφάσεις που λήφθηκαν σε ένα ευρύτερο πολιτικό – επιχειρησιακό και στρατιωτικό περιβάλλον, καθώς επίσης τις πολιτικές – κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο. Και όλα αυτά, όπως πρόσθεσε, σε ένα περιβάλλον συνεργασίας, προώθησης του διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων, στοιχεία τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ακαδημαϊκή, αλλά και την ευρύτερη κοινωνική πρόοδο.

«Μετά από συστηματική και επίπονη έρευνα, οι διακεκριμένοι εισηγητές, θα επιχειρήσουν την παρουσίαση σημαντικών πτυχών της περιόδου με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, κάτι που αποτελεί το υπέρτατο καθήκον της ιστορικής επιστήμης» τόνισε. Συνεχάρη τέλος τους διοργανωτές για την εξαιρετική πρωτοβουλία, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις εργασίες του Συνεδρίου, θα αποβούν ιδιαιτέρως επωφελή για όλους. 


Χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου απηύθυνε επίσης εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής ο Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Γεώργιος Καζαμίας. 

Ο Καθηγητής Καζαμίας σημείωσε πως καθώς σε λίγες εβδομάδες, συμπληρώνονται 50 χρόνια από το πραξικόπημα κατά του Προέδρου Μακαρίου που το ακολούθησε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, οφείλουμε στους νεκρούς αλλά και στους επιζήσαντες που αγωνίστηκαν τότε, να ξανασκεφτούμε τα γεγονότα που συνέβησαν. 

Όχι με στόχο την αυτοδικαίωση, ούτε, πολύ περισσότερο με στόχο την αυτομαστίγωση, όπως εξήγησε, αλλά με ειλικρινή διάθεση αναστοχασμού πάνω σε αυτά. «Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να αντλήσουμε διδάγματα για το μέλλον μας» είπε.

Υποδεικνύοντας πως πρόκειται για το πρώτο συνέδριο στρατιωτικής ιστορίας που έγινε ποτέ στην Κύπρο, ο κ. Καζαμίας είπε ότι «τα αρχεία της Εθνικής Φρουράς είναι επιτέλους διαθέσιμα για τους ερευνητές που επιθυμούν να ασχοληθούν με θέματα στρατιωτικής ιστορίας της Εθνικής Φρουράς». 

«Πενήντα χρόνια σιωπής είναι υπεραρκετά. Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ!» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακολούθως ο Ταξίαρχος εν αποστρατεία Μιχάλης Σιάηλος, προέβη σε μια γενική στρατιωτική αποτίμηση των επιχειρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς για την απόκρουση της τουρκικής εισβολής. 

Σε σύντομες παρεμβάσεις σχετικές με το πως εδώ και 50 χρόνια συντηρούν τη μνήμη των γεγονότων προέβησαν εκπρόσωποι των συνδέσμων πολεμιστών του 1974 και συγκεκριμένα από το Σωματείο Πολεμιστών ΕΦ 1974, Σύνδεσμο Αιχμαλώτων Πολέμου 1974, τον Σύνδεσμο Επιζώντων Πολεμιστών 256 ΤΟ, Σύνδεσμο Πολεμιστών 286 ΜΤΠ 1974, Σύνδεσμο Εφέδρων Μηχανικού Σύνδεσμος Πολεμιστών 231 ΤΠ 1974, Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Τεθωρακισμένων, Σύνδεσμο Επιζησάντων Στρατιωτών 361 ΤΠ, Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών και Οπλιτών 281 ΤΟ, Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων, Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Πυροβολικού, Σύνδεσμο Αξιωματικών και Οπλιτών 226 ΤΟ, Σωματείο 251 ΤΠ 1974 και Σύνδεσμο 33ης Μοίρας Καταδρομών Πελλαπάις.