Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Η Θράκη στην Επανάσταση του 1821





Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου του Μόσχου Κούκου «Ο Ελληνισμός της Θράκης στον αγώνα του 1821», την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013, στο Δημοτικό Σχολείο Θουρίου.
Το βιβλίο επανεκδόθηκε από το Μορφωτικό Σύλλογο Θουρίου Έβρου και τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Δρ Αθηναγόρα Ζηλιασκόπουλο ως τεκμήριο προσφοράς των Θρακών στον αγώνα για την ελευθερία.
Πριν την  έναρξη της εκδήλωσης ο συγγραφέας Μόσχος Κούκος παρουσίασε το έργο του στους μαθητές του σχολείου και τους πρόσφερε από ένα ενυπόγραφο αντίτυπο του βιβλίου.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο επιμελητής της έκδοσης Θεοφάνης Μαλκίδης και ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου Μόσχος Κούκος.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και απεύθυνε χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κκ Δαμασκηνός.
Παραβρέθηκαν επίσης και απεύθυναν χαιρετισμό η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κυρία Γεωργία Νικολάου και η πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης κυρία Αγγέλα Γιαννακίδου.
Στη συμμετοχή των Θρακών στο αγώνα του 1821 αναφέρθηκαν οι Χατζόπουλος Ελευθέριος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων (Π.Ο.Θ.Σ.), Μηνόπουλος Γιώργος αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας(Π.Ο.Σ.Α.Ρ) και Γιαλαμάς Αθανάσιος πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Εβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.)
Χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος των δασκάλων του Διδυμοτείχου και εκπαιδευτικός Γιώργος Μανάκας.
Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο Αντιδήμαρχος Τάσος Παπαδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Εβρου Σταύρος Βαβίας, ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας κύριος Συριτούδης Πασχάλη, ο διευθυντής της Σχολής Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου κύριος Ιωάννης Παπάρας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διδυμοτείχου κυρία Μαρία Πετρίδου, ο περιφερειακός σύμβουλος Καβαρατζής Σταύρος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βασίλης Δαλαμαγγίδης, Γιάννης Παπαϊωάννου και φυσικά ο Θουριώτης Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Καραγιάννης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ορεστιάδας Αθανάσιος Τζιώρτας και άλλοι πολλοί που δεν προλάβαμε να καταγράψουμε στην είσοδο.
Παραβρέθηκαν ακόμη εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων όπως ο πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Ορεστιάδας Πασχάλης Μαυρίδης, σύσσωμο το ΔΣ του Συλλόγου Απογόνων Καραγατσιανών, εκπρόσωποι των συλλόγων Κλεισσούς, του Χειμωνίου, της Νεολαίας Θρακών, Άνω και Κάτω Οινόης, της ένωσης Γκαγκαβούζηδων, η Νικόλ Ιωαννίδου εκπρόσωπος του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων «Φιλόπτωχος Αδελφότης» και άλλοι πολλοί που μας ξέφυγαν κατά την καταγραφή.
Μαζική ήταν και η παρουσία των τοπικών ΜΜΕ όπως οι δημοσιογράφοι Σταύρος Παπαθανάκης (Βορέας), Χρυσή Εμμανουηλίδου (Μεθόριος), Γιάννης Βαβαλικούδης (Ράδιο Έβρος), Μαρία Μανάκα (ράδιο maximum), Γιάννης Τομαδάκης (thrakinea.gr) και φυσικά υπήρχε τηλεοπτική κάλυψη από την OΡ-TV και φυσικά την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί Θουριώτες και Θουριώτισσες.
Ευχαριστούμε θερμά τους εκπαιδευτικούς που παραβρέθηκαν και όσους δεν καταγράψαμε.
Ένα μεγάλο μπράβο στους μαθητές Ζηλιασκόπουλος Κων/νο και Γουγούση Βασίλη αλλά και την χοροδία των μαθητών για τη μουσική επένδυση της εκδήλωσης, καθώς επίσης και τον Αλέξη Παρτινούδη από την Εβρίτικη Ζυγιά για την ηχητική κάλυψη.
Ευχαριστίες και συγχαρητήρια στο συντονιστή της παρουσίασης Θωμά Μαλαμίδη πρόεδρο του συλλόγου Θρακών Ν. Μαγνησίας, τον επίσης απόδημο Θουριώτη Γεωργούση Δήμο, στους δασκάλους του σχολείου μας, τον σύλλογο γονέων και το σύλλογο γυναικών, τα μέλη του ΔΣ του Μορφωτικού Συλλόγου Θουρίου, τις Θουριώτισσες κυρίες για τα εδέσματα καθώς και όλους και όλες που βοήθησαν στην πραγματοποίηση και επιτυχία αυτής της πράγματι μοναδικής εκδήλωσης.
Ευχαριστούμε το συνδιοργανωτή Δήμο Ορεστιάδας στο πρόσωπο του αντιδημάρχου Τάσου Παπαδόπουλου, τον μαχητή πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Θουρίου Αντώνη Μποντσίδη και τον αγαπητό συγχωριανό μας π. Αθηναγόρα.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο συγγραφέα Μόσχο Κούκο για τον φίλο μας Θεοφάνη Μαλκίδη.


 





Aπο την εκδήλωση της ΠΟΘΣ την 26-1-2013 για την κοπή της πίτας και την ομιλία του Φάνη Μαλκίδη στην οποία αναφέρθηκε στην έκδοση του Μ.Σ.Θ.:

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821





Το βιβλίο επανεκδόθηκε από τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Δρ Αθηναγόρα Ζηλιασκόπουλο και το Μορφωτικό Σύλλογο Θουρίου Έβρου και θα δοθεί στους μαθητές του Θουρίου, ως τεκμήριο προσφοράς των Θρακών στον αγώνα για την ελευθερία.
Παρουσίαση του βιβλίου του Μόσχου Κούκου , «Ο Ελληνισμός της Θράκης στον αγώνα του 1821» προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 και ώρα 11:30 πμ, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Σχολείου στο Θούριο.
Το βιβλίο
Το ενδοξότερο και πιο πολυσήμαντο γεγονός της ιστορίας του νέου Ελληνισμού είναι αναντίρρητα η μεγάλη Επανάσταση του 1821.
Στο μεγάλο εκείνο πανεθνικό προσκλητήριο παρόντες ήταν και Θράκες, χωρίς όμως μέχρι σήμερα αξιολογηθεί η προσφορά τους, στον ιερό του 1821, αγώνα. Η επίσημη και η σχολική ιστορία τίποτε δεν αναφέρει για ενεργό συμμετοχή του Θρακικού Ελληνισμού στον αγώνα της Ανεξαρτησίας. Αναφέρει ελάχιστα μόνο για τους διωγμούς του ελληνικού στοιχείου στο θρακικό χώρο, παρόλο που και στη μία και στην άλλη περίπτωση και ενεργητική συμμετοχή των Θρακών υπήρξε στην Επανάσταση και μεγάλες ήταν οι θυσίες του Θρακικού Ελληνισμού. Το βιβλίο φιλοδοξεί να παρουσιάσει, στη νεολαία της Θράκης, μια εικόνα όσο είναι δυνατόν πιο ολοκληρωμένη για τη Θράκη και τους Θρακιώτες της προεπαναστατικής εποχής και του καιρού του 1821.
Ο συγγραφέας
Ο Μόσχος Κούκος γεννήθηκε το 1930 στο Σουφλί. Αποφοίτησε από το εκεί Γυμνάσιο και την Παιδαγωγική Ακαδημία της Αλεξανδρούπολης και μετεκπαιδεύτηκε σε θέματα Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε ως δάσκαλος σε χωριά του Ν. Ροδόπης και στην πόλη της Κομοτηνής. Επιθεωρητής στη Δημοτική Εκπαίδευση από το 1971. Συνεργάστηκε με τον κρατικό Ραδιοφωνικό Σταθμό της Κομοτηνής για την παραγωγή και παρουσίαση εκπομπών σχετικών με την ιστορία και λαογραφία του θρακικού χώρου.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Εισαγωγή
Ο Θρακικός χώρος
Δεινοπαθήματα των Θρακών κατά την Τουρκοκρατία
Οικονομική και κοινωνική κατάσταση (κοινότητες-συντεχνίες)
Εκπαιδευτικοί και πνευματική ανάπτυξη
Αγωνιστικό πνεύμα και αντιστασιακή κίνηση στη Θράκη.
Προφητείες για την απελευθέρωση
Οι Θρακιώτες και η Φιλική Εταιρεία
Θρακιώτες στο ξεκίνημα του Υψηλάντη
Η επαναστατική κίνηση στη Θράκη
Θυσίες και σφαγές των Θρακικών πληθυσμών
Οι Θρακιώτες στον κατά θάλασσαν αγώνα
Οι Θρακιώτες στους κατά ξηράν αγώνες
Επίλογος
Βιβλιογραφία