Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της Μαρτυρικής Κοινότητας Πύργων Εορδαίας



Ογδόντα χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Πύργων, Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Εορδαίας,  συμπληρώθηκαν φέτος και η Μαρτυρική Κοινότητα Πύργων πραγματοποίησε εκδηλώσεις μνήμης των 331 αθώων θυμάτων του ολοκαυτώματος των Πύργων.

 

Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν από το απόγευμα του Σαββάτου, με παρουσίαση θεατρικής παράστασης, προβολή ντοκιμαντέρ και πορεία Ειρήνης.

Πιο αναλυτικά στην Θεατρική παράσταση (ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ), πρωταγωνίστησαν τα παιδιά της Κοινότητας Πύργων, υπό την επιμέλεια και καθοδήγηση της δασκάλας του δημοτικού σχολείου κ. Περσεφώνης Νικολούση.
Προβλήθηκε το  Ντοκιμαντέρ: Μαρτυρικά χωριά-Τόποι Μαρτυρίου, του δημοσιογράφου και συντοπίτη μας Νίκου Ασλανίδη ενώ στην συνέχεια ακολούθησε
πορεία Ειρήνης περιμετρικά των οδών της κεντρικής πλατείας των Πύργων, αφιερωμένη στην μνήμη των 331 αθώων θυμάτων, με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων. Επικεφαλής της πορείας, με αναμμένους στα χέρια πυρσούς, τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Πύργων.


Στο τέλος της πορείας και μπροστά στο Κοινοτικό κατάστημα σε κοινό τραπέζι, προσφέρθηκαν στη μνήμη των θυμάτων, διάφορα εδέσματα που θα έχουν ετοιμάσει γυναίκες της Κοινότητας.







Την Κυριακή είχαμε την  Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πύργων και ακολούθως στο χώρο του νέου Μνημείου, ο Δήμαρχος Εορδαίας κ. Παναγιώτης Πλακεντάς  πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια ψηφιδωτού με απεικόνιση ενός από τους τόπους μαρτυρίου.


Αμέσως μετά στο χώρο του Μνημείου των Πεσόντων είχαμε Έπαρση Σημαίας – Επιμνημόσυνη Δέηση και αναφορά στο ιστορικό της ημέρας από τον Διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαλκίδη Θεοφάνη.

Η εκδήλωση τελείωσε με Προσκλητήριο Πεσόντων και Κατάθεση στεφάνων.