Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις με τίτλο «200 χρόνια από την Ελληνική Εθνεγερσία. Η ιστορία, τα γεγονότα, τα πρόσωπα» που διοργάνωσε ο Δήμος Ζωγράφου, για να τιμήσει την 200η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση.
Με μεγάλο ενδιαφέρον, εκατοντάδες πολίτες παρακολούθησαν τις ομιλίες καταξιωμένων επιστημόνων και ερευνητών που πραγματοποιήθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο της Βίλας Ζωγράφου, ενώ χιλιάδες ακόμα στη χώρα αλλά και από την ομογένεια είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εκδήλωση διαδικτυακά καθώς μεταδιδόταν ζωντανά από τα social media του Δήμου.
Οι ομιλίες καθήλωσαν του παρευρισκόμενους με την παράθεση ιστορικών στοιχείων ελάχιστα ή καθόλου γνωστών τα οποία φώτισαν πτυχές του Αγώνα. Τις εντυπώσεις έκλεψε το φαντασμαγορικό χρονολόγιο των 200 ετών που προβλήθηκε σε τρισδιάστατη μορφή επάνω στο ιστορικό κτίριο της Βίλας Ζωγράφου.
Ο Δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας, στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους και τους ομιλητές τονίζοντας ότι ο Δήμος Ζωγράφου πραγματοποίησε τις εκδηλώσεις αυτές «ως ελάχιστο φόρο τιμής στις τεράστιες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης και στο σύνολο των Ελλήνων της εποχής που έκαναν το αδιανόητο πραγματικότητα». «Επιχειρήσαμε να συμβάλλουμε στη διεύρυνση των γνώσεων μας σχετικά με την περίοδο αυτή», πρόσθεσε ο κ. Θώδας.
Τις εκδηλώσεις οργάνωσε και συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης Πολιτών, Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων, Λάμπρος Καλαρρύτης και το Τμήμα Επικοινωνίας του Δήμου.
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης συντόνισε επίσης τα πάνελ των ομιλητών με ομιλητές διακεκριμένους καθηγητές, ιστορικούς και ερευνητές. Συγκεκριμένα, στα πάνελ μίλησαν για τις «αρχές και οι αξίες των αρχαίων Ελλήνων στα λόγια και τις πράξεις των Αγωνιστών του 21»ο Φιλόλογος – Ιστορικός Αντώνης Αντωνάκος, για την «προετοιμασία της Επανάστασης Κοσμάς Αιτωλός, Σουλιώτες, Φιλική Εταιρεία» ο συγγραφέας – ιστορικός ερευνητής και εκδότης Γιώργος Καραμπελιάς, για τις «Οθωμανικές πηγές και φιρμάνια για το 1821» ο Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου – Οθωμανολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος, για τις «Στρατηγικές και επιχειρησιακές πτυχές της Επανάστασης σε ξηρά και θάλασσα» ο Στρατηγικός Αναλυτής – Ιστορικός Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος,
για το «1821, μία Γεωπολιτική Μελέτη» ο Καθηγητής Οικονοµικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης, για «Το ζωτικό ψεύδος του Ναυαρίνου» ο ∆ιδάκτωρ Οικονοµικών και Κοινωνικών Επιστηµών του Πανεπιστηµίου Γενεύης και ∆ιδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών Μελέτης Μελετόπουλος, για το«1821-1922: Ο Αγώνας των Ορθοδόξων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» ο ∆ρ. Νεότερης Ιστορίας του Τµήµατος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, Χαράλαµπος Μηνάογλου και
για την «“Άγνωστη” επανάσταση του 1821: Η Εθνεγερσία στην καθ’ ημάς Ανατολή», ο ∆ιδάκτωρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστηµών Θεοφάνης Μαλκίδης.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών, Αναστασία Μπότου, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Θεόδωρος Μετικαρίδης, οι αντιδήμαρχοι Κοινωνικών Υπηρεσιών και Παιδικών Σταθμών Ρένα Χαλκιαδάκη, Πρασίνου Γιάννης Βρούτσης, Εμπορικής Ανάπτυξης και Αποτελεσματικότητας Λεωνίδας Κουφός, Καθαριότητας και Μηχανολογικού Εξοπλισμού Δήμος Μπουλούκος, Ψηφιακής Πολιτικής και Νέας Γενιάς Δημήτρης Κολομπάτσος.
Τις επετειακές εκδηλώσεις παρακολούθησαν ο Πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου Γιώργος Γιαννακόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ Πολιτισμού και Αθλητισμού – Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και Δημοτικός Σύμβουλος Λάμπρος Γούμενος , ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μ.ΑΞΙ.Α.ΔΗ.Ζ Α. Ε. Ο.Τ.Α. Αναστάσιος Τανταρούδας και ο πρόεδρος της Μ.ΑΞΙ.Α.ΔΗ.Ζ Α. Ε. Ο.Τ.Α. και Δημοτικός Σύμβουλος Άγης Παπακωνσταντίνου. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Καππής, Χαράλαμπος Κρανιώτης, Κωνσταντίνος Αλεξανδρής, Βαγγέλης Τζανής και Βασίλειος Λένης.
Παρόντες, επίσης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιών Ζωγραφιωτών Δημήτρης Μπίτσικας , ο Πρόεδρος Νεολαίας του Συνδέσμου Παλαιών Ζωγραφιωτών Κώστας Κορμάς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου, Αλέξανδρος Γκούμας.
Η ομιλία μου από το 1:24:50 .