Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Ο εκ Κομοτηνής αντιπρόεδρος της Τουρκίας Χακάν Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες (αξιωματούχοι) πήραν το μήνυμα.....



Ο εκ Κομοτηνής αντιπρόεδρος της Τουρκίας Χακάν Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες (αξιωματούχοι) πήραν το μήνυμα.....

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου  παραχώρησε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό κανάλι TRT Haber και μίλησε μεταξύ των άλλων για την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης, για τη Θράκη, για τον Πόντο, για την ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο. 

Στη  συνέντευξη σε μετάφραση από τα www.tourkikanea.gr αναφέρθηκαν μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα: 

"Εξακολουθούν να απασχολούν την επικαιρότητα οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Ελλάδα στις 7-8 Δεκεμβρίου για τη συνθήκη που υπογράφηκε το 1923.

Τα αιτήματα μας δεν αφορούν την εδαφική ακεραιότητα ούτε της Ελλάδας ούτε καμίας άλλης χώρας ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «ως μια εγγυήτρια χώρα που υπέγραψε τη Συνθήκη της Λωζάννης θα παρακολουθήσουν από κοντά τα δικαιώματα των ομογενών».



Ερωτηθείς για τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Παπαχελά πριν την επίσκεψη του στην Ελλάδα και για την επικαιροποίηση που ζητά η Τουρκία ο Τσαβούσογλου είπε τα εξής:

«Αν ζητάτε την επίτευξη της εξομάλυνσης θα πρέπει να δείξετε ότι όλα τα θέματα είναι συζητήσιμα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξη που παραχώρησε αναφέρθηκε στην ανάγκη επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης, στην Αθήνα όμως και ενώ δεν είχε πει τίποτα για το θέμα αυτό, ο Έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος είπε μπροστά στους δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να επικαιροποιηθεί η Λωζάννη και πως δεν είναι υπέρ κάτι τέτοιου.
Ύστερα από αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας αναφέρθηκε ξανά στην επικαιροποίηση της Λωζάννης και τα προβλήματα στη Δυτική Θράκη.
Θέλω με σαφήνεια να πω το εξής. Αυτό που θέλει να πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το αίτημα του για την επικαιροποίηση της Λωζάννης δεν αφορά την εδαφική ακεραιότητα ούτε της Ελλάδας ούτε καμίας άλλης χώρας.
Υπάρχουν ορισμένες διατάξεις στα άρθρα 37 και 45 της Λωζάννης που αφορούν τόσο τη Μουσουλμανική Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης όσο και τις μη μουσουλμανικές μειονότητες που παρέμειναν στην Κωνσταντινούπολη.

Εμείς ως Δημοκρατία της Τουρκίας προσπαθούμε ειδικά κατά τη διάρκεια των δικών μας κυβερνήσεων να κάνουμε κάθε αλλαγή και θετικό βήμα στο πλαίσιο των διατάξεων της Λωζάννης.

Κάνοντας αυτά τα βήματα υπάρχουν και υποχρεώσεις που αναλογούν στην Ελλάδα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μειονότητα Δυτικής Θράκης. Η Ελλάδα όμως εμμένει στο να μην δίνει τα δικαιώματα της μειονότητας η οποία ζει στην Δυτική Θράκη και απορρέουν από τη Λωζάννη και αφορούν θέματα όπως οι μουφτείες, η παιδεία, τα βακούφια, η εθνοτική ταυτότητα, πολιτιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι διατάξεις αυτές της Λωζάννης έχουν αλλάξει με τις εκ των πραγμάτων πρακτικές της Ελλάδας.
Περί αυτού πρόκειται η επικαιροποίηση που ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «η συζήτηση για το θέμα του μουφτήδων πρέπει να γίνει με τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες μουσουλμανικής πίστης και να καταλήξει το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσουμε να έχουμε και την αντίστοιχη νομοθέτηση που σε ένα βάθος χρόνου θα δημιουργεί εξελίξεις για να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια και αυτά τα προβλήματα» και τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ακολουθήσει μια πολιτική με σεβασμό απέναντι στη μειονότητα και ότι το θέμα της εκλογής των μουφτήδων θα πρέπει οπωσδήποτε να συζητηθεί στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε τα εξής:

«Οι Έλληνες αξιωματούχοι πήραν το μήνυμα που ήθελε να δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνοντας λόγο για την επικαιροποίηση της Λωζάννης. Συνεπώς η δήλωση του κου Τσίπρα σχετικά με τις μουφτείες αποτελεί ένα θετικό βήμα. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί μια χάρη για την Μουσουλμανική Τουρκική Μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη διότι οι θρησκευτικές και πολιτιστικές ελευθερίες είναι δικαιώματα ειδικά αναγνωρισμένα για τις μειονότητες τόσο στις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις όσο και στη Λωζάννη.
Εδώ και χρόνια λέμε ότι η  Μειονότητα της Δυτικής θα πρέπει να εκλέγει η ίδια τους μουφτήδες βάσει της Συνθήκης των Αθηνών.

Άλλωστε η Ελλάδα με ένα νόμο που θέσπισε το 1920 έδωσε στη μειονότητα των δικαίωμα να εκλέγει τους μουφτήδες της. Όταν όμως απεβίωσε ο Μουφτής της Κομοτηνής Χαφίζ Μουσταφά Εφέντη η Ελλάδα δεν επέτρεψε στη μειονότητα να εκλέξει τον μουφτή της. Μια εφαρμογή που ήταν σε ισχύ για 65 χρόνια εγκαταλείφθηκε δίχως λόγο.

Το 1985 είναι η ημερομηνία που ξεκίνησε το πρόβλημα. Η Ελλάδα επέβαλε στη Μουσουλμανική μειονότητα μουφτήδες στη δική της σφαίρα επιρροής τους οποίους δεν ενέκρινε.

Τα μέλη της μειονότητα που αναζητούσαν μια διέξοδο είπαν αφού μας επιβάλλετε κάτι τέτοιο, εμείς δεν τους θέλουμε, δεν πιστεύουμε ότι μας εκπροσωπούν άνθρωποι που διορίσατε εσείς και τηρώντας μια σαφή στάση εξέλεξαν τους δικούς τους μουφτήδες. Αυτή τη στιγμή οι αξιόπιστοι και νόμιμοι μουφτήδες είναι αυτοί που εξέλεξαν οι ίδιοι.

Το πρόβλημα αυτό εκκρεμεί εδώ και χρόνια και στο πλαίσιο αυτό σημειώνονται ανεπιθύμητα περιστατικά. Μόλις πρόσφατα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης επτά μηνών στον εκλεγμένο Μουφτή Ξάνθης επειδή τέλεσε νεκρώσιμη προσευχή.»

Η Τουρκία αν και έχει διατυπώσει της να κάνει βήματα και έχοντας κάνει πολλά βήματα για τις μειονότητες, η Ελλάδα εμμένει να επιβάλλει πράγματα, όταν μιλάμε γύρω από ένα τραπέζι φαίνεται σαν να κυλούν όλα ομαλά αλλά όταν επιστρέφουμε δεν γίνεται κανένα βήμα, συνεχίζεται το κατεστημένο, δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι θετικό βήμα οι δηλώσεις των κ.κ. Τσίπρα, Γαβρόγλου και Τσίπρα έπειτα από την αναφορά του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στην επικαιροποίηση της Λωζάννης», και πρόσθεσε θα παρακολουθήσουμε το πως θα υλοποιηθούν αυτές οι δηλώσεις και ποια θα είναι η μέθοδος και αν τα βήματα θα γίνουν με τρόπο που να αντικατοπτρίζουν τη βούληση της μειονότητας.

Ερωτηθείς αν «είναι δυνατόν να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα που αναφέρατε με τα άρθρα της Λωζαννής ή μήπως προκύπτουν επειδή δεν εφαρμόζονται οι όροι της Λωζάννης, μήπως η Λωζάννη δυσκολεύεται να προσαρμοστεί με τα δικαιώματα του ανθρώπου του μεταβαλλόμενου κόσμου» ο Χακάν Τσαβούσογλου απάντησε λέγοντας:

«Η Λωζάννη έχει ημερομηνία 24 Ιουλίου 1923. Η συνθήκη που συντάχθηκε εκείνη την εποχή καλύπτει πράγματι πλήρως τις ανάγκες και των δυο κοινοτήτων. Μετά την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου των Ηνωμένων Εθνών το 1948 έγιναν ορισμένες ρυθμίσεις όσον αφορά τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Με διεθνή κείμενα όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ενισχύθηκαν περαιτέρω τα εν λόγω δικαιώματα των δυο μειονοτικών κοινοτήτων.
Συνεπώς όταν κοιτάξουμε στο πλαίσιο τόσο της Λωζάννης όσο και των διεθνών κειμένων δεν υπάρχει λόγος για να μην λυθούν αυτά τα θέματα.
Αν υπάρχει θέληση μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα της ταυτότητας της μειονότητας, της θρησκευτικής ελευθερίας, της παιδείας, των βακουφιών, μπορούν να παραδοθούν κάθε είδους ελευθερίες.

Εμείς κάναμε βήματα στο θέμα αυτό και ειδικά όσον αφορά τα βακούφια. Με νόμο που θεσπίσαμε το 2003 καταστήσαμε δυνατό να επιστραφούν οι βακουφικές περιουσίες στις κοινότητες της μη μουσουλμανικής μειονότητας. Το 2008 και το 2010 το επικαιροποιήσαμε. 1029 βακουφικές περιουσίες επιστράφηκαν στα βακούφια των μειονοτικών κοινοτήτων. Η Τουρκία αποζημίωσε 21 περιουσίες που δεν μπορούσαν να επιστραφούν.

Μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφιών και του υπουργείου Πολιτισμού αποκαθιστούμε περιουσίες και πολλές εκκλησίες που ανήκουν στις μη μουσουλμανικές μειονότητες. Ένα από τα πιο προφανή παραδείγματα είναι η Μονή Σουμελά. Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης παρά το γεγονός ότι πραγματοποιούνται σε πολύ δύσκολες συνθήκες και θα αποπερατωθούν σύντομα. Η Σιδερένια Εκκλησία θα ανοίξει στις 7 Ιανουαρίου κατά την άφιξη του Βούλγαρου Προέδρου στην Τουρκία.

Πριν από μερικές εβδομάδες άρχισε να λειτουργεί η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Εντιρνεκαπί μετά την αποκατάσταση που έκανε η Γενική Διεύθυνση Βακουφιών. Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης σε πολλά ακόμα μέρη.

Στην Ίμβρο που υπάρχουν μόνο τέσσερις μαθητές η Τουρκία άνοιξε ρωμαίικο δημοτικό και γυμνάσιο, δεν αρκέστηκε άνοιξε και λύκειο.

Προετοίμασε το περιβάλλον για την επιστροφή των μελών της ρωμαίικης μειονότητας στην Τουρκία.»
http://www.trt.net.tr/greek/balkania-kupros/2017/12/19/o-khakan-tsabousoglou-gia-ten-epikairopoiese-tes-sunthekes-tes-lozannes-871707