Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Κύπρος

 
 
Μία πολύ σημαντική εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Κύπρος: από τις Συμπληγάδες της Αγγλο-τουρκικής κατοχής, στη Σκύλλα της χρεωκοπίας και τη Χάρυβδη της Τρόικας», οργάνωσε    στην  Νέα Ορεστιάδα (Δημοτικό Πολιτιστικό Πολύκεντρο) η «Αγωνιστική Συσπείρωση» της Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Χάρης Κουσινίδης από την   «Αγωνιστική Συσπείρωση»  αφού καλωσόρισε τους πολίτες της Νέας Ορεστιάδας και του Έβρου στην εκδήλωση, έδωσε το λόγο στο δημοσιογράφο Λάζαρο Μαύρο, ο οποίος μέσω
skype, μίλησε από τη Λευκωσία. Ο Λ. Μαύρος έκανε μία  ολοκληρωμένη  ανάλυση τόσο ιστορική, όσο και κοινωνική,  οικονομική και  πολιτική, και έδωσε τις βασικές διαστάσεις της σημερινής κατάστασης στην Κύπρο, συνδυάζοντας όλες τις παραμέτρους με την οικονομική  συγκυρία της κρίσης και την απουσία πολιτικής ηγεσίας.
 
Στη  συνέχεια ο Νεκτάριος Δαπέργολας πραγματοποίησε μία εμπεριστατωμένη ιστορική αναδρομή του Κυπριακού ζητήματος, αναφέρθηκε  στους σταθμούς που σημάδεψαν την πορεία του Ελληνισμού της Κύπρου, τόνισε τους  διαχρονικούς μεγάλους αγώνες για ελευθερία και επισήμανε την αναγκαιότητα για εθνική και κοινωνική ανασυγκρότηση του ελληνικού λαού σε Κύπρο και Ελλάδα.
Αμέσως μετά ο  Φάνης Μαλκίδης,  με σχετικά οπτικοακουστικά αποσπάσματα και στοιχεία, αφού η ημέρα της εκδήλωσης συνέπεσε με την συμπλήρωση τριών ετών από την βίαιη είσοδο της Ελλάδας στο Μνημόνιο, αλλά και τη συμπλήρωση εννέα ετών από το ΟΧΙ του Κυπριακού Ελληνισμού στο σχέδιο Ανάν, ανέλυσε τη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Κύπρο και έδωσε τις βασικές διαστάσεις μίας νέας πολιτικής έναντι της προσπάθειας νέας υποδούλωσης της Κύπρου.
Στη συνέχεια υπήρξε ουσιαστικός διάλογος από τους πολίτες που βρέθηκαν στην εκδήλωση, με ερωτήσεις και παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου και αυτής  του δημάρχου της Νέας Ορεστιάδας Γ. Μουζά, ενώ στο τέλος της συζήτησης υπήρξε μουσικό αφιέρωμα στους απελευθερωτικούς αγώνες της Μεγαλονήσου.