Σάββατο 5 Απριλίου 2025

5η Απριλίου 1944.Το ατιμώρητο έγκλημα των Γερμανών κατακτητών στην Κλεισούρα Καστοριάς

 


 


Θεοφάνης Μαλκίδης

Το ατιμώρητο  έγκλημα των Γερμανών κατακτητών στην Κλεισούρα Καστοριάς  

Την  5η Απριλίου 1944, το 7ο Σύνταγμα της 4ης  Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των Ες- Ες  με διοικητή τον Κάρλ Σίμερς, τον υπεύθυνο της σφαγής στην Ερμακιά Εορδαίας  με 63 νεκρούς,  στους  Πύργους Εορδαίας με 368 νεκρούς, στην Υπάτη και τη Σπερχειάδα με 89 νεκρούς,   καθώς  και στο Δίστομο με 220 νεκρούς, φθάνει στην Κλεισούρα της Καστοριάς.  Στη σημαντική κωμόπολη του  Ελληνισμού της Μακεδονίας, πνευματικό κέντρο της περιοχής και με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 και το Μακεδονικό Αγώνα.  

Οι Γερμανοί Ναζί κατακτητές συγκεντρώνουν  τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους στην πλατεία του χωριού, ενώ μια άλλη ομάδα εγκληματιών βάλλει με τα πολυβόλα όπλα κατά του  άμαχου πληθυσμού. 

Έπειτα οι δολοφόνοι κατευθύνονται προς τα σπίτια, βάζουν φωτιά και σκοτώνουν αδιακρίτως, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους.


Μάρκος Μπότσαρης

 


 


       Στις φετινές σημαντικές επετείους περιλαμβάνονται τα 200 χρόνια από τον ηρωικό θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη, του επιλεγομένου Λεωνίδα του 1821, και επίσης τα 200 χρόνια από τη σύγκληση της Β΄ στο Άστρος της Κυνουρίας Εθνικής Συνέλευσης των επαναστατημένων Ελλήνων.


Τα ρημοκκλήσια του Μαρουσιού

 




















Άμα χαλαστεί ο άνθρωπος, αρχίζει να σιχαίνεται τα απλά και τα φτωχά πράγματα.

Μα πολλές φορές ξανάρχεται στον παλιό εαυτό του, σαν τον μεθυσμένον που ξεμέθυσε, και τότε καταλαβαίνει πάλι μεγάλη όρεξη για την απλότητα, και χαίρεται μέσα του και ειρηνεύει, και θέλει να ζει ταπεινά και ήσυχα.
Τότε του αρέσουνε πάλι τα ταπεινά και τ' απονήρευτα πράγματα, και νοιώθει μέσα του την γλυκύτητα του Χριστού και την ειρήνη που είναι μέσα στο Ευαγγέλιο. Γιατί χωρίς απλή καρδιά, αληθινός χριστιανός δεν γίνεται κανένας.

Αυτό θα το νοιώσεις από κάποια λόγια των αγίων που λένε: «Όποιος δεν γνώρισε την ειρήνη, δεν γνώρισε τη χαρά. Αν αγαπάς την πραότητα, ζήσε με ειρήνη· κι αν αξιωθείς την ειρήνη, θα χαίρεσαι σε κάθε καιρό. 'Ανθρωπος με πολλές έγνοιες, δεν ειμπορεί να γίνει πράος και ησύχιος. Η ταπείνωση μαζεύει την καρδιά, κι όταν ταπεινωθεί ο άνθρωπος, ευθύς τον σκεπάζει το έλεος. Η προσευχή είναι χαρά.
Η βασιλεία των ουρανών, μέσα μας βρίσκεται. Η χαρά που νοιώθει ο άνθρωπος για το Θεό, είναι πιο δυνατή από τούτη τη ζωή.

Στροφή



Χείλια,  φρουροί της αγάπης μου που ήταν να σβήσει
χέρια, δεσμά της νιότης μου που ήταν να φύγει
χρώμα προσώπου χαμένου κάπου στη φύση
δέντρα... πουλιά... κυνήγι...


Παρασκευή 4 Απριλίου 2025

H Γενοκτονία των Ελλήνων στη Βουλή της Βικτώριας Αυστραλία - ιστορική στιγμή για την Πολιτεία της Βικτώριας

 


Για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια, τρεις πολιτειακοί βουλευτές αναφέρθηκαν στην «Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων».

Το fake σπίτι τοῦ Μουσταφᾶ Κεμάλ στή Θεσσαλονίκη: μία ἀκόμη ἰδεολογική λειτουργία τοῦ ἐθνικισμοῦ τῆς κατοχικῆς Τουρκίας

 



 

Θεοφάνης Μαλκίδης


Το fake σπίτι τοῦ Μουσταφᾶ Κεμάλ στή Θεσσαλονίκη: μία ἀκόμη ἰδεολογική λειτουργία τοῦ ἐθνικισμοῦ τῆς κατοχικῆς Τουρκίας



Τα ρεπορτάζ σε όλα τα μέσα τόσο στην Ελλάδα και την Τουρκία, είναι πανομοιότυπα περιγράφοντας τους χιλιάδες επισκέπτες από την Τουρκία  στη Θεσσαλονίκη: ανεμίζοντας τουρκικές σημαίες και άδοντας παραδοσιακά τραγούδια που γράφτηκαν προς τιμήν του Κεμάλ εμφανίστηκαν Τούρκοι εκδρομείς στο προξενείο της χώρας τους στη Θεσσαλονίκη.
 
Οι Τούρκοι τιμούν τον Μουσταφά Κεμάλ του επονομαζόμενου «πατέρα των Τούρκων -Ατατούρκ», με επίσκεψη στο σπίτι όπου γεννήθηκε (όπως προπαγανδίζουν επιβάλλοντας το ψεύδος ως αλήθεια…) ο ιδρυτής του σύγχρονου κράτους τους και στο οποίο στεγάζεται πλέον το προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη. 

Οι Τούρκοι κατέκλυσαν την Αποστόλου Παύλου και με ένθερμες εκδηλώσεις τίμησαν τη μνήμη του Κεμάλ, ενώ ορισμένοι εξ αυτών, φορούσαν μπλούζες με τυπωμένη την εικόνα του Τούρκου ηγέτη και φωτογραφίζονταν έξω από το «σπίτι του Κεμάλ», στο χώρο όπου ψευδώς λέγεται ότι γεννηθεί ο δάσκαλος του Χίτλερ Μουσταφά Κεμάλ.
 

 
Ας αφήσουμε όμως ότι αναφέρεται και αναπαράγεται σε επίπεδο ρεπορτάζ για το σπίτι του Κεμάλ και ας επισημάνουμε τα πραγματικά γεγονότα: Παρόλη την προπαγάνδα ότι ο Μουσταφά Κεμάλ γεννήθηκε το 1881 στη Θεσσαλονίκη, στο τριώροφο κτήριο, το οποίο είχε χτίσει δήθεν ο πατέρας του και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αποστόλου Παύλου και Αγίου Δημητρίου (τότε Γενί Καπί και Νουμάν Πασά), η πραγματικότητα είναι ότι όλα αυτά είναι ψέμα, ή αλλιώς το σπίτι στο οποίο γίνεται λαϊκό προσκύνημα είναι fake!

Για τον οικονομικό εθνικισμό της Τουρκίας στη Θράκη

 



Θεοφάνης Μαλκίδης


Για τον οικονομικό εθνικισμό  της Τουρκίας στη Θράκη


Ήταν το άρθρο μου στις αρχές Φεβρουαρίου του 2025, για τις τουρκικές μπίζνες (https://malkidis.blogspot.com/2025/02/blog-post_62.html ) το οποίο ξεκίνησε μία πολύ ενδιαφέρουσα δημόσια συζήτηση για την οικονομική πολιτική της Τουρκίας  στη Θράκη. Ακολούθησε, για το ίδιο θέμα, η τοποθέτηση του Δημάρχου της Αλεξανδρούπολης, η ερώτηση έντεκα βουλευτών της κυβέρνησης και σχετικά κείμενα και εκπομπές στον γραπτό και  ηλεκτρονικό τύπο, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.


Ήρωες και ομοσπονδία

 



Οι ήρωες ( του 1821, του  1955,  του 1974 , του 1996), δεν πέθαναν για την Ομοσπονδία!


Μάχη Αράχοβας – Πολιορκία Ακρόπολης


Πως ονοµάζεσαι; - Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.



                              

... - Από το Λιµποβίσι της Γορτυνίας.

- Πόσων ετών είσαι;

- Εξήντα τεσσάρων. 

Γεννήθηκα το 1770, τρείς του Απρίλη.

- Τι επάγγελµα κάνεις;

- Στρατιώτης ήμουνα. 

Κράταγα επί 49 χρόνια στο χέρι το ντουφέκι 

και πολεμούσα νύχτα μέρα για την πατρίδα. 


Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

 

Θεοφάνης Μαλκίδης 


Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο πρωταγωνιστής της Παλιγγενεσίας, και  της ελευθερίας μας.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε, όπως αναφέρει στα απομνημονεύματά του που υπαγόρευσε στον τίμιο δικαστή Γεώργιο Τερτσέτη, «εις τα 1770, Απριλίου 3, την Δευτέρα της Λαμπρής… εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνίαν, ονομαζόμενον Ραμαβούνι». Ηταν υιός του καπετάνιου Κωνσταντή Κολοκοτρώνη (1747-1780) από το Λιμποβίσι Αρκαδίας και της Γεωργίτσας Κωτσάκη, κόρης προεστού από την Αλωνίσταινα Αρκαδίας. Η οικογένεια των Κολοκοτρωναίων από το 16ο αιώνα, όταν και εμφανίζεται στο προσκήνιο της ελληνικής ιστορίας, βρίσκεται σε αδιάκοπο πόλεμο με τους Τούρκους και από το 1762 έως το 1806, εβδομήντα μέλη της οικογένειας εξοντώθηκαν από τους κατακτητές.


Για τη Θράκη

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Μπίζνες και εθνικισμός: Η τουρκική οικονομική διείσδυση στη Θράκη 


Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Βεργίνα 


Η παρουσία της Τουρκίας στη Θράκη έχει, από την περίοδο της Συνθήκης της Λωζάννης μέχρι σήμερα, πολυποίκιλες όψεις, προσπαθώντας να έχει παρέμβαση στον πολιτικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, θρησκευτικό  και βεβαίως και στον οικονομικό τομέα. 


Είτε στις εθνικές και τοπικές εκλογές, είτε στην  απαίτηση για αποκλειστική διδασκαλία στην τουρκική γλώσσα όλων των μουσουλμάνων, είτε στη θεωρία περί ύπαρξης μόνο Τουρκικής μειονότητας, είτε στην απομόνωση όσων δηλώνουν ότι είναι Πομάκοι. Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα, και όχι αποκλειστικά σ΄ αυτό στο οποίο η Ελλάδα πέρασε οικονομική  κρίση,    η Τουρκία ρίχνει ολοένα και περισσότερο βάρος στην οικονομική της παρουσία στη Θράκη. Άλλωστε η οικονομία είναι (και)  αυτή που έχει χρησιμοποιηθεί στη Θράκη, προκειμένου να γίνει «φυσιολογικό» ότι η Τουρκία θα πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο στη Θράκη.  


Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα η τουρκική πρακτική για την ελληνική Θράκη έχει περάσει κάθε διπλωματική οδό και κινείται σε προκλητικές λεωφόρους. Παλαιότερα,  η «Εργκενεγκόν»,  τα σχέδια κατάληψης  της Θράκης με το σχέδιο «Βαριοπούλα» (!) και  το «Στρατηγικό Βάθος» και σήμερα,  η «Γαλάζια Πατρίδα», τα «Σύνορα της καρδιάς μας» και «θα έρθουμε μία νύχτα», έδωσαν την ευκαιρία σε όσους είχαν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις για τον τουρκικό ρόλο στη Θράκη να κατανοήσουν και στην πράξη το εξής:  οι δομές της Τουρκίας, κράτος, στρατός, παρακράτος, λειτουργούν σε  πλήρη αρμονία και καθολική συνεργασία έχοντας σαν στόχους όχι μόνο μέσα στην τουρκική επικράτεια αλλά και εκτός. 


Η Θράκη ως κεντρικός στόχος 


Η  Θράκη δεν αποτελεί έναν περιφερειακό στρατηγικό στόχο για το κράτος-παρακράτος, αλλά κεντρική επιλογή με διακριτές και ουσιαστικές στοχεύσεις. Εναντίον μάλιστα προσώπων  και κινήσεων που παλεύουν για την ανάδειξη του τουρκικού επεκτατισμού στη Θράκη. 


Η συνεχή υπονόμευση και αμφισβήτηση με κάθε μέσο της ελληνικής κυριαρχίας στη Θράκη είναι γεγονός. Η Τουρκία θεωρεί τη Θράκη  μείζον θέμα  της πολιτικής της και η διαπίστωση αυτή είναι μία πραγματικότητα την οποία όσοι την αντιληφθούν μπορούν να κατανοήσουν ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος, που δεν είναι άλλο από τη δράση του τουρκικού κράτους-παρακράτους.  


Η Θράκη είναι κεντρικός στόχος. Εκεί εκτός από την τουρκική κηδεμονική  πολιτική έναντι κάθε τι μουσουλμανικού που ζει στη περιοχή, προσπαθεί να επιβάλλει, εκτός της πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής υποδούλωσης και  μία άνευ όρων οικονομική εξάρτηση και στο χριστιανικό πληθυσμό.  Οι Τούρκοι επιχειρηματίες πέρα από την αυτόνομη παρουσία τους,  προωθούν οικονομικές συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση ( εξαιτίας και  της έλλειψης επενδύσεων στη Θράκη), με αποτέλεσμα το τελευταίο χρονικό διάστημα να υπάρχει έντονη κινητικότητα που εκδηλώνεται από την Τουρκία, με σκοπό την ενισχυμένη παρουσία της   στην Θράκη (π.χ., αγορές ακινήτων ειδικά στην ταχέως αναπτυσσόμενη Αλεξανδρούπολη, εισαγωγές τουρκικών προϊόντων και εργαζομένων από την Τουρκία για την κατασκευή /ανακαίνιση τουριστικών καταλυμάτων κλπ) . 


Βασιζόμενη σήμερα στην ισχύ της, η οποία,  κατά την άποψή μας,  είναι περισσότερο αποτέλεσμα συγκυρίας,  παρά συνέχειας και ουσίας,   η Τουρκία επιδιώκει να θεμελιώσει ισχυρή οικονομική παρουσία, στη Θράκη, όπου εκεί υπάρχει η παρουσία της μειονότητας. Συν τοις άλλοις εκεί θέλει να δημιουργήσει το κέντρο ενός ενιαίου χώρου,  μαζί με την ανατολική Θράκη και τις σχεδόν αποκλειστικά μουσουλμανικές περιοχές  της νότιας Βουλγαρίας. 


 Τα ερωτήματα για την οικονομική παρουσία της Τουρκίας στη Θράκη 


-Δικαιολογούνται από το μέγεθος της αγοράς της Θράκης οι τεράστιες τουρκικές επενδύσεις; Και μάλιστα με αποδεδειγμένη απώλεια εσόδων, δεν γίνεται λόγος για κέρδη, σε τομείς της οικονομίας όπου λειτουργούσαν για χρόνια ελληνικές τοπικών συμφερόντων μικρομεσαίες επιχειρήσεις;   


-Αποτελεί μία μικρή μουσουλμανική μειονότητα, έστω και αν τοπικά είναι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, μία μειονότητα η οποία  κατά βάση απασχολείται στον αγροτικό τομέα, πραγματικό κίνητρο για να επενδύσουν τουρκικές εταιρείες στη Θράκη; 


– Δικαιολογείται,  με όποιο τίμημα, η συνεχή παρότρυνση προς τουρκικές εταιρείες να έλθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα; 


– Η επίσημη πρόσκληση στην τουρκική  επιχειρηματική τάξη  να «επενδύσει» στη Θράκη, στην παρούσα συγκυρία, δεν δημιουργεί προϋποθέσεις δημιουργίας ανεξάρτητου οικονομικού χώρου ελεγχόμενου από την Τουρκία και τα κεφάλαιά της; Και μάλιστα  να γίνουν επενδύσεις άνευ όρων  σε μία περίοδο κατά την οποία ο τοπικός πληθυσμός υποφέρει πολύ περισσότερο σε σχέση με αυτόν της  υπόλοιπης χώρας, συνεπώς είναι σαφώς πιο ευάλωτος;


-Μπορεί να λειτουργήσει μία τουρκική επιχείρηση στη Θράκη με ελληνικούς όρους, δηλαδή με αυξημένο κόστος δανειοδότησης και σαφώς πιο αυξημένο κόστος εργασίας;   Για παράδειγμα αναφέρουμε τουρκικές εταιρείες που λειτουργούν στην Θράκη με  τιμές προϊόντων και υπηρεσιών μειωμένες μέχρι και 150-200% (!)  σε σχέση με τις τιμές των ομοειδών ελληνικών εταιρειών. Και βεβαίως προκύπτει το ερώτημα πως μπορεί να επιβιώνει μία τουρκική εταιρεία με τέτοια τιμολόγια αν δεν υπάρχει οικονομική ενίσχυση – επιδότηση;  Γιατί  εάν δεν «επιδοτείται» από το κράτος πως μπορεί να αντέξει στη Θράκη, όπου η οικονομική δραστηριότητα και άλλοι οικονομικοί δείκτες (ανεργία, επίπεδο μισθών, φτώχεια) είναι το χαμηλότερο στην Ελλάδα και από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη; 


-Ποια είναι  η πραγματική προέλευση των «τουρκικών» χρημάτων που έχουν ή επίκειται να επενδυθούν στην αναμφισβήτητη τουρκική προσπάθεια προσεταιρισμού των μουσουλμάνων της Θράκης, ενώ διαπιστώνουμε πλέον ότι οι διεθνείς πιέσεις που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα με την μορφή μιας διαρκούς οικονομικής πίεσης, δεν έχουν στόχο την διασφάλιση των ξένων «δανειστών» αλλά την αλλαγή του χάρτη στην περιοχή και μάλιστα με παρουσία τουρκικών κρατικών πιστωτικών ιδρυμάτων; 


Όταν η πολιτική χρησιμοποιεί την οικονομία 


Η οικονομική παρουσία της Τουρκίας στη Θράκη αποτελεί μία νέα παράμετρος  για την πολιτική της στην περιοχή. Με αιχμή τις κρατικές επιχειρήσεις και φιλικά προσκείμενους προς το κράτος επιχειρηματίες,  προσπαθεί ενισχύσει την παρουσία της στη Θράκη η/και να εγκατασταθεί στο χώρο, έχοντας αυταπόδεικτα λόγω μίας σειράς παραγόντων (μικρή αγορά, ελάχιστος όγκος εργασιών μπροστά στην μεγάλη επένδυση, χαμηλής ποιότητας προϊόντα, κ.ά) εμφανή οικονομική ζημία. 


Ωστόσο  αυτό δεν απαγορεύει την οικονομική παρουσία της Τουρκίας να διευρύνεται και να έχει συνεχώς νέες πτυχές. Και μάλιστα όχι μόνο σε χώρους όπου έχει συγκριτικό πλεονέκτημα (π.χ αγροτικά προϊόντα) αλλά και σε άλλους όπου δίνονται εκτός από τα ουσιαστικά και  συμβολικά μηνύματα.   Στη Θράκη, το τουρκικό κεφάλαιο έχει και πατρίδα και ιδεολογία…


Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Βεργίνα 


Η Κως & η Καλαβρία

 


Η Κως & η Καλαβρία

Η Κως & η Καλαβρία 

ISBN: 978-960-9714-23-5

Εισαγωγή - Επιμέλεια : Θεοφάνης Μαλκίδης

Ένας τόμος αφιερωμένος αφενός μεν, στο πολυσχιδές έργο του Κώου Αναστασίου Καραναστάση στην Καλαβρία της Ιταλίας, όπου ανάλωσε την ζωή του στην μελέτη της Ελληνικής Γλώσσας στην Μεγάλη Ελλάδα και αφετέρου στον διανοητή και Πατριώτη Μιχάλη Χαραλαμπίδη, 


Τόσο δηλητήριο για έναν αγώνα υπέρ Ελευθερίας!


του Άριστου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο

Είναι που έχουν το θράσος της άγνοιας και της αμετροέπειας τόσοι πολλοί σήμερα να κρίνουν την ΕΟΚΑ. Και να καταθέτουν δήθεν ακαδημαϊκά ερωτήματα για να μολύνουν την αγνότητα και την ουσία του αγώνα. Μήπως ήταν ιστορικό λάθος ο αγώνας; Μήπως, οι αγωνιστές θα έπρεπε να λάβουν υπόψη τις διεθνείς συγκυρίες;

«Ισλαμικό κράτος» στα κατεχόμενα: Το σχέδιο της Τουρκίας για εποικισμό και ισλαμοποίηση

 




Στη δημιουργία μιας «ισλαμικής περιφέρειας», πλήρως τουρκική, στοχεύει η Άγκυρα στα κατεχόμενα και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ενίσχυση του τουρκικού πληθυσμού, των εποίκων, σε συνδυασμό με την ισλαμοποίηση των κατεχομένων. Αυτή η στρατηγική  μπορεί να επιτευχθεί  «αυτόνομα» από την αποσχιστική οντότητα είτε με προσάρτηση της κατεχόμενης περιοχής στην Τουρκία. 


Ήταν πρώτη Απριλίου της ΕΟΚΑ η αρχή…



του Ι.Μ. Μιχαλακόπουλου

Η Κύπρος υπέμεινε  μια  δουλεία περίπου οκτώ αιώνων. Από το 1191 και μετά πέρασαν από το νησί πολλοί και ετερόκλητοι κατακτητές με τελευταίους τους Τούρκους (1571 – 1878) και τους Άγγλους (1878 – 1960).  Παρά την καταπίεση που βίωνε ο Κυπριακός Λαός, ο πόθος της ελευθερίας δεν έσβησε ποτέ από την ψυχή του και αντιστάθηκε ποικιλοτρόπως στις εργώδεις προσπάθειες για αλλοίωση του ελληνικού τρόπου της ζωής του. 


Ναζίμ Χικμέτ και ενωτικό ζήτημα (1955)και ιδία περί της νήσου Κύπρου..

 



Στις 31 Μαρτίου 2007 δημοσίευσα στην εφημ. 
“Ο Φιλελεύθερος” την πιο κάτω επιφυλλίδα, την 
οποία αναδημοσιεύω και σήμερα στο “Περί Ιστορίας”, 
με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Απριλίου 1955.

Τετάρτη 2 Απριλίου 2025

Όσκαρ

 



Και το Όσκαρ  πηγαίνει δικαιωματικά στην πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία από υποστηρίκτρια της Τουρκοβρετανικης Ομοσπονδίας, χθες 1η Απριλίου κράτησε επάξια το ρόλο, "γονατίζω στα φυλακισμένα μνήματα και στους απαγχονισθεντες Έλληνες υπέρ Ελευθερίας και Ένωσης"....


Μιχάλης Χαραλαμπίδης

 


 

Δεν ὑπάρχει Κυπριακὸ πρόβλημα, δεν ὑπάρχει πρόβλημα Αἰγαίου, δεν ὑπάρχει πρόβλημα Θράκης. Ὑπάρχει ἕνα πρόβλημα: Τὸ Τουρκικὸ πρόβλημα».

Μιχάλης Χαραλαμπίδης (1951-2024)


Βιασμοί – Τα βάρβαρα ατιμώρητα τουρκικά εγκλήματα

 

 

Γράφει η Φανούλα Αργυρού

Διαβάσαμε στον «Φιλελεύθερο» (7.3.2025, Φρίξου Δαλίτη), ότι με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά, τελικά μετά από 50 χρόνια, «οι βιασθείσες, χήρες, σύζυγοι αγνοουμένων, κόρες και αδελφές που έζησαν τη φρίκη της τουρκικής εισβολής, θα βρουν βήμα ν’ ακουστεί η φωνή τους στο Ευρωκοινοβούλιο… Η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM)…φτάνει στην Κύπρο τον ερχόμενο Μάιο…».


Ένα συγκλονιστικά επίκαιρο απόσπασμα από τον Θουκυδίδη

 


 

 
 
ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ
Ἱστορίαι (3.82.1-3.82.7)
 
Άγγ. Βλάχος (απόδοση στα Νεοελληνικά)
[3.82.1] Σ᾽ αυτές τις ακρότητες έφτασε ο εμφύλιος πόλεμος και προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, γιατί ήταν ο πρώτος που έγινε. Αργότερα μπορεί κανείς να πει ότι ολόκληρος ο ελληνισμός συνταράχτηκε, γιατί παντού σημειώθηκαν εμφύλιοι σπαραγμοί. Οι δημοκρατικοί καλούσαν τους Αθηναίους να τους βοηθήσουν και οι ολιγαρχικοί τους Λακεδαιμονίους. 

Σκιάθος: Ο αργαλειός που υφάνθηκε η πρώτη Σημαία του Αγώνα στη Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

 


 Σκιάθος: Ο αργαλειός που υφάνθηκε η πρώτη Σημαία του Αγώνα στη Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου 

Η Μονή Ευαγγελιστρίας βοήθησε σημαντικά ηθικά και υλικά τόσο τα προεπαναστατικά κινήματα, όσο και την επανάσταση του 1821. 


Τρίτη 1 Απριλίου 2025

Η Κύπρος είναι Ελληνική!

 







Θεοφάνης Μαλκίδης 

Η Κύπρος είναι Ελληνική!


Η  Κύπρος είναι ο Κίμων, ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, ο Ισαάκ και ο Σολωμού, η Παναγία η Φανερωμένη μαζί με το Κούριο, την πέτρα του Ρωμηού, τη Λευκωσία,  τη Λεμεσό και τη Λάρνακα,  το Μαχαιρά, το Λιοπέτρι, την Κερύνεια, την Πάφο. 

Είναι οι αγνοούμενοι, οι μάνες και οι συγγενείς τους, οι πρόσφυγες, οι ήρωες των προδομένων Θερμοπυλών του 1974, είναι η πολιτική του  «πηγαίνετε για ύπνο κύριοι, άσκηση είναι και όχι εισβολή», η πράξη του  «η Κύπρος είναι μακριά», είναι οι γυναίκες, οι νέοι, οι μαθητές, οι μοτοσικλετιστές και οι φοιτητές, η μαύρη γραμμή (όχι  πράσινη) και τα καταστήματα, οι οικίες και οι ζωές  που είναι κλειστές, ο Χανδρινός και το πλήρωμα του αρματαγωγού «Λέσβος», είναι αυτοί που  «επέστρεψαν» στις πατρίδες τους λίγα ο μόνο οστά, οι έντιμοι αξιωματικοί και  στρατιώτες, οι καταδρομείς και οι αεροπόροι που καταρρίφθηκαν  από «φίλια πυρά», 


Κύπρος Ελληνική

 



Ξημερώνοντας 1η Απριλίου, ξεκινώντας ένα ακόμη έπος του Ελληνισμού, ενάντια στους Βρετανούς και Τούρκους κατακτητές, ενάντια στους δοσίλογους της Αθήνας και της Λευκωσίας, για την Ελευθερία και την Ένωση ! 

1η Απριλίου 1955




 Εορτασμός 1ης Απριλίου 1962.

1η Απρίλιου 1955. Ελλάς Κύπρος Ένωσις

 


 



1η Απρίλιου 1955. Ελλάς Κύπρος Ένωσις


Κύπρος

 


Και τι θα γίνει τώρα, θα σχισουμε τα παλιά μας τετράδια, που, ταν γεμάτα χρωματιστή ,,Ένωση,, θα σχισουμε τα παλιά μας σχολικά τετράδια που ταν γεμάτα,, Ένωση,, διακοσμημένη με γιασεμιά κ λεμονανθους και μαργαρίτες θα σχισουμε τα παλιά αναγνωστικα των παιδιών μας, με τις ελληνικές σημαίες... ~Κ. ΜΟΝΤΗΣ~

Η δική μας 1η Απριλίου

 


 


 



ΚΑΠΟΙΕΣ ἐπετείους δέν πρέπει νά τίς ξεχνᾶμε.

Η δική μας 1η Απριλίου

Ἡ ἑλληνική ἱστορία βρίθει γεγονότων πού εἶναι ἀξιομνημόνευτα, καί τοῦτο γίνεται ἐνίοτε δικαιολογία γιά νά περνοῦν κάποια σέ δεύτερη μοῖρα. Δέν ἐπιτρέπεται ὅμως νά λησμονοῦμε ἐπετείους ἀπό τίς ὁποῖες ἔχουμε πολλαπλῶς νά διδαχθοῦμε.