Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Εκδήλωση για τη Γενοκτονία στην Καβάλα

ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
Από το 1916 έως και το 1923 οι ομαδικές σφαγές και οι εκτοπίσεις των Ελλήνων του Εύξεινου Πόντου είχαν ως στόχο να αφανίσουν τον Ελληνισμό του Πόντου.Σήμερα 95 χρόνια από την έναρξη της Γενοκτονίας, η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Στο πλαίσιο αυτής του πολύ σημαντικού γεγονότος για την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, η Ποντιακή Λέσχη Καβάλας, θα πραγματοποιήσει στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καβάλας μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους την Κυριακή 22 Μαΐου 2011 στις 10 μ.μ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου της Λέσχης, Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης με τον Γραμματέα, Γιώργο Χαρπαντίδη, παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο ξενοδοχείο Ωκεανίς το πρόγραμμα της εκδήλωσης.Ο Πρόεδρος της Ποντιακής Λέσχης Καβάλας, Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης, τόνισε ότι η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού είναι ένα ιστορικό γεγονός που δεν έχει διαδοθεί τόσο πολύ στην χώρα μας, σε αντίθεση με το εξωτερικό. «Με τη διεκδίκηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, δεν έχουμε πρόθεση να ενσπείρουμε μίσος ή να αναμοχλεύσουμε τα πάθη, αλλά πιστεύουμε πως η ιστορική γνώση είναι η καλύτερη ασπίδα για το μέλλον και το ασφαλέστερο θεμέλιο για τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων των λαών και των κρατών. Το να αρνείται κανείς την ύπαρξη της Γενοκτονίας είναι σα να σκοτώνεις για δεύτερη φορά τα θύματα και να αναβιώνεις τον πόνο των επιζώντων», δήλωσε.

Δεσπόζουσα θέση αλλά και ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η παρουσία στην εκδήλωση του μέλους της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία, Ραγκιπ Ζαράκολου, ο οποίος έχει υποστεί πολλές διώξεις στη γειτονική χώρα για τη δράση του, και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων. Ο κ. Ζαράκολου αποτελεί ένα σημαντικό αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία και αποτελεί σημαντική φωνή ανάδειξης των εγκλημάτων που σημειώθηκαν εναντίον των Ελλήνων και των άλλων λαών στη χώρα.

Παράλληλα το παρόν θα δώσει Φάνης Μαλκίδης, ενώ θα προβληθεί 15λεπτο βίντεο για την Γενοκτονία.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής 1. Ενός λεπτού σιγή2. Χαιρετισμός Προέδρου κ. Αλεξανδρίδη Χαράλαμπου3. Ανάγνωση Λογοτεχνικού Κειμένου από την κα. Κοσμίδου Ελένη4. Βίντεο 15 λεπτών για την Γενοκτονία5. Ομιλητές – Φάνης Μαλκίδης. Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών6. Ragip Zarakolu, μέλος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία7. Χορωδία Λέσχης Ποντίων Καβάλας8. Χοροί Σέρρα – Θανατί λάγγεμα9. Προσφορά Ποντιακών Εδεσμάτων

Πηγή: Κ-Τύπος