Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Ψέριμος



Στην Ψέριμο  το  πρώτο  Παγκόσμιο  συνέδριο «SMARTISLANDS» 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2024!


Ήταν το καλοκαίρι του 2021 όταν μια ομάδα Αμερικανών επισκέφτηκε το μαγευτικό νησί της ακριτικής μας Ψερίμου – μια ανάσα από την Κάλυμνο στην οποία ανήκει διοικητικά. Ανάμεσα τους η Αντιπρόεδρος του ΙΗΑ Νίνα Γκατζούλη με τον σύζυγό της Bill Γκατζούλη και ο Δρ Παναγιώτης Μπαλταζής, μέλος ΔΣ του ΙΗΑ. Οι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν από την παρθένα ομορφιά του νησιού των 22 μόλις μόνιμων κατοίκων, αλλά απογοητεύτηκαν από την εικόνα ενός ερειπίου που στο παρελθόν αποτελούσε το Δημοτικό Σχολείο του νησιού και πλημμύριζε με τις παιδικές φωνές πολλών δεκάδων μαθητών και μαθητριών.



Λίγες μόλις εβδομάδες αργότερα, το θέμα συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΗΑ- International Hellenic Association, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού εθελοντών με έδρα το Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο οποίος έχει σαν μέλη κυρίως ακαδημαϊκούς από την Ελληνική Διασπορά σε ολόκληρο τον κόσμο (και φυσικά την Ελλάδα). Το ΔΣ του ΙΗΑ αποφάσισε ομόφωνα να αναλάβει πρωτοβουλία συντονισμού όλων των αναγκαίων ενεργειών προκειμένου να γίνει ανακαίνιση και επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου της Ψερίμου.

Τον Γενάρη του 2022 έγινε μια ειδική επίσκεψη στο νησί από τον Πρόεδρο του ΙΗΑ Ευάγγελο Ρήγο και το μέλος του ΔΣ Δρα Αθανάσιο Σαραντόπουλο για την επί τόπου εξέταση των δεδομένων (μόλις 22 κάτοικοι, δύο νήπια αλλά εντυπωσιακή κοσμοπλημμύρα τους καλοκαιρινούς μήνες με ημερήσιες εκδρομές από Κάλυμνο και Κω, τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, Κατασκηνωτικό Κέντρο Προσκόπων Ψερίμου κ.α.) 

Συστάθηκε αμέσως μια Εκτελεστική Επιτροπή η οποία αποτελείτο από τον Πρόεδρο του ΙΗΑ Ευάγγελο Ρήγο, το μέλος ΔΣ Λεωνίδα Κουμάκη και τον πολιτικό μηχανικό-μέλος του ΙΗΑ Νίκο Δικέφαλο, αρχίζοντας αμέσως καθημερινή δουλειά με ένα στόχο που ελάχιστοι πίστεψαν πως θα γινόταν πραγματικότητα: Την πλήρη αποκατάσταση, ανακαίνιση και επανεξοπλισμό του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου, περίφραξη του σχολείου, δημιουργία Ηρώου για τον Μέγα Αλέξανδρο και Παιδικής Χαράς όχι μόνο για τους μαθητές αλλά και για τους εκατοντάδες επισκέπτες του καλοκαιριού καθώς και την άμεση επαναλειτουργία του σχολείου για τους πρώτους μαθητές – νήπια (Πανορμίτη και Ταξιάρχη) τον Σεπτέμβριο του 2023.

Κάπως έτσι, τον Ιούνιο του 2022 ζητήθηκε από τον Δήμο Καλυμνίων η εκπόνηση μελετών για την πλήρη ανακαίνιση και περίφραξη του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου που παραμένει κλειστό και ερειπωμένο από το μακρινό 2009

Η πρωτοβουλία του ΙΗΑ να συντονίσει και να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς για την ανακαίνιση και την επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου, βρήκε ταχύτατη ανταπόκριση από τον Δήμο Καλυμνίων, ο οποίος παρέδωσε την πρώτη μελέτη στις 19 Σεπτεμβρίου 2022 με ένα αρχικό προϋπολογισμό 64.600 Ευρώ και στις 9 Νοεμβρίου 2022 μια δεύτερη μελέτη για την πλήρη περίφραξη του χώρου των 3,5 στρεμμάτων του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου, αρχικού προϋπολογισμού 16.000 Ευρώ. Ταχύτατη ήταν και η ανταπόκριση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου (Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου), για την κίνηση των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται για την επαναλειτουργία του Σχολείου, όταν θα είναι έτοιμο, καθώς και τοπικών ΜΜΕ (Kalymnos News).

Στις 17 Νοεμβρίου 2022 υπεγράφη ένα ιδιωτικό συμφωνητικό εκτέλεσης της μελέτης ανακαίνισης με τον (Καλύμνιο) πολιτικό μηχανικό Νικήτα Τσαγκάρη και στις 12 Ιανουαρίου 2023 η επέκταση του ιδιωτικού συμφωνητικού και στην μελέτη περίφραξης.

Από την έναρξη των εργασιών τον Νοέμβριο του 2022, πολύτιμη υλική και ηθική υποστήριξη στην ταχύτερη δυνατή εκτέλεση του έργου προσέφεραν  τα διάφορα μέλη του International Hellenic Association, ιδρύματα, μεγάλες εταιρίες και πάρα πολλοί Καλυμνιώτες οι οποίοι εξέπληξαν τους πάντες με την πρόθυμη και άμεση ανταπόκριση τους σε κάθε αίτημα της Εκτελεστικής Επιτροπής, από δωρεάν μεταφορές υλικών μέχρι δωρεές εξοπλισμού του σχολείου.

Το τριήμερο 24-26 Ιανουαρίου 2023 η Εκτελεστική Επιτροπή του ΙΗΑ, με ομάδα τριών στελεχών ενός σημαντικού δωρητή εις είδος, επιθεώρησαν επί τόπου τα εκτελούμενα έργα, λύνοντας διαδικαστικά και τεχνικά προβλήματα. 

Σταδιακά, η ανακαίνιση του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου άρχισε να εμπλουτίζεται με την αναγκαία περίφραξη του σχολείου, την διαμόρφωση των χώρων παιδικής χαράς, γηπέδου μπάσκετ, τουαλέτας και της μικρής πλατείας του ηρώου του Μεγάλου Αλεξάνδρου με την καθημερινή εποπτεία αλλά και πρακτική βοήθεια του δραστήριου προέδρου του Συλλόγου Πολιτών Ψερίμου Μιχάλη Αρβύθη.

Ο Καλύμνιος πολιτικός μηχανικός Νικήτας Τσαγκάρης που ανέλαβε την ταχύτερη δυνατή εκτέλεση του έργου ξεπερνώντας τις απίστευτες δυσκολίες, πρακτικές και οικονομικές, οικοδομικών εργασιών σε ένα ακριτικό νησί 22 μόνιμων κατοίκων, συμφώνησε στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΙΗΑ, το έργο να εγκαινιαστεί με κάθε επισημότητα την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023.

Το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης με θέμα την ίδρυση νηπιαγωγείου στην νήσο Ψέριμο δημοσιεύτηκε στις 28 Αυγούστου 2023 με αριθμό ΦΕΚ  5223.

Τα εγκαίνια του Σχολείου Ψερίμου έγιναν την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023, με συντονίστρια των εγκαινίων την εθελόντρια εκ Καλύμνου Αρετή Καλιόρου και την παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας, υπέρτιμου και έξαρχου Σποράδων Νήσων κ. Παΐσιου, ο οποίος ανέγνωσε και ειδικό μήνυμα της Αυτού Θειοτάτης Παναγιώτητος, του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρέστησαν ο  Υφυπουργός Ναυτιλίας Ιωάννης Παππάς, ο Έπαρχος Π.Ε. Καλύμνου Εμμανουήλ Μουσελλής, ο (τότε) Δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης, πλήθος επισήμων από την Κάλυμνο και την Περιφέρεια Αιγαίου καθώς και εκατοντάδων προσκεκλημένων οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ιδιωτικά σκάφη και με το ειδικό δρομολόγιο του πλοίου ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ – προσφορά της Δημοτικής Αρχής Καλυμνίων. 

Μηνύματα με ευχές για την ευόδωση του έργου απέστειλαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο Υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτριος Παπαστεργίου, ο Δημαρχος των 3Β της Αθήνας (Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη) Γρηγόριος Κωνσταντέλος, ο Βουλευτής Κυκλάδων ΝΔ Φίλιππος Φόρτωμας, o Διευθυντής των Περιφερειακών Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου Χαράλαμπος Ψαρράς και ο Διευθυντής Μάρκετιγκ του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ κ. Κωνσταντίνος Τσαπραλής.

Το σχολείο της Ψερίμου λειτούργησε κανονικά από τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 με τους πρώτους δύο μαθητές (Πανορμίτης και Ταξιάρχης), αλλά την επόμενη σχολική χρονιά που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2024 οι μαθητές του σχολείου θα υπερ-διπλασιαστούν! Τούτο διότι η σταδιακή ανάπτυξη του ακριτικού νησιού και η πύκνωση των δρομολογίων, επιτρέπει σε παλιούς κατοίκους του νησιού που υποχρεώθηκαν να μετακομίσουν σε Κάλυμνο, να αρχίσουν να επιστρέφουν μόνιμα στην Ψέριμο.

Η ανάπτυξη όμως του ακριτικού μας νησιού που οραματίστηκε ο Πρόεδρος του ΙΗΑ Ευάγγελος Ρήγος δεν σταματάει εδώ. Τον Σεπτέμβριο του 2024, ένα μόλις χρόνο μετά τα επίσημα εγκαίνια του σχολείου οργανώνεται, από το ΙΗΑ και τους δήμους Καλυμνίων, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Κηφησιάς, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, το 1ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ  Συνέδριο για τα «Έξυπνα Νησιά» (Smart Islands) στην Ψέριμο, με πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής την Κυρία Μάγδα Τσολάκη (Νευρολόγο-Ψυχίατρο, Θεολόγο, Ομότιμο Καθηγήτρια ΑΠΘ, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ν. Alzheimer και μέλος του International Hellenic Association).

Τους στόχους του συνεδρίου συνοψίζει η Κυρία Μάγδα Τσολάκη στους συμμετέχοντες με οποιοδήποτε τρόπο στο συνέδριο αυτό ως εξής:

Σας καλωσορίζουμε στο 1ο Παγκόσμιο  Συνέδριο για τα «Έξυπνα Νησιά» (Smart Islands) του International Hellenic Association ο οποίος είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κομματικός και μη κυβερνητικός οργανισμός με έδρα το Delaware των ΗΠΑ και την συμμετοχή τριών δήμων (Καλυμίων, Βάρης/Βούλας/Βουλιαγμένης, και Κηφισιάς). Οι στόχοι του IHA είναι η υποστήριξη της Ελλάδας και του Ελληνισμού σε εθνικά και πολιτιστικά θέματα.  Το Συνέδριο πραγματοποιείται στις 4 και 5  Σεπτεμβρίου 2024, στην Ψέριμο με φυσική παρουσία.

Σκοπός του συνεδρίου μας είναι να συνεχίσουμε το ταξίδι που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2018 για τα πρώτα 6 Ελληνικά νησιά από σύνολο 30 νησιών από όλη την Ευρώπη όπου έβαλαν στόχο να καλύπτουν το 100% των ενεργειακών τους αναγκών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι το 2030! Τα 6 επιλεχθέντα Ελληνικά νησιά είναι: Αστυπάλαια,  Ικαρία, Λέσβος, Μεγίστη, Τήλος, Ψαρά. Στόχος δικός μας είναι να γίνουν SMART ISLANDS, όλα τα ελληνικά νησιά, με μια συστράτευση των επιστημονικών και βιομηχανικών εταιρειών για την βέλτιστη και τάχιστη  αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων τους έτσι ώστε να εποικιστούνε άμεσα από Ελληνικές οικογένειες.

Η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) και τρεις σημαντικοί, για το συνέδριο μας, Δήμοι (Καλυμνίων, Βάρης/Βούλας/Βουλιαγμένης, και Κηφισιάς) έθεσαν υπό την αιγίδα τους το σημαντικό για τη Πατρίδα μας συνέδριο και οι τρεις δήμοι, μαζί με το ΙΗΑ αποτελούν την οργανωτική επιτροπή.

Θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και θέσεις για τα σημαντικά προβλήματα των νησιών μας, όπως είναι η ενέργεια, διαχείρηση απορημάτων, το νερό, η εκπαίδευση, η ιατρική φροντίδα και άλλα με στρογγυλά τραπέζια και αντιπαραθέσεις. Οι συνεδρίες έχουν δομηθεί με  σύντομες παρουσιάσεις με σκοπό να υπάρχει χρόνος για εκτεταμένες συζητήσεις με τους συμμετέχοντες από διαφορετικές ειδικότητες. 

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα και θα συμβάλει στην επιτυχή διοργάνωση του συνεδρίου.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς, Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μάγδα Τσολάκη

Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε την σχετική με το συνέδριο ενότητα της ιστοσελίδας του ΙΗΑ 1o Συνέδριο «SMART» ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ (κάντε κλικ εδώστην οποία παρέχεται πλήθος πληροφοριών μεταξύ των οποίων και χρήσιμες πληροφορίες προς υποψήφιους χορηγούς του συνεδρίου οι οποίοι είναι βέβαιο πως θα συμβάλλουν σε ένα υψίστης σημασίας εθνικό έργο.

Υποστηρίξτε, ο κάθε ένας με τον τρόπο του, το μεγάλο εθνικό έργο που συντελείται στην ακριτική μας Ψέριμο από ανιδιοτελείς Έλληνες πατριώτες τόσο της Ελληνικής διασποράς, όσο και της χώρας μας!


* Λεωνίδας Κουμάκης: Νομικός, Συγγραφέας, Αρθρογράφος-Αναλυτής, μέλος του International Hellenic Association. Το αυτοβιογραφικό, διαχρονικό βιβλίο του «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία», το οποίο αναφέρεται στην μεθοδική εξολόθρευση του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης από το τουρκικό κράτος, υπάρχει εντελώς δωρεάν στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του ΙΗΑ, τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική γλώσσα. Στις 29/1/2024 στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του ΙΗΑ προστέθηκε και το βιβλίο «ΕΡΝΤΟΓΑΝΙΣΤΑΝ» το οποίο βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση της σημερινής Τουρκίας και το οποίο είναι επίσης διαθέσιμο εντελώς δωρεάν