Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Γενοκτονία

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ "ΕΝΩΣΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ " ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
 

Πηγή: www.ionianet.gr
Η ΕΝΩΣΗ ΣΠΑΡΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ
ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
Ύστερα από πρόσκληση του σεβασμιότατου μητροπολίτου Διδυμότειχου Ορεστιάδας και Σουφλίου, του δημάρχου Ορεστιάδας και του Ερευνητικού Κέντρου «Ανδριανούπολις» η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρό της κ. Χάρη Σαπουντζάκη και το γεν. γραμματέα της κ. Λουκά Χριστοδούλου, συμμετείχε σε εκδηλώσεις μνήμης για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το διωγμό των Ελλήνων της Ανατ. Θράκης, στο διήμερο 6-7 Οκτωβρίου 2012 στην πόλη της Ορεστιάδας.
 
Ολόκληρη η πρώτη ημέρα (Σάββατο, 6 Οκτωβρίου) ήταν αφιερωμένη στη Σμύρνη, μέσα από την παρουσίαση- έκθεση καρτ-ποστάλ, χαρτών, πινάκων κλπ. του κ. Λουκά Χριστοδούλου.
Η βασική εκδήλωση έγινε στο χώρο της ιστορικής Βιβλιοθήκης του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ανδριανουπόλεως. Εκεί ύστερα από την παρουσίαση του κ. Χριστοδούλου από τους υπεύθυνους της εκδήλωσης κ.κ. Δημ. Κιηγμά και Γεώργ. Ρυζιώτη, έγινε η προβολή των καρτών και ο κατάλληλος σχολιασμός από τον συλλέκτη.
 
Το κοινό που είχε γεμίσει ασφυκτικά το χώρο εχειροκρότησε θερμά τον κ. Χριστοδούλου και στο πλαίσιο των τοποθετήσεων κλήθηκε ο Πρόεδρος της Ενώσεως κ. Χάρης Σαπουντζάκης να μιλήσει για τη Σπάρτη Πισιδίας και ν’ αναφερθεί στις ανάλογες προσπάθειες για τη μελέτη, ανάδειξη και προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της Μ. Ασίας του Συλλόγου των Σπαρταλήδων στο χώρο της Ν. Ιωνίας.
Ο κ. Χριστοδούλου συγκινημένος από την ανταπόκριση του κόσμου στην εργασία του δήλωσε ότι δωρίζει στους διοργανωτές ολόκληρη τη σειρά των καρτ-ποστάλ, πινάκων, χαρτών κλπ. προκειμένου η έκθεση να εξακολουθήσει να λειτουργεί ώστε να γίνει δυνατή η επισκεψιμότητά της από τα σχολεία της περιοχής.
 
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 7 Οκτωβρίου αρχικά τελέσθηκε ιερό μνημόσυνο στον μητροπολιτικό ναό της Ορεστιάδας υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε Ημερίδα στο πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ορεστιάδας με θέμα: «90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και από το διωγμό της Ανατολικής Θράκης».
 
Μεταξύ των εισηγητών ήταν και ο πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας, κ. Χάρης Σαπουντζάκης, ο οποίος παρουσίασε το θέμα «η αστική αποκατάσταση των προσφύγων στην Αττική». Σε αρκετά σημεία της ομιλίας του ο κ. Σαπουντζάκης αναφέρθηκε στην ιστορία της προσφυγούπολης της Ν. Ιωνίας, την προέλευση των ξεριζωμένων κατοίκων της από τη Σπάρτη, τη Σμύρνη, την Ινέπολη, την Αλάϊα, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κων/λη κλπ. και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισαν, ωσότου χάρη στο δυναμισμό τους, την ευφυΐα τους και τα ιδιαίτερα προσόντα τους στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία και το εμπόριο σύντομα ανέδειξαν τη Ν. Ιωνία ως μια πόλη πρότυπο οικονομικής αλλά και πολιτιστικής ανάπτυξης.
 
Τελειώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της Ένωσης και απευθυνόμενος στον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ.κ. Δαμασκηνό και το Δήμαρχο κ. Δημ. Μουζά τους μετέφερε τους χαιρετισμούς των παλαιοτέρων αλλά και νεοτέρων κατοίκων της Ν. Ιωνίας καθώς και όλων των μελών της κοινότητας των Σπαρταλήδων και τους παρέδωσε τόμους των εκδόσεων του συλλόγου.
 
Εκτός του κ. Σαπουντζάκη εισηγητές ήσαν: ο κ. Θεοφάνης Μαλκίδης, , ο κ. Δημ. Κιηγμάς , ο κ. Γεώργιος Ρυζιώτης, και ο κ. Βασ. Παραπαγκίδης, .
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ένωσης Σπάρτης, μέσα από την παρουσία των δυο εκπροσώπων της, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων στην πόλη της Ορεστιάδας και οι διοργανωτές οργάνωσαν προς τιμή τους ειδική επίσκεψη-ξενάγηση στο Κάραγατς και την Αδριανούπολη (επί τουρκικού εδάφους), προκειμένου να δουν εκ του πλησίον τα τεκμήρια της ελληνικής παρουσίας, του απόντος ελληνισμού εκεί.
 
Η περίπτωση της «εκχώρησης» της Ανατολικής Θράκης είναι κάτι που πονά πολύ, ακόμη και σήμερα και βέβαια απόλυτα δικαιολογημένα τους Θράκες, διότι η Θράκη παραχωρήθηκε αμαχητί στην Τουρκία, ενώ θα μπορούσε να παραμείνει Ελληνική.
Από την Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας
Οι κ.κ Σαπουντζάκης και Χριστοδούλου(κέντρο, από δεξιά) μεταξύ των διοργανωτών της εκδήλωσης του Σαββάτου κ.κ Κιηγμά και Ρυζιώτη
Οι ομιλητές της Ημερίδας, στο κέντρο ο κ. Σαπουντζάκης