Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Εκδηλώσεις μνήμης στη Νέα Ορεστιάδα

 




OLYMPUS DIGITAL CAMERA

90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και το Διωγμό της ανατολικής Θράκης. Εκδηλώσεις Μνήμης. Νέα Ορεστιάδα 6 & 7 Οκτωβρίου 2012.

Με τη διαπίστωση ότι ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας (Ιωνία, Φρυγία, Λυκία, Βιθυνία και άλλων τόπων), της Θράκης, του Πόντου, της Καππαδοκίας, ο οποίος ζούσε στο οθωμανικό κράτος μέχρι το 1922-1923, μπήκε στο περιθώριο αμέσως μετά τη Γενοκτονία και την έλευσή του ως ακρωτηριασμένο προσφυγικό σώμα στον ελλαδικό χώρο, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης στη Νέα Ορεστιάδα το διήμερο 6 και 7 Οκτωβρίου.

Οι εκδηλώσεις ήταν συμβολή στην αναζήτηση της αλήθειας, δηλαδή της μη λήθης και συνιστούσε ένα αντίδωρο των προσφύγων της δεύτερης και τρίτης γενιάς στη διατήρηση της μνήμης, της πολιτισμικής παράδοσης των πατρίδων της Ανατολής και στους πρόσφυγες της πρώτης γενιάς, που έδωσαν το ζην και το ευ ζην.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 6 Οκτωβρίου με την έκθεση χαρτών και φωτογραφιών « Η Σμύρνη μέσα από τις καρτ ποστάλ » του αντιπρόεδρου του Κέντρου Ανάδειξης και Σπουδής του Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής και Γραμματέα της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας Λ. Χριστοδούλου, στο χώρο της ιστορικής Βιβλιοθήκης του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως.
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 7 Οκτωβρίου τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων της Νέας Ορεστιάδας μνημόσυνο από τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Νέας Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής και του Διωγμού της ανατολικής Θράκης.

Αμέσως μετά στο πολιτιστικό Πολύκεντρο της Νέας Ορεστιάδας πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα « 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και από το Διωγμό της ανατολικής Θράκης », που οργανώθηκε από τη Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Νέας Ορεστιάδας και Σουφλίου, τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου Νέας Ορεστιάδας (ΔΗΚΕΠΑΟ), το Ερευνητικό Κέντρο η «Αδριανούπολις» και το Σύλλογο Απογόνων Αδριανουπολιτών- Καραγατσανιών «Η Ορεστιάδα».

Η ημερίδα ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από την Πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑΟ, κα. Ροροπούλου, το χαιρετισμό από το Δήμαρχο Νέας Ορεστιάδας κ. Μουζά, ενώ η έναρξη της Ημερίδας πραγματοποιήθηκε από το Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Νέας Ορεστιάδος & Σουφλίου κ. Δαμασκηνό.

Στη συνέχεια έγιναν οι εισηγήσεις «Η Γενοκτονία των Ελλήνων» από τον Θ. Μαλκίδη, «Από το όνειρο της Μεγάλης Ελλάδας στον εφιάλτη της καταστροφής της Μικράς Ασίας και της ανατολικής Θράκης», από τον Δ. Κιηγμά, «Ο Εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος», από το Γ. Ρυζιώτη, «Ελευθέριος Βενιζέλος: Πριν και μετά και την καταστροφή» από το Β. Παραπαγκίδη και «Η αστική αποκατάσταση των προσφύγων στην Αττική» από το Χ. Σαπουτζάκη.

Η ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Π. Πατσουρίδης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και εκατοντάδες πολίτες της Νέας Ορεστιάδας, έκλεισε με τραγούδια για τη Σμύρνη από τη Χορωδία του λαογραφικού και ιστορικού Μουσείου Νέας Ορεστιάδας και περιφέρειας, ενώ τα συμπεράσματά της δόθηκαν από τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Η Ορεστιάδα» Χ. Κούκλατζη.


100 3451
 
100_3431
100_3435
100_3446
100_3454