Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016

Mνήμη και Άλωση, Mνήμη και Eλευθερία
KODAK Digital Still Camera

KODAK Digital Still Camera
KODAK Digital Still Camera
KODAK Digital Still Camera


Mνήμη και Άλωση, Mνήμη και Eλευθερία

Απόσπασμα της ομιλίας στην εκδήλωση  που οργάνωσε η Ένωση Mικρασιατών Λαμίας και ο Δήμος Λαμιέων.


Στο «Χρονικόν Μεγάλης Τραγωδίας» του Χρήστου Αγγελομάτη, ένα καταπληκτικό βιβλίο που αναφέρεται στην καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού, μία καταστροφή που ξεκίνησε το 1204, συνεχίστηκε το 1453 και κορυφώθηκε το 1922, καταγράφεται με μοναδικό τρόπο η εξαφάνιση, εκτός των άλλων και των λειψάνων του Γένους μας, του παρελθόντος μας και του μέλλοντός μας.


Γράφει συγκεκριμένα στην σελίδα 379 ο συγγραφέας: «Οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται την δημοσιευθείσαν είδησιν εις τα αθηναϊκάς εφημερίδας, μίαν ημέρα του Φεβρουαρίου του 1924. Το προσεγγίσαν εις την Θεσσαλονίκην αγγλικόν πλοίον «Ζαν», μετέφερε 400 τόννους οστών Ελλήνων, από τα Μουδανιά της Μικράς Ασίας εις την Μασσαλίαν, προς βιομηχανοποίησιν. Οι εργάται του λιμένος Θεσσαλονίκης, πληροφορηθέντες το γεγονός, εμπόδισαν το πλοίον να αποπλεύσει, επενέβη όμως ο Άγγλος πρόξενος και επετράπη ο απόπλους» . Οι θύτες δηλαδή Τούρκοι πούλησαν τα οστά των προγόνων μας, οι Γάλλοι τα αγόρασαν, οι Άγγλοι διευκόλυναν και οι Γερμανοί Ναζί, αργότερα, μιμήθηκαν τους δασκάλους τους, Νεότουρκους και Κεμαλικούς.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο καρπός του σημαντικότερου αγαθού που κατέκτησε ο Έλληνας και η Ελληνίδα και γενικότερα ο άνθρωπος σχεδόν όλες τις φορές με αγώνες και θυσίες, η ελευθερία, είναι βγαλμένη από τα κόκκαλα, όπως γράφει ο Διονύσιος Σολωμός. Ο εθνικός μας ύμνος είναι αφιερωμένος στην ελευθερία. Αυτή που είναι βγαλμένη από τα οστά των υπερασπιστών της Πόλης, των επαναστατών του αγώνα του 1821, είναι βγαλμένη από τους ήρωές μας και τους αγίους μας,  τους μάρτυρές μας, την οικογένεια, τους ποιητές και τους αγρότες μας, την αυθεντική ελληνική λαική παράδοση. 

Από την Κωνσταντινούπολη, μέχρι τον Πόντο, και τη Θράκη, το Μοριά, τη Ρούμελη και την Ήπειρο, μέχρι την Μακεδονία και την Κύπρο. Είναι το χρέος και το καθήκον μας που οφείλουμε, απέναντι στα οστά των προγόνων μας και τις μέλλουσες γενιές να κρατήσουμε την ελευθερία μας, όπως γράφει ένας από τους πιο ανιδοτελείς πρωταγωνιστές της νεώτερης ιστορίας μας, ο Δημήτριος Υψηλάντης: “Οι Έλληνες έχουν πληρώσει την ελευθερία τους πολύ ακριβά, για την παραδώσουν τόσο φτηνά στον πρώτο τυχόντα”.

alosi-lamia.jpg