Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

Γενοκτονία των Αρμενίων
 
 
Μία ακόμη επιτυχημένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Δεσμοί Ελλήνων» στη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012.
Θέμα της η παρουσίαση του βιβλίου του Πάολο Κόσι για τη Γενοκτονία των Αρμενίων  «Μετζ Γιεγέρν: Η μεγάλη συμφορά», των εκδόσεων Τσουκάτου, που αναφέρεται με έναν μοναδικό τρόπο στη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915.Πρόκειται για ένα … κόμικ, στο οποίο διαπλέκονται πρόσωπα συναισθηματικά δεμένα, κυνικοί πολιτικοί, αλλά και εκμεταλλευτές, που υπάρχουν πάντοτε σε περιόδους πολέμων. Ένα έργο πραγματικά σύγχρονο, που συμμετέχει στην αποκάλυψη μιας τραγωδίας και που αποτελεί μέρος μιας καυτής επικαιρότητας.
 
Για το βιβλίο μίλησε ο  Θεοφάνης Μαλκίδης, που παρουσίασε με παραστατικό τρόπο και με τη βοήθεια διαφανειών τα δραματικά ιστορικά γεγονότα της εποχής και κατέθεσε τις εμπειρίες του ως μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των γενοκτονιών. Η ομιλία του κράτησε καθηλωμένους τους παρευρεθέντες και προκάλεσε πλήθος ερωτήσεων.
 
Επίσης, ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής,κ. Μπεντρός Χαλατζιάν, αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο που επιτελεί εδώ και δεκαετίες η Επιτροπή, που είναι ο κατεξοχήν πολιτικός φορέας που εκπροσωπεί την Αρμενική Διασπορά. Βασικός σκοπός ήταν και παραμένει, αφενός, η ενημέρωση της κοινής γνώμης και των πολιτικών δυνάμεων, σχετικά με τη Γενοκτονία που διέπραξε η Τουρκία το 1915, με σκοπό την ολοκληρωτική εξόντωση του Αρμενικού λαού και, αφετέρου, η προβολή και προώθηση θέσεων, σε πολιτικό επίπεδο, για την αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας και των συνεπειών της και για την επίλυση του Αρμενικού Ζητήματος. Αναφερόμενος στο βιβλίο, και εμφανώς συγκινημένος, είπε ότι απετέλεσε ένα πολύ ισχυρό μέσο για την προώθηση του αυτονόητου αιτήματος του αρμενικού έθνους για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας, ένας αγώνας που θα δικαιωθεί όταν η ίδια η Τουρκία αναγκαστεί να ζητήσει συγγνώμη για το έγκλημα αυτό.