Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Ρωμανία και Άγιος Ευγένιος. Ιούνιος 2016



Θ. Μαλκίδης

Ρωμανία και  Άγιος Ευγένιος.Ρωμανία- Θράκη- Ελλάδα. Ιούνιος 2016



Όταν έρχεσαι στον όμορφο αυτό χώρο, του Αγίου Ευγένιου και της Ρωμανίας, νιώθεις ότι ακουμπάς την Ορθοδοξία και τα πατρικά χώματα.      
Εκεί δηλαδή όπου είναι οι Άγιοι μας, οι Ήρωες μας, οι Πρόγονοί μας. Νιώθεις ότι έρχεσαι σε ένα χώρο δικό σου, όπου ο πατέρας σου είναι ο Άγιος Ευγένιος και η εκκλησία του είναι ο οίκος σου. 
Στον ψαλμό του Αγίου Ευγένιου περιγράφεται αυτή η πολύ όμορφη σχέση της ορθοδοξίας με την πορεία του λαού μας. Τραπεζούντα, κάλλος,  μνήμη, μάρτυρας, Ευγένιος. Εκπληκτικές λέξεις, που η κάθε μία κρύβει τον πλούτο της ιστορικής μας διαδρομής και της Ορθοδοξίας, της Ρωμηοσύνης και του Ελληνισμού. Πόντος, Ρωμανία, Τραπεζούντα, μνημόσυνο, μνήμη, δηλαδή α-λήθεια, μαρτυρώ, καλό γένος, Ευγένιος.



Από αυτά εμπνεύστηκαν και συνεχίζουν να εμπνέονται πολλοί, χιλιάδες άνθρωποι για να φτιάξουν θαυμάσιες εκκλησίες. Nαούς στο σχήμα του ουρανού όπως  γράφει ο Ελύτης,    ωραίες εικόνες όπως αυτή του Αγίου Ευγενίου του   αείμνηστου συμπατριώτη μας Έλληνα- Πόντιου εκ Ρωσίας Νίκου Μαστορόπουλου, ωραίες πόλεις όπως η σχεδιαζόμενη Ρωμανία- ο Πλάτωνας έλεγε ότι οι πόλεις έχουν τα πρότυπά τους στον ουρανό- και γράμματα όπως έλεγε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.



Δυστυχώς αντί για τα παραπάνω όμορφα της Φιλοκαλίας, ο λαός μας, πλην εξαιρέσεων, πίστεψε  σε άλλες “αξίες”, και τώρα  δεν έχει από  που  να κρατηθεί. Από που  άραγε να αντλήσουν τώρα δύναμη οι Έλληνες και οι Ελληνίδες;

Η μόνη διέξοδος από το σημερινό αδιέξοδο είναι η πίστη μας, οι ιδέες και τα οράματα, οι πράξεις και οι αγώνες, όπως αυτοί για τον Άγιο Ευγένιο και τη Ρωμανία. Μπορούμε να κρατηθούμε από τους Αγίους μας και τους Ήρωές μας, τους Προγόνους μας, οι οποίοι μαρτύρησαν και θυσιάστηκαν και δίνουν το αίμα τους κάθε μέρα, ξανά και ξανά. Από τον Άγιο Ευγένιο και τους συναθλητές του, τον Άγιο Κανίδιο, τον Άγιο Ακύλα, τον Άγιο Ουαλεριανό, μέχρι τους ανιδιοτελείς Ανθρώπους που πονούν για την Ελλάδα. Για τις ψυχές των προγόνων μας και τις ζωές των απογόνων μας, για την  Ρωμανία, τον Πόντο, τον Ελληνισμό, για την Ανάσταση της  κατεχόμενης πατρίδας μας.